Ο Τραμπ ακύρωσε οδηγία του Ομπάμα που επέτρεπε σε transgender μαθητές να επιλέγουν ανδρική ή γυναικεία τουαλέτα

Ο Τραμπ ακύρωσε οδηγία του Ομπάμα που επέτρεπε σε transgender μαθητές να επιλέγουν ανδρική ή γυναικεία τουαλέτα Facebook Twitter
7

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μια οδηγία προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, η οποία επέτρεπε στους transgender μαθητές να επιλέγουν ανδρικές ή γυναικείες τουαλέτες, ανάλογα με την ταυτότητα φύλου τους.

Η οδηγία είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο και είχε χαιρετιστεί τότε ως νίκη για τα δικαιώματα των transgender. Αν και δεν ήταν νομικά δεσμευτική, ο τότε πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τα σχολεία ότι μπορεί να χάσουν χρηματοδότηση αν δεν την εφαρμόσουν.

Οι πιο συντηρητικές φωνές υποστήριζαν ότι απειλούσε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των υπόλοιπων μαθητών. Σύμφωνα με το BBC, η οδηγία Ομπάμα είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις στη χώρα, με 13 πολιτείες να προσφεύγουν νομικά.

Η απόφαση Τραμπ δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο, καθώς η εφαρμογή της οδηγίας είχε προσωρινά μπλοκαριστεί από έναν δικαστή στο Τέξας από τον Αύγουστο. Όμως, έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Με επιστολή που έστειλε στα σχολεία, η νέα αμερικανική κυβέρνηση αιτιολογεί την απόφαση για απόσυρση της οδηγίας, σημειώνοντας πως είχε προκαλέσει σύγχυση, είχε πυροδοτήσει αγωγές καθώς και αντιπαράθεση για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί στην πράξη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει πως οι transgender μαθητές θα πρέπει να να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όποια τουαλέτα «αισθάνονται ότι είναι η κατάλληλη». Όμως λίγο αργότερα, άλλαξε τη στάση του πάνω στο θέμα, αφότου δέχθηκε κριτική από ρεπουμπλικάνους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε αναφερόμενος στην απόσυρση της οδηγίας, ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να καθορίζεται σε επίπεδο πολιτειών και όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Από την πλευρά τους, ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ταυτότητα φύλου είναι ένα ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων που θα πρέπει να ορίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Randi Weingarten, χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ ως σημαντική οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των transgender.

Την απόσυρση της οδηγίας κατέκριναν και κάποιοι διάσημοι. Μεταξύ άλλων, η Ellen DeGenere έγραψε στο twitter πως «δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι ΟΚ».


Διεθνή
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
Ποκοπίκο (και γενικά), θα πρέπει να καταλάβουμε πως εκτός από το βιολογικό φύλο υπάρχει και το κοινωνικό φύλο. Θα πρότεινα να δείτε το national geographic του Ιανουαρίου που έχει πολλά επιστημονικά άρθρα ως προς το κοινωνικό φύλο. Χαίρομαι που θέτει ο Ποκοπίκος το θέμα στεγανών της δυαδικότητας σε ότι αφορά το κοινωνικό φύλο αλλά νομίζω πως η δυαδικότητα και η ετεροκανονικότητα είναι αυτές που πρακτικά βοηθούν την ομοφοβία. Εννοώ πως θα πρέπει εκτός από στενόμυαλα βιολογικά φύλα να δούμε και το κοινωνικό φύλο ως θέμα. Πχ οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι (Ινδιάνοι που λέμε) παρόλο που είχαν αντρικά και γυνεκεία οριοθετημένα κοινωνικά φύλα, δεν είχαν ταμπού με την υιοθέτηση διαφορετικού, δηλαδή όποιο μέλος της φιλής το επιθημούσε ανεξάρτητα από το βιολογικό του φύλο εξέφραζε το κοινωνικό φύλο που αυτοπροσδιοριζόταν (ρούχα, δουλειές, σύντροφο) κλπ. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν διαφορετικές από τα ομοφυλόφιλα άτομα τα οποία διατηρούσαν την ίδια ταυτότητα βιολογικού και κοινωνικού φύλου αλλά επέλεγαν άτομα του ίδιου φύλου ως συντρόφους (ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ταμπού). Σε κάθε κοινωνική μορφή σε όλο τον κόσμο βλέπουμε καταγεγραμένες περιπτώσεις τόσο ομοφυλοφιλίας όσο και τρανς με διαφορετικές αντιμετωπίσεις, συνήθως ανεκτικότητας. Δυστυχώς στην μεταχριστιανική περίοδο αρχίζει να εισάγεται η ένοια της αμαρτίας και η δαιμονοποίηση του σεξ. Στο ζωικό βασίλειο εκατοντάδες είδη εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αλλά και αντιστροφές ρόλων. Και ενώ ως σπεσιστές αυτοανακυρηχθήκαμε ως τα εξυπνότερα ζώα και ιδιοκτήτες του πλανήτη, σε κανένα άλλο είδος δεν εμφανίζεται ομοφοβική συμπεριφορά.
Και δηλαδή αν εγω ''νοιώθω γυναίκα'' θα πρέπει να εχω το δικαίωμα να πάω σε γυναικείες; υπάρχει κάποιο είδος ιατρικού αποδεικτικού που θα με πιστοποιεί οριστικώς με εγκυρότητα ώς δυσφορούντα με το φύλο μου; ή απλά βασίζεται σε μία δήλωση μου;
Αν η εμφάνισή σου, τα ρούχα σου, τα mannerisms σου και η έκφραση φύλου σου είναι στερεοτυπικά "ανδρική", δεν έχεις και πάρα πολλούς λόγους στο να "απαιτήσεις" να πας στις γυναικείες τουαλέτες, διότι δεν διατρέχεις κανέναν ιδιαίτερο "κίνδυνο" με το να πας στις ανδρικές τουαλέτες, απλά δεν ξεχωρίζεις.
@ ποκοπίκε...Δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο υποπερίπτωση της υποπερίπτωσεως: "In reality, only 33 percent of transgender people have reported undergoing some form of gender-confirming surgery".http://www.advocate.com/politics/transgender/2014/03/13/watch-debunking-surgery-top-priority-trans-people-myth[Δεν αναφέρθηκα στο θέμα των τουαλετών και των λύσεων. Αλλά μιας και αναφέρθηκε, η (μη) προσβασιμότητα των ΑμεΑ, στους περισσότερους χώρους στην ελλάδα, είναι μία τραγικότητα].
Εμείς στο σπίτι μας μια τουαλέτα έχουμε και για την οικογένεια και για τους επισκέπτες. Σε ένα φαστφουντάδικο που δούλευα φοιτητής επίσης μία τουαλέτα είχαμε στην οποία πηγαιναν και κύριοι και κυρίες και παιδιά. Ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με τους επισκέπτες. Από εκεί και πέρα, εφόσον τίθεται διαχωρισμός φύλου στο θέμα τουαλέτα, θα έπρεπε ο καθένας να πηγαίνει εκεί που αισθάνεται το φύλο του, δεν μπορεί μια τρανς γυναίκα να πάει στις αντρικές ή ένας τρανς άντρας στις γυναικίες τι δεν καταλαβαίνετε; Αν τώρα το θέμα είναι όχι για τρανσέξουαλ άτομα αλλά για τρανστζέντερ (άτομα δηλαδή που δεν έχουν "ολοκληρώσει" κατά το στενόμιαλο "ανατομικό" την μετάβασή τους, επίσης θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί που θεωρούν ότι ταυτίζονται. Αν είναι ο άλλος δηλαδή με μειωμένο στήθος, με μπράτσα και μούσια και απλά ακόμη αντί για πουλάκι έχει κουτάκι είτε γιατί δεν πρόλαβε ακόμη να το φτιάξει, είτε γιατί έτσι του αρέσει θα πρέπει να πάει στις γυναικείες; Δεν το καταλαβαίνετε ότι με το που θα μπει μέσα οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να ουρλιάζουν οτί μπήκε μέσα ο τύπος να τις πάρει μάτι; Και σε τελική τι σημασία έχει το πως κατουράει κάποιος; Δεν έχουμε ως ανθρωπότητα άλλα προβλήματα να λύσουμε και θα ταλαιπωρούμε ανθρώπους ακόμη και στο κατούρημα; Σε ποιο σημείο δηλαδή χρονικό μπορεί αυτός ο κύριος να μπει στις αντρικές; https://www.youtube.com/watch?v=lNfqXqXYXQk όταν κάνει τεστοστερόνη και γυμναστήριο, όταν βγάλει μούσι, όταν διορθώσει το στήθος, όταν αποκτήσει πουλάκι, πότε? Σε ποια από τις δύο τουαλέτες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα νιώθει πιο ανεπιθήμητος στις αντρικές ή τις γυναικείες; Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα αρκεί να μην βλάπτει τους άλλους. όσο και να διαφωνεί κανείς με την αλλαγη φύλου θα πρέπει να την σέβεται, θα πρέπει να είναι ανεκτικός και να κρίνει με τα ίδια κριτήρια χαρακτήρα, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Που ευημερεί περισσότερο το τρανς άτομο και το κοινωνικό σύνολο, όταν στέλνεις το παλικάρι του βίντεο στις γυναικίες τουαλέτες ποιο είναι το ώφελος για το άτομο και για την κοινωνία? Οι γυναίκες αναγνώστριες ακόμα και αυτού του φιλελεύθερου μέσου, εάν έμπαινε το παλικάρι του βίντεο στην τουαλέτα των γυναικών θα τους άρεσε? Δεν νομίζω. Στις αντρικές είναι η θέση του.