ΓΚΑΛΟΠ | Συμφωνείτε με την απόφαση Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτες το μάζεμα των σκουπιδιών;

ΓΚΑΛΟΠ | Συμφωνείτε με την απόφαση Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτες το μάζεμα των σκουπιδιών; Facebook Twitter
23

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων -για τρεις ημέρες-προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα "βουνά" των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

Σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία. «Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαρράς.

Από την άλλη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει ότι «μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας», επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, καλεί τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του και ζητά τη στήριξη των πολιτών.

Εσείς τι πιστεύετε;

Γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια, και, αν θέλετε, πάρτε μέρος στην πρόχειρη δημοσκόπησή μας:

.

.

Mικροπράγματα
23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Συμφωνώ με όλους σας έχετε όλοι δίκιο. (Δεν θα έπρεπε όμως να κάνουμε όλοι μας υπομονή και για λίγο να φυλάξουμε τα -όποια-σκουπίδια μας στο μπαλκόνι μας. Για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και γιατί πανω απ'ολα το κράτος -που όλοι μάθαμε να κατηγορούμε -είμαστε εμείς.Κράτιστοι...
Διαβάζοντας τα σχόλια ένιωσα την ανάγκη να πω (ή μάλλον να γράψω τα εξής):Ναι μεν η δουλειά του εργαζόμενου στην καθαριότητα είναι δύσκολη και ανθυγιεινή(αντίστοιχες δουλειές είναι και του νοσοκόμου ή του βοηθού θαλάμου, των εργαζόμενων σε γηροκομεία, του βοηθητικού προσωπικού σε ειδικά σχολεία. κτλ). ΑΛΛΑ, αυτοί επέλεξαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αν δεν τους αρέσει ας παραιτηθούν. Μου θυμίζει έναν τύπο που ήμασταν μαζί συμβασιούχοι στο Δήμο, αυτός ήταν σε θέση ΥΕ-καθαριότητα και όταν του ζήτησαν να σφουγγαρίσει κάτι που είχε χυθεί στο πάτωμα ενός γραφείου έκανε φασαρία, πήρε τον φρέντο του και έφυγε. Εννοείται και δεν παραιτήθηκε και εννοείται και πληρώθηκε κανονικά.Όσο για τα σχόλια ότι ο Δήμος χρειάζεται μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα κι απο εκεί αρχίζουν όλα τα προβλήματα, να πω ότι δεν με βρίσκουν δύσκολη.Αν πράγματι ο Δήμος χρειάζεται επιπλέον προσωπικό είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από το εάν οι εν λόγω συμβασιούχοι (που υπέγραψαν ως συμβασιούχοι ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ χρόνου) έχω το δίκιο με το μέρος τους διεκδικώντας μονιμότητα.Καλώς ή κακώς ο εκάστοτε Δήμος έχει αποφασίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες του με συμβασιούχους. Το να θες να γίνεις εκβιαστικά Δημόσιος Υπάλληλος, δεν είναι ούτε θεμιτό,ούτε λύνει τα όποια προβλήματα.Με την ίδια λογική όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να κλείνουν τα σχολεία για μήνες και να ζητούν μονιμότητα.Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να φύγει αυτή η νοοτροπία του μόνιμου. Και στο εξωτερικό οι περισσότερες θέσεις είναι με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Δεν είδα κανέναν να προβαίνει σε εκβιαστικές απεργείες.
Όταν προσλήφθηκαν οι συμβασιούχοι δεν γνώριζαν ότι θα εργαζόντουσαν για ορισμένο χρονικό διάστημα; Τι θέλουν τώρα δηλαδή; Μονιμοποίηση με το έτσι θέλω; Και γιατί δεν τους στέλνουν σπίτια τους και να φέρουν όλους τους μόνιμους της Διεύθυνσης Καθαριότητας που τους έχουν αποσπασμένους οπουδήποτε εκτός από το τμήμα που τους προσέλαβαν;
Μαζι τους να γινουν μονιμοι εννοείται δουλεια να υπαρχει αλλα αν αυτοι οι τραμπουκισμοι γινοντουσαν στον ιδιωτικο τομεα τι θα γινόταν; ποσες χιλιαδες ατομα ειναι με συμβασεις διμηνες εξαμηνες κα. Ακουτε εσεις για καταληψεις;
Το δημόσιο ευθύνεται για όλη την μιζέρια της σημερινής κοινωνίας, οι παθογένειες, οι κωλυσιεργιες, η ασφυξία που δημιουργούν στους απλούς πολίτες και επιχειρηματιες επενδυτές με τις ταχύτητες χελώνας που επικρατούν, οι καρέκλες, το μέσον και η αδιαφάνεια με κατάχρηση δημοσίου χρήματος για προσωπικά συμφέροντα.Τα ΠΑΝΤΑ ιδιωτικά μπας και σωθεί αυτός ο τόπος!!!
Το παράνομο είναι πως προσλαμβάνουν ανθρώπους επί συμβάσει, σε θέσεις που υπάρχει μόνιμη και σταθερή ανάγκη εργαζομένου.Από εκεί ξεκινάει το στραβό.Στο κάτω-κάτω, ας επιστρέψουν σε θέσεις σκουπιδιάρη, όλοι όσοι προσλήφθηκαν ως τέτοιοι και τώρα βρίσκονται σε γραφεία, όπως λέτε κάποιοι (που πολύ αμφιβάλλω πως υπάρχουν...).Μία και μοναδική μέρα βρέθηκα στο στρατό αγγαρεία "σκουπιδιάρης" και το θυμάμαι ακόμη μετά βδελυγμίας...Δεν γίνεται λοιπόν να μιλάω εκ του ασφαλούς (σε καθαρή και μόνιμη δουλειά) και να διατυπώνω αφορισμούς με τόσο απόλυτο τρόπο, για άλλους εργαζομένους και πλέον υποψηφίους ανέργους, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από μένα. Οι οποίοι τι κάνουν ??? Απλώς διεκδικούν απεργώντας.Όσο για την ποιότητα των υπηρεσιών του Ιδιωτικού Τομέα σε σύγκριση με τον Δημόσιο, συνήθως είναι χειρότερη. Τα τυλίγουν όμως σε ωραίο περιτύλιγμα (κουστούμια, γραβάτες, τακούνια, ξανθιές θεογκόμενες ως υπευθ. δημ. σχέσεων, χαμόγελα, πολλά "μαλιστα, βεβαίως, φυσικά, εννοείται" κλπ κλπ).Sorry για την φλυαρία.
Ο ιδιωτικός χειρότερος από το δημόσιο;;; πες μου ποιο ΦΕΚ είσαι. Αναπολείς φαντάζομαι το μονοπώλιο του ΟΤΕ και τις μίζες για να βάλεις τηλέφωνο. Παραφράζοντας τη Δούρου (amber alert!!!), οι δημόσιοι ή οι συμβασιούχοι, μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια από τους ιδιωτικούς; Πάντως σε όσους δήμους τα μαζεύουν ιδιώτες, απλώς δεν υπάρχουν σκουπίδια. Μάλλον κάτι καλύτερο κάνουν.Αφού όπως γράφεις ειναι πάγιες οι ανάγκες, θα προσληφθούν σε ιδιωτικές εταιρίες αποκομιδής. Ή να συστήσουν οι ίδιοι εταιρείες.Εκτός κι αν είσαι υπερ της παρανομίας, οπότε δεν τίθεται θέμα συζήτησης.ΟΧΙ ψήφισες ε;
Μέσα στα νεύρα σου, έριξες στο τραπέζι την καλύτερη ιδέα που ακούστηκε, τόσο εδώ, όσο και σε άλλες σχετικές συζητήσεις:"να συστήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής" !!!Σου έβαλα "όχι", αλλά τώρα θέλω να σου βάλω πολλά "ναι". Μου αρέσει να συζητάω με έξυπνους ανθρώπους (ειλικρινά).ΟΧΙ ψήφισα και δεν το μετανοιώνω, παραμένω στο ΟΧΙ, σε αντίθεση με πολλούς άλλους.
Πραγματικα δε μπορω να καταλαβω γιατι καποιος που υπογραφει μια 8μηνη συμβαση με ρητη αναφορα οτι δεν ανανεωνεται, εχει την απαιτηση οχι μονο να ανανεωθει αλλα να μπει στις στρατιες των ΔΥ που εχει η χωρα.Φυσικα και η αποκομιδη των απορριματων μπορει να γινει πολυ αποτελεσματικοτερα απο ενα ιδιωτη, με το κρατος να εχει ρολο μονο εποπτη.
γιατί τους έκαναν ανανέωσει και τώρα τους λένε, "σόρυ κάναμε λάθος, 6 μήνες δουλεύατε τζάμπα, οι συμβάσεις σας είναι παράνομες και άκυρες, δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε τους 6 μήνες που μαζεύατε σκουπίδια, γεια σας".Εσείς θα δουλεύατε τζάμπα με άκυρη σύμβαση και χωρίς πληρωμή;
Απο παιδι θυμαμαι τετοιες απεργιες. Οι δε νεοπροσλαμβανομενοι μονιμοι στην καθαριοτητα πανε συνηθως αμεσως σε γραφεια κ αφηνουν τους συμβασιουχους να κανουν τη δουλεια.. Ελλας το μεγαλειο σου μια ζωη!!
Τους έχω σιχαθεί, κι αυτούς και τις απεργίες τους είσαι βάρος των υπολοίπων πολιτών και τα συνδικάτα τους επίσης. Πολύ καλά έκανε ο Μπουτάρης, ακόμη καλύτερα θα ήταν αν τους έστελνε στο σπίτι τους και ανέθετε εξολοκλήρου τη δουλειά σε ιδιώτες. Κράξτε με όσο θέλετε...
Ποιος να σε κράξει, άριστα τα λες. Κάθε καλοκαίρι, όταν δηλαδή κινδυνεύει η δημόσια υγεία, οι εκάστοτε συμβασιούχοι εκβιάζουν για ΠΑΡΑΝΟΜΗ μονιμοποίηση. Ε όχι ρε φίλε.
γιατί οι δήμοι παρανόμως παρέτειναν τις συμβάσεις τους μέχρι τέλος του 2017, με αποτέλεσμα το ελεγκτικό συνέδρειο να μην τις εγκρίνει και να μην επιτρέπει τις πληρωμές τους. Από την 1η Ιανουαρίου μαζεύουν τα σκουπίδια μας τζάμπα, με διαβεβαιώσεις από τους δήμους ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Η απεργία ξεκίνησε την επομένη της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρείου (καταχρηστικά το λες απεργία γιατί δεν έχουν καν νόμιμες συμβάσεις). Λεφτά για ημέτερους (απευθείας ανάθεση) ο Μπουτάρης βρίσκει. Να τα έκανε σωστά (απόλυση στο τέλος του χρόνου και πρόσληψη νέοου προσωπικού) μάλλον βαριόταν να το κάνει.
Αν πράγματι συμβαίνει αυτό που λες pane, ας διεκδικήσουν δια της νομικής οδού αποζημίωση από τους Δήμους που παράνομα παρέτειναν τις συμβάσεις. Το να δεσμεύουν Δημόσια περιουσία και να θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, δεν είναι τρόπος για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.