Μπάλα είναι και γυρίζει! Το ατόπημα Τσιάρτα σχετικά με το «αίσχος» της αλλαγής φύλου

Μπάλα είναι και γυρίζει! Το ατόπημα Τσιάρτα σχετικά με το «αίσχος» της αλλαγής φύλου Facebook Twitter
Απαράδεκτο ήταν όχι επειδή διαφωνούσε –δεν περιμέναμε κιόλας να έχει εντρυφήσει στην queer theory– αλλά για τον σκαιό, ανθρωποφαγικό τρόπο που το εξέφρασε, πράγμα ανεπίτρεπτο για έναν παλαίμαχο παίκτη που θεωρείται ίνδαλμα όντας πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική στην Πορτογαλία το '04.
7

Ήταν σίγουρα πολλαπλά απαράδεκτο το επιθετικό σχόλιο που ανέβασε στο Τwitter ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας σχετικά με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν... Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα» έγραψε. Μάλιστα, αντί να κατανοήσει το ατόπημα και να απολογηθεί, ζήταγε και τα ρέστα! Απαράδεκτο ήταν όχι επειδή διαφωνούσε –δεν περιμέναμε κιόλας να έχει εντρυφήσει στην queer theory– αλλά για τον σκαιό, ανθρωποφαγικό τρόπο με τον οποίο το εξέφρασε, πράγμα ανεπίτρεπτο για έναν παλαίμαχο παίκτη που θεωρείται ίνδαλμα, όντας πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική στην Πορτογαλία το '04, ο λόγος του οπότε μετράει, όπως δείξανε και οι πολλές (όπως, δυστυχώς, ήταν αναμενόμενο) θετικές ανταποκρίσεις. Φάουλ «εσκεμμένο» που δείχνει, επιπλέον, πλήρη άγνοια των ανέμων της αλλαγής που πνέουν τα τελευταία χρόνια και στα γήπεδα του βασιλιά των σπορ που θεωρείται, ταυτόχρονα, το πιο «αντρίκιο», το πιο «στρέιτ», το πιο macho και συνακόλουθα το πιο σεξιστικό ομαδικό παιχνίδι. Εντούτοις, αφενός υπάρχει και γυναικείο ποδόσφαιρο, αφετέρου ολοένα περισσότεροι παίκτες, οργανωμένοι οπαδοί, ακόμα και διαιτητές, «βγαίνουν προς τα έξω», καταρρίπτοντας ένα από τα ισχυρότερα ταμπού στον αθλητισμό. Σύλλογοι όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, Μπράιτον Άστον Βίλα –σύντομα διαβάζω και η Μπαρτσελόνα– διατηρούν πλέον lgbt συνδέσμους φιλάθλων, γκέι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι όπως oι Stonewall F.C. και London Titans έχουν ιδρυθεί, ο πρόεδρος της «αναρχικής» γερμανικής Ζανκτ Πάουλι είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος. Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το βιβλίο Football's coming out: Life as a gay fan and player που εξέδωσε πέρσι ο Νιλ Μπέσλι. Διότι, βέβαια, όσο μύθος είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι τάχα ένα αποκλειστικά cis-«αγορίστικο» άθλημα άλλο τόσο είναι ότι οι γκέι γενικά απεχθάνονται την μπάλα. Ο μέγας Παζολίνι π.χ. τη θεωρούσε εξίσου μεγάλη απόλαυση με τη λογοτεχνία και τον έρωτα, έπαιζε μάλιστα και ο ίδιος όποτε ευκαιρούσε, ο Γιάννης Τσαρούχης εμπνεύστηκε έναν πίνακά του από τον παλιό παίκτη του Ολυμπιακού Υβ Τριαντάφυλλο, ο ομοερωτισμός είναι διάχυτος στη Φανέλα με το Εννιά του Μένη Κουμανταρέα.

Θα όφειλε να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους του, που, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών άλλων αθλητών, βρίσκουν πλέον το σθένος να «βγαίνουν προς τα έξω» σε έναν ιδιαίτερα συντηρητικών ηθών και αντιλήψεων, τουλάχιστον επιφανειακά, χώρο, όπου περισσεύουν η «αντρίλα», η έμφυλη «τιμή» και η τεστοστερόνη.


Υπόψη ότι αν ο Τσιάρτας δεν είχε κρεμάσει τα παπούτσια του κι έπαιρνε μετεγγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ, πιθανά να τον «σφύραγε» κάποτε ο Ράιαν Άτκινς, ο πρώτος Βρετανός ρέφερι που τόλμησε το coming out φέτος τον Αύγουστο, έχοντας και την υποστήριξη του παλαίμαχου διαιτητή Νεάλε Μπάρι, αξιωματούχου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA). Θα διακινδύνευε, άραγε, τότε μια κόκκινη κάρτα συν μια πειθαρχική τιμωρία αποκαλώντας τον κατάμουτρα «παιδόφιλο»; «Είναι σημαντικό να φανεί ότι ποδόσφαιρο και ομοφυλοφιλία δεν είναι έννοιες ασύμβατες... Αλλάζοντας κανείς αντιλήψεις, αλλάζει και την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Οι διαιτητές στοχοποιούμαστε συχνά για πολλά πράγματα, αλλά ο σεξουαλικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί να είναι ένα από αυτά» δήλωσε ο Άτκινς, συμπληρώνοντας ότι «ναι», υπάρχει αρκετή ομοφοβία στο σπορ, υπάρχουν όμως πια και πολλοί ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι μέσα σε αυτό. Μένει, βέβαια, να δούμε πόσο θα ευοδωθεί στην πράξη αυτή η θαρραλέα πρωτοβουλία. Ο Ισπανός ρέφερι Χεσούς Τομιγιέρο, που είχε πράξει το ίδιο πρόπερσι, αναγκάστηκε εν τέλει να αλλάξει επάγγελμα ύστερα από τις αντιδράσεις και το κάζο που του επεφύλασσαν κάθε Κυριακή φίλαθλοι που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του. Την ίδια πορεία είχε και ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση αφότου «αποκαλύφθηκε» οικειοθελώς το 2011 Τούρκος διαιτητής Χαλίλ Ιμπραΐμ. Σημειωτέον ότι στην Αγγλία, τόσο ο πρόεδρος της FA Γκρεγκ Κλαρκ όσο και η υπουργός Αθλητισμού ενθάρρυναν όσους επαγγελματίες της «στρογγυλής θεάς» (διαιτητές, παίκτες, προπονητές, παράγοντες κ.λπ.) νιώθουν ότι θέλουν να «αποκαλυφθούν» να το πράξουν, εφόσον έτσι θα βοηθήσουν να αρθούν χρόνιες προκαταλήψεις. Το ίδιο έκανε παλιότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σπουδαίος Τιερί Ανρί της Άρσεναλ, παρότι στρέιτ, αντίθετα από τον ομοφοβικό πρώην Ιταλό διεθνή Φάμπιο Καναβάρο. Η συζήτηση για την ομοφοβία στο ποδόσφαιρο έχει ανάψει για τα καλά σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και αλλού, ενώ UEFA και FIFA έχουν ποινικοποιήσει χρόνια τώρα τα ομοφοβικά συνθήματα στα γήπεδα όπως και κάθε ρατσιστικό σύνθημα. Η FA μάλιστα «επιστράτευσε», ήδη από το '08, τον γνωστό γκέι ακτιβιστή Πίτερ Τάτσελ στις καμπάνιες της κατά της ομοφοβίας στα γήπεδα.

Θα όφειλε, νομίζω, να τα γνωρίζει αυτά ο πρώην Έλληνας διεθνής. Θα όφειλε, επίσης, να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους του, που, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών άλλων αθλητών, βρίσκουν πλέον το σθένος να «βγαίνουν προς τα έξω» σε έναν ιδιαίτερα συντηρητικών ηθών και αντιλήψεων, τουλάχιστον επιφανειακά, χώρο, όπου περισσεύουν η «αντρίλα», η έμφυλη «τιμή» και η τεστοστερόνη. Τόσο ώστε ακόμα και σε χώρες υπερανεκτικές, όπως η Ολλανδία, οι γκέι ποδοσφαιριστές να προτιμούν τη σιωπή. Ο πρώτος που το αποκότησε, ο κάποτε διάσημος Τζάστιν Φάσανου (1990) που έπαιξε σε ομάδες όπως οι Νόργουιτς, Μάντσεστερ Σίτι, Νότιγχαμ Φόρεστ και Γουέστ Χαμ, δεν άντεξε την κατακραυγή και εν τέλει εγκατέλειψε μια ενεργό δράση που εξαιτίας (και) αυτού του γεγονότος είχε πάρει πρόωρα την κάτω βόλτα. Λίγα χρόνια μετά αυτοκτόνησε, φτωχός και ξεχασμένος, έχοντας επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση 17χρονου στις ΗΠΑ. Τρεις ακόμα επώνυμοι ποδοσφαιριστές, ο διεθνής Γερμανός μέσος Τόμας Χιτσλσμπέργκερ, ο Γάλλος Ολιβιέ Ρουγιέρ της Νανσί και ο Αμερικανός Ρόμπι Ρότζερς (Λιντς, Εθνική ΗΠΑ) αποκαλύφθηκαν δημόσια μεν, μετά το πέρας της καριέρας τους δε, για ευνόητους προφανώς λόγους. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Φίλιπ Λαμ (που τα εκεί σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ κατηγορούν για κρυπτοομοφυλόφιλο), σε βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, τους γκέι ποδοσφαιριστές να... παραμείνουν «ερμητικά κλεισμένοι στην ντουλάπα τους», ώστε να μην έχουν το τέλος του Φάσανου. Πιο ανθεκτικός στο κράξιμο αποδείχτηκε ο πρώην παίκτης της Κόβεντρι Λίαμ Ντέιβις (έκανε coming out επίσης το '90), που παραμένει ενεργός και εξακολουθεί να εκφράζεται κατά της ομοφοβίας στο ποδόσφαιρο, όπως και ο Σουηδός αμυντικός Άντον Χισέν. Δεκάδες άλλοι γνωστοί ποδοσφαιράνθρωποι, από τον γοητευτικό σούπερ σταρ της Ρεάλ Κριστιάνο Ρονάλντο και τον πρώην άσο της Τσέλσι και της Εθνικής Αγγλίας Γκριμ Λε Σο (που παρότι στρέιτ οικογενειάρχης, υπέστη επίσης μπούλινγκ από κουτσομπολίστικα έντυπα και οπαδούς ως υποτιθέμενος «κρυφός») μέχρι τον Άγγλο διεθνή Σολ Κάμπελ και τον «κομψευόμενο» Πεπ Γκουαρδιόλα, προπονητή σήμερα της Μάντσεστερ Σίτι, έχουν στιγματιστεί επώνυμα και μη ως ομοφυλόφιλοι από «κίτρινα» μίντια ακόμα και στην Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμα π.χ. πόσο θόρυβο είχε ξεσηκώσει το ότι ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός Χεσούς Ντατόλο, παίκτης του Ολυμπιακού το 2010, είχε φωτογραφηθεί για γκέι περιοδικό στη χώρα του! Η εγκυρότητα αυτού του είδους της πληροφόρησης είναι φυσικά αμφίβολη, γεγονός όμως παραμένει ότι στατιστικά τουλάχιστον ένας στους δέκα παίκτες είναι μέλος και αυτού του «κλαμπ».

Μπάλα είναι και γυρίζει! Το ατόπημα Τσιάρτα σχετικά με το «αίσχος» της αλλαγής φύλου Facebook Twitter
Ο πρώτος που το αποκότησε, ο κάποτε διάσημος Τζάστιν Φάσανου (1990) που έπαιξε σε ομάδες όπως οι Νόργουιτς, Μάντσεστερ Σίτι, Νότιγχαμ Φόρεστ και Γουέστ Χαμ, δεν άντεξε την κατακραυγή κι εν τέλει εγκατέλειψε μια ενεργό δράση που εξαιτίας (και) αυτού του γεγονότος είχε πάρει πρόωρα την κάτω βόλτα. Φωτο: Allsport UK /Allsport

Ο σεξισμός και η ομοφοβία είναι συνυφασμένα με το δημοφιλέστερο σπορ που όμως φημίζεται, ταυτόχρονα, ως ένα από τα πλέον ομοερωτικά! Αρκετά εξάλλου είναι τα παραδείγματα που πιστοποιούν ότι το δήθεν ασύμβατο ποδοσφαίρου και ομοφυλοφιλίας, είναι επίσης υπό κατάρρευση.


Η οργάνωση Stonewall έχει χαρακτηρίσει το ποδόσφαιρο «θεμελιωδώς ομοφοβικό». Όσο όμως «αντρικό σπορ» κι αν θεωρείται το τόπι (ή ακριβώς γι' αυτό) τόσο μεγάλη είναι και η φιλολογία που, όχι εντελώς άδικα, έχει αναπτυχθεί σχετικά με το κατά πόσο είναι πράγματι μια λανθάνουσα μαζική ομοφυλοφιλική τελετουργία, όπως προκύπτει όχι μόνο από τη φύση του σπορ καθαυτή αλλά και από τη σχέση των φιλάθλων μαζί του. Πρωτοπόρα σε αυτό υπήρξε η κλασική μελέτη του Αμερικανού ανθρωπολόγου Άλαν Ντάντες Into the end zone for a touchdown: A psychoanalytic consideration of Αmerican football (1978), που πραγματευόταν την ψυχαναλυτική διερεύνηση της κρυφο-ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς των αντρών στο γήπεδο. Ο λόγος εκεί ήταν για το (ακόμα πιο macho) αμερικανικό ποδόσφαιρο ή ράγκμπι, όμως οι ομοιότητες με το «δικό μας» ποδόσφαιρο είναι πάρα πολλές. Η σχεδόν ερωτική ταύτιση με ποδοσφαιριστές και προπονητές, η ηδονική προσμονή ενός σημαντικού παιχνιδιού, η οργασμική διέγερση που προκαλεί η επίτευξη κάποιου τέρματος, η ομοιότητα του γκολ με τη διείσδυση, οι συχνά «παρεξηγήσιμης» θερμότητας και οικειότητας πανηγυρισμοί παικτών και οπαδών, τα ουκ ολίγα στιγμιότυπα και φάσεις μέσα στο τερέν που παραπέμπουν σε... σκηνές πορνό, η πληθώρα σεξουαλικών υπονοούμενων και υπαινιγμών σε συνθήματα, χειρονομίες και παροτρύνσεις τύπου «γαμήστε τους», «ξεσκίστε τους», «πάρτε τα τρία μας» κ.λπ., καταστάσεις γνωστές σε οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει έστω άπαξ ποδοσφαιρικό αγώνα. Ναι, παρά ταύτα ή και εξαιτίας τους, ματσίλα, σεξισμός, ομοφοβία και ποδόσφαιρο πάνε πολύ συχνά μαζί. Επειδή όμως «μπάλα είναι και γυρίζει» κι επειδή οι εκπλήξεις, ως γνωστόν, είναι συνυφασμένες με το δημοφιλέστερο σπορ, μήπως η ώρα για «αλλαγή σελίδας» έχει ήδη σημάνει;

Στήλες
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πριν το επίμαχο νομοσχέδιο, η Ελλάδα ήταν μια σχεδόν ευτυχισμένη χώρα με σχεδόν όλα τα προβλήματά της λυμένα. Έπρεπε όμως κάτι να γίνει, για να λυθεί το τελευταίο πρόβλημα. Και να λοιπόν που με αυτό το, επίμαχο, νομοσχέδιο λύνεται και το τελευταίο μας πρόβλημα. Γινόμαστε μια εντελώς ευτυχισμένη χώρα.Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι ...!!!!!
Χαχαχα, γελάσαμε...(not).Παιδαριώδης έως και ανθρωποφαγική λογική, όπου η δήλωση: "δεν ενδιαφέρει εμένα/την πλειοψηφία" ισούται με την δήλωση "δεν υπάρχει πρόβλημα" ...Ας κάνουμε λίγο αντικυβερνητική κριτική, για να περάσει η ώρα μας. Μόνο που έτσι όπως το πάτε τα "σκάγια" δεν θα τα φάει η κυβέρνηση στο τέλος, αλλά τα τρανς άτομα.Όμως και ...πρόβλημα υπάρχει και κάποια πράγματα (αναγνώριση ταυτότητας φύλου) είναι προϊόντα συζητήσεων/προβληματισμού πολλών ετών, δεν προέκυψαν χτες, επειδή εσείς τα αντιληφθήκατε, μόλις χτες.
Κύριε ζαιτσεφ η όπως αλλιώς λέγεσαι...καμία ποτέ χώρα δεν είναι ποτέ να έχει λύσει όλα της τα προβλήματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας σε κάποιους συνανθρώπους μας κ να αρνούμαστε τις κοινωνικές εξελίξεις
Συμφωνώ Vasily.O καθένας μας ιεραρχεί διαφορετικά τα προβλήματα της καθημερινότητας.Εξάλλου όταν όλοι είναι φτωχοί και χωρίς αξιοπρέπεια, παίζει κανένα ρόλο εάν είναι gay ή όχι.
Κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για σεξουαλικό προσανατολισμό (str8/gay) αλλά για ταυτότητα φύλου (γυναίκα/άντρας). …και αναρωτιέμαι: πώς μπορούν σχολιαστές, που δεν έχουν καταφέρει -ΚΑΝ- να επεξεργαστούν τον άνωθεν βασικό διαχωρισμό να είναι εις θέσιν να κρίνουν τα βιώματα των trans και τα κολλήματα που βιώνουν σε καθημερινές υποθέσεις, που αφορούν γραφειοκρατικά θέματα/ επαφή με διάφορες αρχές/ ενοικίαση σπιτιού και πλείστα άλλα;
Εγώ προτείνω μια και δεν έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, να μην ξανα ασχοληθούμε με τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ΑΜΕΑ (άλλωστε μειοψηφία είναι κι αυτοί), να μη μας νοιάξει τι θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών (άλλη μειοψηφία). Να μας νοιάξει μόνο ο Ολυμπιακός κι ο κάθε -ακός, μια κι όντως, οι οπαδοί τους αποτελούν το κύριο μέλημα της πλειοψηφίας αυτού του τόπου.
ThejuggernautΑν στην αγωνία σου πάνω έφτασε να επικαλείσαι αποδεδειγμένα ασθενείς και ΑΜΕΑ τότε μάλλον είχε δίκιο ο άλλος που μίλησε για εξωγήινους στον Υμηττό !Προφανώς με ξεπερνάει ... συ είπας!