Κουβέλης: Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Κουβέλης: Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
6

Στη στάση της ΔΗΜΑΡ στο τέλος του 2014 αναφέρεται ο τότε πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του, ενώ παραδέχεται πως συνειδητά, μη συναινώντας στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησε τη χώρα στις εκλογές για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει, μιλώντας στο iEfimerida, ότι στα τέλη του 2014 δεν του είχε γίνει «με σαφήνεια» πρόταση από τη ΝΔ για να αναλάβει πρόεδρος, αλλά είχαν γίνει «βολιδοσκοπήσεις ή προτάσεις». Προσθέτει ότι δεν είχε επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ακόμα και αν είχε επικοινωνήσει άμεσα μαζί του δεν θα είχε αλλάξει η στάση του.

Σε ερώτηση γιατί αρνήθηκε, ο Φώτης Κουβέλης απαντά: «Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, με δική μου εισήγηση, στο τελευταίο συνέδριό μας, πριν τις εκλογές, είχαμε πάρει απόφαση, σχεδόν ομόφωνη, ότι δεν θα ψηφίσουμε πρόεδρο Δημοκρατίας, γιατί πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ώστε, να αλλάξει, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και η απόφασή μας, σελίδα. Και αυτό έπραξα. Αν θέλετε υπηρετώντας τη συλλογικότητα της απόφασης του κόμματός μου αλλά υπηρετώντας και την προσωπική μου επιλογή ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές».

«Ηταν προφανές ότι όταν εκείνη την ώρα λέγαμε να αλλάξει σελίδα, ξέραμε ότι και στη βάση της κοινωνίας αλλά και των δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επόμενη επιλογή των Ελλήνων πολιτών», προσθέτει. Σε ερώτηση εάν αυτό ήταν μια σαφής επιλογή, απαντά «ναι ακριβώς».

Για την πτώση που σημειώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά, ο Φ. Κουβέλης τη χαρακτηρίζει «ευεξήγητη», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει φοβερά προβλήματα». «Εκτιμώ όμως ότι εάν επιτύχει, αυτά τα οποία μακροοικονομικά σημειώνονται να αφήσουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα του Έλληνα, τότε είναι δυνατόν να ανακάμψει», προσθέτει.

Υποστηρίζει ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ «δεν έχει εκχωρήσει ούτε την ιδεολογική ούτε την πολιτική του ταυτότητα». Παράλληλα, βλέπει με θετική ματιά τις απόψεις του Νίκου Φίλη, για έναν διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, απαντά καταφατικά.

Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM