Ραγδαίες εξελίξεις: H Ρωσία ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ραγδαίες εξελίξεις: H Ρωσία ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση.

Αμέσως μετά την αμερικανική επιχείρηση, και η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου». «Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.

Πριν από λίγη ώρα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


Ο ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.


Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους Tomahawk κατά αεροπορικής συριακής βάσης , από την οποία απογειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων από συμπτώματα που παραπέμπουν σε επίθεση με χημικά όπλα.


Η Μόσχα ήλπιζε σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του σχήματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και, σε αυτήν την βάση, στην βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του ψυχρού πολέμου.
Ομως, η αμερικανική ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξόργισε το Κρεμλίνο, υποθηκεύοντας τις προοπτικές για συνεργασία με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.


«Ο Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.


«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».


Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.


Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφαλείας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια