Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια

Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια Facebook Twitter
(Getty Images)
12

Τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss USA για το 2017, που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Λας Βέγκας, κέρδισε μια Αφροαμερικανή πυρηνική χημικός που εκπροσωπούσε την Ουάσιγκτον, έχοντας προηγουμένως μοιραστεί με το κοινό τις συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις της. Σε αυτόν συμμετείχαν κοπέλες από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ φορώντας, ως είθισται, εντυπωσιακά φορέματα και μαγιό.

Η φετινή νικήτρια, η 25χρονη Kára McCullough, δήλωσε μεταξύ άλλων πως δεν θεωρεί απαραιτήτως τον εαυτό της φεμινίστρια, ενώ είπε πως η ιατρική περίθαλψη είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Η ίδια έχει σπουδάσει φυσικός στο South Carolina State University και εργάζεται στην Ρυθμιστική Επιτροπή για την Πυρηνική Ενέργεια των ΗΠΑ (US Nuclear Regulatory Commission). Εκτός από τα λεγόμενά της, εντύπωση προκάλεσε και το ότι επέλεξε να εμφανιστεί με τα μαλλιά της φυσικά και σγουρά. Ο τίτλος της Miss USA της δίνει τώρα το δικαίωμα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Miss Universe. 

Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια Facebook Twitter
(Getty Images)

«Νιώθω τρομερά ευγνώμων για αυτήν την ευκαιρία. Θέλω απλώς να ενθαρρύνω τόσες πολλές γυναίκες στη χώρα να βρουν το πάθος τους σε οποιοδήποτε πιθανό αντικείμενο και να καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν πραγματικά δουλέψεις σκληρά γι' αυτό», δήλωσε η ίδια μετά το τέλος τους διαγωνισμού. Η Kára έχει γεννηθεί στη Νάπολη της Ιταλίας και μεγάλωσε στην Βιρτζίνια. Όπως λέει, θέλει να αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά ώστε να κυνηγήσουν καριέρες στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. «Λατρεύω την επιστήμη. Θεωρώ όλο αυτό μια μεγάλη ευκαιρία για  να γνωρίσω κουλτούρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και δυνατότητα να επηρεάσω τόσα πολλά παιδιά προς τον δρόμο των μαθηματικών και των επιστημών, καλώς εχοντων των πραγμάτων», εξήγησε. Η ίδια όταν πήγαινε ακόμη σχολείο, ήταν μέλος των Honors College, American Chemical Society, Health Physics Society, American Association of Blacks in Engineering και American Nuclear Society. 

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου του διαγωνισμού, κάθε υποψήφια απαντούσε στην ερώτηση τι ορίζει ως φεμινισμό και αν θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια ή όχι. Η Kára είπε πως προτιμά να μην χρησιμοποιεί τον όρο «φεμινίστρια», αντικαθιστώντας τον με την έννοια της ισότητας. «Δεν μου αρέσει να με αποκαλώ φεμινίστρια. Οι γυναίκες είναι το ίδιο ίσες με τους άντρες, ειδικά στον χώρο εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. Την συγκεκριμένη τοποθέτηση εξήγησε αναλυτικότερα μετά το τέλος της βραδιάς. «Πιστεύω πως έχουμε κάνει πολύ δρόμο και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Νομίζω πως σε εγχώριο επίπεδο έχουμε κάνει πρόοδο και όντως πιστεύω πως μια μέρα θα γίνουμε ίσοι», πρόσθεσε. 

Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια Facebook Twitter
(Getty Images)

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε αν η οικονομικά προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα ή προνόμιο, απαντώντας πως θεωρεί ότι θα έπρεπε να δίνεται μόνο σε όσους έχουν δουλειά. «Ως υπάλληλος της κυβέρνησης, διαθέτω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το βλέπω από πρώτο χέρι πως για να το έχει αυτό χρειάζεται να έχεις και δουλειά, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτό το περιβάλλον ώστε όλοι οι Αμερικανοί παγκοσμίως να έχουμε ευκαιρίες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και δουλειές», εξήγησε η Kára προκαλώντας αντιδράσεις για την απάντηση που έδωσε.

Ο τρόπος που επέλεξε να έχει τα μαλλιά της, ήταν επίσης κάτι που κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε συνέντευξή της στο Refinery 29, ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να πάει κόντρα στα κλασικά, στιλιζαρισμένα χτενίσματα που βλέπουμε συνήθως σε διαγωνισμούς ομορφιάς και να εμφανιστεί με τα μαλλιά της φυσικά και σγουρά. «Μόλις το απαντήσατε! Αλλάζοντας το παράδειγμα στον διαγωνισμό, πριν καλλιστεία τώρα διαγωνισμός, αναδεικνύουμε πλευρές της σύγχρονης γυναίκας», σημείωσε. 

Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια Facebook Twitter
(Getty Images)
Η φετινή Miss USA είναι 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικός και δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια Facebook Twitter
(Getty Images)

Τώρα που τελείωσε η προετοιμασία της για τον διαγωνισμό, η Kára λέει πως το μόνο που ανυπομονεί να κάνει είναι να φάει ένα μπέργκερ. «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η μαγιονέζα», είπε, σχολιάζοντας πως θα συζητήσει με τον προϊστάμενό της αν θα αφήσει την δουλειά της για τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως Miss USA, ή όχι. 

Πρώτη αναπληρωματική Miss USA βγήκε η Miss New Jersey Chhavi Verg, που σπουδάζει Ισπανικά και μάρκετινγκ στο Rutgers University. Δεύτερη αναπληρωματική βγήκε η Miss Minnesota Meridith Gould, φοιτήτρια στο University of Minnesota. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη χρονιά στη σειρά που εκπρόσωπος της πρωτεύουσας της χώρας κερδίζει τον τίτλο της Miss USA. Πέρυσι το στέμμα κέρδισε η Deshauna Barber, που έγινε η πρώτη στρατιωτικός που αναδείχθηκε ποτέ Miss USA.

Την φετινή βραδιά παρουσίασαν οι Julianne Hough, Ashley Graham και Terrence J. 

Here's my ode to all women who love their natural hair. Curls run the world ?. . . . Follow me on my personal page @pslovekd_ . . . #missusa #missdcusa #curlyhair #loveyourhair #kktakeover17 #womenshistorymonth

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kára McCullough (@missdcusa) στις

Πολιτισμός
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Επιστήμων (κανονικής επιστήμης), νέα, όμορφη, πετυχημένη, που χαίρεται για τα επιτευγματά της και δε δηλώνει θύμα, φυσικό είναι να προκαλεί αντιδράσεις...
Ε καλα τωρα Emily, δεν καταλαβες? Κανενας των θετικων επιστημων θαναι ο σχολιαστης που κατι παιδαγωγικα, φιλολογικα κτλπ, δηλαδη θεωρητικες ανθρωπιστηκες, τα θεωρει μη κανονικες επιστημες (οπως και ΠΟΛΥΣ κοσμος). Αιωνια κοντρα αυτη. Θυμαμαι και στις σπουδες επικες μαχες μεταξυ αντιστοιχων φοιτητων. Οπως και στο Λυκειο με τις Κατευθυνσεις.
Εντάξει, το "κανονική επιστήμη" ήταν κάπως υπερβολικό. Τρέφω άλλωστε μεγάλη αγάπη για την ιστορία και την κοινωνιολογία και, υπό προϋποθέσεις για την ψυχολογία. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως η εν λόγω κυρία, έχοντας σπουδάσει μια θετική επιστήμη, εκτέθηκε λιγότερο σε "σπουδές" τύπου Gender Studies και λοιπόν ανοησιών που "διδάσκονται" κυρίως οι φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών. Σπούδασε δηλ. κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό όπου δεν χωρούν δικαιολογίες και όπου βασίζεσαι στην προσωπική ικανότητα και προσπάθεια. Ελπίζω να μη διαφωνείτε στα υπόλοιπα.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη "προνόμιο"... δηλαδή τα προβλήματα υγείας "έχουν δικαίωμα" να τα ξεπεράσουν και να κερδίσουν τη ζωή οι προνομιούχοι που μπορούν να τη χρυσοπληρώσουν - οι υπόλοιποι στα σκουπίδια, you're not good enough.Όχι ότι σε πρακτικό επίπεδο έχει άδικο, γιατί αυτό συμβαίνει, όμως αυτό δεν το καθιστά δίκαιο ή ανθρώπινο και είναι κάτι που θα έπρεπε να παλέψουμε παγκοσμίως να το ξεπεράσουμε.Όσο για το φεμινισμό, τι να πει κανείς... ας της εξηγήσει κάποιος ότι ο λόγος που "εφευρέθηκε" ο όρος και το κίνημα ήταν η κατάκτηση και εδραίωση της ισότητας στην οποία αναφέρεται, και όχι να παράξει στείρα και αναίτια πολεμική κατά των ανδρών.Ομολογουμένως, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις γυναικών που αναλώνονται σε κάτι τέτοιο και ανούσιες πρακτικές, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του φεμινισμού.Κατά τα άλλα είναι και πυρηνική φυσικός...
Αφού πλέον υπάρχει αυτό που λέμε κατακερματισμό της γνώσης και σπάνια βλέπεις άτομα με ολόπλευρη μόρφωση, παιδεία και κριτικό νου για όλα τα καίρια ζητήματα. Γεμάτοι από «μορφωμένους βλάκες» είμαστε.
"Οι γυναίκες είναι το ίδιο ίσες με τους άντρες, ειδικά στον χώρο εργασίας»(..)«Πιστεύω πως έχουμε κάνει πολύ δρόμο και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Νομίζω πως σε εγχώριο επίπεδο έχουμε κάνει πρόοδο και όντως πιστεύω πως μια μέρα θα γίνουμε ίσοι», πρόσθεσε. "αρκετά αντικρουόμενη δήλωση. Ξεκινά λέγοντας πως είμαστε ίσοι και καταλήγει πως μία μέρα θα γίνουμε ίσοι.Έχει γίνει λίγο αστείο πια το πως ρωτούνται πρόσωπα στην τηλεόραση ή σε συνεντεύξεις (βλ. Μέρκελ), στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτές οι γυναίκες αν είναι φεμινίστριες και το αρνιούνται όλοι ολοκληρωτικά, εξηγώντας μετά πως πιστεύουν "στην ισότητα". Αχα και εγώ ως φεμινίστρια στην ισότητα πιστεύω και είναι αρκετά αποθαρρυντικό να γελοιοποιείται τόσο ο όρος οπού πλέον κολλάς την ρετσινιά αν ξεστομίσεις την λέξη 'φεμινισμός'. Μακάρι να μην χρειαζότανε να δικαιολογούνται τα αυτονόητα, αλλα δυστυχώς τόσες γυναίκες απαρνιούνται τον όρο, ακριβώς επειδή τόσοι άντρες τον κατακρίνουν.Της δόθηκε βήμα να μιλήσει για το πως είναι να δουλεύεις όχι απλά ως γυναίκα σε έναν τέτοιο ανδροκρατικό χώρο, αλλά ως Αφροαμερικανή γυναίκα και εκείνη είπε πως αν δουλέψεις σκληρά, θα τα καταφέρεις. Σουρ. Κρίμα.
"Της δόθηκε βήμα να μιλήσει για το πως είναι να δουλεύεις όχι απλά ως γυναίκα σε έναν τέτοιο ανδροκρατικό χώρο, αλλά ως Αφροαμερικανή γυναίκα και εκείνη είπε πως αν δουλέψεις σκληρά, θα τα καταφέρεις. Σουρ. Κρίμα."Πως και γιατι κριμα? Προτου μιλησουμε για ανισοτητα γυναικων στον επιστημονικο κλαδο, επισης οντας Αφροαμερικανη, ας μιλησουμε για το ποιοι ειναι οι λογοι που υπαρχει αυτη η διαφορα πλυθησμου γυναικων/αντρων στο χωρο, και αν οντως υπαρχει "ρετσινια" προς Αφροαμερικανους η' λοιπους σε οποιοδηποτε κλαδο. Το να ανακυκλωνουμε την ιδεα οτι υπαρχει στιγματισμος διχως νουμερα 'η χειροπιαστα παραδειγματα, απλα καθυστερει την ουσιαστικη ισοτητα των φυλων ή κοινωνικων ομαδων, απλουστατα γιατι ο καθενας θα πηγαινει με την προκαταληψη του τυπου, "Α..ειμαι Λατινα γυναικα απο Πουερτο Ρικο..δε με πηραν στη ΝΑΣΑ γιατι ειναι ρατσιστες..." και ΟΧΙ επειδη υπαρχουν χιλιαδες αλλοι που μπορει να εχουν παραπανω κριτηρια, πτυχια, εμπειριες...ΝΑΙ..αν δουλεψεις σκληρα θα ανταμειφθεις, οπως και αν γνωριζεις κοσμοκαιΝΑΙ, σιγουρα υπαρχουν εργοδοτες που θα κοψουν κοσμο λογο face screening, με παρομοιο τροπο ομως, θα κοπουν και μαλλιαδες, ατομα με σκουλαρικια ΄η τατου, αξυριστοι, κλπ...
"Το να ανακυκλωνουμε την ιδεα οτι υπαρχει στιγματισμος διχως νουμερα 'η χειροπιαστα παραδειγματα"πάντοτε σε τέτοιες συζητήσεις κάποιος θα μου ζητήσει να βάλω βιβλιογραφία (μάλιστα μία φορά το είχα κάνει στη λιφο και δεν έλαβα κ ποτέ απάντηση). Αν αναρωτιέστε αν αυτό που έγραψα υφίσταται, μπορείτε να ψάξετε τις ανάλογες έρευνες αλλά και να διαβάσετε αναλύσεις ειδικών. Υπάρχουν. Τα διαβάζω, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τέτοιες έρευνες διότι απλούστατα αυτός ο ρατσισμός υπήρχε και υπάρχει ακόμη.Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά ή το αμφισβητείτε θα έπρεπε να μπείτε εσείς στην διαδικασία να τα ψάξετε και όχι να έχετε ως βασικό επιχείρημα ότι ο συστημικός αυτός ρατσισμός είναι 'ρετσινιά' ή αστικός μύθος.Προφανώς και παίζουν πολλά ρόλο, κυρίως για το ποιοί είναι οι λόγοι. Εξαρτάται πάντα από ποια οπτική αναλύουμε το ίδιο κοινωνικό πρόβλημα, όμως το αποτέλεσμα είναι πάντοτε ίδιο: σε συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει απίστευτη ανισότητα των φύλων και το ποσοστό μειονοτήτων είναι ακόμη μικρότερο. Αυτό κάποιοι το δικαιολογούν ως "στις γυναίκες δεν αρέσει η Φυσική, αλλά η Φιλοσοφία", "στους άντρες δεν αρέσει η Φιλολογία". Προφανώς κάτι τέτοιο δεν με βρίσκει σύμφωνη, αλλά δεν είμαι και σε θέση να κάνω τέτοια ανάλυση σε ένα κόμμεντ της λιφο.Αν δουλέψεις σκληρά, ίσως και ανταμειφθείς. Δεν είναι σίγουρο, εάν δεν έχεις πολλά λεφτά, αν δεν είχες καλή εκπαίδευση, αν σε απορρίπτουν από το όνομα σου ή την εξωτερική σου εμφάνιση/ καταγωγή/ φύλο σου κ.α. Δεν θέλω να εξισώσω κάποιον με ταττοο με έναν πχ. Αφροαμερικάνο. Κατάλαβα τι θέλετε να πείτε, αλλά δεν είναι το ίδιο και ποτέ δεν θα είναι. Πέρα από τις κοινωνικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές αναλύσεις, μπορείτε απλώς να κοιτάξετε τους μισθούς ανδρών και γυναικών ηλικιακά, πχ. στην Ευρώπη και μετά ξεχωριστά για υποκατηγορίες, όπως λευκές γυναίκες βς μαύρες γυναίκες κλπ. Ύστερα να δείτε σε ποιούς κλάδους δουλεύουν οι περισσότεροι ή ποτέ σταματάει ένα μεγάλο ποσοστό πχ. γυναικών να δουλεύει και ξαφνικά βλέπεις στην ανώτατη βαθμίδα με τον καλύτερο μισθό αποκλειστικά αρσενικά. Διαλέξτε την χώρα που σας ενδιαφέρει (εγώ δεν είχα διαβάσει για την Ελλάδα για αυτό δεν παραθέτω κανένα λινκ) και διαβάστε. ΥΓ. Αν θέλετε όντως 'χειροπιαστά παραδείγματα', μπορώ τις επόμενες μέρες να σας προτείνω κάποιες έρευνες.