ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Τάκης Γρηγορίου της Greenpeace εξηγεί με απλό τρόπο τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ και το κλίμα

Ο Τάκης Γρηγορίου της Greenpeace εξηγεί με απλό τρόπο τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ και το κλίμα Facebook Twitter
Με την απόφαση του Τραμπ, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξελιχθούν από παγκόσμιο ηγέτη σε κομπάρσο.
3

— Πείτε μας συνοπτικά τι περιλάμβανε η Συμφωνία των Παρισίων.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται για γρήγορες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, και αν είναι δυνατόν στον 1,5°C, στα όρια δηλαδή που επιτάσσει η επιστήμη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων (άνθρακας/λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στα μέσα του αιώνα.

— Γιατί είναι τόσο σημαντικό θέμα;

Η Συμφωνία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η τελευταία συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να σταματήσει το επερχόμενο κλιματικό χάος. Αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας πάνω από 1,5-2°C, σημαίνει εκτροχιασμό του κλίματος και ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση της Γης.

— Ποιο είναι το σκεπτικό του Τραμπ πίσω από την απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ;

Με πρόφαση την προστασία της αμερικανικής οικονομίας, ο Τραμπ ουσιαστικά στοχεύει στη στήριξη της παρακμάζουσας εγχώριας βιομηχανίας άνθρακα. Η απόφασή του όμως θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο άνθρακας είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά και δεν πρόκειται να ανακάμψει. Αντίθετα, το μέλλον βρίσκεται στις νέες και καθαρές τεχνολογίες (π.χ. ηλιακή ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, μπαταρίες κ.λπ.) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Με την απόφαση του Τραμπ, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξελιχθούν από παγκόσμιο ηγέτη σε κομπάρσο.

— Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τη συνέχεια;

Οι ΗΠΑ ξεκινούν τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία όμως, βάσει της ίδιας της Συμφωνίας, δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από 4 χρόνια μετά την ενεργοποίησή της, δηλαδή πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2020. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Tραμπ, ήδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ έχουν υπάρξει οι πρώτες ουσιαστικές αντιδράσεις. Οι δήμαρχοι 187 πόλεων (ο αριθμός αυξάνεται θεαματικά, την Παρασκευή ήταν 68) με περισσότερους από 40.000.000 πολίτες ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ 15 Πολιτείες απειλούν την αμερικανική κυβέρνηση με νομική δράση. Ακόμα και αν η κυβέρνηση Tραμπ οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έξοδο από τη Συμφωνία, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας.

— Μήπως, τελικά, η Συμφωνία είναι καλύτερη χωρίς τις ΗΠΑ;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γινόταν σε μια τέτοια υποθετική κατάσταση – ακόμα και τώρα όσα θα ακολουθήσουν είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης χρειάζεται τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Με δεδομένο ότι η αποχώρησή τους σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη, γίνεται σαφές ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, πολιτικές όπως η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων και η εξόρυξη υδρογονανθράκων που προωθούνται στην Ελλάδα δεν έχουν καμία θέση στο μέλλον μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν περιμέναμε από τον Τραμπ να είχε γνώσεις και ευαισθησία για το περιβάλλον.Ο άνθρωπος είναι κάτι σαν μπακάλης - με την έννοια της μικρής περιοχής δραστηριοποίησης και των μικρών προβλημάτων - που θέλησε να ηγηθεί καθετοποιημένης πολυεθνικής.Μέσα του δε, αυτός ξέρει ότι το κάνει για να ικανοποιήσει το προσωπικό του έλλειμμα αυτοεπιβεβαίωσης και όχι για να σώσει τις ΗΠΑ. Και παραπλάνησε ενσυνείδητα και μεθοδικά όσους τον ψήφισαν, που θεώρησαν ή πίστεψαν ότι θα βοηθήσει τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες μετανάστες μικροεπιχειρηματίες. "Θα κάνει συμμάζεμα", είπαν.Ανήκει στην διεθνώς γνωστή Μεγάλη του Λαϊκισμού Σχολή. Που είναι υπεράνω πολιτικών ιδεολογιών. Νομίζω δεν είναι τυχαίο που συγχάρηκε (!) τον ...αριστερό Τσίπρα λέγοντας «Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα» !Η πολιτική αερολογία στο αποκορύφωμα της. Αλλά χωρίς την εξυπνάδα ότι αυτά τα λέμε στους άλλους, όχι στους δικούς μας !Δηλαδή, Πρόεδρε, μόνο αν μας δεις στην ουρά για ψωμί και γάλα δεν θα τα πηγαίνουμε περίφημα ! ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΑΝΩ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ.
Τώρα ξύπνησαν εκεί στον ΟΗΕ; Δηλαδή τόσες δεκαετίες γιατί δεν έριχναν ας πούμε οι αυτοκινητοβιομηχανίες το βάρος της έρευνας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ώστε σήμερα να κοστίζουν όσο τα βενζίνης/πετρελαίου, και να έχουν την ίδια αυτονομία σε χιλιόμετρα; Γιατί δεν έκαναν κάτι ώστε η θέρμανση τον χειμώνα να βασίζεται σε φθηνό ρεύμα και να μην χρειάζεται πετρέλαιο;Ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τον πλανήτη, ενώ τόσα χρόνια αφηναν τους 'κελεμπίες' να θησαυρίζουν και τις οικιακές οικονομίες να ματώνουν.