Στο σημερινό «Α μπα»: το πένθος του καθένα

Στο σημερινό «Α μπα»: το πένθος του καθένα Facebook Twitter
57


__________________
1.


Γεια σου αγαπημένη μου Α,μπουλα!! Μετα απο τοσα χρόνια που σε διαβάζω και τόσες απορίες και προβληματα που έχουν λυθεί μέσα απο την στήλη σου, ήρθε η στιγμή να κάνω και εγώ την δική μου ερώτηση. Ισως να εχω "διαλευκανει" την υποθεση μεχρι να απαντηθει, αλλα θα ηθελα και την αποψη σου.Είμαι 19 χρονων και σπουδαζω στην γειτονική πόλη από την πόλη κατοικιας μου. Αυτό σημαίνει πως έρχομαι συχνα πυκνά στο πατρικό μου και δεν "χάνω επεισόδια" απ'το τι τρέχει στην οικογένεια μου. Η μαμά μου που λες συμμετεχει σε εναν συλλογο παραδοσιακών χορών οπου έχει γνωρίσει μια καλη παρέα συνομηλίκων της. Τον τελευταίο ενα χρόνο όμως παρατηρώ μια στενότερη σχέση με εναν απο αυτους. Χορεύουν συνέχεια μαζί, γελανε, βρίσκονται έξω απο τα πλαίσια του συλλογου σε τραπέζια και εκδηλώσεις. Σε κάθε αλλη περιπτωση αυτό δεν θα μου φαινόταν περίεργο, βλέπω ομως ορισμένες αλλαγές στην συμπεριφορα της μαμας μου. Αγχωνεται για την εξωτερική της εμφάνιση σε υπερβολικό βαθμο πριν παει στο μαθημα, έχει αρχίσει να γίνεται εμμονικη με το κινητό της, έχει νεύρα όταν δεν γίνει το μαθημα ή δεν μπορεσει να παει, και το κυριότερο μειώνει συνέχεια λεκτικά τον μπαμπά μου. Ακομη, η γυναικα του κυρίου αυτου, ενω πρωτύτερα χρόνια δεν ειχε πρόβλημα, τώρα την αγριοκοιταζει και δεν την χαιρετάει καν. Οταν το σχολιασα χαριεντιζομενη στην μαμά μου λεγοντας της οτι φοβάται μήπως της φας τον άντρα, η μαμά μου αρχισε να με ειρωνεύεται και να μου επιτίθεται λεγοντας μου οτι δεν θα σταματήσει να κανει παρεα μαζί του επειδή ζηλεύει η γυναικα του. Εδώ να σημειωσω, οτι η μαμά μου παντρευτηκε στα 15 της με τον μπαμπά μου ο οποίος τοτε ήταν 24, ο μπαμπας μου είναι λιγάκι σπιτογατος ενω η μαμά μου το άκρως αντίθετο, δημιουργώντας ενα εκρυθμο κλιμα κάθε φορά που δεν δέχεται να πανε μαζί κάπου. Οι φραστικές επιθέσεις συνήθως προς τον μπαμπά αποτελούν τις λέξεις κακομοιρη, ακοινωνητε, τις οποίες ο μπαμπάς σχολιάζει στην πλάκα παρόλο που ποτε δεν του μιλούσε Ετσι, ενω τώρα τελευταια, μετα τους υπαινιγμούς μου, επιτίθεται και σε μένα χωρίς προφανή λογο. Τι συμβαίνει; Δεν ξέρω πως να τα αιτιολογησω όλα αυτά, και συχνα ρωτώ τον εαυτό μου το κλασσικό "μήπως γίνομαι παράλογη"? Συγγνώμη πραγματικα για το σεντόνι, αλλά θα ήθελα την γνώμη κάποιου εξωτερικού παρατηρητη, αφού δεν μπορω να μιλήσω σε κάποιον γνωστό.
-Η κόρη της άσωτης (;)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μάλλον συμβαίνει αυτό που φαντάζεσαι, και δεν λες. Έχουμε μόνο τις δικές σου παρατηρήσεις, αλλά αν ισχύουν, δεν βλέπω άλλη εξήγηση. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρεις σε τι έκταση συμβαίνει, αν είναι αμοιβαίο, κατά πόσο το συνειδητοποιεί η μητέρα σου, τι καταλαβαίνει ο πατέρας σου, ποιος είναι ο στόχος της σε όλο αυτό, και πού μπορεί να οδηγήσει. Ευτυχώς όμως όλα αυτά δεν είναι δικά σου θέματα για να λύσεις. Η υπόθεση δεν είναι στατική για να την διαλευκάνεις. Αυτό που ισχύει σήμερα μπορεί να μην ισχύει αύριο. Ούτε χρειάζεται να αιτιολογήσεις κάτι. Δε νομίζω ότι είσαι σε θέση να ερμηνεύσεις αυτό που συμβαίνει. Η παρατήρηση ότι η μητέρα σου παντρεύτηκε στα 15 σημαίνει ότι προσπαθείς να πλησιάσεις στην ερμηνεία, αλλά όσα δεδομένα και να έχεις, ο γάμος των γονιών σου είναι άγνωστος.


Προσπάθησε να βγεις από το ρόλο του ντετέκτιβ, γιατί δεν θα σε οδηγήσει κάπου καλά. Δεν είναι δική σου ευθύνη να κάνεις τον διαιτητή, τον διαμεσολαβητή, τον δικαστή, τον ερευνητή, ή ό,τι άλλο σου έρχεται να κάνεις. Ο ρόλος που έχεις είναι ο ρόλος της κόρης, μην αναλαμβάνεις άλλον από τα δεκαεννιά σου. Έχεις μια σχέση με τη μητέρα σου, και μια με τον πατέρα σου. Η μεταξύ τους σχέση είναι δική τους δουλειά και μόνο. Δεν χρειάζεται να είναι εντάξει μεταξύ τους για να είσαι εντάξει εσύ μαζί τους.

__________________
2.

Με τον σύντροφό μου είμαστε 3 χρόνια μαζί.
Είμαστε στα 30+ πλέον.
Ο καθένας έχει το δικό του σπίτι, αλλά για λόγους υποχρεώσεων, δεν συγκατοικούμε και σκεφτόμασταν από του χρόνου να γίνει και αυτό.
Από την πρώτη μέρα γνωριμίας μας, του ξεκαθάρισα ότι δεν μου αρέσουν οι αρραβώνες και οι γάμοι. Αυτός είναι σε αντίθετο στρατόπεδο.
Έχω γνωρίσει τους δικούς του και έχει γνωρίσει και αυτός, τους δικούς μου.
Ενώ έχουμε κάνει πολλάκις, συζητήσεις για γάμους που με βρίσκουν αντίθετη, έχει 3-4 μέρες που μου ανακοίνωσε ότι θέλει να γνωριστούν οι οικογένειες σε ένα φιλικό τραπέζι (τίποτα παραπάνω, όπως λέει θα του άρεσε να κάνουνε παρέα).
Πέρα από αυτό θέλει να συζητήσουμε, ο καθένας με την οικογένειά του, το ενδεχόμενο να μην νοικιάσουμε μαζί σπίτι, αλλά αν βοηθήσουν οι γονείς, να χτίσουμε ή αγοράσουμε (?!) σπίτι.
Όπως και ότι σκέφτεται σοβαρά να έρθει να με ζητήσει από τους γονείς μου!
Είμαι ερωτευμένη μαζί του, τον αγαπάω και θέλω πολύ να μείνουμε σε δικός μας σπίτι, που θα βγαίνει οικονομικά από τις τσέπες τις δικές μας και όχι των γονέων.
Δεν βρίσκω λόγο να γνωριστούν οι οικογένειες μεταξύ τους, γιατί ξέρω ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις περί γάμων και οι πιέσεις.
Με τα καινούργια πλέον δεδομένα, σκέφτομαι την στιγμή που θα μου φέρει δαχτυλίδι και με πιάνει πανικός, που όχι μόνο θα ακούσει το όχι (το ξέρει ήδη), αλλά θα τελειώσει άδοξα μια πολύ όμορφη ιστορία.
Η ερώτηση μου είναι, πότε ένας άνθρωπος σε μια σχέση κάνει τόσο σοβαρές υποχωρήσεις (πχ γάμος) και πότε βάζει τα πιστεύω του κάτω από του άλλου.
-Πρόταση γάμου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπλέκεις πολλά πράγματα που δεν συνδέονται απαραίτητα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το «δεν θέλω γάμους». Δεν θέλεις την τελετή, ή δεν θέλεις την δέσμευση; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μόνιμη μονογαμική σχέση, ή όχι; Αν ναι, και δεν θέλεις το συμβόλαιο για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να το εξηγήσεις με αυτόν τον τρόπο, για να καταλάβει ακριβώς τι περιμένεις από αυτόν, και τι δεν περιμένεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπω πώς θα γίνει να μην γνωριστούν οι οικογένειες σας. Είτε παντρευτείτε, είτε όχι, αν ενώσετε τις ζωές σας, είτε με τελετή, είτε όχι, έχετε γονείς, και έρχονται Χριστούγεννα, γενέθλια, με κάποιον θα τα γιορτάσετε, και αν κάνετε και παιδιά, οι οικογένειές σας θα δεθούν με κάποιο τρόπο. Το πώς θα αποκτήσετε κοινό σπίτι δεν έχει σχέση με το αν θα παντρευτείτε ή όχι. Θα μπορούσες να έχεις αυτή την άποψη ανεξάρτητα από τον γάμο.


Αν δεν μπορείς καν να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια μονογαμική σχέση με μεγάλη διάρκεια, ενδεχομένως για πάντα, τότε η συζήτηση που πρέπει να κάνετε είναι εντελώς διαφορετική.

__________________
3.


Καλησπέρα Λένα και σχολιαστές
Είμαι γυναίκα 35 ετών και ποτέ δεν ήμουν του γάμου ή της οικογένειας σώνει και καλά, ούτε τα παιδιά με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ήθελα και θέλω όμως στη ζωή μου την αγάπη και τη συντροφικότητα. Και να την λαμβάνω μα και να τη δίνω. Δεδομένου όμως πως όλα πήγαν κατά διαόλου στην προσωπική μου ζωή και μην έχοντας καταφέρει να βγω ούτε ένα ραντεβού τα τελευταία δύο χρόνια (μικρή πολη, οι ελεύθεροι μετρημένοι στα δαχτυλα, μέρος όπου οι γνωριμίες γίνονται μόνο μέσω κοινών γνωστών, οπότε αν στον κύκλο σου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άστο κλπ κλπ) έχω αρχίσει να πιστεύω πως φως στο τούνελ δεν πρόκειται να δω εδώ πέρα. Το θέμα είναι πώς να αρχίσω να το αποδέχομαι και να αισθάνομαι καλύτερα με αυτήν την προοπτική. Δουλειά έχω, χόμπι έχω, διαβάζω, παρέες έχω, κανα ταξιδάκι όσο μπορώ κάνω, αλλά απλώς αισθάνομαι πως είναι διεκπεραιωτιπά για να περάσει ο χρονος μου. Οταν ήμουν σε σχέση κι ήμουν ευτυχισμένη όλα ήταν ομορφότερα, εβρισκα την χαρά ακόμα και στο παραμικρό, χαιρόμουν να μοιράζομαι όμορφες στιγμές γέλιο, έβλεπα ομορφιά στα πάντα. Τώρα είναι όλα μέτρια και πιστεύω πως φταίει το γεγονός πως δεν τα μοιραζομαι, ότι είμαι μόνη και ναι μεν είμαι ευγνώμων που μπορώ να τα κάνω και είμαι υγιής, αλλά θέλω να τα μοιράζομαι με κάποιον που θα αγαπώ!
Το ερώτημά μου είναι: Πώς μπορώ να μη με νοιάζει; Πώς γίνεται να είμαι ευτυχισμένη μόνη μου;
Ευχαριστώ
-Παράπονο δεν έχω, αλλά...έχω


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μην προσπαθείς να μην σε νοιάζει, αν σε νοιάζει, και δεν χρειάζεται να το αποδέχεσαι, όσο και αν πιστεύεις ότι είναι μετρημένα τα κουκιά, γιατί δεν είναι. Μην πας ενάντια σε αυτό που είσαι βαθιά μέσα σου. Κάνε μεγαλύτερη, όχι μικρότερη προσπάθεια. Κάτι πρέπει να αλλάξεις για να αλλάξει το περιβάλλον σου. Περισσότερα ταξίδια; Νέες ασχολίες; Ραντεβού μέσω ίντερνετ; Σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις για να διευρύνεις τις παρέες σου.

__________________
4.


Καλησπέρα! Είμαι 2 χρόνια με ένα παιδί, εγώ 24 αυτός 27. Από τους πρώτους 6 μήνες με καλούσε σπίτι του όπου μένει με τους γονείς του να αράξουμε στο δωμάτιο του (ή στη βεράντα) και έτσι έχω γνωρίσει τους δικούς του. Η αδερφή του εξαρχής μου έδειξε ότι δε με συμπαθεί κάτι το οποίο δε με ενδιέφερε κιόλας όμως τον τελευταίο καιρό έρχεται εκεί που καθόμαστε (αυτοπροσκαλειται) και μου πετάει διάφορες προσβολές, μια τη φορά περίπου. Συνήθως είναι σχόλια για την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά μου. Πχ τι είναι αυτό στο πρόσωπο σου? Σπυρι? Ε δεν είναι και το μόνο. Ή ήρθες? Σε κατάλαβα από τα κακαρισματα. Και διάφορα τέτοια. Επίσης, αν κάνω κάποιο σαρδάμ ή σκονταψω πχ βάζει τα γέλια με κοροιδευτικη διάθεση. Να πω εδώ ότι είναι 7 χρόνια μικρότερη από τον φίλο μου και τη βλέπει πολύ προστατευτικα. Τι με συμβουλευεις να κάνω? Να πιάσω το φίλο μου να του μιλήσω για να τη μαζέψει ή να τη βάλω στη θέση της κατευθείαν εγώ? Μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει με τον ευγενικό τρόπο.
-Ας πούμε Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να την βάλεις στη θέση της εσύ, όταν είσαστε οι δυο σας, χωρίς να εγκαταλείψεις τον ευγενικό τρόπο, πρέπει όμως να γίνεις πολύ συγκεκριμένη. Κατά πάσα πιθανότητα φοβάται ότι θα της κλέψεις την πρωτιά στην καρδιά του αδερφού της. Πες της ότι η θέση της είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να χαλαρώσει, αντί να βρίσκει ανταγωνισμό εκεί που δεν υπάρχει, γιατί γελοιοποιείται με αυτό που κάνει.

__________________
5.


Ισχύει ότι οι ακριβές, χειροποίητες κι από δέρμα τσάντες δε φθείρονται και σου κρατάνε για χρόνια; Εγώ συνήθως αγοράζω μία τσάντα για το χειμώνα και μία για το καλοκαίρι, γύρω στα 20€ εκάστη, δηλ δίνω σύνολο 35-50€ το χρόνο. Αναγκάζομαι να παίρνω καινούριες κάθε χρόνο γιατί πραγματικά φθείρονται μέχρι αηδίας λόγω φθηνού υλικού κι όχι κακομεταχείρισης και φυσικά όχι επειδή παρήλθε η μόδα τους (συνήθως μια απλή shopper δερματίνι παίρνω, μη σου πω ότι ουσιαστικά το ίδιο μοντέλο αγοράζω πάντα!). Μία μόνο γνωστή μου, μια γυναίκα ξέρω που έχει καλές τσάντες, είναι και designer τσάντες οπότε αμέσως καταλαβαίνεις ότι είναι καλή η ποιότητα. Τη ρώτησα μια φορά και μου είπε "βλέπεις αυτή την τσάντα (μια πραγματικά όμορφη τσάντα με τα γνωστά logo δύο γραμμάτων τυπωμένα, τιμή γύρω στα 700€); Την έχω χρησιμοποιήσει παντού εδώ και πέντε χρόνια, την παίρνω μέχρι και στο γυμναστήριο και είναι σαν καινούρια(όντως ήταν αψεγάδιαστη)!". Από την άλλη αυτή η γυναίκα έχει άλλες δέκα καλές τσάντες οπότε ίσως η καλή της κατάστασή της να οφείλεται στο ότι δεν τη χρησιμοποιεί τελικά και τόσο συχνά, σίγουρα όχι κάθε μέρα όπως κάνω εγώ με την τσάντα μου. Τελικά αξίζει να δώσω (αν δηλ ποτέ έχω!) π.χ. 100-300€ να πάρω μια κλασική δερμάτινη καλοραμμένη τσάντα; Θα μου κρατήσει καλοδιατηρημένη για αρκετά χρόνια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι δερμάτινες τσάντες κρατάνε περισσότερο από τις πλαστικές, αλλά κυρίως με την έννοια ότι το υλικό φθείρεται με έναν τρόπο που τις κάνει ενδιαφέρουσες, και δεν σκίζονται το ΄διο εύκολα. Σίγουρα κρατάνε πάνω από μια σεζόν, αλλά όχι, αθάνατες δεν είναι, και το χειροποίητο δεν είναι εγγύηση, εξαρτάται από το χέρι. Όσο πιο πολλά δίνεις, αυξάνεται η διάρκεια της τσάντας, αλλά το ανώτατο πλαφόν είναι πολύ κάτω από τα 700. Από ένα σημείο και μετά πληρώνεις το γνωστό logo, και όχι την ποιότητα. Μην πιστέψεις ποτέ ότι «επενδύεις» στη μόδα, αυτά είναι παραμύθια της βιομηχανίας που υπάρχει χάρη στις υποσχέσεις, στην απάτη και στις ψευδαισθήσεις. Όλα χαλάνε όταν τα χρησιμοποιείς. Η γυναίκα αυτή αυτό πιστεύει γιατί αυτό την συμφέρει να πιστέψει («μέχρι και στο γυμναστήριο;» Και τι λέει αυτό; Κάνει γυμναστική κρατώντας την;) Μόνη σου λες ότι έχει δέκα καλές τσάντες και άρα δεν την χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Αυτή είναι η εξήγηση. Αν ποτέ βρεθείς σε θέση να πάρεις δερμάτινη αντί για πλαστική, κάνε το, αλλά μην πιστέψεις ότι εξασφαλίστηκες για πολλά χρόνια. Εξαρτάται απόλυτα από το πόσο θα την χρησιμοποιήσεις.

__________________
6.


Σε λίγες μερες θα πραγματοποιήσω μια από τις φαντασιώσεις μου. Θα καλλωπιστώ (έτσι για το καλό), θα πάρω βαθιά ανάσα και θα παραιτηθώ από τη δουλεια μου. Σκοπεύω να ανακοινωσω στο τοξικό, σεξιστικό, σπαγγοραμένο, αντιπαθεστατο, μυθομανές γουρούνι που επέλεξα πριν μια δεκαετία για αφεντικό μου, πως απολύομαι ψαρούκλες τα μαλλιά μου κάνω μπούκλες! Καμιά συμβουλή ρε Λένα για το πως θα το ανακοινώσω; Θα του ερθει νταμπλάς γιατι είναι και άρρωστος με τον έλεγχο και θεωρεί ότι μας κάνει τρελή χαρη που μας δίνει τα ψίχουλα του. Εννοείται πως θεωρεί τον εαυτό του το καλύτερο αφεντικό έβερ. Όταν του ζητας αύξηση απαντάει "60% η ανεργία στους μορφωμένους νέους, το άκουσες;"... θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για πάρτη του αλλα ας μη σε κουράζω άλλο. Καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για την παρέα και τις καθαρές κουβέντες :)
- μούτσος στη γαλέρα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι ερώτηση, αλλά ήταν πολύ καλό για να μείνει αδημοσίευτο. Συγχαρητήρια!

_________________
7.


Α,μπα μου αγαπημένη γεια σου,

Ήμουν σε σχέση ενάμιση χρόνο μ'εναν υπέροχο άνθρωπο, ο οποίος ηταν αλλοδαπός. Ειχε φύγει απο τη χώρα του εδω και μια τριακονταετία περιπου. Ηταν ο μικρός της οικογένειας και με αρκετή διαφορα απο τα αδέλφια του, το "τρελο" ας πουμε, το οποίο πάντα ονειρευόταν να ξεφύγει απο το χωριουδάκι του και να γνωρίσει τον κοσμο, επιθυμία που ποτε δεν συμμερίστηκαν οι δικοί του. Κι ετσι, αν και υπήρχε πάντα πολλη αγαπη μεσα σ'αυτη την οικογένεια, η επικοινωνία μεταξυ τους ειχε κατατάξει να ειναι αρκετα στοιχειώδης και ελάχιστα προσωπική, και λόγω απόστασης και λόγω διαφοράς ηλικίας.

Τα αναφέρω ολα αυτα διότι επι ενα χρόνο σχεδον οι δικοί του δεν ήξεραν καθολου για μενα. Φέτος το καλοκαιρι σκοπευαμε να επισκεφτούμε μαζι το χωριό του, κι ετσι θα γνώριζα κι εγω τους δικούς του. Δυστυχώς ομως ο σύντροφος μου πέθανε πριν ενα μηνα. Αρρώστησε βαριά και πολυ ξαφνικά, κι ετσι γνωρίστηκα τελικα με κάποιους συγγενείς του στα πλαίσια της πολύμηνης νοσηλείας του. Οταν έφυγε, η ταφή του εγινε στο χωριό του, οπου και πηγα και τους γνώρισα πλέον όλους.

Η υποδοχή τους ηταν πολυ ένθερμη, αν και δικαιολογημένα ταρακουνημενη απο το ιδιο τους το πένθος και απο την έκπληξη που προκαλούσε η παρουσία μου, καθως μεχρι εκεινη την ημέρα οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη μου. Ακομα κι αν δεν με ήξεραν, εκτίμησαν παρα πολυ το γεγονος οτι μιλούσα άπταιστα τη γλώσσα τους κι οτι ήμουν νυχτα-μέρα στο πλάι αυτού του ανθρώπου όσο ηταν άρρωστος. Για λόγους δουλειάς, η παραμονή μου δεν κράτησε παρα δυο μερες, κι ετσι δεν ειχα τον απαραίτητο χρόνο να μιλησω με ηρεμία με τους δικούς του και να τους γνωρίσω λιγο καλύτερα. Ωστόσο αυτο που με άγγιξε ιδιαίτερα ηταν οτι ο αδελφός του και κάποια αλλα άτομα του χωριού (οχι συγγενείς μεν, αλλα ουσιαστικά δικοί του άνθρωποι, μιλαμε για πολυ μικρο χωριό) μου είπαν να ξαναπάω οποτε μπορέσω για να γνωριστούμε καλύτερα.

Η ερώτηση μου λοιπον προς εσένα ειναι η εξής: με βάση ο,τι σου περιέγραψα, πιστεύεις οτι ειναι κατι που εννοούσαν ή το είπαν απο απλή ευγένεια; Αυτη η απώλεια μου εχει στοιχήσει παρα πολυ και προσπαθω να σταθώ στα ποδια μου οπως μπορω. Πιστευω οτι δεν θα εκπλαγείς αν σου πω οτι εχω την τάση να πηγαίνω προς οτιδήποτε μου τον θυμιζει, ποσο μάλλον το χωριό του και η οικογένεια του. Θα ήθελα πολυ να επέστρεφα με ηρεμία, να κάτσω μερικες μέρες και να γνωρίσω όποιον εχει τη διάθεση να με γνωρίσει. Φοβάμαι ομως οτι θα επιβάλλω την παρουσία μου, όντας ουσιαστικά άγνωστη γι'αυτους τους ανθρώπους. Φοβάμαι οτι τους θυμίζω αυτόν τον άνθρωπο, οτι μ'εχουν συνδέσει με την αρρώστια και τον θάνατο του, μα κυρίως οτι δεν συμμερίζονται την ανάγκη μου να μιλάω για εκείνον γιατι τείνουν περισσότερο να θάβουν το πένθος τους παρα να μιλούν γι'αυτο.

Ετσι, εγω θελω μεν να παω αλλα δεν ξερω κατα ποσο εχει νόημα. Ο άνθρωπος που μας συνέδεε δεν υπάρχει πια, μιλαμε και για άλλη χώρα, άρα τι εχω να περιμένω πραγματικα απο αυτη τη γνωριμία; Επιπλέον, μ'αυτους τους ανθρώπους επικοινωνουσα κάποια περίοδο τηλεφωνικά αυστηρα και μόνο σχετικά με την υγεία του συντρόφου μου, οταν εκείνος βρισκόταν σε φάση που δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει πια. Απο τοτε που πέθανε, δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Άρα αν αποφασίσω να παω, τι κανω; Στέλνω ενα μηνυμα του στυλ "γεια σας ερχομαι";

Νιωθω παρα πολυ μπερδεμένη μεσα μου και δεν ξερω καθολου τι ειναι προτιμότερο να γινει. Πραγματικα θα εκτιμούσα την αποψη σου, καθως και των αναγνωστών. Σ'ευχαριστω πολυ για τον χρόνο σου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Συλλυπητήρια.

 

Να κάνεις αυτό που θέλεις για να διαχειριστείς αυτό που νιώθεις. Βάλε τις δικές σου ανάγκες πάνω από των άλλων σε αυτή την περίπτωση. Δεν χρειάζεται να υπάρχει «νόημα». Δεν υπάρχει πάντα νόημα σε αυτά που μας ανακουφίζουν όταν είμαστε σε πένθος. Προσπάθησε μόνο να μην έχεις προσδοκίες ανάρρωσης από αυτή την επίσκεψη, γιατί αυτό που σου συνέβη μέσα σου μόνο μπορεί να λυθεί, δεν υπάρχει ταξίδι ή άνθρωπος ή μέρος που θα σε γιατρέψει. Δες το ως ανακούφιση, όχι ως λύση, μην δώσεις δηλαδή συμβολισμό σε αυτή την αναζήτηση, μην περιμένεις να γίνει κάτι κοσμοϊστορικό. Δεν είναι πολύ πιθανό να ενωθείτε μαγικά και να παρηγορήσετε ο ένας τον άλλον.


Θα μπορούσες να στείλεις ένα μήνυμα «έρχομαι», δίνοντας αρκετό χρόνο ώστε να μπορεί ο καθένας να προετοιμαστεί και να αποφασίσει αν θέλει να σε δει ή όχι. Έτσι θα καταλάβεις ποιος το είπε από ευγένεια και ποιος όχι. Αν δεν περιμένεις κάποια λύση από αυτή την κίνηση, ό,τι και να γίνει, θα το αντιμετωπίσεις. Σκέψου αν είσαι αρκετά δυνατή για να αντέξεις την απουσία απάντησης, και αποφάσισε.


57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Αγαπητο Ν 7Έχασα τον συντροφο μου πριν ένα χρόνο αφού πάλεψε 3 χρόνια με την ασθένεια του. Είμαι 25 και ήταν 26. Χωρ.ις να έχω σχέση με τους γονείς του ιδιαίτερη (βέβαια τους έβλεπα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι) απο τότε που έφυγε πηγαίνω και τους επισκέπτομαι. Θα σου πώ αυτό που έχω καταλάβει απο την δική μου εμπειρία. Το εννοούνε οι συγγενείς του ότι θέλουν να σε δουν. γιατί όπως έσυ θέλεισ και σε παρηγορεί να κρατάς μια επαφή με ότι τον θυμίζει έτσι και οι άνθρωποί του θέλουν να έχουν κοντά τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και του στάθηκαν. Η ανάγκη για να κρατήσεις κάποιον ζωντανό είναι αμφίπλευρη. Θα σου έλεγα να κάνεις όπως νιώθεις. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει ένα μέλοσ της οικογένειας τους αδιαφορούν να φανούν ευγενικοί. Δεν θα πιέζονταν να προσποιηθούν για να νιώσεις καλύτερα. Ισα ίσα χαίρονται να κρατούν επαφή με τον κύκλο του παιδιου τους/ αδελφου τους κτλ γιατί και αυτοί επιδδιώκουν να ανακουφιστούν με το να μοιράζονται αναμνήσεις ή συναισθήματα ή φοβίες ή σκεψεις. Απο την άλλη μπορεί και εσύ να πας να τους δεις και να συνειδητοποιήσεις ότι στενοχωριέσαι και δεν μπορείς να το διαχειριστείς. και πάλι να τους το πεις. Ο καθένας εκδηλώνει την θλίψη του με άλλον τρόπο. Θα μπορούσες να τους στείλεις όταν το επιθυμησεις ένα μνμ " Έχω καιρό να ακούσω νέα σας. Ελπίζω να είστε καλύτερα. Σασ σκέφτομαι . Αν δεν έχετε υποχρεώσεις θα μπορούσα να έρθω να σας επισκευτώ όταν μπορέσετε εάν δεν σας φέρνει αναστάτωση'. Κάνε ότι πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει περισσότερο και μην πιέζεσαι.
Να γράψω και εγώ την γνώμη μου για τις δερμάτινες τσάντες (αφού έχω κάνει αρκετές ως δώρα σε πρώην "αμόρε")Η δερμάτινη τσάντα,όντως,θέλει σωστή περιποίηση για να κρατήσει αρκετά ενώ από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι σχετικά επώνυμη δερμάτινη γυναικεία τσάντα κάτω από διακόσια ευρώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει...βεβαίως,οποιαδήποτε κοπέλα μπορεί να αγοράσει μια απλή δερμάτινη τσάντα ακόμα και από ένα τσαγκάρικο αλλά θα χρειαστεί να δαπανήσει πενήντα με εβδομήντα ευρώ ανάλογα την ποιότητα του δέρματος και το μέγεθος της τσάντας...Κατ' τ' άλλα,θα συμφωνήσω μέχρι κεραίας με την "Καραβαν'" η οποία γράφει ολόσωστα για την υπόθεση μιας και εγώ ασχολούμαι (μάλλον έχω μία μικρή τρέλλα!) με τα ρολόγια χειρός και την αξία τους στο πέρασμα του χρόνου...
Αγαπητό #2. Σκεφτόμουν ακριβώς σαν κι εσένα, ακόμα κι όταν γνώρισα τον άντρα μου, που όλα έδειχναν ότι ήταν αυτό που πάντα έψαχνα και με έκανε ευτυχισμένη. Συζήσαμε, κάτι που για μένα ήταν μεγάλη υπέρβαση, δεδομένου ότι για χρόνια είχα μάθει να ζω μόνη μου. Τελικά δεν ήταν τόσο τραγικά. Ορκισμένη εχθρός του γάμου και με την έννοια της δέσμευσης, αλλά και της τελετής. Μου άρεζε περισσότερο η ιδέα να είμαστε γκόμενοι, παρά σύζυγοι. Μετά αρρώστησε ο πατέρας του και μετά ο δικός μου. Και ανάμεσα σε φάρμακα, νοσοκομεία, χειρουργεία και ακτινοβολίες, πήραμε την απόφαση να παντρευτούμε, με πολιτικό. Μπας και αλλάξει η τύχη μας είπαμε. Μπας και δουν λίγη χαρά οι γονείς μας είπαμε. Και είδαν. Μετά τους χάσαμε και τους δυο. Θέλω να πω, ένας γάμος δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Και δεν είναι τόσο τραγικός όσο τον φαντάζεσαι. :)Και οπωσδήποτε μείνετε μαζί πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Μπορεί να μην ταιριάζετε στη συγκατοίκηση και τζάμπα να τα συζητάμε όλα αυτά.
#6καλή λευτεριά μούτσε!!ελπίζω να έχεις εναλλακτική για την απασχόληση σου, γιατί αν απλά σκοπεύεις να πηδήξεις απο την γαλέρα στην θάλασσα, να ξέρεις ότι είναι γεμάτη πεινασμένους καρχαρίες αυτόν τον καιρό..περιμένουμε νέα σου!
#2 Εχω την αίσθηση οτι φοβάσαι την δέσμευση και την σοβαρή και μονογαμική σχέση ή το θέμα παιδί που συνδέεται με τον γάμο κι όχι τον γάμο. Αν είναι η τελετές και παραδόσεις που σε ενοχλούν υπάρχει και η επιλογή του δημαρχείου, εσείς και δυο μάρτυρες.Οταν θα μετακομίσεις με τον σύντροφό σου θα ζείτε σαν παντρεμένοι, ο γάμος είναι ουσιαστικά μια νομική δέσμευση που κάνουν δύο άνθρωποι επειδή γνωρίζουν οτι θέλουν να είναι μαζί για καιρό. Η αλλαγή στο ζευγάρι έρχεται με τα παιδιά οχι με τον γάμο κι αυτό ίσως να είναι το βαθυτερο πρόβλημα. Αναρωτιεμαι αν έχετε συζητήσει το θέμα παιδί; Θα ήσουν ανοιχτή σε αυτό;Οσο για το σπίτι κι αυτό δείχνει φόβο δέσμευσης, σαν να περιμένεις οτι θα χωρίσετε και δε θες να μπεις σε φασαρίες. Αν ο συντροφό σου γνωρίζει οτι δε θες γάμο και έχει συμφωνήσει μαζί σου δε σημαίνει οτι με αυτές τις κινήσεις θέλει να παντρευτείτε ίσως απλά θέλει να μοιράζεστε περισσότερα και είναι σίγουρος οτι θέλει να είναι μαζί σου για αρκετά χρόνια (δε λέω για πάντα γιατί το μόνο που δένει ένα ζευγάρι για πάντα είναι το παιδί).
Ερώτηση για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη (Αθήνα)Συγγνώμη για την κατάχρηση των σχολίων. Πριν λίγο καιρό κάποιες είχατε γράψει εδώ στα σχόλια για την εμπειρία σας από δωρεάν ψυχανάλυση/ψυχοθεραπεία και το πόσο σημαντικό ήταν το ότι πήρατε την απόφαση να πάρετε τηλέφωνο ή να πάτε στις σχετικές υπηρεσίες. Δεν βρίσκω τα σχόλια εκείνα, για να σας ρωτήσω προσωπικά, αλλά θα ήθελα γενικά να μου πει όποιος σχετική εμπειρία που μπορώ να απευθυνθώ.Έψαξα στο ίντερνετ. Βρήκα κάποια πράγματα, αλλά παράλληλα με έπιασε κι ένας πανικός και δεν βρηκα κάτι συγκεκριμένο. Θα με βοηθούσε να μου πει κάποιος κάτι συγκεκριμένο.. Μένω στην Αθήνα (Ζωγράφου, αλλά μπορώ να πάω οπουδήποτε στην Αθήνα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα), αλλά δεν είμαι δημότης εδώ... για να δικαιούμαι δωρεάν υπηρεσίες τέτοιου είδους πρέπει να είμαι δημότης;Θα με ενδιέφερε κάτι που ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο από προσωπική εμπειρία και που να προσφέρει αρκετές συνεδρίες, γιατί η αλήθεια είναι ότι θα σύρω τον εαυτό μου με το ζόρι εκεί (αν τελικά πάω) και νομίζω ότι τις πρώτες πολλές φορές δεν θα ανοίγω το στόμα μου :( Θα ήταν επίσης καλό να ανταποκρίνονται σχετικά γρήγορα... Ευχαριστώ...:(
Αγαπητή Ανήξερη, καλώς ήρθες στην παρέα μας! Τα στοιχεία που βρήκα στο γκουγλ και επιβεβαίωσα στο 118... είναι τα εξής: Δαβάκη & Πίνδου 42, Άγιος Θεράπων2107718320Πήρα και τηλ αλλά δεν είναι ανοιχτά απόγευμα, οπότε πάρε πρωί. Γενικά μιλώντας, θα πρέπει να πας σε Κέντρο στον δήμο σου, εννοώ εκεί που διαμένεις. Εμένα πάντως μου ζήτησαν (σε άλλο δήμο) μόνο διεύθυνση, δεν με ρώτησαν αν είμαι δημότης. (γενικά πάντως μην δώσεις την πληροφορία από μόνη σου, δεν χρειάζεται) Δευτέρα πρωί πάρε μια βαθιά ανάσα, κάλεσε το νούμερο και κλείσε το ραντεβού - ορίστε, τα δύσκολα πέρασαν! Και μετά πήγαινε στο ραντεβού - η/ο ψυχολόγος θα αναλάβει τα υπόλοιπα, δε χρειάζεται να αγχωθείς για τη διαδικασία. Δες το σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο - δεν ανησυχείς για το πώς στο καλό θα συμβάλλεις για να βγει το δόντι, εκεί είναι να σου πει πόσο ν'ανοίξεις το στόμα και πότε να φτύσεις κτλ (σαν να προστύχεψε λίγο το ποστ μου ή μου φαίνεται;)Τέλος, θυμήσου ότι έχεις κάνει πολλά δύσκολα, απαιτητικά πράγματα στη ζωή σου, έστω κι αν ήταν μόνο να σηκωθείς απ'το κρεβάτι ή να πας στην εφορία ή να δώσεις Πανελλήνιες ξέρωγω, είναι απλά ένα ακόμη. Μην το φοβάσαι, είσαι έτοιμη, τώρα είναι η ώρα να κάνεις κάτι μόνο για σένα. Όλα θα πάνε καλά :)
Ανήξερη Το πρώτο βήμα το έκανες εδώ. Θα πας στο δήμο που μένεις, η όπου αλλού βρεις κοινωνική υπηρεσία και αν δεν έχουν κενό για ραντεβού,θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα σε στείλουν εκεί που υπάρχει ραντεβού. Και εννοώ σε νοσοκομείο. Ξέρω πολύ καλά ότι τα νοσοκομεία έχουν ψυχιάτρους-ψυχοθεραπευτές και αν χρειαστεί σου κλείνουν εκεί ραντεβού για όσο χρειάζεται. Ξέρω κοπέλα που μένει Παλαιό Φάληρο και την έστειλαν στη Βούλα στο νοσοκομείο σε δωρεάν ψυχίατρο. Πηγαίνει κάθε εβδομάδα,εδώ και δύο χρόνια. Όλα θα πάνε καλά για σένα,αρκεί να σταθείς δυνατή όπως ήσουν πάντα.
Το πένθος διογκώνει τα συναισθήματα και όλα βιώνονται πιο έντονα, όμως αποκαλύπτει και το ποιοι πραγματικά είμαστε. Δεν είναι όλοι ευγενικοί όταν πενθούν. Πιστεύω πως η οικογένεια του το ίδιο θερμά θα σε υποδεχόταν και στην περίπτωση που θα πήγαιναν τα πράγματα όπως τα είχατε σχεδιάσει. Δεν θα πρέπει να σε ταλαιπωρεί η σκέψη του τι είναι πιο σωστό να κάνεις, δεν υπάρχει σωστό και λάθος και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι πένθησαν. Είναι μια γνώση όμως που έρχεται αφού ορθοποδήσουμε. Πάντα είναι ευπρόσδεκτοι όσοι έρχονται να μας θυμίσουν ότι το αγαπημένο μας πρόσωπο ήταν αξιαγάπητο. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε, είναι να αισθανθούμε ότι ο άνθρωπος μας ξεχάστηκε.Να είσαι βέβαιη ότι η οικογένεια του σέβεται και το δικό σου πένθος, δεν έχει σημασία αν σε γνώριζαν ή όχι, είσαι κομμάτι της ζωής του ανθρώπου τους.Να κάνεις ό,τι νιώθεις γιατί έχει αφετηρία την αγάπη, που είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά, μπροστά σε κάτι τόσο σκληρό και άδικο.Πέρασες κι εσύ πολύ δύσκολα και θα ζεις με τις εικόνες και τις μνήμες όμως, σε διαβεβαιώνω κι εγώ γι'αυτό που λέει και η rosa nera και που δεν πίστευα ότι είναι δυνατόν να γίνει: Μια μέρα θα ξυπνήσεις και δε θα πονάει τόσο πολύ. Καλή δύναμη σου εύχομαι.(Εμείς, τα μικρότερα και τρελά παιδιά, δίνουμε πάντα την εντύπωση ότι δεν έχουμε ανάγκη. Παρόλο που δεν στερούμαστε αγάπης, λίγοι καταλαβαίνουν ότι μεγαλώνουμε σφυρηλατώντας μόνοι μας την πανοπλία μας, γιατί συνήθως προηγούνται οι άλλοι και δεν παίρνουμε σειρά για να μας φροντίσουν. Και νιώθουμε πολύ τυχεροί όταν γνωρίζουμε τον άνθρωπο που θα αφήσουμε να μας δει πιο βαθιά.)
#3 - Εκτός από τον γάμο υπάρχει και το σύμφωνο συμβίωσης - ούτε αυτό σου αρέσει; Κακά τα ψέματα, αν πρόκειται να αποκτήσετε κοινά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει κάπως να κατοχυρωθείς νομικά, είτε σου αρέσει είτε όχι. Το Σύμφωνο λύνεται πιο εύκολα, νομίζω, από ό,τι ένας γάμος.
Αρθρο 4Λύση 1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύεται: α) με συμφωνία των συμβληθέντων, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβο­λαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογρα­φική δήλωση, αφότου αυτή κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον άλλον και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος είτε μεταξύ των συμβληθέντων είτε μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου. 2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση του συμβολαιογραφικού εγγράφου ή της μο­νομερούς δήλωσης στον ληξίαρχο, όπου έχει καταχω­ρηθεί και η σύσταση αυτού.
#1 - Προτείνω ο μπαμπάς σου να τα φτιάξει με την σύζυγο του κυρίου των παραδοσιακών χορών, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.Πέρα από την πλάκα, όντως δεν είναι δική σου δουλειά να ανακατεύεσαι στα γκομενικά της μητέρας σου. Αν σου μιλάει άσχημα, ασχολήσου με αυτό και λύσε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν μιλάει άσχημα στον μπαμπά σου, είναι πρόβλημα δικό του να το λύσει.
#5 Πάντως ανεξάρτητα με το τι τσάντες προτιμάει κανείς, εγώ κι αυτές που έπαιρνα, βαριόμουνα να τις αλλάζω συχνά, γιατί έπρεπε να μετακινώ όλα τα συμπράγκαλα από τη μία στην άλλη, και συνήθως όλο και κάτι ξέχναγα. Τώρα τελευταία ανακάλυψα ότι υπάρχουν τα λεγόμενα purse organizers, παρήγγειλα ένα από το amazon και μου έχει λύσει τα χέρια. Στην ουσία είναι ένα ένθετο τσαντάκι (έχουν διάφορα μεγέθη και μάρκες) με πολλές τσέπες, βάζεις εκεί όλα τα τσουμπλέκια που θες να κουβαλάς πάντα μαζί, και το μετακινείς απλά από την μία τσάντα στην άλλη.
#5 Νομίζω πως 700 ευρώ για τσάντα είναι τεράστια γελοιότητα (εκτός αν συνειδητοποιείς ότι πληρώνεις για να επιδεικνύεις το logo και όχι για την ποιότητα, και δε σε απασχολεί). Μπορείς όμως να βρεις ωραιότατες μη επώνυμες δερμάτινες τσάντες με 100 ευρώ, που θα σου κρατήσουν αρκετά χρόνια. Όχι για πάντα, αλλά για αρκετά χρόνια (και θα δείχνουν πολύ καλύτερες από τις φτηνές δερματίνες).
Συμφωνώ de sou lew. Και δεν είναι απλώς ότι επιδεικνύεις το logo, είναι ότι κάνεις δωρεάν διαφήμιση και στον σχεδιαστή. Δηλαδή αυτός έχει συνεχώς άτομα να θυμίζουν στην κοινωνία τη μάρκα της τσάντας που πουλάει πληρώνοντας κιόλας πάνω από έναν βασικό μισθό, κι αυτός πίνει καϊπιρίνια στην Κυανή Ακτή στην υγειά των κορόιδων που τον διαφημίζουν τσάμπα.
Δεν το θεωρώ καθόλου γελοιότητα. Η μόδα παράγει και έργα τέχνης. Κάποιες τσάντες είναι πανέμορφες, σε ποιότητα υφάσματος, από θέμα χειροποίητων ραφών, οτιδήποτε. Είναι τελείως υποκειμενικά όλα αυτά. Σαφώς ο καθένας καλό είναι να ξοδεύει όσο τον παίρνουν οι τσέπες του και οι υποχρεώσεις του. Άμα έχω μισθό 700 ευρώ αλλά μένω με τους γονείς μου, μπορεί και να την πάρω. Άμα έχω μισθό 300 ευρώ, θα πάρω μία με λιγότερα χρήματα αλλά δε νομίζω να περιμένει κάποιος ποιότητα από τσάντα των 20 και των 30 ευρώ.Κάτι ακόμα: με 50 ευρώ μία τσάντα μπορεί να είναι όντως ανθεκτική αλλά αποκλείεται να είναι από γνήσιο δέρμα, το πολύ πολύ να είναι καλής ποιότητας δερματίνη.
Με 50 ίσως όχι, με 80-100 έχω πάρει πολύ καλές δερμάτινες τσάντες (εντελώς δέρμα, μέσα έξω, το βλέπεις - το μυρίζεις - το νιώθεις στο βάρος - το καταλαβαίνεις με τα χρόνια στη φθορά). Μπορείς να τις βρεις σε καταστήματα με δερμάτινα είδη, σε μαγαζιά στο Μοναστηράκι, αλλά και σε ορισμένες γνωστές αλυσίδες στις εκπτώσεις. Δεν είναι όλες οι μάρκες αστρονομικές, υπάρχουν και επώνυμα καταστήματα με πολύ πιο προσιτές τιμές. Όσο για τη γελοιότητα, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά αυτή είναι και γενικά η άποψή μου για τη μόδα. Αν μπορείς και αν θες να ξοδεύεις για κάτι που είναι όμορφο, που σου έκανε εντύπωση, που είναι ιδιαίτερο, που έχει καλή ποιότητα, φυσικά καλά κάνεις, όμως για να είμαστε ειλικρινείς: τα πανάκριβα επώνυμα πράγματα που φέρουν φάτσα-φόρα ένα logo δεν είναι όλα τα παραπάνω, είναι κυρίως status symbol και επίδειξη πλούτου. Μη μου πεις π.χ. για τη γνωστη καφέ λουιβιτόν με το μονόγραμμα που έχει και η κουτσή Μαρία σε μούφα, ο λόγος που τη θέλουν όλες επειδή είναι έργο τέχνης.(Για να μην παρεξηγούμαι, γιατί το γελοιότητα ακούγεται προσβλητικό: σε οτιδήποτε θελει κάποιος να ξοδεύει καλά κάνεις, ο καθένας τα λεφτά του ό,τι του αρέσει θα τα κάνει, αν δεν τα έκλεψες βάλτους και φωτιά άμα θες.)
#3 Πολλούς γονείς ακούω. "τίποτα παραπάνω, όπως λέει θα του άρεσε να κάνουνε παρέα οι γονεις", "αν βοηθήσουν οι γονείς να χτίσουμε", "να με ζητήσει από τους γονείς μου!" Αν όντως θες τον άλλον και ξέρεις ότι έχει τα κολληματάκια του με τα εθιμοτυπικά δεν τον πας κύμα το κύμα να τον στριμώξεις στα βράχια με τα σόγια. Λίγο ύπουλο μου κάνει όλο αυτό και αν τους γονείς της γυναίκας εκείνος τους βλέπει και ως ευκατάστατους μου θυμίζει σκηνικό που έζησα και δεν εύχομαι σε κανέναν. Αυτό που λέω είναι, ας σιγουρευτεί πρώτα η #3 ότι αυτό που την χαλάει είναι το εθιμοτυπικό και όχι κάποιο μήνυμα που της στέλνει το στομάχι της με τον συγκεκριμένο άνθρωπο από τον πρώτο κιόλας χρόνο γνωριμίας τους. Μην χτίσει σπίτι μαζί του αν δεν σιγουρευτεί και αν δεν συγκατοικήσει πρώτα.
#3 η συντροφικοτητα (την οποια μοιραζεσαι με εναν καλο συντροφο που αγαπας και ποθεις και οχι με εναν οποιοδηποτε) για μενα ειναι το νοημα της ζωης. Τα αλλα (παρεες, χομπι, καλη δουλεια κλπ) ειναι οδοντοκρεμες και πολυ ομορφα στολιδια. Πιστευω πως ολοι μας αποζητουμε τη συντροφικοτητα, μετα απο καποια ηλικια, που ομως διαφερει για τον καθενα απο μας. Τα θεματα ειναι δυο. Πρωτον, να ανοιξεις τον κυκλο σου με οποιοδηποτε τροπο που βρισκεις οτι σου ταιριαζει, εν αναγκη να μετακομισεις σε μια μεγαλυτερη πολη, αν οντως οι διαθεσιμοι που λες ειναι περιορισμενοι. Να αυξησεις τις προσπαθειες σου οπως λεει και η Α μπα. Μην περιμενεις οτι θα γινει μαγικα απο μονο του, αυτο ισχυει μονο στις ταινιες. Αν το ψαξεις πολυ, θα ερθει. Ισως οχι αμεσως, αλλα μετα απο καποιο διαστημα ναι! Ομως, για μενα το θεμα ειναι αλλο. Και συγκεκριμενα, τι συντροφο θα βρεις. Θα ταιριαζεις? Θα ανυπομονεις να τον δεις? Θα θες να μοιραστεις τη ζωη σου, αυτο δηλαδη που λες οτι θες? Αυτο ειναι η μεγαλη δυσκολια για μενα της ζωης και των ερωτικων. Μονο αυξηση κυκλου και προσπαθειων γινεται, με καλη διαθεση.
"η συντροφικοτητα (την οποια μοιραζεσαι με εναν καλο συντροφο που αγαπας και ποθεις"Πιάνομαι εξ αφορμής.Άμα τον ποθείς δεν είναι απλώς συντροφικότητα. Είναι έρωτας κι αγάπη. Συντροφικότητα έχεις και με μια αδερφική φίλη. Ή δύο άντρες με bromance. Μπορείτε και να ζουν στο ίδιο σπίτι και να μοιράζονται τις ζωές τους. Αλλά για τους περισσότερους αυτό δεν είναι αρκετό. Πολλοί λένε αυτό το "συντροφικότητα μόνο θέλω" για να ακούγεται πιο εύκολο και λιγότερο φιλόδοξο αλλά κατά βάθος έναν έρωτα όλοι ψάχνουν.
5. Νιώθω σαν να κάνω διαφήμιση αυτή τη στιγμή, αλλά μπορείς να βρεις μια ωραία απλή δερμάτινη τσάντα στο μοναστηράκι, σε τιμές και πολύ χαμηλότερες από 100 ευρώ, και είναι πολύ ανθεκτικές. Έχω τσαντούλα βόλτας που μοιάζει λίγο με σακίδιο από τα 16 μου, η οποία όταν πήγα πανεπιστήμιο πέρασε τα πάνδεινα για το μέγεθός της για τρία ολόκληρα χρόνια και έμεινε όπως ήταν όταν την είχα πάρει με την διαφορά ότι σε κάποια σημεία έχει κόψει λίγο το χρώμα της, αλλά αυτή είναι μια φθορά που φτιάχνετε πάρα πολύ εύκολα άμα πας στο τσαγκάρη. Και μιλάω για τρία χρόνια ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της άμοιρης τσαντούλας με κάθε τρόπο. Η τσαντούλα αυτή τη στιγμή είναι μια χαρά την έχω ακόμα, απλά κάνει διακοπές γιατί αναγκάστηκα να πάρω μεγαλύτερη. Οπότε η άποψη μου είναι ξεκάθαρα να πάρεις δερμάτινη τσάντα. Αν δεν σε ενδιαφέρει η μάρκα ή κάτι τέτοιο μπορείς να βρεις κάτι πολύ καλό σε ποιο προσιτές τιμές κάπου μετά από πολύ ψάξιμο.
#2 Ένας άνθρωπος που ζητάει απεγνωσμένα να δεσμευτεί(αγορά σπιτιού,δαχτυλίδι) από έναν άλλο που προσπαθεί απεγνωσμένα να μην δεσμευτεί;(ή έτσι λέει τουλάχιστον,μια και επί της ουσίας,δέσμευσή υπάρχει).Αυτό είναι το αρχικό setting.Είναι ένας από τους λόγους που είστε πολύ καλά μαζί ως τώρα. Ο καθένας βρήκε αυτό που έψαχνε σε ασυνείδητο επίπεδο.Ο πρώτος που θα πιέσει ν αλλάξει το καθεστώς, θα χάσει σε πρώτη φάση, δηλαδή ο φίλος σου.Είναι τρομερό πόσο πολύ δεν συνειδητοποιούν οι άνθρωποι τι κάνουν,ώσπου να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.Τι κερδίζετε οι δυο σας από αυτήν την σχέση;Αυτό σκέψου.Καθώς και το οικογενειακό background σας ,που είναι πολύ διαφορετικό.Εκεί ν αναζητήσεις την αιτία του τωρινού φαινομενικού αδιέξοδου.Το οποίο δεν θα υφίσταται ,αν αποφασίσετε να δείτε τα πράγματα διαφορετικά αντί να το διαλύσετε.
#4 Καλά, ψώνισες από κούπες. Διαφωνώ εν προκειμένω με την Αμπα στον τρόπο προσέγγισης. Θα σου πω ένα πράγμα: η αδερφή του άντρα μου (6 χρόνια μικρότερη του) έτσι και αγκαλιαστούμε βγαίνει απ'το δωμάτιο θυμωμένη, ενώ γενικά διλαλεί ότι πιστεύει ότι η σχέση μας δεν είναι τόσο καλή όσο δείχνουμε και ότι πρέπει να χωρίσουμε - κι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου (γενικά την έχουν πολύ κακομαθημένη - δεν το ήξερα γιατί έλειπε εξωτερικό χρόνια και μόλις τελευταία είχα τη ''χαρά'' να εντρυφήσω στο θέμα). Μάθε απ'τα λάθη μου: μην της δίνεις σημασία, μην της πας κόντρα (έχω κάνει αυτό που είπε η Αμπα και πήγε κατευθείαν πεθερά, πεθερό κλπ και το γενικό συμπέρασμα της οικογένειας ήταν ότι παρόλο που είχα δίκιο θα'πρεπε να κάνω πίσω γιατί 'ελα μωρέ έτσι είναι, την ξέρεις') και μην τσακωθείς ΠΟΤΕ με τον δικό σου γι'αυτήν. Delete delete delete σε κάθε σχόλιο και βλέμμα και θα είσαι ok. Καλό Ζεν και το εννοώ :)
#1Μου φαίνεται πάρα πολύ πιθανό να έχουν κάνει παράλληλη σχέση η μητέρα σου με αυτόν τον κύριο. Για το κατά πόσο σε αφορά θα ήθελα να σχολιάσω.Κατά τη γνώμη μου, σε αφορά και πάρα πολύ μάλιστα. Είναι οι γονείς σου, είναι το σπίτι σου, είναι η οικογένεια σου. Από πότε είναι ΟΚ να συνάπτει εξωσυζυγική σχέση η μαμά μας με έναν άλλο παντρεμένο, όλοι στον ίδιο φιλικό κύκλο κι εμείς να καθόμαστε απαθείς και να λέμε 'είναι δική τους δουλειά, δεν με αφορά'; Αυτή η γυναίκα πληγώνει τον πατέρα σου, εσένα, έχει μπει σε μια άλλη οικογένεια, δεν θα αργήσει όλο αυτό να σκάσει και να βρεθείτε ξαφνικά σε έναν κυκεώνα άσχημων γεγονότων. Ωραία, παντρεύτηκε πάρα πολύ μικρή, θέλει να ζήσει κι άλλες εμπειρίες, ας χωρίσει με τον πατέρα σου, αξιοπρεπώς, και ας κάνει ό,τι θέλει. Όσο όμως ζει μαζί του με ποιο δικαίωμα σας βάζει σε τόσο δύσκολη θέση;Δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να μην έχει επηρεαστεί από την απιστία της μάνας ή του πατέρα. Είναι κάτι που τραυματίζει όλη την οικογένεια. Καλό θα ήταν να μιλήσεις μαζί της κι ας τσακωθείτε. Ίσως ταρακουνηθεί αν καταλάβει ότι την έχουν πάρει χαμπάρι.
και τι λένε κατά την γνώμη σου σ' αυτές τις περιπτώσεις; "Μαμά το ξέρω ότι έχεις γκόμενο, ή τον χωρίζεις, ή χώρισε τον μπαμπά;" Και αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, ποια η θέση της κόρης; Τον πατέρα θα τον ρωτήσουμε, ή δεν τον αφορά το ζήτημα; Συμφωνώ με Λένα-η ερωτική ζωή των γονιών μας, δεν είναι δικό μας θέμα.
Έχεις το point σου, αλλά δε μπορώ να μη σχολιάσω ότι, ας πούμε, εγώ ξέρω άτομα που δεν έχουν τραυματιστεί από την απιστία κάποιου γονέα. (Και προφανώς θα πρέπει να ξέρω και κάποιους που δεν έχουν πληγωθεί επειδή η απιστία δεν έχει γίνει καν αντιληπτή - δεν είναι όλοι τόσο απρόσεκτοι όσο η μαμά της #1 :-Ρ)
#3 Το έχει σχολιάσει η Αμπα παλιότερα, αλλά μια που δεν το αναφέρει εδώ, να πω ότι είναι πάρα πολλά για τα οποία σε καλύπτει ένας γάμος/σύμφωνο συμβίωσης, μην το απορρίπτεις έτσι απλά. Κι εγώ δεν τα'ξερα μέχρι να παντρευτώ: πχ όταν μπήκε ο άντρας μου νοσοκομείο για εγχείριση και μπόρεσα να μείνω μαζί του τη νύχτα, ή ότι έχει πολύ καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη και καλύπτει κι εμένα - επίσης ήμουν νεα σε δουλειά και μπήκα στο ΙΚΑ του μέχρι να συμπληρώσω ένσημα - δεν είναι αμελητέα αυτά, δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Δεν το συζητώ καν στο θέμα παιδιού, την έχουν πατήσει καν και καν. Και θα σου πω και ανατριχιαστική ιστορία: ο μπαμπάς μου ήταν πολλά χρόνια με μια κυρία, ήταν πολύ αγαπημένοι, ζούσαν μαζί, αλλά ο μπαμπάς μου δεν ήθελε άλλο γάμο. Η κυρία αυτή το σεβάστηκε. Έχτισαν μαζί, με πολύ κόπο και χρήμα, ένα πολύ ωραίο σπίτι με θέα θάλασσα να γεράσουν παρέα. Ξαφνικά, η καλή αυτή κυρία έφυγε από έφραγμα. Το σπίτι πήγε στην αδερφή της και ο μπαμπάς μου έμεινε στον δρόμο. Την αδερφή της μην την είδατε. Για να καταλάβεις ότι δεν ειναι τυχαίο που γίνεται τέτοιος αγώνας για να έχουν όλοι δικαίωμα στον γάμο. Δεν είναι μόνο για να'χαμε να λέγαμε σε καφέδες πόσο κουλ και γαμάτοι είμαστε που δεν θέλουμε δεσμεύσεις. Η ίδια η κοινωνία και οι νόμοι σε προστατεύουν μόνο αν είσαι έγγαμος. #foodforthought
Πολύ σωστά Neverlander, όλα όπως τα λες! Πολλοί χρησιμοποιούν το γάμο ως μέσον κοινωνικής καταξίωσης, ή ως σφραγίδα στο κούτελο για να αποτρέψει πιθανούς μνηστήρες από τον/την σύντροφο. Κάποιοι που δεν έχουν τέτοιες επιδιώξεις (και καλά κάνουν) τον απορρίπτουν ως "ωχ μωρέ μικροαστισμοί και τυπικούρες".Αλλά η πραγματική του αξία δεν αποδεικνύεται απέναντι στους γονείς ή τους επίδοξους γκόμενους, αλλά έναντι του νόμου. Πολύ σοβαρότερο ζήτημα.
#2 Δεν κατάλαβα τι απο τα δύο συμβαίνει:α) Δεν της αρέσουν οι γάμοι, θρησκευτικοί ή πολιτικοί ή η ιδέα του δαχτυλιδιού και όλων αυτών των συμβολισμών της δέσμευσης κλπ, πλήρως δεκτό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δεθεί κανείς νομικά με το σύντροφο του αν θέλει πέρα των παραδοσιακών.β) Δε θέλει ούτε παραδοσιακά ούτε με κανένα τρόπο να δεθεί μαζί του νομικά.Δηλ θέλει να μείνουν μαζί αλλά όχι ντε και καλά για πάντα. Και αυτό δεκτό, με το ζόρι παντρειά δε γίνεται, κυριολεκτικά.Πάντως, αν έχεις στα σχέδια σου (στα κοινά σας σχέδια) να μείνεις με αυτό τον άνθρωπο πολύ καιρό, στο ίδιο σπίτι, με παιδιά και να ζήσετε όλοι μαζί, καλό θα ήταν (εσείς ξέρετε καλύτερα βέβαια) να μην είστε μόνο κατά δήλωσή σας ζευγάρι, αλλά να υπάρχει και από κάπου μια σφραγιδούλα ότι είστε. Ακόμα και αν είναι αντιδεοντολογικό για σένα, που κατανοώ τους λόγους, συχνά υπάρχει αναγκαιότητα να είστε και "νόμιμα" ζευγάρι.