Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κυκλοφορεί από χθες στο ίντερνετ και καταγράφει την σοκαριστική στιγμή που ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο Άμστερνταμ, το οποίο ενοικίαζε μέσω Airbnb, σπρώχνει με τη βία μια γυναίκα στις σκάλες με αποτέλεσμα η ίδια να πέφτει σε αυτές και να τραυματίζεται. Το βίντεο δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram η Zanele Muholi, φωτογράφος από την Ν. Αφρική, εξηγώντας τα όσα ακριβώς συνέβησαν στην φίλη της. 

 

Σύμφωνα με την ίδια, ο ιδιοκτήτης εξοργίστηκε επειδή με την παρέα της καθυστέρησαν να κάνουν check out για «λίγα λεπτά», αν και κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως αυτός τους είχε ζητήσει να φύγουν στις 11 το πρωί και ώρα 1 βρίσκονταν ακόμη εκεί. 

 

Στο βίντεο φαίνεται ο άντρας να φωνάζει «έξω, έξω» ενώ παράλληλα πετά τις βαλίτσες και τα ρούχα της παρέας της Zanele έξω από το διαμέρισμα και κάτω από τις σκάλες. Ταυτόχρονα δύο κοπέλες ακούγονται που του ζητούν να μην ψάχνει και αγγίζει τα πράγματά τους. Κάπου εκεί, κι ενώ συνεχίζει να φωνάζει «έξω» μιλώντας στα ολλανδικά, ο άντρας φαίνεται να σπρώχνει μία από τις γυναίκες που πέφτει από τις σκάλες. Αμέσως μετά ακούγεται ο ίδιος να λέει «γαμώτο» πάλι στα ολλανδικά ενώ οι υπόλοιποι φωνάζουν τρομοκρατημένοι μετά από αυτό που συνέβη. Στα πλάνα η γυναίκα φαίνεται να χτυπά με το κεφάλι και το πρόσωπο στον τοίχο, καταλήγοντας στο δάπεδο, όπου παραμένει ακίνητη. 

 

Η γυναίκα που έπεσε από τις σκάλες ονομάζεται Siba Nkumbi και κατάγεται επίσης από την Ν. Αφρική, όπως η Zanele και είναι φίλη της φωτογράφου, που αυτήν την περίοδο εκθέτει τη δουλειά της στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ. Η Zanele υποστηρίζει πως το περιστατικό είχε ρατσιστικό κίνητρο. «Η φίλη μου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έχει εσωτερικά τραύματα και μελανιές. Είμαι τόσο θυμωμένη που δεν μπορούσα καν να κοιμηθώ. Αυτό είναι ρατσισμός και δεν δικαιολογείται... είναι βία εναντία σε μαύρους, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο», σχολίασε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της στο Instagram.

 


Από την πλευρά του, ο David King, διευθυντής της Airbnb, ανέφερε σχετικά με το συμβάν πως προσπαθούν να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους πελάτες και πως «τέτοια αποτρόπαια συμπεριφορά είναι αντίθετη με όλα όσα πρεσβεύει η Airbnb». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ακόμη και να αποκλείσουμε άτομα για μια ζωή από την πλατφόρμα μας, ενώ θα κινηθούμε επίσης νομικά. Κανείς ποτέ δεν θα έπρεπε να τυγχάνει τέτοιας συμπεριφοράς και αυτό δεν θα το ανεχθούμε», σχολίασε. 

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τραύματα της γυναίκας ευτυχώς δεν ήταν σοβαρά και αργότερα βγήκε από το νοσοκομείο, ενώ ο άντρας συνελήφθη.