Στο σημερινό «Α μπα»: τηλεόραση για το καλοκαίρι

Στο σημερινό «Α μπα»: τηλεόραση για το καλοκαίρι Facebook Twitter
139


__________________
1.

Θέλω να προτείνω σε μια φίλη μου να πάμε για θέατρο, αλλά ξέρω ότι αυτό το καιρό έχει ένα οικονομικό στένεμα. Αν της το προτείνω μπορεί να μου πει να πάμε, αν όμως δεν μπορεί (λόγω χρημάτων) φοβάμαι μήπως τη φέρω σε δύσκολη θέση. Εγώ είμαι πιο άνετα οικονομικά και θα μπορούσα να πληρώσω και το δικό της εισιτήριο αλλά το θεωρώ προσβλητικό να το προτείνω. Δεν έχουμε ακόμα τέτοια σχέση. Είμαστε και οι δυο νεαρές εργαζόμενες. Τι να κάνω;
-Προβληματισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι προσβλητικό να πεις σε κάποιον ότι θέλεις να τον κεράσεις ένα θέατρο. Αν είχε περισσότερα λεφτά από σένα, θα το θεωρούσες προσβλητικό; Αν σου πει όχι, θα πας με άλλη φίλη, αν σου πει ότι θέλει να πληρώσει μόνη της, να την εμπιστευτείς ότι ξέρει καλύτερα πόσο στένεμα έχει.

__________________
2.

Αγαπητή Αμπα,

Πιστεύεις οτι ο κουμπαρος σε ενα γάμο πρεπει να δώσει μεγαλύτερο δώρο στο ζευγάρι απ' οτι κάποιος άλλος καλεσμένος; Με δεδομένο ότι έχει αναλάβει να πληρώσει ήδη ενα σωρό λεφτά για στολισμό, λαμπάδες, στέφανα κλπ που ειναι και η «υποχρέωση» του κουμπαρου; Είμαι κουμπάρος σε γάμο πολύ καλού φίλου και ενώ αρχικα το μπάτζετ έβγαινε για ένα αρκετά καλο δώρο τώρα έχουν προστεθεί εξοδα τα οποια δεν υπολόγιζα τοσο μεγαλα, πχ μπατσελορ, η διαμονη μου στην πόλη τους τη μέρα του γάμου και διάφορα άλλα, οπότε πρεπει να κοψω απο εκεί που περισσεύουν, δηλαδή το δώρο. Αυτό σημαίνει ότι μου περισσεύει ένα ποσό το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα του ζευγαριου για το γαμήλιο τραπέζι για εμενα και την κοπέλα μου, το οποίο γενικά είναι ο κανόνας που χρησιμοποιώ για το μίνιμουμ ποσό όταν δίνω χρήματα δώρο σε γάμο ως καλεσμένος... Το να ξεπεράσω το αρχικό μπάτζετ δεν είναι ότι θα με ρίξει έξω οικονομικά ή ότι θα δανειστώ για αυτό, απλά θα πρέπει να κόψω από πραγματα που κανονίζω για μένα, πχ. να μην αλλάξω το ηχοσύστημα στο αμάξι και να το αφήσω για του χρόνου.
Οπότε αναρωτιέμαι, θα είμαι γύφτος αν δε δώσω μεγαλύτερο ποσό για δώρο; Να σημειώσω εδώ ότι γενικά εγώ ήθελα να κόψω από στολισμούς κλπ άλλα, χαζά για εμένα, εξοδα για να μείνουν για το δώρο του ζευγαριού όσο πιο πολλά λεφτά γίνεται, αλλά από τη μεριά τους δεν είδα και καμια διάθεση να περιορίσουν αυτα τα έξοδα οπότε λέω κι εγώ ίσως να θέλουν τη συμβολή εκεί πιο πολύ. Η κοπέλα μου λέει ότι θα πρέπει να δώσώ ένα καλό δώρο κι ας βγω εκτός προυπολογισμού, γιατί εκεί θα φανεί αν είμαι καλός κουμπάρος... εσύ τι λες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν εξαρτάται πόσο καλός κουμπάρος είσαι από το πόσα λεφτά θα ξοδέψεις. Είσαι παραπάνω από εντάξει στις υποχρεώσεις σου (ας πούμε τυπικά δεν θα έπρεπε να πληρώσεις εσύ για την διαμονή σου). Σε αυτό η φίλη σου δεν έχει δίκιο, ούτε φυσικά είσαι τσιγκούνης. Δεν υπάρχει όμως και σωστή ή λάθος απάντηση σε κάτι τέτοιο. Τα τυπικά υπάρχουν, αλλά η απάντηση εξαρτάται από το πώς νιώθεις εσύ, κυρίως, για την τιμή αυτή, για την φιλία αυτή, πόσο παραδοσιακός είσαι, πόσα πραγματικά μπορείς να ξοδέψεις, σε συσχετισμό βέβαια με τι προσδοκίες έχει το ζευγάρι, αφού είναι καλός φίλος σου, αυτό πρέπει να το ξέρεις. Αν θέλεις να αφήσεις τελείως το δώρο και να το κάνεις αργότερα, νομίζω ότι το ζευγάρι θα έπρεπε να δείξει κατανόηση. Γενικώς χρειάζεται λίγο κουβέντα για αυτό το θέμα, γιατί πολλές φορές δημιουργεί πολύ έντονες παρεξηγήσεις που μπορούν να αποφευχθούν με λίγη συνεννόηση από πριν.

__________________
3.

Ειναι μια γνωστή μας που ο αντρας της πεθανε εντελώς αιφνίδια πριν απο δύο μολις μηνες . Εχει και ενα τριχρονο παιδακι μαζι του. Το σπίτι ηταν δικό του και τωρα που πέθανε το σπίτι έμεινε σ'αυτή. Οταν πηγαμε να της πουμε συλλυπητηρια εκεινη μιλουσε για τον θανόντα σα να ηταν κανενας γνωστός της μωρέ.Με απάθεια .
Λοιπόν Α μπά μου, η κυρια αυτη κάθε μέρα βγαίνει στο μπαλκόνι να πιει το καφεδάκι της γελώντας δυνατα σα να μην υπαρχει αυριο όπως και πριν . Δεν αλλαξε τιποτα και συνεχιζει κανονικα την καθημερινότητά της σαν να μην εχει συμβει τιποτα ενω ο μικρός της εμεινε ορφανός απο πατέρα .
Ειλικρινικα δινει την εντύπωςη οτι δεν πενθησε καθόλου αυτο τον ανθρωπο. Το να ειναι αυτή της η συμπεριφορά coping mechanism το εχω αποκλείσει γιατί οπως ειπα δεν εχει αλλάξει τιποτα στην συμπεριφορά της. Το να οφείλεται η σταση της αυτη στη φλεγματικότητα του χαρακτήρα της το εχω αποκλείσει και αυτό γιατι μιλάμε για μια γυναικα φωνακλού και νευρωτική οπου την ακουγε ολη η γειτονιά.
Εχω σοκαριστει Αμπα μου με το τροπο αντιμετώπισης του θανάτου απο αυτη τη γυναίκα γιατι νιώθω εγω τωρα σαν ηλίθια και υπερευαίςθητη που στενοχωρήθηκα για το θανατο αυτου του ανθρωπου και κυρίως για το παιδί που εμεινε ορφανό. Μήπως τελικά εγω ειμαι η δραματική, η υπερβολική ?
-Μάνια


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μάνια σου συστήνω να είσαι πάρα πολύ προσεκτική με τέτοιες απόψεις και ακόμα και αν σου περνάνε από το μυαλό, σου προτείνω να τις κρατάς για τον εαυτό σου. Δεν σου προτείνω να υποκρίνεσαι, σου προτείνω να ελέγχεις αυτά που σκέφτεσαι και λες γιατί μερικές φορές σκεφτόμαστε και λέμε πράγματα που δεν πρέπει. Περνάς πάρα πολλά όρια με αυτά που γράφεις και τα περισσότερα είναι ανεπίτρεπτα. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για ορθό πένθος. Η κρίση των άλλων σε τέτοιες στιγμές για σωστή και λάθος συμπεριφορά είναι σκέτη σκληρότητα. Δεν είσαι στο κεφάλι της, και μιλάς για μια γνωστή που όπως φαίνεται δεν συμπαθείς καν. Οι υποθέσεις που κάνεις είναι απλώς υποθέσεις. Την κρίνεις με αυτό που νομίζεις ότι θα έκανες εσύ, αλλά ούτε εσύ ξέρεις πώς θα αντιδρούσες στη θέση της, όσο και αν νομίζεις ότι θα έκανες αυτά που βλέπεις στις ταινίες και στα βιβλία. Καλύτερα να μην το πάθεις, για να μην μάθεις.


Ακόμα και στην περίπτωση που έχεις δίκιο, δεν είναι δική σου δουλειά να ανακατεύεσαι, ούτε να σχολιάζεις, ούτε για να «σοκάρεσαι», αυτό που κάνεις τώρα είναι παραδοσιακό κουτσομπολιό. Αν λυπάσαι για το παιδί, πήγαινε να το δεις και ρώτα πώς μπορείς να βοηθήσεις. Επίσης, ακόμα και αν έχεις δίκιο, η δική της στάση γιατί επηρεάζει την δική σου σχετικά με τον θάνατο του ανθρώπου αυτού; Δεν μπορείς να στενοχωρηθείς για αυτόν, άσχετα με το τι κάνει η γυναίκα του;

__________________
4.

Έχω ένα πρόβλημα από αυτά τα ευχάριστα βέβαια. Έχω ξεκινήσει τένις με έναν δάσκαλο ο οποίος είναι μισογύνης. Από το πρώτο μάθημα επειδή ήμουν και η μόνη κοπέλα στο γκρουπ ξεκίνησε τα σχόλια τύπου ''κανένας άντρας δε μου το έχει πει αυτό, μόνο οι γυναίκες'', ''οι γυναίκες κοιτάνε μόνο το χρώμα στη ρακέτα''...του απαντούσα σοβαρά και ευγενικά ότι αυτό που λέει είναι σεξιστικό. Γενικά έβλεπα μια ιδιαίτερη μεταχείριση στα αγόρια της παρέας δηλαδή εμένα με έτρεχε πολύ περισσότερο και με τους άλλους ήταν πολύ πιο επιεικής. Εμένα μου την έλεγε όταν δεν έτρεχα, στα αγόρια ποτέ. Σε μια κουβέντα στο φβ του ανέφερα ότι βλέπω ότι θεωρεί τους άντρες ανώτερους κι αμέσως μου λέει ότι κάνει μάθημα σε πάρα πολλές γυναίκες και του απαντάω ότι αυτό είναι άσχετο κι αμέσως αλλάζει θέμα. Τον ρωτάω γιατί και λέει ότι δεν ισχύει. Τελοσπάντων...έχω καταλήξει ότι η συμπεριφορά του δε μου αρέσει σε σημείο που να θέλω να σταματήσω. Εδώ έρχεται ο δεύτερος δάσκαλος τένις, τον οποίο έχω δει μόνο σε δύο μαθήματα που μας αναπλήρωσε και τον ερωτεύτηκα σχεδόν αμέσως. Γενικά υπήρχε ωραία αλληλεπίδραση μεταξύ μας στο μάθημα και ήταν πολύ ενθαρρυντικός έως ένα ελαφρό θαυμασμό, από τα λόγια του έβλεπα ένα φλερτ, ήταν αμοιβαίο βέβαια. Ο συγκεκριμένος, έμαθα από τον άλλον έχει σχέση, ή έτσι μου είπε ο άλλος. Κάθε φορά όμως που θα με δει, προσπαθεί να με πλησιάσει, αλλά πάντα φεύγω γιατί νιώθω ότι θα καρφωθώ (τι κόλλημα κι εγώ). Το θέμα λοιπόν είναι ότι θέλω να σταματήσω από τον κακό και να κάνω με τον καλό, αλλά 1) δεν ξέρω πως να το χειριστώ (να πω ότι θέλω άλλο δάσκαλο γιατί; επειδή είναι μισογύνης και γουστάρω τον άλλον;) 2) έστω ότι πάω να κάνω μάθημα με τον καλό, άμα τον θέλω κι αυτός είναι με άλλη; (το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνω χωρίς δάσκαλο γιατί και τον καινούριο μόνο σα δάσκαλο δε θα μπορώ να τον δω) Για να εκφράσω τον πόθο μου και μόνο όμως δεν αρκεί; Θέλω να κάνω μια κίνηση γιατί η διαίσθησή μου είναι τόσο θετική γι'αυτό τον άνθρωπο και πραγματικά θέλω να το τσεκάρω. Θέλω τη γνώμη σου αν γίνεται σύντομα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-ρεβέρ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρες μια γυναίκα να σου κάνει μάθημα και ρώτα τον «καλό» στο τελευταίο μάθημα αν έχει κοπέλα. Πάντως, είτε έχει, είτε δεν έχει, η κολακεία και το φλερτ από δάσκαλο σε μαθήτρια μπορεί να είναι μια άλλη μορφή σεξισμού.

__________________
5.

Χαιρετώ την Α,μπα και όλη την παρέα της lifo. Αυτή η στήλη είναι μία ευχάριστη διαφυγή από την καθημερινότητα και σας ευχαριστώ όλους. Θα ήθελα να σας πω κι εγώ την ιστορία μου. Είμαι ένας 26χρονος ομοφυλόφιλος, ο οποίος έπειτα από αρκετά αποτυχημένα ραντεβού, βρήκε επιτέλους εδώ και δύο μήνες ένα άτομο που να τον ενθουσιάσει: Ξέρετε, τον βλέπω και μου φτιάχνει την διάθεση, συχνές βόλτες μαζί, χαβαλές αλλά και σοβαρές κουβέντες. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά υπάρχει ένα θέμα: Είναι οροθετικός. Ευτυχώς για εκείνον, η φαρμευτική του αγωγή πάει πολύ καλά, είναι μη ανιχνεύσιμος και είναι τιμή του που βρήκε το θάρρος να με ενημερώσει. Ωστόσο, από τη στιγμή που τίθεται θέμα υγείας, φοβάμαι λίγο. Μας αρέσουν και οι δύο ρόλοι στο σεξ και όσο να'ναι, θέλουμε και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτόν τον τομέα. Τρόποι για να μην μου το μεταδώσει, υπάρχουν: Προφυλακτικά καθώς και το PrEP (που είναι ουσιαστικά να παίρνω ένα χάπι για να μειωθεί η πιθανότητα στο ελάχιστο να μου μεταδώσει τον ιό με εν δυνάμει κάποιες παρενέργειες π.χ ζάλη, δίαρροιες κτλ). Και έρχεται εδώ το ερώτημα: Σταματάω το ερωτικό κομμάτι μαζί του και μένουμε φίλοι, γιατί αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και κάτι πάει στραβά, μπορεί να μου μεταδώσει τον ιό; Ή συνεχίζω μαζί του, παίρνοντας και αυτό το χάπι παράλληλα, με την προοπτική ότι θα διατηρηθώ οροαρνητικός; Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα που γνωριζόμαστε, ωστόσο κάποια στιγμή αυτή η σχέση δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο; Από την πλευρά του πάντως, το κατανοεί και μου έχει δώσει χρόνο να σκεφτώ και να αποφασίσω.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Διάβασε αυτό, αυτό και ό,τι άλλο σχετικά μπορείς να βρεις από αξιόπιστες πηγές. Η ερώτηση είναι πρωτίστως ιατρική.

__________________
6.


Εχω ενα προβλημα το οποιο καποτε μπορει να με κανει ασχημη εμφανισιακα, σε σημειο να με δειχνουν καμια φορα. Δε θελω να το κατονομασω. Μεταξυ αλλων με πληγωνει βαθια η σκεψη οτι ο φιλος μου και μελλοντικος αντρας μου ισως οταν συμβει αυτο να μη με θελει πια. Οχι σαν ατομο, αλλα ερωτικα να χασει ενδιαφερον. Αυτο που θελω ειναι να τον ρωτησω τι θα συμβει αν...και να μου πει οτιδε θα αλλαξει τιποτα και θα με αγαπαει/ γουσταρει το ιδιο, αλλα δεν το κανω γιατι δεν πιστευω οτι μπορει να ξερει πως θα νιωσει τοτε. Κι εκεινος δεν παιρνει την πρωτοβουλια να το κανει γιατι δεν του αρεσουν γενικα τα βαρυγδουπα λογια, τον τρομαζουν και επισης πιστευω οτι κι εκεινος σκεφτεται το οτι δεν ξερει πως θα νιωσει. Αρα απλα ανα περιοδους με στενοχωρει αυτη η ιδεα. Επισης επειδη σχετιζεται με ορμονικα ζητηματα ειναι πιθανο η κακη εξελιξη να προκυψει στην κλιμακτηριο ( σχεδον βεβαιο αλλα ειανι αρκετα μακρια) η και στη γεννα. Αυτο το 2ο ενδεχομενο με στενοχωρει ακομα πιο πολυ. Φοβαμαι μην εχω ενα μωρακι στην αγκαλια κ μετα κλαιω που η εμφανιση μου αλλαζει η ακομα μηπως με επηρεασει ψυχολογικα κατα την εγκυμοσυνη. Ολα αυτα μου φαινονται ανυπερβλητα και εχω επιλεξει να μην τα σκεφτομαι οσο μπορω μεχρι να σκασουν μπροστα μου. Τι ννομιζεις οτι πρεπει να κανω;
-Αγαπημενη μου αμπα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να πας σε έναν ψυχολόγο για να αρχίσεις να επεξεργάζεσαι αυτό το Τέρας που ούτε να κατονομάσεις δεν μπορείς. Αυτό που κάνεις, η άρνηση μέχρι να σκάσει το πρόβλημα πάνω σου, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Αν μπορούσες να κάνεις εκατό πράγματα, θα ήταν το εκατοστό στην λίστα, αν μπορούσες να κάνεις δέκα εκατομμύρια, πάλι θα ήταν στον πάτο της λίστας. Με το να αποφεύγεις με αυτόν τον τρόπο τραβάς την προσοχή ακόμη περισσότερο. Τώρα, ας πούμε, αυτό που θα καταφέρεις, είναι να γραφτούν τουλάχιστον δέκα σχόλια από ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να μαντέψουν ποιο είναι αυτό το μυστήριο πρόβλημα, και κάποιοι θα το βρουν. Άλλη μια απόδειξη ότι η άρνηση να το αντιμετωπίσεις οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Γι'αυτό και για άλλα πολλά, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο, άμεσα, αλλά αφού έχεις βεβαιωθεί ότι έχεις πλήρως καλύψει τα ιατρικά δεδομένα, διασταυρώνοντας διαγνώσεις από τουλάχιστον τρεις γιατρούς που σε έχουν δει στο ιατρείο τους.


_________________
7.

ξεκινησα χτες το good behavior που ειχες προτεινει σε καποια/ον που ειχε στειλει ερωτηση.ενα εχω να πω....καταπληκτικοοοο.περιμενω να μας προτεινει κ αλλα
σε φιλω


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Αυτή την εποχή προτείνω το Claws, το Gypsy και το I love Dick.


139

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1 Αγαπητή προβληματισμένη, που είναι το κακό να κεράσεις μια φίλη σου; Γιατί να παρεξηγηθεί; Εγώ συνήθως αυτό κερνάω για τη γιορτή ή τα γενέθλιά μου την καλύτερή μου φίλη. Θεατρική παράσταση. Της αρέσει μου αρέσει, win win κατάσταση. Εάν πλησιάζει κάτι από τα δύο, πες της πως την κερνάς τώρα αυτό, εφόσον τώρα είναι η παράσταση. Ή απλώς πάρε τα εισιτήρια και πες της την τάδε μέρα και ώρα θα σε πάω κάπου. Το έχω κάνει και αυτό και ενθουσιάστηκε. Εάν νιώσει την ανάγκη να σε "ξεπληρώσει" θα κάνει κάτι αντίστοιχο. ΥΓ Γιατί είναι αναμενόμενο/ λογικό να κερνάς την κοπέλα σου/ το αγόρι σου και όχι μια φίλη/έναν φίλο;
#3 - Απαράδεκτη. Με νευρίασες. Δεν σου πέφτει λόγος το πώς πενθεί η άλλη τον μακαρίτη, μάλλον είσαι της παλιάς σχολής του χωριού, που η χήρα δεν βγάζει ποτέ το μαύρο μαντίλι από το κεφάλι. Εκσυγχρονίσου λίγο. Σου κακοφαίνεται που μένει το σπίτι στην χήρα; Σε ποιον έπρεπε να μείνει; Στον γείτονα; Και παραβλέπεις το γεγονός ότι η χήρα έχει κι ένα μωρό παιδί να μεγαλώσει μόνη της, αν έχει εισοδήματα, αν έχει εργαστεί ποτέ της και αν πρέπει να βγει στην αγορά για δουλειά - σου εύχομαι να μην σου τύχει.
Να το δούμε και αλλιώς.Οι Ισπανίδες χήρες καρφώναν μαδέρια στα παράθυρα για να μην ξαναμπεί ποτέ φως του ήλιου στο σπίτι.Σκέπαζαν και τους καθρέφτες και εν ολίγοις,θάβονταν ζωντανές μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.¿Por qué no?
Καλά, μην πας μακριά.Παρόμοια τραγικά συμβαίνουν και σε χωριά της Κρήτης. Η χήρα - και η οικογένειά της μη σου πω - πρέπει ντε και καλά να βυθιστούν στο πένθος για ένα χρόνο τουλάχιστον. ( Δεν ξέρω για άλλα μέρη, αλλά εκεί ξέρω ότι συμβαίνει, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές)
#3 Σε κάποιο από τα μνημόσυνα του παππού μου -λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατό του- ήμασταν μαζεμένοι περιμένοντας τον ιερέα να έρθει (δεν συμφωνώ με όλα αυτά αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία). Όπως ήμασταν μαζεμένοι η οικογένειά του, μιλούσαμε και κάποια στιγμή είπε ο άντρας της εγγονής του κάτι, απάντησα εγώ κάτι και βάλαμε όλοι τα γέλια. Ίσως εάν μας έβλεπε κάποιος να έλεγε ότι δεν μας νοιάζει για τον παππού. Προφανώς και συνεχίσαμε την καθημερινότητά μας, βρίσκει τρόπο πάντα η καθημερινότητα να τα ισοπεδώνει όλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν στεναχωριέσαι ή πως έχεις ξεχάσει. Η γυναίκα στην οποία αναφέρεσαι έχει να μεγαλώσει ΜΟΝΗ της,πλέον, ένα παιδί. Έχει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά της και για να φτάσει στον τερματισμό θα χρησιμοποιήσει όποιον τρόπο τη βοηθήσει να το καταφέρει. ΥΓ. Ακόμη όμως και να υποθέσουμε πως δεν ενδιαφερόταν αρκετά για τον άντρας της, είναι κάτι που δεν αφορά εμάς. Προφανώς, από την ηλικία του παιδιού, ήταν τουλάχιστον τρία χρόνια μαζί. Εκείνος ήξερε καλύτερα με ποια ήταν, όχι όλοι οι υπόλοιποι.
Στο χωριό μου λένε ότι τα περισσότερα δάκρυα θα τα βρεις στους γάμους και τα περισσότερα γέλια στις κηδείες.Πριν λίγα χρόνια χάσαμε έναν πολύ αγαπημένο θείο. Νοσηλευόταν ήδη ο καημένος στην εντατική, είχε ταλαιπωρηθεί πολύ. Δυο μέρες μετά παντρευόταν η ξαδέρφη μου - ανηψιά κι αυτή του μακαρίτη, όχι κόρη του. Ελάχιστα άτομα (μεταξύ αυτών ο γιος του και η χήρα του) κρατήσαμε το "μυστικό" για να γίνει ο γάμος και να της το πούμε μετά. Στο γάμο ήπιαμε κι ένα κρασί εις μνήμη του θείου. Κάποιοι μπορεί να το θεώρησαν αυτό γαϊδουριά, κάποιοι υποκρισία...δεν ξέρω και δε με απασχολεί. Ολο αυτό που ζήσαμε ήταν τραγελαφικό πάντως.
#4.α)Δε χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις σε κανέναν,για ποιο λόγο θέλεις να αλλάξεις δάσκαλο.Εσύ πληρώνεις,εσύ επιλέγεις.β)Δεν ξέρω,πώς ακριβώς εκδηλώνει το ενδιαφέρον του ο άλλος κι αν όντως είναι κάτι παραπάνω από τη συνήθη συμπεριφορά,που έχει απέναντι σε όλους τους μαθητές του.Δε μου φαίνεται σοφό όμως να χρησιμοποιήσεις τη σχέση δασκάλου-μαθήτριας,για να έρθετε κοντά σε πιο προσωπικό επίπεδο.Αν είναι σωστός επαγγελματίας,δεν πρόκειται να κάνει κίνηση,όσο είσαι μαθήτρια του είτε έχει είτε δεν έχει σχέση.Αν δεν είναι και εκμεταλλεύεται τη θέση του,για να γκομενίζει,δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείς σωστό να τον πληρώνεις.Και σε αυτό κολλάει και η παρατήρηση της Λένας,η οποία και μου άρεσε και δίνει μπόλικο ψωμάκι για παραπάνω σκέψη.Το "χάιδεμα" μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό με την πιο επιθετική συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα.Όχι μόνο από την πλευρά εκείνου,ο οποίος φέρεται έτσι,αλλά κι από την πλευρά όσων το δέχονται.
Δεν ήθελα να το χοντρύνω και δεν είμαι και σε διάθεση για πιο αιχμηρά σχόλια.Δυσκολεύομαι όμως να καταπιώ τη σκέψη μου.Ανεξάρτητα από το τι κάνουν αυτοί οι τύποι,με ενοχλεί η ιδέα να επιλέγω δάσκαλο,συνεργάτη,οτιδήποτε με απώτερο σκοπό,να βρίσκομαι κοντά στο αντικείμενο του πόθου μου,να μεθοδεύω καταστάσεις ή έστω να τις φαντάζομαι.Μου φέρνει έναν δυσάρεστο κόμπο στο στομάχι.
2. Έχω πέσει από τα σύννεφα. Τόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που παντρεύτηκα; Ο κουμπάρος έχει γίνει γαμήλιος χορηγός ένα πράγμα; Στον δικό μου γάμο ή κουμπάρα πλήρωσε μόνο το σετάκι κρυστάλλινο ποτήρι + μπουκάλι για το κρασί του θρησκευτικού γάμου και τέλος. Τώρα συνηθίζεται να πληρώνει για όλα τα γούστα των μελλονύμφων;
Πραγματικά νιώθω τελείως κορόιδο. Πολιτικό έκανα, 2 μάρτυρες είχα, τους πήρα πανάκριβα μανικιετόκουμπα δώρο κ αυτοί έβαλαν απλά...την υπογραφή τους...
#2 Εγώ τώρα έχω μείνει άφωνη! Αλήθεια πληρώνει ο κουμπάρος το στολισμό στην Ελλάδα; Και τα στέφανα; Δεν το γνώριζα. Είναι μεγάλο έξοδο ο στολισμός ειδικά. Δεν συμφέρει καθόλου τελικά η κουμπαριά στην Ελλάδα. Εδώ στην Κύπρο οι κουμπάροι πληρώνουν μόνο τα έξοδα της εκκλησίας που είναι περίπου 100-150 ευρώ. Και συνήθως είναι 2 οι κουμπάροι και πληρώνουν εξ ημισίας.
Ααα, βάζουν και δώρο όπως όλοι οι καλεσμένοι αλλά όσα μπορούν και όσα προαιρούνται. Απλά η εκκλησία είναι ας πούμε το "υποχρεωτικό" έξοδο, για να λέει ο κουμπάρος ότι σε πάντρεψε. Να έρθετε Μήτσι μου :)
Και γω νομίζω ότι οι μελλόνυμφοι, το έχουν παρακάνει. Δεν είναι όλα αυτά στις υποχρεώσεις του κουμπάρου. Όταν πάντρεψα την κολλητή μου, ήθελα να είμαι εντάξει σε όλα όσα έπρεπε να κάνει μια κουμπάρα.Μέχρι και το δρομάκι που θα έκανε είσοδο στόλισα γιατί δεν έπαιζαν χρήματα από τη μεριά τους (φυσικά κατόπιν συνεννόησης, δεν πήρα πρωτοβουλία για ξένο γάμο). Μια μέρα πριν το γάμο μου λένε, σιγά μωρέ ποιος θα δει τον γάμο, όλοι με την βάπτιση θα ασχοληθούν, και άρχισαν να εκθειάζουν την νονά του παιδιού, που με τον δικό μου στολισμό έκανε βάπτιση τελικά. Ένιωσα μαλάκας με όλη τη σημασία της λέξεως.
βρε #3 δεν ήξερα ότι υπάρχει πενθόμετρο!Ησουν και είσαι 24 ώρες μαζί με αυτή τη γυναίκα; Πώς ξέρεις τι κάνει και τι σκέφτεται το βράδυ που πέφτει μόνη στο κρεβάτι; Πώς ξέρεις ότι δεν παίρνει ηρεμιστικά για να ανταπεξέλθει; Καταλαβαίνεις και τι είναι να έχεις ένα παιδί για το οποίο να προσπαθείς να διατηρήσεις μια ομαλή καθημερινότητα;Δεν περνάμε όλοι τις δυσκολίες με τον ίδιο τρόπο και σίγουρα δε ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ όλοι τα συναισθήματά μας με τον ίδιο τρόπο. Οι χήρες δε φοράνε πλερέζα και κλείνονται στο σπίτι. Τα λόγια σου δείχνουν έναν άνθρωπο που είναι νέος και δεν έχει ζήσει ακόμα απώλειες. Δεν έχεις καταλάβει τι είναι να νιώθεις κι εσύ μέσα σου νεκρός αλλά να προσπαθείς να βγάλεις τη μέρα. Εύχομαι η ζωή να μη σου φερει μπροστά σου τέτοιες εμπειρίες και να μην μπεις στη θέση της γνωστής που εύκολα κρίνεις.
Αυτό ακριβώς. Λες και είναι υποχρεωμένη να δείχνει πώς νιώθει στον καθένα. Ή λες και ξέρουν όταν είναι μόνη της αν κλαίει και αν ουρλιάζει από πόνο. Άσε που μπορεί ακόμα να μην έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, 2 μήνες είναι τόσο νωρίς. Νομίζεις θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει και όλα θα είναι όπως πριν. Ας αφήσουν τη γυναίκα να περάσει αυτόν το δύσκολο δρόμο με τον τρόπο της, κι ας αφήσουν κατά μέρος τις αποψάρες τους.
#6 πολύ σωστά συμβουλεύει η Α,μπα για ψυχολόγο. Εχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στο μυαλό σου αυτό το πράγμα. Μπορεί να μη σου συμβεί και ποτέ και να το έχεις γιγαντώσει άδικα. Σε κάθε περίπτωση μη περιμένεις να μείνεις έγκυος ή να κάνεις παιδί χωρίς να έχεις δουλέψει αυτό το θέμα. Θα έχεις άλλα να σε απασχολούν εκείνη την περίοδο.
#2 ρε παιδιά, πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε αυτό το πράγμα με τις κουμπαριές. Νέοι άνθρωποι είμαστεμ ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και βάζουμε τον άλλο να ξεπουληθεί επειδή εμείς παντρεόμαστε; Και να απαιτείται και δώρο από πάνω;Υποτίθεται ότι κάνεις τον άλλον κουμπάρο για να δημιουργήσεις έναν τύπου συγγενικο δεσμό και να ισχυροποιήσεις τη φιλία σας, όχι για να βρεις χρυσό χορηγό!Ετσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον. Οταν παντρεύτηκα πραγματικά δε ζήτησα τίποτα από τους κουμπάρους μου, πέρα από το να χαρούμε μαζί τη διαδικασία. Μου κακοφαινόταν τόσο πολύ να βάλω έναν τρίτο να πληρώσει για στολισμούς και λοιπές βλακείες. Ετσι κι αλλιώς μου φαίνονται όλα τα μπλιμπλόνια που συνοδεύουν το γάμο βλακείες, οπότε πολλά πράγματα δεν τα έκανα, δεν τα αγόρασα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία....Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει το ζευγάρι να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με τον άνθρωπο που πρόκειται να τους παντρέψει/βαφτίσει ώστε να καθορίσουν μαζί το budget και πόσο μπορεί η κάθε μεριά να ανταπεξέλθει. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ο κουμπάρος δε σου φταίει τίποτα αν θες εσύ να παντρευτείς με στέφανα με διαμάντια (true story).
Συμφωνώ απόλυτα! Έχω γίνει κουμπάρα δύο φορές, σε θρησκευτικό γάμο και σε πολιτικό. Στον πρώτο (το 1997) μόλις είχα αρχίσει να εργάζομαι και τους είχα εξηγήσει ότι με τιμά πολύ η πρόταση τους αλλά ότι δεν μπορούσα να αναλάβω τα έξοδα. Μου απάντησαν ότι δεν του ένοιαζε καθόλου και το μόνο που ήθελαν ήταν να είμαι παρούσα. Τελικά πλήρωσα την εκκλησία (αυτό το ποσό μπορούσα να το διαθέσω) και ο γάμος τους ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου! Στον πολιτικό γάμο άλλης φίλης μου επίσης δεν ζήτησε τίποτα. Νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνεις την πραγματική φιλία και πόσο ο άλλος μπορεί να μπει στη θέση σου.
#6 να απευθυνθείς εδώ http://mycheckpoint.gr/ - ακόμα καλύτερα αν είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη να πας εκεί για μια συνάντηση. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και θα σου δώσουν υπεύθυνες συμβουλές πάνω σε αυτό που σε απασχολεί. Στο λέω από ίδια εμπειρία αλλά και από καλούς φίλους που έχουν βοηθηθεί στο κέντρο.
#6 Είχαμε άλλη μια τέτοια ερώτηση πριν 15 μέρες. Παιδιά, πείτε μας επιτέλους ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες τεράστιο πρόβλημα στην εμφάνιση που με τη γέννα/κλιμακτήριο γίνεται χειρότερο; Ανώνυμα στέλνετε ερωτήσεις, μιλήστε ελεύθερα κι όχι με ανώνυμες χώρες του εξωτερικού και ακατανόμαστα εμφανισιακά ελαττώματα. Ίσως αν ξέραμε περι τίνος πρόκειται να μπορούσε κάποιος να συμβουλεύσει και στην πράξη πώς να το αντιμετωπίσεις.
#6κατηγορια: "ακατανομαστα εμφανισιακα προβληματα που μου καταστρεφουν την ζωη και δεν τα ξερει ουτε ο συντροφος".θυμαμαι τουλαχιστον 4 στην καριερα μου εδω.
@3Το σπίτι ηταν δικό του και τωρα που πέθανε το σπίτι έμεινε σ'αυτή. Πηγή: www.lifo.grΕσύ λοιπόν είσαι που τόσο στεναχωρήθηκες, έσπευσες να μας ενημερώσεις για το ποιος παίρνει το σπίτι. Γιατί αν μια γυναίκα χάσει ξαφνικά τον άντρα της και πατέρα του τρίχρονου παιδιού της, το πιο πιθανό είναι να γιορτάζει το ότι της έμεινε το σπίτι.Υπάρχουν και διαταραγμένοι άνθρωποι, δεν αντιλέγω, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Αντιθέτως, οι γνωστοί που πηγαινοέρχονται σαν τις ακρίδες σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κανόνας.Εσύ πάλι, δείχνεις να ξέρεις πολλά για κάποια που είναι απλά γνωστή σου. Και μια απορία για το τέλος: Ποια είναι αυτά που περιλαμβάνει η καθημερινότητα της, και που κατά τη γνώμη σου θα μπορούσε να ΜΗΝ κάνει;
6. Trying to guess the problem in 3, 2, 1.... go !!Σοβαρά τώρα, ότι είναι ορμονικό το μαντεύουμε. Ψηφίζω προβλήματα θυρεοειδούς, και αν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένη Ηashimoto thyroiditis: https://en.wikipedia.org/wiki/Hashimoto%27s_thyroiditisΣοβαρά τώρα, αν το θέμα είναι ιατρικό και εμποδίζει την ομαλή καθημερινότητά σου, ψυχολόγος και ειδικευμένος γιατρός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης.
Δε διαφωνώ, σε καμία περίπτωση δεν την κάνει άσχημη, αλλά στο κεφάλι της δεν ξέρεις πώς το μεγεθύνει το πρόβλημα. Το δραματοποιεί, το σκέφτεται, το παρασκέφτεται και πνίγεται στις σκέψεις της έτσι.Εδώ κάποιοι έχουν 2 σπυράκια και λένε ότι έχουν ακμή
Ή άλλο αυτοάνοσο.Ή τι άλλο.Το βρες το και πάρτο σ αυτά τα θέματα δεν είναι καθολου διασκεδαστικό.Επικίνδυνο είναι.Οι έχοντες σπουδάσει το αντικείμενο απαντούν σε ιατρεία,κατόπιν εξετάσεων.
Σε προσφατο Α Μπα που ρωτούσε για αντίστοιχο θέμα (και έλεγε ότι μπορεί να επιδεινωθεί με γέννα και ότι την εμποδίζει στον σεξουαλικό τομέα αλλά δεν θέλει και να πάει στον ψυχολόγο μήπως και την κάνει να το επιδεικνύει τελικά το πρόβλημα) μια σχολιάστρια μάλλον ορθά υπέθεσε ότι πρόκειται για λεύκη (vitiligo).
#4ειχες 1 προβλημα, και αντι να το λυσεις, καταφερες και τα εκανες δυο.μπορει να ειναι καποια ικανοτητα σε μια αλλη διασταση του αυτο, ψαξτο.απο τον μισογυνη να φυγεις γιατι ειναι ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ και να φροντισεις οταν φυγεις να του πεις τον αληθινο λογο, οχι να κρυφτεις και να πεις μια δικαιολογια.ο αλλος, μπορει να χαιριεντιζεται γενικως και αοριστως και ειτε να προχωραει ειτε και οχι, ενω εχει σταθερη σχεση.εισαι διατεθιμενη να το ψαξεις, να προχωρησεις (ΑΝ προχωραει) και να βρεθεις να ξεροσταλιαζις για εναν δεσμευμενο??φυσικα και ειναι το πιο πιθανο να τα σκατ#σεις σε καποια φαση και να βρεθεις χωρις δασκαλο.δικες σου ειναι αυτες οι αποφασεις. εμεις τι να κανουμε? να σου επιβεβαιωσουμε οτι ειναι ωραια ιδεα για να ησυχασεις?δεν ειναι..
Εγώ μπερδεύτηκα λιγάκι. ΟΚ, ο ένας είναι μισογύνης, δεν μας κάνει, πάμε στον άλλον που δεν είναι. Αλλά μου φάνηκε ότι η #4 από την αναζήτηση δασκάλου του τένις ξεκίνησε και στην αναζήτηση γκόμενου κατέληξε.
Χαχαχαχα, έχω λιώσει με τα σχόλια σας... Πραγματικά, η κοπέλα το τερμάτισε: έβαλε πολλές πολλές σάλτσες για να μας πείσει ότι θέλει να αλλάξει δάσκαλο γιατί ο δάσκαλος της είναι μισογύνης και όχι γιατί γκουχ γκουχ της γυάλισε ο άλλος... ΥΓ. Ερ. να χαίρεσαι όταν ένας προπονητής σε τρέχει, σημαίνει ότι διακρίνει δυνατότητες, αλλιώς δεν πιέζει τόσο! Επίσης, δώσε μια ευκαιρία στο τένις, είναι υπέροχο άθλημα :)
Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, άσχετο με το αν είναι μισογύνης (που είναι, δεν αμφισβητώ αυτό) να ξεκαθαρίσουμε κάτι: σεξισμός στην προπόνηση θα ήταν να ΜΗΝ σου φωνάζει και να ΜΗΝ σε τρέχει, γιατί θα θεωρούσε πως ως γυναίκα δεν μπορείς να πιεστείς τόσο όσο ένας άντρας. Εδώ δεν σου αναθέτει αγγαρείες, να προπονηθείς πιο σκληρά σε βάζει, η ιδιαίτερη μεταχείριση που αναφέρεις είναι προς εσένα. Κι αυτό, αν δεν είσαι μικρό παιδί, το κάνει ένας προπ μόνο όταν πιστεύει ότι έχεις δυναμική. Άλλο αν θες να πας εκεί που σου χαϊδεύει τ'αφτιά το γκομενάκι. Μην τα μπλέκεις.
5. Ενημερώσου και συζήτησέ το και με ένα γιατρό, κατά προτίμηση χωρίς προκαταλήψεις και πλήρωνς ενημερωμένο. Μετά αποφασίζεις. Αναπόφευκτα γίνεται το ίδιο σε κάθε σχέση χωρίς προφυλακτικό, συνήθως χωρίς να ξέρεις τι κουβαλάει ο άλλος ή ακόμα κι εσύ. Δεν έχει κάτι άλλο, πραγματικά. Γενικά οι σχέσεις είναι risk assessment κάθε φροά.
Ε σε κάποια φάση με τον/τη σύντροφο θα το βγάλεις το προφυλακτικό, ειδικά αν είναι μακροχρόνια σχέση. Έτσι γίνεται με όσους κάνουν παιδιά, δεν έχουν προφυλακτικό. Το ότι είναι παντρεμένοι ή σε μακροχρόνια σχέση δεν εξασφαλίζει ότι είναι μονογαμικοί, οπότε αν ο/η σύντροφος μετά από 10 χρόνια γάμου κάνει τρελίτσες και κολλήσει τίποτα θα το μεταδώσει. Και μη μου πεις ότι μετά απο τόσα χρόνια 2 άνθρωποι που έχουν παιδί φοράνε κάθε φορά προφυλακτικό, ειδικά δε όταν έχουν την επιλογή του χαπιού. Τα ίδια ισχύουν, εκτός της τεκνοποίησης, και στις σχέσεις με ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό που είπα και πριν, κάθε σχέση είναι risk assessment, αφροδίσιο νόσημα μπορεί να κολλήσεις και με στοματικό σεξ, και δεν ξέρω πολλούς που να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κι εκεί
Αν ο άλλος έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο αλλά φοριέται και προφυλακτικό, θα πρέπει μάλλον να σπάσει ο διάολος …όχι μόνο το πόδι, αλλά όλα του τα κόκαλα για να γίνει μετάδοση. Απορώ γιατί μας ρωτάει εδώ βέβαια, αλλά τεσπά.
Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες το ποσοστό μετάδοσης από οροθετικό, με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, σε άτομο οροαρνητικό υπολογίζεται από 0 έως 4% [μιλάμε, πάντοτε, για εκσπερματώσεις εντός (και μέσα σε διάρκεια x ετών, όπου έχουν κάνει σεξ όχι μία αλλά εκατοντάδες φορές]. Επίσης υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ μη χρήσης, ιδανικής χρήσης και τυπικής χρήσης προφυλακτικού (η τυπική περιλαμβάνει την περίπτωση που η χρήση δεν γίνεται αδιαλείπτως ή/και που δεν γίνει σωστή εφαρμογή πάντα. Προφανώς η ιδανική χρήση αποκλείει τα παραπάνω, αλλά αμφότερες περιπτώσεις δύνανται να περιλαμβάνουν... αστοχία υλικού, που υποτίθεται ότι δεν είναι κάτι τόσο κοινό, πια) …Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε ότι κάποιος είναι μεταξύ της τυπικής και ιδανικής χρήσης, θα μπορούσαμε να πούμε -χονδρικά- πως προφυλάσσεται στο 90% μέσω του προφυλακτικού, αν δε αυτό συνδυαστεί -ακόμη- και με το ανώτερο όριο των 4%, που λέγαμε πριν, μιλάμε για μετάδοση σ' έναν ανά διακόσιους πενήντα; ...Δεν λέω ότι είναι εντελώς αμελητέο νούμερο, αλλά ξέρω ότι άνθρωποι φτάνουν να κάνουν bareback one night stands, απλώς "καλή τη πίστει", στο μιλητό δλδ ότι αμφότερες πλευρές δεν έχουν STDs/HIV ή …μπορεί και να μην ρωτάνε/λένε και τίποτε και -σύμφωνα με τις έρευνες πάντα- υπάρχουν άνθρωποι, που τσίμπησαν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τελικώς, όχι απ' τους μη ανιχνεύσημου φορτίου συντρόφους τους, (που ακολουθούσαν πιστά την αντιρετροϊκή τους αγωγή, έκαναν τις εξετάσεις τους, προσέχοντας –παράλληλα- γενικότερα την υγεία τους) αλλά από ...τρίτους που διατείνονταν πως δεν έχουν θέμα (είτε επίτηδες, είτε εν αγνοία, είτε εν βλακεία τους).Το PrEP συνίσταται, πλέον, κι από τον ΠΟΥ, ως ένας επιπλέον ή επικουρικός τρόπος προφύλαξης, αλλά εννοείται πως δεν καλύπτεται εν Ελλάδι και το κόστος δεν είναι, ακριβώς, αμελητέο. Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο παρενεργειών και σαφώς απαιτείται ιατρική παρακολούθηση, ανά μερικούς μήνες. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/197906/1/WHO_HIV_2015.48_eng.pdfκαιhttp://positivevoice.gr/?p=4078
Εγώ νομίζω ότι η λήψη PrEP πρέπει να' ναι επιλογή ανεξάρτητη απ' τη γνωριμία μ' ένα νέο άτομο οροθετικό - όπως δηλαδή με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.Και στο σημείο αυτό θα' θελα να ρωτήσω σε ποια χώρα ζει ο 5 και πώς προτίθεται να προμηθεύεται και να πληρώνει την PrEP. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί άραγε στα φαρμακεία και πόσο κοστίζει, διότι απ' ό,τι έχω καταλάβει ως τώρα την παραγγέλνουν μέσω Internet απ' το εξωτερικό έναντι σεβαστού ποσού μηνιαία - και προφανώς δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Γνωρίζει κανείς σχολιαστής λεπτομέρειες;Γενικά, το πιο αρμόδιο ΄για πληροφόρηση δεν είναι το Ανδρέας Συγγρός στο Κάραβελ;Ειδικά για την περίπτωση του 5 θα' λεγα ότι 2 μήνες είναι διάστημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο "φιλία ή σχέση" κι εδώ θέλω να ρωτήσω αυτό που αποφεύγει να διευκρινίσει: κάνουν ήδη σεξ ή όχι;Γιατί αν κάνουν, το PrEP "για χάρη του" θα "βαθύνει" ίσως απότομα τη σχέση, ενώ, αν δεν κάνουν, τίθεται ως όρος για να κάνουν; Να, γι' αυτό πιστεύω ότι τα 2 πρέπει να' ναι αποσυνδεδεμένα.Θέλω να' πω κάτι και για το πρώτο link: λέει κάπου ότι, αν σπάσει το προφυλακτικό χωρίς εκσπερμάτωση και βγεις, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, αυτό πόσο ισχύει - νομίζω ότι δεν ισχύει, δείτε το, το λέει η 1η νεράιδα.Επί του ηθικού διλήμματος έχω να πω το εξής: είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που σ' αρέσει, αλλά δύσκολη είναι κι η "έγνοια" του hiv infection ή και του PrEP ακόμη, αλλ' όπως είπε και το μπλε στρείδι χθες αλλά και τραγούδησε κι ο Γιώργος Γερολυμάτος "προσκύνα την αγάπη και γονάτισε", ενώ πριν 5 χρόνια το PrEP δεν υπήρχε για τον πολύ κόσμο τουλάχιστον, οπότε...
#4 άσχετα με το τί θα γίνει με το γκομενάκι, άλλαξε δάσκαλο, και γνωστοποίησε κιόλλας την επιλογή σου, και τον λόγο που αλλάζεις δάσκαλο. Αφού κάνει ανάρμοστα σχόλια σε γυναίκες, ας αρχίσει να χάνει μαθητές, αυτο του αξίζει.Λιγότερο μισογύνης δε ξέρω αν θα γίνει, αλλά ίσως μάθει να συγκρατεί τέτοιες απόψεις. :)