Είμαι Δίδυμος με ωροσκόπο Λέοντα. Και δεν πιστεύω στα ζώδια.

Είμαι Δίδυμος με ωροσκόπο Λέοντα. Και δεν πιστεύω στα ζώδια. Facebook Twitter
8

Δεν πιστεύω στα ζώδια, δεν τα διαβάζω. Είμαι Δίδυμος με ωροσκόπο Λέοντα. Η δεύτερη πρόταση αναιρεί την πρώτη, αλλά δεν είναι σχήμα οξύμωρο. Την πληροφορία την έλαβα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ πριν από χρόνια, χωρίς καν να ρωτήσω. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας. Ούτε αυτό το ήξερα. Ενημερώθηκα, προκειμένου να γραφτεί ένα άρθρο που κάπως θα εξηγούσε γιατί προβάλλουμε τα άγχη μας πάνω στα ζώδια, μαζικά, πιστά, κάποτε τυφλά, σε ένα μοτίβο προσήλωσης που λίγο θυμίζει σύγχρονη προσευχή.

Δεν έχω κάτι κακό να πω για τους αστρολόγους. Όσες φορές χρειάστηκε να συνομιλήσω μαζί τους, πάντα για κάποια δήλωση, για τα «φώτα» τους σ’ ένα άρθρο, πάντα (επίσης) διέκρινα εκείνο τον κόμπο στη φωνή, την αμφιβολία για το πώς θα τους συμπεριφερθώ, μήπως θέλω να τους κάνω κακό, να ακυρώσω την «επιστήμή» τους, την τέχνη τους, αν προτιμάτε. Δεν με πολύ-ένοιαζε ποτέ. Μέχρι τη μέρα που χρειάστηκε να πάρω συνέντευξη από μία διασημότητα της ελληνικής αστρολογίας, από τις πιο ευγενείς περιπτώσεις που κυκλοφορούν σε τηλεοράσεις, περιοδικά και στη δημόσια σφαίρα γενικότερα.

Με περίμενε πράος, προσηνής, σχεδόν γοητευτικός, μου είπε αυτά που ήθελε να μου πει, φάγαμε ένα δίωρο κουβεντιάζοντας αντικριστά, μέχρι που τον ευχαρίστησα και άρχισα να μαζεύω μαγνητόφωνα και σημειώσεις για να φύγω. «Δεν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι;», μου είπε κάπως ενοχλημένος, μάλλον συνηθισμένος από συναδέλφους, που ναι μεν βρίσκονταν στο γραφείο του για επαγγελματικούς λόγους, αλλά ήθελαν και μια πληροφορία για ένα ζήτημά τους. Σχεδόν 10 χρόνια πριν, μάλλον δεν είχα απορίες για το μέλλον, οπότε απάντησα αρνητικά. Με ρώτησε πότε γεννήθηκα –μήνα, έτος, ώρα- και ανοίγοντας κάτι που έμοιαζε με χάρτη, έφτιαξε με το μολύβι του ένα σχήμα που θύμιζε βάρκα. «Α, τι ενδιαφέρουσα περίπτωση!», αναφώνησε λίγο σα να μιλούσε μόνος του –και λίγο για να μου κεντρίσει το κανένα ενδιαφέρον- και με  φώναξε πιο κοντά για να μου δείξει ένα σύμβολο.

Όταν αποτυχαίνει κάποιος, έχει ανάγκη από έναν αμυντικό μηχανισμό που θα μετριάσει την ψυχική του ένταση και το αρνητικό του συναίσθημα. Και μία αστρολογική πρόβλεψη μπορεί να το προσφέρει αυτό. Ένας "ανάδρομος Ερμής" ή μία "ανάδρομη Αφροδίτη" μπορεί να αποτελέσουν το τέλειο άλλοθι για λάθη, αποτυχίες και αναβλητικές συμπεριφορές.

«Ξέρετε τι είναι αυτό;». Ιδέα δεν είχα. «Είναι ο ωροσκόπος σας. Ο ωροσκόπος μοιάζει λίγο με βάρκα και λίγο με φέρετρο, γιατί είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουμε και βγαίνουμε από τη ζωή». Ομολογώ ότι τα έλεγε λίγο ποιητικά, λίγο έξω από τα δεδομένα μου, δεν με ρώτησε κάτι άλλο που θα μπορούσε να του παρέχει κάποια πληροφορία, κοντοστάθηκα για κανά 20λεπτο ακόμη όρθια να ακούω γενικόλογα κάποια χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης ζωδιακής μου περίπτωσης. Ταράχτηκα ελαφρώς, χαιρετηθήκαμε, έφυγα. Δεν βρεθήκαμε ξανά ποτέ. Φρόντισα να ξεχάσω τη συνάντηση τις επόμενες μέρες.  Η ζωή είναι ωραία για κάποιον που δεν πιστεύει στις προβλέψεις. Και περίεργη για κάποιον με καλή μνήμη. Όταν μετά από χρόνια, περιστατικά και καταστάσεις, δημιουργούσαν ένα επαναλαμβανόμενο, ωστόσο, απρόκλητο μοτίβο, ο κύριος θα έσκαγε μέσα στο κεφάλι μου σαν την αστραπή. Θυμήθηκα μια δυο κουβέντες του, έτσι ειπωμένες με κάπως βιβλικό ύφος, και με καθυστέρηση πολλών ετών, τσάκωσα τον εαυτό μου σ’ αναμμένα κάρβουνα, τα οποία έσβησαν με τη βαθιά πίστη ότι είμαι, ότι είμαστε, μία πολύ πιο σύνθετη συνάρτηση, πολλών διαφορετικών παραγόντων, από αυτό που είναι γραμμένο στα αστέρια. Το μόνο ιδιαίτερο που μπορώ να μου βρω είναι ότι εν αντιθέσει με τη μαμά, την καλύτερη μου φίλη και πολύ ακόμη κόσμο γύρω μου που εκτιμώ, δεν θέλω να μάθω τι θα μου συμβεί. Ακόμη κι αν υπήρχε μία τέτοια αξιόπιστη πιθανότητα, δεν θέλω να το ξέρω.

Μπορώ, όμως, να καταλάβω όσους κάνουν «σσσς!» την ώρα που παίζουν τα ζώδια στην τηλεόραση. Την προσήλωση του αναγνώστη στα ζώδια ημέρας. Το εννοώ, δεν ειρωνεύομαι. Διαβάζοντας πριν από λίγες μέρες ένα άρθρο στον “Independent”, που πάνω κάτω καταπιανόταν με τη μανία των millennials με τις αστρολογικές προβλέψεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για κάτι σαν σύγχρονη προσευχή, σαν ένα δίλεπτο που ξορκίζει κανείς τα προβλήματα του, περιμένοντας να ακούσει ή να διαβάσει κάτι που θα το εκλάβει σαν σημάδι για το πώς να συνεχίσει τη μέρα του. Αν αναλογιστεί κανείς σε τι εποχές αντέχουμε να ζούμε, με τι ολοκαίνουρια προβλήματα, χωρίς κανένα εγχειρίδιο επίλυσής τους, αντιλαμβάνεται και την αυξανόμενη ανάγκη, ειδικά των 30, 35+.

Ζήτησα την άποψη 4-5 διασήμων της ελληνικής αστρολογίας, μεταξύ των οποίων και ο κύριος με τα ωραία ελληνικά και το βιβλικό ύφος. Δυστυχώς, το κείμενο συνέπεσε με τον θάνατο της Βιργινίας Λεούση και αντιλήφθηκα αν όχι άρνηση, τουλάχιστον ξεκάθαρο μάγκωμα. Και «τι να λέμε τώρα;», «δεν είναι καλή περίοδος για να τα πούμε αυτά», ομοφωνία καθολική και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, κάτι θα φαινόταν όντως δυσοίωνο στα άστρα και δεν είναι καθόλου ειρωνεία αυτό.

Μιλώντας με την ψυχολόγο Μαργαρίτα Ζωγράφου για το τι μας σπρώχνει ευλαβικά στην ανάγνωση του ζωδίου μας η απάντηση, ορθολογική, αλλά όχι καταδικαστική, σίγουρα απενεχοποιητική, κάπως βάζει τα πράγματα στη θέση τους, εξηγεί λίγο την πίστη και τον τρόπο με τον οποίο η καλή ή κακή πρόβλεψη μετουσιώνεται μέσα στη μέρα του καθενός.

«Φόβοι, επιθυμίες, προσδοκίες, ελπίδα και απελπισία, αβεβαιότητα, γνωσιακά σχήματα, ανάγκη για επιμερισμό ευθύνης ή αποτυχίας και «άλλοθι», ανάγκη για γνώση, έλεγχο και υποκειμενική επιβεβαίωση είναι κάποιες έννοιες που θέτουν σε κίνηση ισχυρές ψυχολογικές διεργασίες και ωθούν αρκετά άτομα να στραφούν για λύσεις στο χώρο της Μεταφυσικής και ειδικότερα στις προβλέψεις της αστρολογίας. Ο διακεκριμένος αυστριακός φιλόσοφος Karl Popper,διαφοροποιώντας την αληθινή επιστήμη από την “ψευδοεπιστήμη”, θεώρησε ότι η αστρολογία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να ερμηνεύσει ο αναγνώστης αστρολογικών προβλέψεων την εμπειρία του και να την επιβεβαιώσει φαινομενικά. Η αστρολογία παρέχει μια δομή με ασαφείς και αόριστες προτάσεις ώστε να ισχύσει για μια μεγάλη γκάμα προσωπικοτήτων και καλεί το άτομο “να συμπληρώσει τα κενά”».

Ναι, αλλά πώς;

«Αναζητώντας αρχικά τα κοινά σημεία μεταξύ της προσωπικότητας και των συμπεριφορών των ατόμων και προσαρμόζοντάς τα κατόπιν στα χαρακτηριστικά του αστρολογικού τους ζωδίου, δημιουργώντας αυτό που ο ερευνητής ψυχολόγος Bertram Forer ονόμασε υποκειμενική επιβεβαίωση (Forer/Barnumeffect). Ένα πρωταρχικό ανθρώπινο συναίσθημα είναι ο φόβος. Ο φόβος της απώλειας, της ήττας, του θανάτου. Κινούμενος μέσω του μεταφυσικού στοιχείου, ο άνθρωπος προσπαθεί να αποτρέψει το «κακό» που ενδόμυχα φοβάται ότι θα τού συμβεί. Και στο σημείο αυτό έρχονται να εμπλακούν τα γνωσιακά σχήματα, οι γνώσεις και οι αντιλήψεις που έχει κάποιος για τον εαυτό του και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και πώς λειτουργεί αυτός. Έχουμε μάθει δηλαδή να πιστεύουμε σε μια θρησκεία ή σε κάτι μεταφυσικό, προβάλλοντας σ’ αυτό τη βαθύτερή μας ανάγκη για παρηγοριά, ενίσχυση και ενδυνάμωση. Ένα έτερο θεμελιώδες συναίσθημα είναι η ανάγκη για γνώση και κατ’ επέκταση έλεγχο. Όταν γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά, κινείται με ελάχιστες πιθανότητες λάθους, επεμβαίνοντας και απομακρύνοντας κινδύνους, αποτυχίες και απώλειες. Δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό πως αρκετοί πολιτικοί, αρχηγοί κρατών και μεγιστάνες συμβουλεύονται αστρολόγους και αστρομάντεις. Η διάθεση για έλεγχο και επιτυχία υπερβαίνει σε κάποια άτομα τη λογική-επιστημονική σκέψη».

Σε γενικές γραμμές, όμως, είμαστε καλά, αν χρησιμοποιούμε την αστρολογία έτσι λίγο σαν αποκούμπι;

«Μέσα σε κάθε άνθρωπο με φυσιολογικές ψυχολογικές συμπεριφορές υπάρχει η επιθυμία ή η προσδοκία και η μη εκπλήρωσή τους οδηγεί σε ματαίωση, που με τη σειρά της φέρνει θλίψη, πόνο και πικρία. Όταν κάποιο άτομο δεν μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες του με άλλον τρόπο μεθοδευμένο και λογικό, καταφεύγει στη μεταφυσική. Η αναζήτηση της ευτυχίας πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει το άτομο από την απλή ανάγνωση αστρολογικών προβλέψεων ως πιο πολύπλοκες μεταφυσικές πρακτικές. Όταν αποτυχαίνει κάποιος, έχει ανάγκη από έναν αμυντικό μηχανισμό που θα μετριάσει την ψυχική του ένταση και το αρνητικό του συναίσθημα. Και μία αστρολογική πρόβλεψη μπορεί να το προσφέρει αυτό. Ένας “ανάδρομος Ερμής” ή μία “ανάδρομη Αφροδίτη” μπορεί να αποτελέσουν το τέλειο άλλοθι για λάθη, αποτυχίες και αναβλητικές συμπεριφορές. Άλλες πάλι φορές μια αρνητική ή μια θετική αστρολογική πρόβλεψη μπορεί να επαληθευτεί, ενεργοποιώντας το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπου μία προφητεία, ισχυρή πεποίθηση ή αυταπάτη, η οποία ουσιαστικά δεν ισχύει ή αποτελεί πιθανότητα, εντούτοις το άτομο τη θεωρεί αληθινή, δύναται να επηρεάσει τα τεκταινόμενα σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αντιδράσεις του ατόμου να συμμορφωθούν προς την πρόβλεψη – προφητεία, ώσπου στο τέλος να βγει αληθινή. Με απλά λόγια, μια αστρολογική πρόβλεψη του τύπου: “Προσοχή στα ατυχήματα” για κάποιον που πιστεύει βαθιά στην Αστρολογία μπορεί να βγει αληθινή, εφόσον το άτομο θεωρεί ότι θα έχει πραγματικά ατύχημα και μπαίνει σε μια κατάσταση άγχους και έντασης, με αποτέλεσμα να αποσπάται γενικά η προσοχή του. Όταν πια έχει συμβεί το ατύχημα, που προκλήθηκε εξαιτίας της αρνητικής του ψυχολογίας, το άτομο έχει πειστεί απόλυτα πως επαληθεύτηκε η αστρολογική πρόβλεψη».

Να, λοιπόν, που η εξήγηση δεν πόνεσε, δεν είχε κάποιο δόλο η ερώτηση και όλα καλά. Ο γείτονας μου εδώ και καιρό έχει βρει την αστρολογία ως χόμπι και περνά περίφημα τα βράδια και εγώ τη μόνη πραγματικά άσχημη εμπειρία που έχω να θυμηθώ από αστρολόγο, ήταν ένα μεσημέρι πριν από πολλά χρόνια, στο λογιστήριο της «Ελευθεροτυπίας», όταν στο ταμείο προηγείτο της δικής μου πληρωμής εκείνη γνωστού γραφικού τύπου, που συνεργαζόταν με τις τηλεφωνικές υπηρεσίες του Ομίλου. Είχα να αναμένω τότε γύρω στα 800 ευρώ για μερικά ρεπορτάζ στα ένθετα της εφημερίδας και κάπως ένιωσα, όταν αντιλήφθηκα ότι έφυγε από μπροστά μου κατά 3.500 ευρώ βαρύτερος. Αυτή, προφανώς, δεν ήταν μια καλή μέρα για ‘μένα, τη Δίδυμο με ωροσκόπο Λέοντα, αλλά σίγουρα ήταν μία εξαιρετική για τον κύριο με το γυαλιστερό πουκάμισο και την κομμωτηριακή χαίτη. Συμβαίνουν αυτά, είτε διαβάζεις το ζώδιο σου είτε όχι. 

Υγεία & Σώμα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΣΕΝΑ mr. pinkeyes ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΑΚΟΜΑ.ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΠΩς ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ.....ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΞΟΤΕΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΖΩΔΙΟ ΤΟΞΟΤΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΣΚΑΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ.....ΞΕΡΩ ΞΕΡΩ ΕΙΧΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΡΟΣΚΟΠΟ......ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ!!!
Δυστυχώς αδυνατω να συνομιλήσω με σένα και με τους υπόλοιπους που προφανώς δε διαβάσατε ολόκληρο το πρώτο σχόλιο μου, επειδη είναι εκτενές.Ή, αν το διαβάσατε, "κατανόηση κειμένου μηδέν".Πάντως, οι απαντήσεις σ αυτά που μου λέτε, βρίσκονται εκεί.
Ναι αγαπητέ/ή τσόκαρο,Για παράδειγμαΌταν το σχόλιο μου λέει ότι πιστευω Εκ του ΑποτελέσματοςΚαι δεν έχει εξηγηθεί ακόμη το πώς ισχύει η αστρολογία που εγώ πιστεύω αλλά και ποσώς με ενδιαφέρει,Και εσύ μου ζητάς να προσκομίσω μελέτες....ναι, ένα από τα 2.Το αυτό και για τον/την elliaska,που ενώ λέω ότι αστρολογία και ζώδια είναι η μέρα με τη νύχτα, μου αρχίζει τα περί Τοξοτών....Η τρίτη περίπτωση είναι να απαντάτε σε άλλο σχόλιο, όχι στο δικό μου!!!Πάντως και γω τάσσομαι συχνά πυκνά υπέρ ή κατά σχολίων που διαβάζω"διαγώνια", (πατάω ενδιαφέρον/μη)αλλά σε διαβεβαιώνω δεν αρχίζω και την κουβέντα με βάση την μία γρηγορη ματιά που έριξα!..Όσο για το αν έχω μείνει στα δέκα μου χρόνια, θα το εξετάσω κι αυτό κι αν ξαναμιλήσουμε θα ενημερώσω! Κάτι μου λέει ότι όλο και κάποιο διαμαντάκι θα ξεθάψω, και πως σε όλη αυτή τη συζήτηση συμμετείχα κυρίως γι αυτό τον λόγο!..Well..cheers mates!
Τα συγχαρητήρια μου για το αμερόληπτο άρθρο και για την πλήρη ευθύνη που ανέλαβες να μην πέσεις στην παγίδα να θάψεις την αστρολογία, όντας συνειδητή ότι δεν έχεις εμβαθύνει από άποψη, διότι δεν επιθυμείς να γνωρίζεις...κόντρα στα εκατομμύρια των haters που με ξεδιάντροπη ευκολία βρίζουν ό,τι δε γνωρίζουν,ό,τι βρίζουν όλοι οι άλλοι,ό,τι είναι εύκολος στόχος,και ό,τι έχει ευρέως γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, έχει διασυρθεί, διαστρεβλωθεί, παραποιηθεί και κακοποιηθεί...(το ότι οποιοσδήποτε τσαρλατάνος αυτοβαφτίζεται αστρολόγος σε τι έχει να κάνει με την αστρολογία και πως ακριβώς την μειώνει;;)..η τεράστια συμβουλευτική και όχι μονο αξία και δύναμη της αστρολογίας είναι κάτι άγνωστο στο ευρύ κοινό και ουδεμία σχέση έχει με τα γενικότατα - χάριν εμπορικής εκμετάλλευσης - και συχνά κομπογιαννίτικα (αντί)γραμμένα 12 ζώδια. Το προσωπικό ωροσκόπιο είναι κάτι άλλο, κάτι που όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά έχουν διαπιστώσει την τεράστια αξία του εκ του αποτελέσματος ( ένα ελάχιστο δείγμα έδωσε η κ. Γαλανοπούλου στο παρών άρθρο: "...ο κύριος θα εσκαγε μέσα μου σαν αστραπή...").Φαντάζομαι κάποτε η επιστήμη θα φτάσει να εξηγήσει το πώς και γιατί ισχύει. Ως τότε όμως, προσωπικά αρνούμαι σθεναρά να ασπαστώ το σκεπτικιστικό δόγμα" ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα εκάστοτε υπαρκτά επιστημονικά μέσα, δεν υπάρχει".
Δηλαδή ό,τι αδυνατεί να εξηγήσει ο άνθρωπος (ως σήμερα..), σημαίνει και πως δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί;;- Αγαπάς τον πατέρα σου;- Ναι.- Αποδειξέ το. Μπορείς να το αποδείξεις;-....(The Contact).Επίσης εδώ και πολλά χρόνια, εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο προσλαμβάνουν εργαζόμενους με κριτήριο και τον αστρολογικό τους χάρτη.Anyway, εγώ πείστηκα όταν σε σεμινάριο μου ανέφεραν χαρτί και καλαμάρι γεγονότα που έγιναν στα δέκα μου, τα οποία είχα έκτοτε και γω ο ίδιος ξεχάσει:)Οπότε η ισχυρή, αρκούντως επιστημονική, τάση μου να αμφισβητώ ό,τι δεν αποδεικνύεται, μετά από αυτή την εμπειρία πήγε για βρούβες. Αυτά.
Ο τσαρλατάνος έφυγε κατά 3500 ευρώ πλουσιότερος, για τον ίδιο λόγο που ακόμα και σοβαρά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνουν στην ύλη τους κάτι τόσο αντικειμενικά παράλογο: γιατί υπάρχούν υπερβολικά πολλά κορόιδα που τα πιστεύουν, και τους φέρνουν κέρδος. Δεν γίνεται να είμαστε ορθολογιστές όταν μιλάμε για προφητείες του Παΐσιου, για τα τρις του Σώρρα, για το "άγιο" φώς, για τα ψευτο-λείψανα που περιφέρουν τα μοναστήρια, για τους αεροψεκασμούς, για τους anti-vaccers και τους flat-earthers και ένα σωρό άλλες ανοησίες, αλλά τα ζώδια να χαίρουν σεβασμού με καθημερινές δημοσιεύσεις. Μήπως είναι καιρός να κρατιούνται - τουλάχιστον από τα μέσα που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά - ίσες αποστάσεις από κάθε είδους τσαρλατάνους;