Ο Πουτζντεμόν σκοπεύει να παραμείνει στο Βέλγιο πιθανόν έως και τα μέσα Ιανουαρίου

Ο Πουτζντεμόν σκοπεύει να παραμείνει στο Βέλγιο πιθανόν έως και τα μέσα Ιανουαρίου Facebook Twitter
1

Ο αποπεμφθείς -από τη Μαδρίτη- πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και οι υπουργοί του, την έκδοση των οποίων έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη, θα παραμείνουν στο Βέλγιο όπου έχουν καταφύγει και μετά τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Καταλονία την 21η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές εναντίον της έκδοσής τους, δήλωσε το Σάββατο ο δικηγόρος του.


«Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται (στις Βρυξέλλες) τουλάχιστον ως την 21η Δεκεμβρίου, και υπολογίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ως τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τζάουμα Αλόνσο Κουεβίλιας στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.


«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει προσφυγή σε εφετείο και ακυρωτικό δικαστήριο» για να αποφευχθεί η έκδοσή τους από το Βέλγιο στην Ισπανία, εξήγησε ο ίδιος.


Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε καταφύγει στο Βέλγιο μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του αφού η ισπανική κυβέρνηση έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία, που όδευε να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, την 28η Οκτωβρίου.


Όπως και άλλοι αυτονομιστές καταλανοί ηγέτες, που φέρεται να συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτής της απόπειρας απόσχισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Μετά την φυγή τους, άλλα μέλη της κυβέρνησης που αποπέμφθηκε προφυλακίστηκαν.


Μολαταύτα ο Πουτζντεμόν είναι υποψήφιος στις εκλογές στην επαρχία, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, και υποστηρίζει ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της καταλανικής κυβέρνησης.


Σε περίπτωση νίκης του, ο Πουτζντεμόν «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.


Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας οι βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Πουτζντεμόν, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια