UPDATE: Δεν ήταν τελικά γκάφα της Μελάνια το φιάσκο με την ερώτηση του Πάπα «Τι ταΐζεις τον Τραμπ, πίτσα;»

UPDATE: Δεν ήταν τελικά γκάφα της Μελάνια το φιάσκο με την ερώτηση του Πάπα «Τι ταΐζεις τον Τραμπ, πίτσα;» Facebook Twitter
10

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε σήμερα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε για 25 λεπτά με τον πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές, η σύντομη συνάντηση αν και ξεκίνησε με αμοιβαία χαμόγελα, υπήρξε αρκετά άβολη και αμήχανη καθώς οι δύο τους στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η κόρη του Ιβάνκα με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ και φυσικά η Μελάνια. Κι ενώ όλοι ασχολούνταν με το κλίμα της συνάντησης, τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών αλλά και όσα υπονοήθηκαν από την γλώσσα του σώματός τους, μια στιχομυθία ελάχιστων δευτερολέπτων μεταξύ Ποντίφικα και Μελάνια έχει καταφέρει να γίνει αντικείμενο έντονου σχολιασμού.

Πώς ξεκίνησε το μπέρδεμα

Είναι η στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στην Μελάνια, την ρωτά τι ταΐζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τα μέσα ενημέρωσης αναμετέδωσαν την επίμαχη στιχομυθία μαζί με πλάνα από την συνάντηση λέγοντας πως ο Πάπας ρώτησε αστειευόμενος την Μελάνια «Τι τον ταΐζεις, πίτσα;» κι εκείνη του απάντησε «Πίτσα, ναι!».

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν νέα βίντεο που έκαναν λόγο για επική γκάφα της Μελάνια, αφού ο Πάπας δεν είχε πει την λέξη «πίτσα» αλλά «ποτίτσα» και ότι η Μελάνια δεν κατάλαβε καν την έμμεση αναφορά του στην πατρίδα της, την Σλοβενία. Τα μίντια αναμετέδωσαν το στιγμιότυπο με λεζάντες που έγραφαν ότι ο Πάπας ρωτά την Μελάνια στα ιταλικά «Τι τον ταΐζεις, ποτίτσα;» κι εκείνη, πριν προλάβει ο μεταφραστής να ολοκληρώσει, απαντά «Πίτσα; Ναι!». Για την ιστορία η ποτίτσα (Potica) είναι ένα παραδοσιακό εορταστικό σλοβένικο γλυκό που γίνεται από ζύμη, τυλιγμένη σε ρολό με γέμιση και το όνομά της προέρχεται από τη λέξη poviti, που σημαίνει «τυλίγω ρολό». 

Αυτά είναι κάποια από τα βίντεο που μετέδωσαν ξένα μίντια μεταφράζοντας λανθασμένα τον διάλογο με την «πίτσα» και την «ποτίτσα»: 

 
 

Αλλά το θέμα δεν σταματά εκεί, αφού έχει κι άλλη συνέχεια όπου αποκαθίσταται τελικά η αλήθεια με τον περιβόητο διάλογο. Ο πάπας Φραγκίσκος όντως ρώτησε την Μελάνια αν ταΐζει τον πλανητάρχη «ποτίτσα» και η Σλοβένα Μελάνια το κατάλαβε μια χαρά απαντώντας ανάλογα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που άκουσε και κατάλαβε «πίτσα». Και η αλήθεια είναι πως με ένα πάρα πολύ προσεκτικό άκουσμα, επιβεβαιώνεται πως οι λεζάντες της μετάφρασης γράφτηκαν παντού λάθος και πως η Μελάνια είπε «ποτίτσα». 

Στο παράπτωμα με την μπερδεμένη αναμετάδοση ενός διαλόγου που χάθηκε κυριολεκτικά στη μετάφραση, υπέπεσε εκτός από τον διεθνή ακόμη και ο ιταλικός Τύπος. Η είδηση για τις γαστριμαργικές προτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ πρόλαβε να κάνει τον γύρο του κόσμου, μέχρι που αποδείχτηκε ότι ήταν απλώς fake news. Ένας Σλοβένος αξιωματούχος του Βατικανού έσπευσε να επισημάνει το λάθος και να το διορθώσει. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σύζυγος μιας ανιψιάς του πάπα είναι σλοβενικής καταγωγής, γι' αυτό και ο Ποντίφικας γνωρίζει πολύ καλά αυτό το γλυκό και συχνά αναφέρεται στην ποτίτσα όταν υποδέχεται Σλοβένους επισκέπτες.

Με πληροφορίες από Guardian και Γαλλικό Πρακτορείο

Πολιτισμός
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Charli xcx θα εμφανιστεί στη νέα ταινία του Σκορσέζε με τον Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς

Πολιτισμός / Η Charli xcx θα εμφανιστεί στη νέα ταινία του Σκορσέζε με τον Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς

Η τραγουδίστρια θα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο γοτθικό ψυχολογικό θρίλερ «What Happens at Night» του Μάρτιν Σκορσέζε, συνεχίζοντας τη στροφή της προς τον κινηματογράφο.
THE LIFO TEAM
Η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Ζέιντι Σμιθ και ο Ίαν ΜακΓιούαν αφήνουν αναγνώστες να βαφτίσουν τους ήρωές τους

Πολιτισμός / Η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Ζέιντι Σμιθ και ο Ίαν ΜακΓιούαν αφήνουν αναγνώστες να βαφτίσουν τους ήρωές τους

Οι τρεις συγγραφείς προσφέρουν σε δημοπρασία τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιος το όνομα ενός χαρακτήρα στα επόμενα μυθιστορήματά τους. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν επιζήσει από βασανιστήρια
THE LIFO TEAM
ART HARRY POTTER ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2027

Πολιτισμός / «The Art of Harry Potter»: Νέο βιβλίο Χάρι Πότερ θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2027

Δέκα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, το βιβλίο The Art of Harry Potter επιστρέφει επίσημα τον Ιανουάριο του 2027 σε αναθεωρημένη έκδοση, η οποία αναδεικνύει τον εντυπωσιακό κόσμο των μάγων
THE LIFO TEAM
Ο πίνακας του Άνσελμ Κίφερ που δεν χωρούσε πουθενά απέκτησε δικό του κτίριο

Πολιτισμός / Ο πίνακας του Άνσελμ Κίφερ που δεν χωρούσε πουθενά απέκτησε δικό του κτίριο

Οι «Μαύρες Νιφάδες» του Άνσελμ Κίφερ ήταν υπερβολικά μεγάλες για να εκτεθούν. Ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ σχεδίασε ένα ολόκληρο περίπτερο στη Γερμανία για να μπορέσει επιτέλους το κοινό να τις δει.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
@patsisΕξυπνούλι μου εσύ, άχουτο άχουτο. Μην νοιάζεσαι. Έσκασε γιορτούλα ψες και καμάκωσα και αλμυρά και γλυκά και φρούτα, την έκανα ΝΑ!, σιγά μην καμάκωνα εικονικά εκλαιράκια από τα σχόλια στη Λάιφο.
Οφείλουμε να παραδεχθούμε, πάντως, ότι σε κάτι τέτοιες συναντήσεις όπου δεν μπορείς να πεις μια κουβέντα με κάποιον χωρίς να είσαι υπό την άμεση επιτήρηση δημοσιογράφων και λοιπών τρίτων, πρέπει να είναι πολύ ενοχλητικό. Είμαι βέβαιη ότι αν η Μελάνια ήταν μόνη της με τον Πάπα δεν θα υπήρχε αυτή η παρανόηση η οποία χαρακτηρίζεται ως γκάφα και διογκώνεται από τα μίντια.