Τραμπ: Πιστεύω ότι ο εικονικός πνιγμός, ως μέθοδος ανάκρισης, αποφέρει αποτελέσματα

Τραμπ: Πιστεύω ότι ο εικονικός πνιγμός, ως μέθοδος ανάκρισης, αποφέρει αποτελέσματα Facebook Twitter
4

«Απολύτως πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει τις συμβουλές των στελεχών της κυβέρνησης του για την χρησιμοποίηση του.


Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αύριο, ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μεταξύ άλλων, για την χρήση της παράνομης αυτής μορφής βασανισμού.


«Αν δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν την πρακτική αυτή, δεν θα διαφωνήσω. Αν επιθυμούν να την εφαρμόσουν, τότε θα εργαστώ προς αυτόν το σκοπό. Θέλω να κάνω τα πάντα εντός των ορίων εκείνων που μας επιτρέπονται να κάνουμε, αν κρίνονται νόμιμα... Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω», δήλωσε για την πρακτική του εικονικού πνιγμού.


Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009 απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται μέθοδοι βασανιστηρίων από πολλούς βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Νομίζω ότι είναι φάουλ να προβάλλεται ως επιχείρημα η αναποτελεσματικοτητα των βασανιστηρίων ως μέσο ανάκρισης (ο ανακρινόμενος λέει ότι θέλει να ακούσει ο βασανιστής του κλπ). Θα πρέπει να πάρουμε και σαφή θέση -ιδίως οι πολιτικοι-... Ή δεν αποδεχόμαστε τα βασανιστήρια σε καμια περίπτωση (επομένως το εάν είναι αποτελεσματικα ή όχι μας είναι παντελώς αδιάφορο) ή τα αποδεχόμαστε, με την λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" επομένως βλέπουμε ποια έχουν αποτέλεσμα και ποια όχι.Η ρητορική κατά των βασανιστηρίων που περιλαμβάνει το επιχείρημα "μα δεν έχουν αποτέλεσμα ούτως η άλλως" αφήνει, εκ των πραγμάτων, το υπονοούμενο ότι εάν είχαν αποτέλεσμα, μπορεί και να το σκεφτόμασταν.Ο Τραμπ είναι, προφανώς της λογικής "ο σκοπός αγοαζει τα μέσα". Με βάση την λογική του, αυτά που είπε είναι απολύτως σωστά. "Έαν δούμε ότι νομικά μπορούμε να το κάνουμε και με συμβουλεύσουν ότι είναι χρήσιμο, γιατί να μην το κάνουμε;". Δεν υπάρχει τίποτε παράλογο σε αυτό... Μόνο ανήθικο και αντίθετο με τα δυτικά ιδεώδη.
Πως ήταν η ατάκα; "I love the smell of napalm in the morning" Ο τύπος δεν μπορεί να καταλάβει οτι με τα βασανιστήρια το θυμα λέει στον βασανιστή αυτά που περιμένει να ακούσει. Χώρια φυσικα η φρίκη του γεγονότος πως αυτό είναι κάτι που εγκρίνει ο πρόεδρος της "χώρας των ελεύθερων".