Ιταλία: Δικαστήριο αθώωσε βιαστή γιατί το θύμα δεν ούρλιαξε

Ιταλία: Δικαστήριο αθώωσε βιαστή γιατί το θύμα δεν ούρλιαξε Facebook Twitter
8

Ένας άνδρας αθωώθηκε από την κατηγορία του βιασμού σε ιταλικό δικαστήριο, επειδή η γυναίκα δεν ούρλιαξε. «Δεν κλάψατε, ούτε ουρλιάξατε. Δεν τον σπρώξατε. Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί;», είπε προς το θύμα ο δικαστής Diamante Minucci σε δικαστήριο του Τορίνο. Στη συνέχεια διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο 46χρονος κατηγορούμενος για το βιασμό.

Το δικαστήριο θεώρησε «λίγο» και κάτι που δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία, τη λέξη «αρκετά» που φώναξε το θύμα, θεωρώντας την αντίδρασή της πολύ αδύναμη.

Οι δικηγόροι της γυναίκας υποστήριξαν χωρίς να εισακουστούν, ότι το θύμα παρέμεινε σιωπηλό λόγω της οδυνηρής κατάστασης στην οποία βρέθηκε και ότι αυτό δεν αποτελεί  απόδειξη ότι συναίνεσε στο σεξ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης.

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Συναίνεση δεν σημαίνει απαραίτητα και επιθυμία κι από τους δυο.Εφόσον δεν υπάρχει επιθυμία και η πράξη τελείται για οποιοδήποτε άλλο λόγο, έστω και συναινετικά, τα πραγματα θολώνουν και ο καθένας μπορεί να το δει (καιννα το πιστέψει) από τη δική του πλευρά.
Ενω αν το θυμα ειχε δολο και ελεγε ψεματα οτι ουρλιαξε,θα ηταν ολα καλα και ο βιαστης στην φυλακή,ε;;;Τι γελοιοτητες ειναι αυτες;το γεγονος οτι το θυμα ''καταπιε'' τη γλωσσα τουαπ το σοκ,περνα απαρατηρητο;;;Υπαρχουν ενα σορο τροποι να διαπιστωσει ενα δικαστηριο την αληθεια σε μια τετοια περιπτωση,οπως τα προφιλ δραστη-θυματος,πιθανη σχεση μεταξυ τους,συμφεροντα απ το θυμα,λογοι μισους απ το δραστη και διαφορα αλλα.Μακαρι νεα επροκειτο για μια αποτυχημενη δολοπλοκια,αν ομως συναιβει αυτη η κτηνοδια,τοτε το θυμα θα νιωθει δυο φορες βιασμενο.
Κι εγώ εκνευρίστηκα αρχικά, γιατι πραγματικά πιστεύω οτι αν έπεφτα θύμα επίθεσης πιθανότατα δεν θα ούρλιαζα.Μετά έκανα όμως την υποθεση: Εστω οτι κάποιος κάνει συναινετικό σεξ με μια κοπέλα και την επόμενη μέρα αυτη τον καταγγέλει. Πώς ακριβως μπορεί να αποδειχθει η αθωότητά του;Επίσης λέει "δεν αποτελεί απόδειξη ότι συναίνεσε στο σεξ." Όσο κι αν είναι ενοχλητικό, ποιός ακριβως πρέπει να αποδείξει κατι; Ο βιαστης πρέπει να αποδειξει ότι υπήρχε συναίνεση ή το θύμα οτι υπήρχε βιασμος;Περα απο τα "ναι" και τα "οχι" εσάς σας περνάει απ το μυαλο οτι ίσως και κάποιοι απο αυτούς που κατηγορούνται ως βιαστες να είναι αθώοι;
Το πώς θα αποδειχθεί αν σε κάθε περίπτωση συντελέστηκε βιασμός ή σεξ δεν το γνωρίζω και δεν είμαι αρμόδια να το κρίνω. Όμως ανάμεσα στις αντιδράσεις των θυμάτων βιασμού βρίσκεται και η αντίδραση της... μη-αντίδρασης. Ο εγκέφαλος "παγώνει" και ακινητοποιεί το άτομο, επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί το μεγάλο σοκ που υφίσταται. Είναι ρεαλιστική πιθανότητα.Στη λίστα των πιθανών αντιδράσεων των θυμάτων βιασμού, συγκατελέγεται και αυτή η μικρή αλλά υπαρκτή κατηγορία. Πληροφορία που πολύ λίγοι γνωρίζουν, σε αντίθεση με τις άλλες φαινομενικά πιο ευανάγνωστες (και πιο συνήθεις) αντιδράσεις θυμάτων κατά την στιγμή που διαπράττεται σεξουαλική βία εις βάρος τους, που ευτυχώς είναι αρκετά διαδεδομένες. Πρέπει να καταστεί και αυτή ευρέως γνωστή.
Συμφωνώ, εγώ πχ σε 3 περιπτώσεις που βρέθηκα σε μια δύσκολη κατάσταση, μία φωτιά στο σπίτι, μια φορά που έπεσε η τρίχρονη ανιψιά μου στη θάλασσα από προκυμαία και μια φορά που με παρενόχλησε συνάδερφος σε προηγούμενη δουλεια, είχα μείνει στήλη άλατος. Και στην πρώτη περίπτωση και η συγκάτοικός μου το ίδιο έπαθε, κοιτάζαμε η μια την άλλη σα χαζές και δε βγάλαμε κιχ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση και άλλοι άνθρωποι στην προκυμαία που είδαν την πτώση απλά πάγωσαν. Ελάχιστοι φώναξαν. (Ευτυχώς που κάποιοι έπεσαν μέσα και έβγαλαν τη μικρή, εγώ σκεφτόμουν αν πρέπει να βγάλω τα παπούτσια μου ή όχι πριν βουτήξω.)
"In Italy, a man kills a woman - a partner, daughter, lover, sister or "ex" - on average once every two or three days, and probably at home because the family isn't always and necessarily that magical place in which all is love. He kills her because he considers her his property, because he cannot  imagine that a woman might belong to herself, to be free to live as she wants and even fall in love with another man. And we women, because we are so ingenuous, often mistake all sorts of things for love.But love has damn all to do with violence and blows...A man who beats us up does not love us. Let us get that into our heads. Let us save it into our hard disks...A man who beats us up is shit. Always.And we must understand that straightaway, at the first slap, because then the second will come along, and then a third and a fourth. Love creates happiness and swells the heart. It does not break ribs and it does not leave bruises on the face."Italian feminist Luciana Littizzetto @ the 2013 Sanremo music festival. From the book of "Economist" magazine Italy-based journalist, John Hooper ( 2015:151).