Στο σημερινό «Α μπα»: ξεκάθαρο σημάδι

Στο σημερινό «Α μπα»: ξεκάθαρο σημάδι Facebook Twitter
94

__________________

1.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις ερωτήσεων περί συγκατοίκησης, συμβίωσης κλπ δίνεις τη συμβουλή όταν προκύψει το θέμα καθαριότητας του σπιτιού, να προσλάβουν κάποιον άνθρωπο να το κάνει. Θα ήθελα να ακούσω λίγο πιο αναλυτικά το σκεπτικό σου, το οποίο όσο περισσότερο το σκέφτομαι τόσο πιο σωστό το βρίσκω. Αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσεις για ποιο λόγο κατέληξες στην άποψή αυτή και δεν εμμένεις πχ στην άποψη ότι δύο ενήλικοι άνθρωποι που συμβιώνουν πρέπει να βρουν πάση θυσία έναν τρόπο να τακτοποιούν το χώρο τους μόνοι τους χωρίς συνδρομή τρίτου.
-μετανιωμένη που δεν ακούσα τη συμβουλή


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Χρησιμοποιείς τη λέξη «ενήλικας» σα να έρχεται αυτόματα με την ωριμότητα και την διάθεση προσφοράς και αίσθησης των υποχρεώσεων. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε το α μπα. Βάλε στη θέση αυτή «δυο παιδιά που συμβιώνουν» και αμέσως γίνεται εμφανές γιατί χρειάζεται ένας τρίτος.


Εκτός του ότι μεταξύ μας έχουμε τεράστιες αποκλίσεις στο τι είναι καθαρό και πότε, τι σημαίνει αποδεκτά ακατάστατο σπίτι και τι σημαίνει τακτοποιημένο, αν καταφέρουμε να βάλουμε αυτά στην άκρη, που δεν καταφέρνουμε, τότε συχνά συμβαίνει το εξής: πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την εντύπωση ότι τα ρούχα πλένονται μόνα τους και μπαίνουν στα ντουλάπια διπλωμένα με τη θέληση τους, ότι τα μακαρόνια έρχονται με τα πόδια από το σούπερ μάρκετ και μπαίνουν στα ντουλάπια, και αν όχι, τελικά δεν είναι και σπουδαία δουλειά να πλύνεις και να πας σούπερ μάρκετ, η μαμά το έκανε αυτό για χρόνια και ποτέ της δεν παραπονέθηκε. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι, που είναι κυρίως άντρες επειδή τους επιτρέπεται περισσότερο να είναι έτσι, όχι ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες, δεν εκτιμούν την οικιακή εργασία. Την θεωρούν αυτονόητη, εύκολη, με την έννοια ότι θα την κάνει κάποιος άλλος, και κυρίως, δωρεάν.


Το να κάνεις τέτοιον άνθρωπο να πληρώσει για να έχει καθαρά σεντόνια και καθαρά πατώματα και ξεσκονισμένα ντουλάπια είναι ο καλύτερος για μένα τρόπος για να καταλάβει ότι είναι δουλειά, δύσκολη δουλειά, υπεύθυνη δουλειά, που χρειάζεται και δύναμη και γνώσεις. Αν τον αφήσεις στο φιλότιμο δεν θα μάθει τίποτα, γιατί ποτέ του δεν κατάλαβε τι σημαίνει να βγάλεις όλα τα σεντόνια και όλες τις πετσέτες σε ένα σπίτι, να τις αλλάξεις (που σημαίνει ότι έχεις ήδη ικανό αριθμό πλυμένων σεντονιών και πετσετών) και να πλύνεις και να στεγνώσεις και να σιδερώσεις αυτά που έπλυνες, για να βρεις μετά πού θα τα βάλεις ώστε να μην ξαναλερωθούν. Απλώς δεν θα το κάνει, ή θα το κάνει με μισή καρδιά, ή θα τα κάνει όλα λάθος, μέχρι να το αναλάβει αυτός «που ξέρει», που δηλαδή, κατά τη γνώμη του είναι υπεύθυνος. Τα λεφτά που βγαίνουν από τη τσέπη του αναγκάζουν να σεβαστεί την διαδικασία, ότι δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτόματη για τον άλλον άνθρωπο στο σπίτι. Μου φαίνεται απαραίτητο όπως θεωρείται απαραίτητο να πληρώνεις για την θεραπεία σου στον ψυχολόγο.

 

Φυσικά εξίσου χρήσιμη είναι η διαδικασία για όλους όσους έχουν πρόβλημα με τον έλεγχο και νομίζουν ότι αν δνε κάνουν τις δουλειές οι ίδιοι, δεν θα γίνουν αρκετά καλά.

__________________
2.

Είμαι πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Τελείωσα τη σχολή έκανα και ένα μεταπτυχιακό και άρχισα να ψάχνω δουλειά. Δεν έβρισκα τίποτα και έκανα αίτηση για ένα διδακτορικό το οποίο ήταν με χρηματοδότηση. Γενικά είμαι άτομο που βρίσκω ενδιαφέρον σε όλα τα πράγματα και έτσι σκέφτηκα γιατί να μην το ξεκινήσω; (ούτε είχα όνειρο να γίνω Πολ. Μηχ. Απλά μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά και η φυσική). Στην πορεία των διδακτορικών μου σπουδών, όσους ακαδημαϊκούς γνώρισα είχαν προβληματική συμπεριφορά. Ανταγωνισμός, προσβολές κτλ. Πολύ δουλειά για λίγα χρήματα. Η χρηματοδότηση τελείωσε εγώ συνέχισα ένα χρόνο μόνη μου αλλά ζορίστηκα πολύ οικονομικά και ψυχολογικά και το σταμάτησα. Ενώ μου άρεσε η έρευνα σαν ιδέα.. το περιβάλλον και οι συνθήκες με έκαναν να μην θέλω να ασχοληθώ άλλο. Άρχισα να ψάχνω για δουλειά πάλι. Η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση αλλά και πολύ δημιουργική γιατί ψάχνοντας μαθαίνεις για τον εαυτό σου. Στο στάδιο αυτό λοιπόν συνειδητοποίησα ότι δεν ξέρω τι θέλω κάνω! Λόγω τις περιορισμένης προσφοράς εργασίας κοιτούσα τα πάντα και έλεγα γιατί όχι; Σκέφτηκα να πάω στην Αγγλία να ψάξω για δουλειά αλλά εκεί πρέπει να ξέρεις τι θέλεις για να αρχίσεις να ψάξεις (ή κάνω λάθος;). Εγώ θέλω μια αξιοπρεπή δουλεία, δηλαδή ένα μισθό, άδειες, ευχάριστο ή έστω τυπικό περιβάλλον. Το αντικείμενο δεν με νοιάζει και πάρα πολύ. Έχω πολλά ενδιαφέροντα και για αρκετό καιρό ένοιωθα πολύ άσχημα για αυτό. Αυτό συνέβαινε και όταν έκανα το διδακτορικό μου. Με έκαναν να αισθάνομαι ότι δεν είναι σωστό που έχω πολλά χόμπυ (π.χ. δοκίμαζα πολλά αθλήματα ) και δεν ασχολούμαι με όλο το μου είναι με το διδακτορικό (δηλαδή όπου σταθώ και βρεθώ έπρεπε να μιλάω για την έρευνα και τπτ άλλο). Μετά από προσωπική αναζήτηση κατάλαβα ότι το χαρακτηριστικό μου αυτό, η πολυσχιδής προσωπικότητα μου είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Όμως πως μπορώ να το αξιοποιήσω; Τώρα δουλεύω σε ένα τεχνικό γραφείο ενός φίλου μου, γιατί με είχε πάρει λίγο από κάτω η ανεργία. Τα λεφτά όμως είναι πολύ λίγα και γενικά δύσκολα τα πράγματα. Και αναρωτιέμαι πιο να είναι το επόμενο βήμα μου... Στα 30 + και ακόμα δεν ξέρω τι δουλεία θέλω να κάνω! Πρέπει όμως και να επιβιώσω! Καμιά συμβουλή;
-Στροβιλίζομαι στο χάος !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολυσχιδή λέμε τον Αριστοτέλη, τον Ντα Βίντσι, άντε και τον Ξενοφώντα Ζολώτα που ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ακαδημαϊκός και για λίγο πρωθυπουργός. Εντάξει, δεν σου ζητάω να γίνεις πρωθυπουργός για να αποδείξεις την αξία σου, αλλά για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι έχεις πλεονέκτημα χαρακτήρα και ικανοτήτων, πρέπει να έχεις καταφέρει και κάτι στους πολλούς τομείς που επεκτείνεσαι. Εσύ δεν επεκτείνεσαι. Ένα διδακτορικό δοκίμασες, που εγκατέλειψες επειδή είναι σάπιος ο ακαδημαϊκός κόσμος και δεν έχει λεφτά (όλοι οι ακαδημαϊκοί είχαν πρόβλημα! Ούτε ένας δεν ξέφυγε), και κατά τα άλλα έπιασες δουλειά σε ένα τεχνικό γραφείο φίλου – δηλαδή δεν βρήκες μόνη σου αυτή τη δουλειά – κάνοντας διάφορα όνειρα και σχέδια μέσα στο μυαλό σου. Αν αρκούν τα σχέδια στο μυαλό μας, να δεις τι πολυσχιδείς που είμαστε όλοι μας. Εγώ είμαι και σοπράνο.


Δεν ξέρω τι θα μπορούσες να κάνεις. Πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις, και να αποτύχεις. Όταν αποτύχεις αρκετές φορές, θα καταλάβεις τι μπορείς να αξιοποιήσεις.

 

__________________
3.

Λένα μου είσαι άνθρωπος μας πια το έχεις καταλάβει; σε διαβάζω από το 2013 κάθε πρωί μαζί με τον πρωινό καφέ. Είσαι η τέλεια συνήθεια.. λοιπόν .. θα ήθελα να πω.. ότι είμαι 30 και είμαι σε μια δουλειά που πριν 2 μήνες ο εργοδότης μου έφερε τον ανιψιό του για δουλειά (21 χρόνων το παιδί). Όποτε μου απευθύνεται με φωνάζει ως θεία, θείτσα, κυρία Φωφώ , ή λέει για κάτι που συμβαίνει στη δουλειά "μπλα μπλα.. μήπως λόγω της ηλικίας σου δεν το είδες" ή "πάντως Για την ηλικία σου κρατιέσαι σούπερ" εγώ τώρα.. έχω προσπαθήσει σχεδόν όλες τις αντιδράσεις.. δηλαδή: στην αρχή έκανα την μέθοδο aikido (νομίζω εσύ την έχεις προτείνει) να τον κοιτάω χωρίς καμία αντίδραση σαν να είμαι κουφή. Άλλη φορά έχω απαντήσει κανονικά σε κάτι που με ρωτάει πάνω στην δουλειά σαν να μην ειπώθηκε κάτι περίεργο, δηλαδή σαν να είναι το κανονικό μου όνομα το θείτσα και τέλος του έχω πει ότι είναι καθυστερημένος και σιγά την ηλικία μου άλλη φορά του απάντησα κάτι που πάλι εμπνεύστηκα από σένα "ότι νιώθω ωραία με την ηλικία μου και θα προτιμούσα να μου βγάλουν με τανάλια τα νύχια από το να γυρίσω στην ηλικία των 20" και πάλι όμως δεν το σταμάτησε. Μου απάντησε "χαίρομαι που είσαι ακομπλεξάριστη με την ηλικία σου" . Αυτό με έκανε πιο έξαλλη και του ειπα: 2 δρόμοι υπάρχουν ή να μεγαλώσεις ή να πεθάνεις! όποτε χαίρομαι που μου συμβαίνει το δεύτερο γελοίε! Και επίσης του είπα ότι η υπομονή μου εξαντλείται με την ηλιθιότητα . Γιατί με ρώτησα γιατί εκνευρίστηκα;
Θέλω την βοήθειά σου για κάποια απάντηση ή για το πως θα σταματήσει να μου απευθύνεται έτσι..
-Φωφώ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φωφώ, δεν είναι ο ανιψιός του εργοδότη, ανιψιός είναι για τον εργοδότη, για εσένα είναι συνάδελφος. Κακώς του λες λέξεις όπως καθυστερημένος και γελοίος ή ηλίθιος, ειδικά η πρώτη λέξη είναι ανεπίτρεπτη έτσι κι αλλιώς. Σταμάτα τους χαρακτηρισμούς γιατί είσαι ίδια με αυτόν και του δίνεις άλλοθι για να συνεχίζει. Τυπικότητα χρειάζεται, περιορισμό της κουβέντας στη δουλειά, αυστηρότητα και επίπληξη.


Δεν ξέρω αν σώζεται τώρα, γιατί έχεις ανοιχτεί πολύ και έχετε υπερβεί πολλά όρια τυπικότητας, αλλά αφού τα έχεις δοκιμάσει όλα, δοκίμασε κι αυτό. Πρώτα, κατάλαβε ότι το παιδί αυτό θέλει την αντίδραση σου για κάτι που νομίζει ότι έχει δικαίωμα από την κοινωνία να σου χτυπάει. Θεωρεί ότι είναι υποχρέωση σου να στενοχωριέσαι, και ότι είναι αυτονόητο να στενοχωριέσαι, δεν υπάρχει απάντηση για να το βουλώσει, είναι ο τρόπος του για να νιώθει καλύτερος από σένα. Μπορείς όμως να του αφαιρέσεις την ευκαιρία να τα λέει, περιορίζοντας τις επαφές, τις συζητήσεις, το βλέμμα. Εύχομαι πραγματικά να μην στενοχωριέσαι, γιατί εκεί είναι η λύση του προβλήματος. Αν έστω και λίγο μέσα σου πιστεύεις ότι έχει δίκιο που σε κοροϊδεύει επειδή είσαι τριάντα χρονών, τότε δεν φτάνει όλο το ίντερνετ με οδηγίες για να ανατρέψεις αυτό που ζεις, οπότε σε αυτή την περίπτωση, ξεκίνησε με αυτό.


__________________
4.

Αγαπητή Α μπα σου εύχομαι καλές γιορτές με το παιδάκι σου γερό και τυχερό. Λόγω των ημερών , είχα μια συζήτηση με τις κόρες μου που με προβλημάτισε και ήθελα τη γνώμη σου. Επειδή τα οικονομικά μας είναι κάθε πέρσι και καλύτερα, τους έλεγα ότι είναι καλύτερο πχ. Να μην πάρουμε για τους εαυτούς μας ακριβά δώρα (ή καθόλου για μένα) αλλά να είμαστε "εντάξει" στα δώρα μας προς τους άλλους και στα κεράσματά μας και ξεσπαθώσανε και οι δύο. Εκείνες το εκλαμβάνουν ως αδιαφορία - παραμέληση το να πάρει ας πούμε το βαφτιστήρι καλύτερο δώρο από εκείνες. Δεν είναι πια μικρά κοριτσάκια , πάνε και οι δυο στο γυμνάσιο και οι επιθυμίες τους είναι πολλές και ποικίλες. Τις καταλαβαίνω γι αυτό προβληματίζομαι. Κι εγώ με αυτή τη νοοτροπία μεγάλωσα. Θυμάμαι κάποια Χριστούγεννα , στο σπίτι που μας είχαν καλέσει είχε για επιδόρπιο τούρτα παγωτό , εξωτικό έδεσμα για τη δεκαετία του 70 που αναφέρομαι. Πήρα αμέσως πιατάκι και κουταλάκι και πήγα να πιάσω σειρά γιατί η τούρτα ήταν μικρή και οι καλεσμένοι πολλοί. Η μητέρα μου με υποχρέωσε , επειδή ήμουν η μικρότερη στο τραπέζι, να περιμένω να σερβιριστούν όλοι και στο τέλος να πάρω μια φλούδα τούρτα παγωτό για να μη με πουν " λιμασμένη". Τραυματική εμπειρία , ακόμη το θυμάμαι. Και έρχομαι στο σήμερα που η τούρτα παγωτό είναι οι ακριβές σκιές, μάσκαρα, μολύβια κλπ που λίγουρεύεται η κόρη μου αλλά εγώ σκόπευα να δωρίσω στη φίλη της που τη φιλοξένησε το καλοκαίρι στο εξοχικό της. Τα επιχειρήματα της μικρής για να μην τους κάνω ένα καλό δώρο είναι " μα δε με περιποιήθηκαν τόσο πολύ" και " η φίλη μου έχει τα πάντα δε χρειάζεται ένα ακριβό δώρο". Εντάξει μπορώ να τις πάω και τις δύο σε μία ωραία παράσταση ή για φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά η κόρη μου δε θα έχει τα καλλυντικά που επιθυμεί κι εγώ δε θα έχω ανταποδώσει την υποχρέωση που έχω στους ανθρώπους που τη φιλοξένησαν. Πέρα από αυτό, το θέμα μου είναι τι προτεραιότητες πρέπει να βάλω. Προηγείται η οικογένεια ή οι άλλοι? Και όταν λέω οι άλλοι δεν εννοώ ," φέτος να μη δώσουμε λεφτά σε ιδρύματα ", αλλά μιλάω για χρήματα που ξοδεύονται σε δωράκια σε ηλικιωμένους συγγενείς (κάλτσες, ένα κουτί σοκολατάκια) σε ανθρώπους που όλο το χρόνο μας βοηθούν. Αλλά μετά δε θα μείνει τίποτα για εμάς . Αλλά τι σόι Χριστούγεννα θα είναι χωρίς να προσφέρουμε στους άλλους? Ξέρω ότι μέχρι να μου απαντήσεις θα προβληματίζομαι για το Πάσχα, αλλά ήθελα να μάθω τη γνώμη σου. Επίσης αν κανείς γνωρίζει καμιά φτηνή αλλά ποιοτική μάρκα καλλυντικών για μακιγιάζ , γιατί ακολουθούν ονομαστικές γιορτές και γενέθλια.....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι ιεραρχικά προηγούνται οι κόρες σου και αναλογικά μειώνονται και τα δώρα των άλλων. Για να το πω και αλλιώς, μειώνονται όλα τα δώρα σε αξία, όλων, χωρίς να αλλάζει η ιεραρχία – τα παιδιά σου έρχονται πρώτα. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να μοιράζεις δώρα στους άλλους σα να μην έχει αλλάξει τίποτα στα οικονομικά σου από πέρυσι, ενώ έχει αλλάξει, και να το πληρώνουν αυτό οι κόρες σου. Μου ακούγεται τραυματική εμπειρία όπως ακριβώς τη θυμάσαι κι εσύ.

__________________
5.

Γεια σου Αμπα μου! Να σου ζήσει το μωράκι σου! Θα ήθελα κι εγώ να μοιραστώ μαζί σου και με την παρέα έναν προβληματισμό μου, μπας και ξεμπλοκάρω. Είμαι 27 χρονών, είμαι βιολόγος και κάνω το διδακτορικό μου στη Γερμανία. Στο εργαστήριο μου υπάρχει ενας συνάδελφος, 29 χρονών, επίσης διδακτορικός με τον οποίο είμαστε μαζί 2 χρόνια. Ο φίλος μου είναι απο το Μαρόκο και μουσουλμάνος. Μένει στη Γερμανία απο τα 24 (από το μάστερ) και γνωριστήκαμε εδώ. Στα λέω για να κάνεις ενα γενικό πλάνο. Είναι υπέροχος άνθρωπος, τον θαύμαζα και τον θαυμάζω σαν άνθρωπο ακόμα και πριν τα φτιάξουμε. Στο θέμα μας τώρα: μου ζήτησε προχθές να νοικιάσουμε ενα σπίτι μαζί και να συγκατοικήσουμε, πράγμα που σκεφτόμασταν καιρό και δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Το σπίτι ειναι καλό, οικονομικό και σε πολύ καλή τοποθεσία. Ποιο είναι το πρόβλημα? Δεν έχω πει τίποτα στους γονείς μου για τη σχέση μου και δεν ξέρω πως να πω οτι θα συγκατοίκησω. Δυο χρόνια τωρα αναβάλλω να αναφέρω κάτι γιατί φοβάμαι την αντίδραση και την κριτική τους: μουσουλμάνος? Γι αυτό σε μεγαλώσαμε για να επιτρέψεις να σου βάλουν μπουργκα? Είμαι σίγουρη για την πρώτη αντίδραση τους. Μετά θα προσπαθήσουν να με πείσουν με λογικα επιχειρήματα, ότι δνε μεγάλωσε σε κοινωνία με ελευθερίες, ότι η σεξουαλική ελευθερία ειναι δύσκολη έννοια γι αυτούς, ότι θα με υποτιμήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, ότι το κοράνι αναφέρει ξεκάθαρα τη θέση της γυναίκας.... Και λέω στον εαυτό μου: και τι σε νοιάζει τι θα πουν? Ανεξάρτητη είσαι απ όλες τις απόψεις, εσύ πες το και κάποια στιγμή θα το δεχτούν. Και όσο τα σκεφτόμουν αυτά προχθές στο σπίτι με χτυπάει κεραμίδα: Φοβάσαι οτι εέχουν δίκιο? Και θυμάμαι οτι στην αρχή της σχέσης όλο και του πετούσα θέματα να δω πως αντιδράει, όλο και τον τσιγκλούσα να δω τις απόψεις του σε κάποιο θεμα πχ. Σεξουαλική ελευθερία, θέση της γυναίκας, ομοφυλοφιλία και πολλά άλλα. Σε πληροφορώ αμπα μου πως ο άνθρωπος αυτός έχει καλύτερα δομημένες και ορθές απόψεις απο μένα, αναλύει συνεχώς προβλήματα και καταστάσεις με κριτική σκέψη και έχει παρακινήσει ακόμα κι εμένα(την Ευρωπαία και πολιτισμένη) να σκέφτομαι λιγότερο ρατσιστικά, σεξιστικά, στενομυαλα. Παρ ολ αυτά, ενώ η σχέση του με τη θρησκεία είναι πολύ απομακρυσμένη, αρνείται να αποκοπεί απο αυτή πχ τηρεί το ραμαζανι κάποιες μέρες, τηλεφωνεί στους γονείς του για να ευχηθεί όταν αρχίζει, στην ερώτηση αν υπάρχει ο Αλλάχ απαντάει: δεν θα μάθουμε σ αυτή την ζωή, υπάρχει αν θέλεις να το πιστέψεις. Όλα αυτά με προβληματίζουν και έχω μπερδευτεί: Είναι πιθανό οι πολιτισμικές διαφορές μας να είναι θέμα στο μέλλον? Είμαι εγω η ρατσιστρια, που ενώ δυο χρόνια αυτός ο άνθρωπος ειναι πραγματικά για μένα υπέροχος και θέλω να μείνω μαζί του, φοβάμαι να το πω στους δικούς μου? Γιατί δεν φοβάμαι τους δικούς μου, μην εχουν δίκιο φοβάμαι.. Δώσε μου βρε αμπα μια γνώμη!
-Αλεξία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μου φαίνεται ότι δεν μπορείς να διαχωρίσεις εκατό τοις εκατό τι είναι θρησκευτικός φανατισμός, τι είναι θρησκευτική πίστη, και τι είναι παράδοση. Ή είναι όσο ανοιχτόμυαλος θέλεις να είναι, ή δεν είναι, θα έπρεπε να το ξέρεις τώρα, μετά από δύο χρόνια. Φαίνεται μορφωμένος άνθρωπος και αγνωστικιστής. Εσύ δεν εύχεσαι καλά Χριστούγεννα και καλό Πάσχα; Είσαι τόσο άθεη που δεν αντέχεις τους αγνωστικιστές; Τι σε προβληματίζει όταν λες «όλα αυτά;» Το ότι νηστεύει; Δεν έχεις καταλάβει αν το κάνει ως μέρος της κουλτούρας του ή αν πιστεύει ότι αν δεν το κάνει είναι ανήθικος;


Ο λόγος που δεν μπορείς να ξεμπερδέψεις τα προβληματικά στοιχεία από τα μη προβληματικά, είναι, πώς να σου το πω κομψά, δεν γίνεται – ο ρατσισμός σου. Δεν σου το λέω ως μομφή. Σε νιώθω, σε καταλαβαίνω. Όλοι μας είμαστε ρατσιστές μέχρι να το καταλάβουμε, και μετά το εντοπίζουμε ξανά, με άλλη ευκαιρία. Να μια καλή ευκαιρία για σένα.


Η συγκατοίκηση πάντως δεν είναι κάποιο τεράστιο ρίσκο. Θα είναι και ένας τρόπος για να εξακριβώσεις αν οι φόβοι σου έχουν βάση. Δεν σου είπε και να κλεφτείτε για να προβληματίζεσαι τόσο.

__________________
6.

Είμαι καιρο μόνη μου..νιωθω ότι μεγαλωνω κιόλας..και έχω κουραστεί. Ως τώρα είχα το μότο δεν συμβιβάζομαι. Αλλά έτυχε να γνωρισω έναν έξυπνο, καλό και αρκετά πλούσιο άνθρωπο που μ'αγαπαει. Προσπαθησα πολύ, ζορισα τον εαυτό μου να μου βγει μαζί του, να συγκεντρωθώ στα θετικά και να παραμερισω την παντελή έλλειψη ερωτικης και σεξουαλικης ελξης αλλά τίποτα! Από την πολλή προσπάθεια έχω φτάσει οριακά να τον απεχθάνομαι. Αφού με ρωτάνε γιατί βρε παιδάκι μου δεν τόν θες τι έχει το παιδί? Και απαντώ ότι έχει όλα τα καλά του κόσμου, είναι το ένα είναι το άλλο, αλλά ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ. Ναι ξέρω παιδιά, με ακούω. Θα χωρίσω σιγουρα. Η ερώτηση μου όμως είναι η εξής: Πως τα καταφέρνουν οι gold diggers εκεί έξω και περνάνε ζάχαρη? Ναι, συμβουλές απο gold diggers ζητάω. Αν υπαρχετε εδώ μέσα, πείτε μας.
-Ανν Νικόλ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν αναρωτιέσαι, μάλλον δεν είναι αρκετά πλούσιος, ή είναι, αλλά δεν θέλει να σε αγοράσει.


Για να είσαι gold digger αυτός πρέπει να είναι sugar daddy, η προϋπόθεση είναι οι αμοιβαία εκμετάλλευση. O ένας δίνει λούσα και ανέσεις, ο άλλος δίνει νιάτα, ομορφιά και σεξ. Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ αλλιώς. Αν υπάρχει στη μέση αγάπη λέγεται κοροϊδία από μέρους σου, και αυτό είναι όντως ανήθικο. Επίσης οι gold diggers δεν περνάνε καθόλου ζάχαρη. Μου αρέσει που έβαλες και αυτό το ψευδώνυμο, θυμάσαι φαντάζομαι πώς έληξε η ζωή της.

_________________
7.


Γεια σου Αμπα!
Πριν 1μιση χρόνο ήρθε στη δουλειά νέος συνάδελφος. Με το που τον είδα έβγαλα αστεράκια από τα μάτια. Αρχίσαμε να μιλάμε με τις ώρες, εγώ δεν είχα σχέση εκείνος είχα καταλάβει ότι κάτι έχει κάτι όμως δεν είχε πει τίποτα...κάναμε παρέα εντός δουλειάς όμως όποτε κανονίζαμε να τα πούμε εκτός δουλειάς πάντα το ακύρωνε. Μετά από πολλούς μήνες φλερτ ήρθε σε ένα πάρτι που κάναμε με κοινούς γνωστούς και από κείνο το βράδυ και κάθε βράδυ κοιμόμασταν μαζί. Μου είπε πως η τελευταία προσπάθεια που έκανε για σχέση ήταν με κάποια που έφυγε για την Γαλλία και ξέκοψαν γιατί εκείνος δεν ήθελε από απόσταση, συν ότι εκείνη ήταν νωθρή, κρεμιόταν από πάνω του κλπ και πως θα την συναντούσε μετά τις διακοπές για να τις δώσει τα πράγματα της. Δεν είχαμε πει κάτι για το τι είδους σχέση έχουμε όμως περνούσαμε υπέροχα. Μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο κτητικός ήταν μαζί μου τόσο νωρίς άλλα οκ δεν μας δημιουργούσε πρόβλημα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Μετά από 1,5 μήνα του είπα πως τώρα που τον γνώρισα και τον αξιολόγησα σε ένα πρώτο στάδιο θέλω κάτι παραπάνω από το να περνάμε απλά καλά και μου είπε "στο δίνω αυτό που θες". Έδειχνε πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος και εγώ το ίδιο. Στο διάστημα εκείνο έπεσαν και οι καλοκαιρινές άδειες και ήταν ανάποδα, όταν έλειπα εγώ εκείνος δούλευε και vise versa. Στην δική μου άδεια άρχισε να χάνεται και να δημιουργούνται εντάσεις και όταν πήρε εκείνος άδεια σχεδόν εξαφανίστηκε. Είχε πάει ελεύθερο κάμπινγκ και δεν είχε που να φορτίσει έλεγε, έπαιρνε ένα τηλ. κάθε 5 μέρες. Ήξερα ότι δεν πάει καλά και το έδειχνα, μου έκανε εντύπωση όμως, πως, γιατί, έτσι από το πουθενά. Όταν γύρισε μου είπε πως δεν του βγαίνει, δε θέλει σχέση γενικά, είμαι perfect match αλλά δεν έχει χρόνο και είναι κακό το timing, πολύ δύσκολα θα κάνει σχέση σε αυτή τη φάση αλλά και παρ όλο που είμαι τόσο αξιόλογη κοπέλα είναι έτσι όπως είμαι που δεν τον εμπνέει. Στη δουλειά μου πέταγε περίεργες σπόντες, σαν να με μειώνει για τον χαρακτήρα μου. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, όλο αυτό καιρό εγώ το είχα φτιάξει κάπως στο μυαλό μου, και για τους επόμενους 2 μήνες πίστευα ότι απλά δε με γουστάρει ή ότι κάπου φταίω, ότι κάποια βλακεία έκανα και το χάλασα και κάπου, κάπως θα ξανασυναντηθούμε, κόλλησα. Απέρριψα μια καλή περίπτωση γιατί τον συνέκρινα μαζί του. Μια μέρα μιλήσαμε και μου είπε πως δεν θα γίνουμε φίλοι ποτέ ξανά γιατί πάντα θα υπάρχει ερωτισμός μεταξύ μας και δεν μπορεί να ακούει τα προσωπικά μου και να μου λέει τα δικά του. Την επόμενη ήρθα στη δουλειά, έλειπε, πάω στην κουζίνα και ακούω συζήτηση μεταξύ συναδέλφων, που είναι ο Μ. ρε συ? Α ο Μ έχει πάει στη Γαλλία, ξαναβρήκε μια πρώην του το καλοκαίρι και πάει να τη δει τώρα......και μένω μ****ς. Τόσο καιρό κατηγορούσα τον εαυτό μου και στενοχωριόμουν. Ήμουν το rebound. Και χειρότερα ίσως, ήμουν το τσιρότο μέχρι να ξαναεμφανιστεί η άλλη. Πως να του βγει μαζί μου όταν δεν είχε τελειώσει με την πρώην? Πλέον πιστεύω ότι με έκραζε με το γάντι, είσαι έτσι, είσαι αλλιώς γιατί με συνέκρινε και αυτό το "έτσι όπως είμαι" σήμαινε "δεν είμαι σαν αυτή". Έχω χάσει τον ύπνο μου. Ξυπνάω και κλαίω. Έχω πάρα πολύ θυμό μέσα μου. Όταν τον βλέπω γυρίζω την πλάτη και φεύγω. Δεν μπορώ να τα βάλω σε μια σειρά όλα αυτά που έχουν γίνει. Πως θα το παλέψω? Μέχρι και να αλλάξω δουλειά έχω σκεφτεί. Τι να κάνω, να τα αφήσω πίσω μου όλα αυτά? Έχω εμπειρίες, έχω κάνει σχέσεις, δεν είμαι πρωτάρα. Πρέπει να έχω κάποιο πρόβλημα για να έχω μπλέξει σε τέτοια ιστορία.
-Το έξυπνο πουλί


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όχι καλέ. Δεν είδες τα σημάδια επειδή περνούσες ωραία. Δεν είναι και για να κρεμαστούμε επειδή μας άρεσε ένας ακατάλληλος μια φορά. Πρόβλημα έχεις αν σου αρέσουν μόνο οι ακατάλληλοι.


Η κτητικότητα στον ένα μήνα δε είναι ποτέ καλό σημάδι. ΠΟ- ΤΕ. Τώρα το ξέρεις. Είναι σίγουρο ότι σου έδωσε κι άλλα σημάδια που δεν αξιολόγησες σωστά. Τώρα, κλάψε, αλλά μετά κάτσε και σκέψου, για να ξέρεις την επόμενη φορά.


Από το ψευδώνυμο σου φαίνεται ότι νόμιζες ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε σένα. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Ο θυμός είναι απέναντι στον εαυτό σου, φυσικά. Δεν είναι τόσο εξωφρενικό να πέσεις έξω, να κάνεις λάθος, να πιστέψεις κάποιον, να αγνοήσεις τα σημάδια όταν σου λέει ότι είσαι η μια και η μοναδική. Για να το αφήσεις πίσω σου πρέπει πρώτα να συγχωρήσεις τον εαυτό σου: δεν είσαι τέλεια, ούτε αντικειμενικά, ούτε για όλους τους άλλους, όπως όλοι μας.


94

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6. Καλό μου κορίτσι, προφανώς και δεν είσαι gold digger και κακώς αναρωτιέσαι επί του ζητήματος. Όλο το ζουμί είναι στην αρχή της ερώτησής σου, φοβάσαι ότι περνάνε τα χρόνια και σκέφτεσαι μήπως πρέπει να κάτσεις ήσυχη με το κελεπούρι που βρέθηκε στον δρόμο σου και ψάχνεις έναν απίθανο λόγο για να στηρίξεις αυτό το σκεπτικό, βλέπε λεφτά. Ξέρεις από μόνη σου ότι δεν πρόκειται να ευτυχήσεις σε μια τέτοια κατάσταση και καθόλου δεν πρέπει να σε νοιάζει αν οι άλλοι βρίσκουν καταπληκτικό αυτό το τόσο καλό παιδί. Πιθανον να είναι το καλύτερο παιδί του κόσμου, πάμπλουτος και ο καλύτερος γαμπρός (γιατί περί αυτού πρόκειται, για σύζυγο τον συζητάμε όχι για γκόμενο) αλλά προφανώς δεν είναι αρκετά καλός για σένα. Αν δεν σε εξιτάρει έστω και λίγο τώρα, σε ελάχιστο διάστημα θα τον βαρεθείς θανάσιμα και θα σιχτιρίζεις την ώρα και την στιγμή που συμβιβάστηκες. Και τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα.
#1. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την Α Μπα;. Είναι μια λύση που σώζει ζωές και σχέσεις. Εγώ έτυχε χρόνια πριν να δω το πρόβλημα με την κολλητή μου που ήθελε σώνει και ντε να κάνουν με το νεοαποκτηθέν αμόρε της/συγκάτοικο, φασίνα κάθε Σάββατο πρωί, ενώ αυτός ήθελε να βγαίνουν για καφέ και προσφερόταν από μόνος του να πληρώσει οικιακή βοηθό (!!!). Ζήτησε λοιπόν τη γνώμη μου και περίμενε να της πω ότι έχει δίκιο. Εννοείται ότι έδωσα στο αγόρι το δίκιο που του αναλογούσε, ευτυχώς η κολλητή με άκουσε και όλα έκτοτε στρωτά και μέλι γάλα. Αντιλαμβάνομαι ότι η ιστορία από την ανάποδη έχει πιο δύσκολη διαχείριση, καθώς είναι πασίγνωστο ότι όλες οι γυναίκες εκστασιάζονται στη σκέψη να τρίβουν πλακάκια και μπιντέδες και σιγά-το-πράγμα-στην-τελική, πλην όμως αξίζει να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις την συμβουλή της Λένας.
#6. Η δουλειά του sugar baby είναι πολύ σκληρή. Και είναι δουλειά. Πληρώνεται για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Σπανιότατα τυχαίνει να γουστάρει κιόλας τον Sugar daddy, για αυτό και υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες (όπως ένα συμβόλαιο) για τις υποχρεώσεις και τους ρόλους του καθενός. Αν είσαι αποφασισμένη να ζήσεις αυτή τη ζωή, μην μπλέκεις αισθήματα και ονειροπολήσεις γιατί δεν θα μπορείς να το χειριστείς. Αν τώρα ζητάς συμβουλή για το πως θα κοροϊδέψεις έναν "πλούσιο, καλό άνθρωπο" ώστε να νομίζει ότι είσαι ερωτευμένη ενώ θες μόνο τα λεφτά του, δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Μπορεί να δηλώνει ότι ο τύπος είναι υπερβολικά ζηλιάρης, ή ότι έχει ανασφάλειες και θέλει να έχει την άλλη μαντρωμένη για να είναι ήσυχος, ή ότι είναι σεξιστής και θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του, ή ότι κρεμιέται από την άλλη γιατί δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του, ή ότι θέλει να έχει παντού τον έλεγχο, πολλά μπορεί να δηλώνει, κάτι καλό όμως δεν μπορώ να σκεφτώ. Άλλο το να πέφτεις με τα μούτρα στη σχέση επειδή ξελογιάστηκες και άλλο η κτητικότητα, να θεωρείς ότι έχεις αποκτήσει δικαιώματα πάνω στον άλλο ενώ δεν τον ξέρεις καλά- καλά.
Μπορεί να δηλώνει κάποιον ανασφαλή που πιάνεται από όποιον βρεθεί μπροστά του. Μπορεί να δηλώνει κάποιον χειριστικο ή κακοποιηθεί άνθρωπο που θεωρεί τη σχέση του κτήμα του και αυτό που θέλει είναι σταδιακά να σε αποκόψει από όλους και όλα ,να σε απομόνωσει για να μην μπορέσεις να αντιδράσεις στην κακοποίηση,είτε συναισθηματική είτε λεκτική είτε σωματική. Μπορεί να είναι κάποιος που έχει απωθημένα από τον προηγούμενο και θα τα βγάλει πάνω σου. Και για να το γενικευσω στον πρώτο μήνα εκτός από την κτητικότητα και τα μεγάλα λόγια δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Γιατί ο άλλος δεν τα νιώθει για σένα,γιατί εσένα δε σε ξέρει,θέλει απλά να τα νιώσει με τον οποιοδήποτε και είτε θα ξεφουσκωσουν στο προσεχές μέλλον κι εσύ θα πληγωθείς είτε μπορεί να υποδηλώνουν βαθύτερα προβλήματα στον ψυχισμό του.
Εγωισμό. Ανάγκη προβολής. Ναρκισσισμό. Καθόλου καλά στοιχεία για τη δημιουργία ισότιμης σχέσης.Το χρειαζόμουν αυτό το ταρακούνημα. Ακόμα και οι γριούλες μπορεί να πέσουν (σε μαλάκα) και μάλιστα στο ίσωμα.Α, μπα σε διαβάζουμε σε συγχαίρουμε και σε αγαπάμε.
#5 Νομίζω ότι οι μουσουλμάνοι έχουν χρωματιστεί μέσα μας αρνητικά και αυτό σε κάνει δυο φορές πιο επιφυλακτική. Προκατάληψη λέγεται. Εξάλλου οι γνώσεις μας είναι λίγες και πολλές φορές διαστρεβλωμένες για τη θρησκεία αυτή. Άλλο ο μουσουλμάνος της Σ. Αραβίας, άλλο ο Μαροκινός και πάει λέγοντας. Δεν είναι πάντα αβάσιμοι οι προβληματισμοί, όμως ακριβώς επειδή αναλύεις πολύ περισσότερο τη σχέση σου εξαιτίας της πολιτισμικής διαφοράς, θα το είχες καταλάβει αν κάτι σου κλωτσούσε. Συντηρητικές ή κακές συμπεριφορές μπορεί να έχει και ένας Έλληνας, η διαφορά είναι ότι στον Έλληνα θα κατηγορήσεις το άτομο και όχι τη θρησκεία. Οι δικοί του γονείς αντιδρούν για τη σχέση σας; Σκέψου ότι και αυτοί πρέπει να δεχτούν μια αλλόθρησκη. Πάντως δεδομένου ότι ζείτε στη Γερμανία, οι πιθανότητες ήταν πολύ αυξημένες να γνωρίσεις αλλόθρησκο. Απόλαυσε τη σχέση σου και τη συγκατοίκιση. Όταν το πεις στους γονείς μη δώσεις έμφαση στα γύρω γύρω. Πες πόσο χαρούμενη είσαι, πόσο καλός είναι στη δουλειά του, πόσο καλός άνθρωπος κτλ. Αν σου αρχίσουν τα μα και μου, θα τους πεις ότι δεν είναι και πολύ θρήσκος, οπότε αυτά δεν σας απασχολούν γιατί δεν επηρρεάζουν την καθημερινότητα σας.
#6 για να γίνεις gold digger πρέπει να το αντέχει και το στομάχι σου. Αλλά συμφωνώ με την Αμπα αν αυτός σε ήθελε και εσύ έκατσες για τα λεφτά του, κακό του κεφαλίου σου, τον κοροιδεύεις και εκείνος δεν φταίει σε τίποτα, οπότε απομακρύνσου. Είναι κρίμα και για τους δυο.Αν θες να γίνεις gold digger αλλά δεν αντέχει το στομάχι σου, περιόρισε όσο μπορείς το κομμάτι του σεξ.. αλλά και πάλι δεν θα σ αρεσει
#7.Είχες εμπειρίες,αλλά αυτό το αστεράκι έλειπε από το παλμαρέ σου.Ή από ιστορίες,τις οποίες έχεις ακούσει,δεν είχες αφυπνιστεί αρκετά,για να εντοπίσεις πράγματα,που κλωτσάνε.Αυτά τα αναμασήματα του παρελθόντος δεν είναι για καλό.Όποιος έχει θέματα με πρώην,να τα συζητάει με φίλους ή με τον ψυχολόγο του.Όταν ψάχνει νέο αμόρε,για να του κάνει τον ψυχολόγο,τα μαζεύουμε με συνοπτικές διαδικασίες.Εγώ τουλάχιστον.Αν θέλει να είναι με μένα,πρέπει να μιλάει για εμάς.Μοιάζει με ευαισθησία.Μπορεί να πιστέψουμε,ότι αφού μας ανοίγεται,υπάρχει ψυχική επαφή,επικοινωνία.Αμ δε...Τις περισσότερες φορές είναι αναζήτηση νοσηλευτικού προσωπικού ή ένας σάκος του μποξ,για να βγάλουν τα σπασμένα,να ρεφάρουν για τον πληγωμένο τους εγωισμό.Αυτό δικαιολογεί και την κτητικότητα,που μοιάζει κολακευτική,γιατί φανταζόμαστε,ότι είναι από τρελό έρωτα.Φοβάται,να μην ξαναπληγωθεί,να μη φανεί μπόσικος δεύτερη φορά.Μακάρι να έπιανε και με την προηγούμενη σχέση,αλλά εκείνο το πρόσωπο πια δεν τσιμπάει ούτε με το πάθος του ούτε με ζοριλίκια.Εκεί παρακαλάει.Μη συγχίζεσαι.Δεν υπάρχει λόγος.Στενάχωρο είναι,αλλά δε φταις εσύ,που ο άλλος είχε ανοιχτά θέματα.Ε,και πού να τα πιάνουν όλα οι κεραίες μας πια;Κάποιες φορές θα την πατήσουμε κιόλας.
#7 Νομίζω οι περισσότεροι (γυναίκες και άντρες) έχουμε υπάρξει με κάποιον ακατάλληλο έστω και μια φορά στη ζωή μας. Μην το βλέπεις σαν ένα μεγάλο λάθος, δες το σαν μια εμπειρία από την οποία βγαίνεις δυνατότερη και "σοφότερη". Αντί να θυμώνεις με τα λάθη σου μάθε από αυτά. Μάθε να διαβάζεις καλύτερα τα σημάδια. Πχ τώρα ξέρεις οτι η κτητικότητα δεν είναι θετικό στοιχείο. Το να βρίσκει δικαιολογίες για να μην μιλάτε είναι δείγμα οτι δεν θέλει να συνεχίσει μαζί του κλπ. Εντάξει στεναχωριέσαι και είναι φυσιολογικό όμως θα περάσει και το ξέρεις. Και όσες εμπειρίες κι αν έχεις πάντα μπορεί να πέσεις στην παγίδα του να ερωτευτείς κάποιον ακατάλληλο γιατί στην τελική οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, ούτε και η συμπεριφορές. Ομως τα λάθη σε βοηθούν να αναγνωρίσεις κάποια πατρόν συμπεριφοράς.Δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις δουλεια, να έχεις τυπικές σχέσεις με τον τύπο, μην τον αφήνεις να σε μειώνει επαγγελματικά και αστο να περάσει
#7 ησασταν μαζί για 1 μήνα και σε αυτό τον μήνα δεν ήσασταν μαζί μαζί, ναι κάνατε σεξ ναι κοιμόσασταν μαζί αλλά μέχρι εκεί. Ήταν κτητικός από τότε, εξαφανίζονταν στις διακοπές του και σου έστελνε μια στις 5 μέρες και αν, μετα σε μειίωνε ακόμα και στον επαγγελματικό σας χώρο! (5χρονο και αν) και τα έφτιαξε ξανά με την πρώην του... εντάξει ακούγεται τρομερό κελεπούρι αλλά μήπως του έδωσες πολύ αξία χωρίς να έχεις καταλάβει ακριβώς τον χαρακτήρα του και ακόμα και τώρα μετά από τόσα ακόμα δεν του έχεις δώσει μια μουτζα και να γελάσεις μες στα μουτρα του με τα χάλια του κάθεσαι και χαλίεσαι για τον ένα μήνα που κάνατε σεξ...
#4 Αγαπητή Αλεξία, καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου μιας κι έχω περάσει από ανάλογη κατάσταση. Καταρχάς να ξέρεις ότι και αυτοί οι άνθρωποι έχουν παρόμοιους προβληματισμούς μιας και ούτε εμείς πληρούμε τα πρότυπά τους. Και δε νομίζω ότι το πρόβλημά σου είναι ο ρατσισμός, αλλά μια διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία η οποία δεν ξέρεις που μπορεί να σε βγάλει.Το κλειδί της λύσης είναι ο άνθρωπός σου. Απολύτως φυσιολογικό να θέλει να ευχηθεί στην οικογένειά του για τις γιορτές τους ή να τηρεί κάποιες από τις παραδόσεις του σε σχέση με την θρησκεία και την κουλτούρα του. Το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία του αλλά πως τη βιώνει σε σχέση με εσένα κι εσύ δεν μας έδωσες να καταλάβουμε ότι αυτό επηρεάζει τη ζωή σου αρνητικά. Όσο βρίσκεστε, πάντως σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και για τους δύο, τα πράγματα θα είναι μια χαρά. Θα έχετε δηλαδή μια πορεία συνηθισμένη, με τα πάνω και τα κάτω της, τα καλά και τα άσχημα, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες σας. Το στενό οικογενειακό περιβάλλον και ο λόγος τους είναι αυτό που κάνει πολλές φορές ζημιά στο ζευγάρι και, πίστεψέ με, δεν χρειάζεται ο άλλος να είναι από άλλη χώρα ή άλλης θρησκείας για να γίνουν αυτά.Αν η σχέση σας προχωρήσει σε κάτι πιο μόνιμο θα είναι καλά να ξέρετε τις προθέσεις ο ένας του άλλου. Όπως σε ποια χώρα θα ζήσετε, πως θα θέλατε να δομήσετε τη ζωή σας με παιδιά και κοινές υποχρεώσεις, τι προτεραιότητες έχετε και μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ένας για τον άλλον.Μιλήστε ανοιχτά για τα πιστεύω σας. Ρώτησέ τον τι είναι αυτό που μπορεί να τον προβληματίζει σε σχέση με την κουλτούρα σου, πως θα το έπαιρναν οι δικοί του αν τους έλεγε ότι θέλει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με μια αλλόθρησκη. Επίσης εξέθεσέ του τους προβληματισμούς σου. Να ξέρεις ότι δεν είναι χαζοί οι άνθρωποι, ξέρουν πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν με τις γυναίκες στις πατρίδες τους όπως και το τι λέγεται για τους ίδιους.Φυσικά, δεν τον τσακώνεις τον άνθρωπο και τον βάζεις στο ανακριτικό, όλα τα παραπάνω είναι κουβέντες που θα γίνουν μέσα από την πρόοδο της σχέσης σας. Στο εν τω μεταξύ παρατήρησε την σχέση του με την οικογένειά του, πως ζουν οι κοντινές του γυναίκες, ποιους δικούς του ανθρώπους θαυμάζει και γιατί, αν έχει την ίδια συμπεριφορά με τους ομοεθνείς του όπως και με τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του, φίλους, συνεργάτες κλπ. Παρατήρησε τα ίδια και για τον εαυτό σου, θα βγάλεις λαβράκι, άλλα νομίζεις ότι πιστεύεις και άλλα είναι τελικά αυτά που κάνεις. Αν και τα παραπάνω ισχύουν για κάθε σχέση που μπορεί να έχεις στη ζωή σου. Μην υποτιμήσεις ποτέ τα πιστεύω της οικογένειάς σου και του συντρόφου σου, γιατί με αυτά μεγαλώσαμε και πολλές φορές, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε εξ' αρχής, στο τέλος ακολουθούμε τις προσδοκίες τους και δομούμε τη ζωή μας με τον τρόπο που μας μεγάλωσαν.Σε ότι αφορά τους γονείς σου, να είσαι σίγουρη ότι θα προβληματιστούν. Μην τους επιτεθείς αλλά εξήγησέ τους πως βιώνεις εσύ τη σχέση αυτή και υποστήριξέ την. Μην τους αφήνεις στην απ' έξω εντελώς γιατί θα νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια και άρα περισσότερη γκρίνια και πίεση προς εσένα. Κάλεσέ τους να έρθουν να τον γνωρίσουν. Βέβαια δεν ξέρω, τι άνθρωποι είναι, αλλά δείξε υπομονή μαζί τους και δώσε τους χρόνο. Μην κάνεις πίσω μόνο και μόνο επειδή αυτοί διαφωνούν. Αν εσύ είσαι σίγουρη για τη σχέση σου, σε βλέπουν καλά και παρατηρούν ότι προοδεύεις στη ζωή σου, θα το αποδεχτούν καλύτερα.Σου εύχομαι όλα να πάνε καλά και μη δημιουργείς προβλήματα στο μυαλό σου αν δεν υπάρχουν. Χαλάρωσε και ζήσε τον έρωτά σου, γιατί στο τέλος (όποιο και να είναι) αυτό που θέλουμε να μείνει από μια σχέση είναι όμορφες αναμνήσεις.
Αγαπητο 4, θα διαφωνήσω με την Αμπα κυρίως για εκπαιδευτικους λογους. Δεν εχουν μαθει να χαίρονται τα δωρα ως κινηση και σκεψη αλλα ως αξια. Ασχημο να μαθαίνει κανεις να ζυγιάζει την αξια των δώρων.Εγω βρίσκω σωστη (αν και αργα) την ερωτουσα και θα επρεπε να επιμεινει, μανα είναι εχει το δικαιωμα της δηλωσης.
Ποκοπικε και εγω διαφωνώ με την Αμπα για εκπαιδευτικούς λόγους ,αλλά διαφωνώ και με την 4. Αυτό που λές, οτι το δώρο πρεπει να το χαιρόμαστε ως σκέψη ,εγω στη ζωή μου το εκλαμβανω και ως ΄΄δεν θα παρω κατι πολυ φτηνο/πολυ ακριβο για να φανω καπως αλλα θα σκεφτώ ποιο ατομο εχω απεναντί μου και θα κοιτάξω να κανω ενα δώρο ανάλογα με το πρόσωπο για το οποίο ειναι.Ετσι και τα λίγα λεφτά εχουν αξία!Η 4 σκεφτεται να παει τις κόρες σε παράσταση η για φαγητό!!!Ορεξη το είχαν το φαγητό!Σκιές θελουν !Και 100ε να φαει στο τραπεζι αυτες θελουν σκιες κι ας μην ειναι και dior.Απο την αλλη οι κόρες πρεπει να μαθουν οτι δεν γινεται πάντα να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας ,υπάρχουν και αλλοι παράγοντες,επισης ως γυναίκα που αγοράζει καλλυντικά δεν εχω καταλαβει την προσήλωση σε προιοντα ΑΑ οταν μαλιστα εισαι 16 και δεν ξερεις ουτε καν να τα χρησημοποιεις σωστά,αρα πρέπει να πειραματιστείς λίγο.Υπαρχουν απειρα προιόντα που δεν τινάζουν στον αερα τον προυπολιγισμό και ειναι και ωραιότατα!Μαρκες όπως maybelline (πολυ νεανική μαρκα) ,borjois ,erre due ακομη και golden rose σε πολυ πολυ οικονομική επιλογή θα κανον τη δουλεια χωρίς να πουληθουν .Ομιλεί μια εξηνταβελόνα κοκέτα.Τωρα το δώρο στη φίλη της κόρης μου φανηκε γελοίο!Ρε παιδιά παιρνετε εσεις δώρο και μαλιστα οχι συμβολικής αξίας σε άσχετους με την οικογένεια και μαλιστα στερώντας το δώρο απο τους της οικογένειας?Το βαφτηστήρι ειναι αλλο γιατι ειναι κατι που ειθισται είναι μιτζιριά να το παραλείψεις αλλά γιατί να του πάρεις κάτι ακριβό?Φτηνά δωρα δεν έχει?Η εστω οχι τοσο ακριβα που να χρειαστεί να πιστολιάσεις τα δώρα όλων των άλλων!Βρε 4 θες να εισαι λάρτζ αλλά αφου δεν έχετε ,και το θεμα με τις κόρες ειναι οτι τα βαφτικά δεν πρόκειται να τα αποφυγεις οπότε πάρτα για τα χριστούγεννα να τελειώνετε!ΥΓ .Εχω και εγω μια μαμα σαν τη γιάγία των 4 ,πολλά παρόμοια καψόνια μου έχει κάνει αλλά το πιο αξιομννημόνευτο ειναι οταν γυρισαν απο ταξιδι στην ελβετία με το μπαμπα και ανοιγω το ψυγείο και ειναι ΤΙΓΚΑ στις σοκολάτες!Τιγκα λεμε!Πω λεω την έκανα απο αυριο ξεκινάω το μασούλημα!Ανοιγω την άλλη μέρα το ψυγειο και δεν είχε ουτε μια!Πηγε ρε παιδιά μεσα σε ενα απόγευμα και τις μοιρασε 5-5 σε οποιο παιδακι ηξερε και δεν ήξερε και ξεχασε οτι έχει ενα παιδάκι στο σπίτι.Ουπς!
Νομίζω Μίλτο έχεις την πιο σωστή προσέγγιση στο θέμα! Το μυστικό είναι να βρεθούν ακριβώς αυτές οι ισορροπίες.Καλά αυτό με τις σοκολάτες που περιγράφεις είναι πολύ πιο τραυματικό από την τούρτα παγωτό - λιγούρα μου έφερες!
Ιris αληθεια σκεφτομουν αρκετή ωρα για ποιό απο τα παρόμοια περιστατικά να γράψω ,ήταν αρκετά!Επισης ξαναβλέποντας την ιστορία σκεφτόμουν ''δες πως αλλάζουν οι καιροί''.Παλιά τα παιδάκια επρεπε να ειναι τελευταία στη σειρά του γλυκού και να μην επιθυμούν διακαώς και ευθαρσώς πράγματα (γλυκά ,παιχνίδια κτλ)για να δειξουν καλη διαγωγή και να μην φανούν κακομαθημένα αλλά πειθήνια και πειθαρχημένα αντικατοπτρίζοντας τις ικανοτητες στην ανατροφή των γονέων,ενω σε αντιστοιχο σημερινό τραπέζι οι γονείς θα απαιτούσαν το παιδί τους να σερβιριστεί πρωτο κ καλύτερο γτ είναι παιδι και πολυ πιο δυσκολα αναλύει το ''λιγη τουρτα,πολύς κόσμος'' στο μυαλουδακι του απο τον ενήλικα.
Ποκοπίκε συμφωνώ στο ότι είναι καλό τα παιδιά να εκτιμούν το δώρο ως κίνηση κι όχι ως αξία. Ομως το λάθος είναι της μητέρα γιατί αυτή με την συμπεριφορά της δείχνει στα παιδιά οτι το δώρο μετριέται με την αξία του. Αν θέλει να δώσει παράδειγμα στα παιδιά να μην αγοράζει ακριβά πράγματα για τους άλλους και για τα παιδιά της φθηνά γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνει οτι έχουν λιγότερη προτεραιότητα για εκείνη.Ας επιμείνει όπως λες αλλά για όλους όχι μόνο για τα παιδιά της. Αν δεν θέλει να πάρει την ακριβή μάσκαρα για την κόρη ας μην το πάρει ούτε για τη φίλη. Το να στερούμαστε για τους τρίτους, για να γίνουμε αρεστοί είναι μια κάκιστη πρακτική και μαθαίνει στα παιδιά της οτι μόνο τα ακριβά δώρα αξίζουν.Και επίσης τα παιδιά είναι παιδιά. Αν η κόρη της θέλει μια σκια ας της πάρει μία αλλά οχι πολύ ακριβή, υπάρχουν και φθηνότερες μάρκες. Το να της πάρει κάλτσες πχ για να της δείξει οτι η κίνηση μετρά το βρίσκω άτοπο. Στην τελική το δώρο είναι κάτι που κάνουμε για να ευχαριστήσουμε κάποιον όχι μια κίνηση για να του "δώσουμε ένα μάθημα"
Μιλτο συμφωνω 100%, μια ενσταση που εχω βεβαια με τα δώρα είναι η "κεφαλοποίηση" τους τοσο απο παιδια όσο και απο μεγάλους...π.χ. γαμους, βαφτισια, γιορτες κτλ ο λαμβάνων να Διακυρήσει τι θελει για δώρο....όχι δεν θα διακυρηξει, θα παρει και θα πει και ενα ευχαριστω ότι και να λαβει γιατί η κινηση μετράει... καλα για τις λιστες γαμου ή το λογαριασμο τραπεζης θα ντρεπόμουνα να κανω...ειδικα για τον λογαριασμο..."ελατε στο γαμο μου ααα υπάρχει εισιτηριο εισόδου, προεραιτικο βεβαιως βεβαίως....", ότιδηποτε καταργει την ελεθευρία αυτου που δωρίζει είναι...όχι. Οσο για τα δώρα σε τρίτου εναντι στην οικογένεια εγω το κατανοώ λίγο (λίγο) παραπανω, διότι αμα δεν μπορείς να κάνεις ενα ανευ αξίας δωρο στους δικους σου τότε τι σόι σόι σου είναι; εμενα η μανα μου φετος εφτιαξε κερια απο τις περσινες πασχαλιατικες λαμπάδες και μου είπε διαλεξε τρια...σίγα μην κανω κοστολογιο των κεριων σε συνάρτηση με το τι πήρε σε τρίτους και να δω αν είμουν ριγμενος...ασε που όσο πιο ακριβο δώρο είναι τόσο πιο αχρηστο συνηθως είναι.Babydoll ενω συμφωνω επι της αρχης βλέπω όμως το ρεαλιστικο κολλημα στο να επεκτηνεις γενικα την διαπαιδαγώσηση των παιδιων σε τρίτους. Π.χ. φετος το πιο ακριβο δώρο εν γνωση μου (ότι ήταν ακριβο, όχι το ακριβότερο) ήταν σε μια φίλη που μου σταθηκε περσι περα των προσδοκιών μου, λιγότερο απο τις αδερφές μου αλλα περισσότερο των προσδοκιών, είναι δηλαδη και αναλογα τα κριτήρια και πως τα φερνει η χρονία. Να στο πω φιαφορετικα, πιο ακριβο δώρο θα παρει η πεθερα απο την νύφη,αδικο αλλα σόφρων ;P
#3 Μήπως απλά σε γουστάρει; Δεν λέω ότι ο τρόπος του είναι σωστός αλλά είναι μόλις 21. Όπως και να 'χει εγώ θα έκανα πλάκα και θα απαντούσα με αντίστοιχο τρόπο. π.χ. "κοίτα που μας κάνει πλάκα το νιάνιαρο ακόμα δεν βγήκε από το αυγό του". Αν δείξεις ότι δεν σε νοιάζει και ότι απλά το διασκεδάζεις θα σταματήσει γιατί δεν θα έχει πια ενδιαφέρον για αυτόν.
Μπορεί κ να τη γουστάρει, αλλά η πλακίτσα νομίζω ότι τον αβαντάρει. Πρέπει να στρέψει το Κωστοπούλειο αφήγημα του εναντίον του. Εγώ θα ελεγα με χαμογελο κ χαλαρο υφος: Πωωωω είμαι κι εγώ ρε παιδι μου, αλλά χειρότερο απ'το να σαι αγόρι στα 20 δεν έχει! Δεν σε γουστάρει καμία αν δεν έχεις λεφτά,αμάξι,εμφάνιση,κάτι! Ειδικά αυτούς που δουλεύουν σε συγγενείς κ όχι με την αξία τους όλες τους κοροιδευουν! Ολες 30αρηδες κοιτανε,εσυ πώς την παλεύεις? Να δεις αν θα ξαναμιλησει το μαλακιστηρι, συγχυστηκα μεσημεριατικο
Κι εγώ ότι τη γουστάρει με όρους νηπιαγωγείου κατάλαβα, αλλά δεν πολυχρησιμεύει αυτό στην κοπέλα γιατί αν πάει να του πει "με γουστάρεις γι αυτό τα λες αυτά", ο τύπος θα περάσει στην αντεπίθεση, θα την βγάλει τρελή για να μην πληγωθεί ο εγωισμός του και θα την κοροϊδεύει ακόμα χειρότερα.
#6.Για gold diggers δεν ξέρω να σου πω.Όμως ξέρω ανθρώπους,που γοητεύονται από το χρήμα,όπως κάποιοι με τα γαλάζια μάτια πχ.Δε μιλάμε απαραίτητα για επίπεδο Ωνάση.Για ανθρώπους που έχουν την άνεση,να ζήσουν 2-3 κλικ πάνω από το μέσο όρο.Με τα ταξίδια τους,το καλό τους ντύσιμο,ακριβά εστιατόρια κτλ.Και που προφανώς έχουν και τον αντίστοιχο κύκλο.Ίσως και οι ίδιοι να ανήκουν σε αυτό τον κύκλο ή να θέλουν να μπουν,οπότε δεν κοιτάνε κάπου πιο χαμηλά.Το αντιμετωπίζουν σαν ένα χαρακτηριστικό,όπως λέμε έξυπνος ή ότι του αρέσει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος,ότι είναι αθλητικός τύπος κτλ.Είναι από τα στοιχεία,που τους ελκύουν σε έναν άνθρωπο και συμβάλουν σημαντικά στο να τον ερωτευτούν.Η ασφάλεια,που δίνει το χρήμα,η δύναμη,η αυτοπεποίθηση,η άνεση,η εμφάνιση,οι δραστηριότητες και οι συναναστροφές,που μπορείς να αγοράσεις εντός κι εκτός εισαγωγικών.Ε,δεν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους μάλλον.Δε σου είναι αρκετό.Πιθανότατα,αν σε ενθουσίαζε σαν άντρας,να το έβαζες κι αυτό στα συν.Δεν το λες και κακό,έτσι δε είναι;Αυτό όμως από μόνο του δεν τον κάνει πιο σέξυ στα μάτια σου.Για να είμαι ειλικρινής,κι εγώ έχω σκεφτεί,ότι θα ήθελα καμιά να φορά να διεγείρομαι βλέποντας ένα ακριβό ρολόι ή ακούγοντας,ότι ο άλλος ασκεί κάποιο ιδιαίτερα επικερδές επάγγελμα,αλλά δεν.Δε φτάνει,για να μου κάνει κου-κου.
#7 Πάντως του αξίζει ένα ξεμπρόστιασμα. Υπόγειο και μοχθηρό. Δεν είναι καλή ιδέα βέβαια να κάνεις τέτοια στον εργασιακό χώρο (πιθανώς πολύ κακή ίδέα.. αλλά του αξίζει ένα ξεμπρόστιασμα). Κάποιος που φέρεται έτσι, είναι ελαφρώς (έως και βαρέως) εγωϊστικό καθίκι. Που σημαίνει ότι είναι έτσι γενικώς και όχι μόνο με τις "ρομαντικές" του σχέσεις. Ξέχασέ τον. Αγνοησέ τον και φυσικά ΜΗΝ αλλάξεις δουλειά εξαιτίας του. Ντάξι αυτό που είπα πριν ήταν κακή ιδέα, αλλά μπορείς εν καιρώ να... "ενημερώσεις" με κάποιο τρόπο τους συναδέλφους σας για το ποιόν του! Πάντως μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Ήταν επειδή σου άρεσε πολύ. Αλλά μην ξεχάσεις τα κακά σημάδια που είδες και αγνόησες. Να τα θυμάσαι καλά για την επόμενη φορά που θα βρεθεί μπροστά σου ένα τέτοιο εγωϊστικό καθίκι σαν αυτόν.
Όλη η στεναχώρια που περνάμε επειδή μπλέξαμε με άτομα είναι "εγωιστικά καθίκια" που σταματάει; Δεν πρέπει ν'αντιδράμε, έστω όταν αντιλαμβανόμαστε τι παίχτηκε εις βάρος μας;Δεν λέω και την ανασκόπηση να κάνουμε, και τα σημάδια να έχουμε στο νου για προληπτικούς λόγους αλλά δε γίνεται η κοπέλα να έχει αυτή την ψυχολογία και 'κείνος να μην έχει καμιά συνέπεια απ' αυτό που προκάλεσε!
Φυσικά και πρέπει να αντιδράμε αλλά στη σωστή ώρα και ορθά, δε γίνεται να αντιδράσεις με χρονοκαθυστέρηση, γιατί κανείς δεν σου εγγυάται ότι στα μάτια τρίτων δεν θα πέσεις ως κατίνα, για μια ιστόρία που κράτησε ένα μήνα, μπορεί να της πουν τί θυμάσαι και συ τώρα, μπορεί να τη νομίζουν ακόμα ερωτευμένη με τον τύπο και το χειρότερο πέφτεις στο ίδιο επίπεδο με αυτόν. Σε περιπτώσεις που βρίσκεσαι με κάποιον στην ίδια εργασία η συναισθηματική αντίδραση είναι πολύ λάθος δρόμος.Όσον αφορά την ψυχολογική της κατάσταση φταίει και η ίδια. Δεν μπορείς να ελέγξεις τους άλλους αλλά μπορέίς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου. Πληγώθηκε ο εγωισμός της περισσότερο, ήταν κι αυτός περίπτωση δε λέω, αλλά ανασκόπηση χρειάζεται περισσότερο για την ίδια.
#7 ο τύπος είναι γνήσιος μα...ας ! Ευτυχως που γλιτωσες νωρις και δε σπαταλησες κι αλλο απο τον χρονο σου. Δωρο θεου ηταν αυτο που σου συνεβη γι ´αυτο κλαψε αλλά από χαρά!Και μην μαστιγώνεις τον εαυτό σου! Την επόμενη φορά θα ξέρεις καλύτερα!
#5 - Κι εγώ δεν κατάλαβα γιατί τόσο άγχος για μια συγκατοίκηση. Το ξεκινάτε, αν δεν τσουλήσει καλά, το σταματάτε. Δεν χρειάζεται να το ανακοινώσετε σε κανέναν ούτε εφημερίδα να το κάνετε. Αν κάποιος έχει αντιρρήσεις, να του πείτε να τις κρατήσει για τον εαυτό του και ότι μόνοι σας θα κρίνετε εκ του αποτελέσματος.