ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κλείνει (επιτέλους) το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας

Κλείνει (επιτέλους) το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας Facebook Twitter
2

Το τσίρκο «Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus», το οποίο για καιρό αυτοπαρουσιαζόταν ως το μεγαλύτερο θέαμα στον κόσμο», ανακοίνωσε πως κλείνει τον ερχόμενο Μάιο, έπειτα από 146 χρόνια λειτουργίας. Οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων χαιρέτισαν την απόφαση ως μία επιτυχία μετά από δεκαετίες ακτιβισμού κατά της χρήσης ζώων στο τσίρκο.

Το τσίρκο, το οποίο ξεκίνησε με τις παραστάσεις του πολιτικού και σόουμαν Μπάρναμ το 1871, έπειτα από πολλές συγχωνεύσεις, εξήγησε ότι δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει οικονομικά, επειδή έχουν αυξηθεί τα κόστη και έχουν μειωθεί οι πωλήσεις εισιτηρίων, κυρίως μετά το 2015 που υποχρεώθηκε από τους υπερασπιστές των ζώων να αποσύρει τους ελέφαντες που αποτελούσαν έως τότε το βασικό νούμερο των παραστάσεών του.


Όταν άνοιξε, το τσίρκο το οποίο περιόδευε σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, ήταν διάσημο όχι μόνο για τις παραστάσεις του, αλλά και για τα «αξιοπερίεργα» που παρουσίαζε. Ο Π.Τ. Μπάρναμ, επονομαζόμενος και «πρίγκιπας των τσαρλατάνων», δεν δίσταζε να παρουσιάζει γίγαντες της Ισλανδίας, γυναίκες της Παταγονίας, νάνους, φίδια της θάλασσας. Παρουσίαζε επίσης μια «σειρήνα των Φίτζι», όπως την αποκαλούσε, που ήταν στην πραγματικότητα ένας κορμός πιθήκου που είχε συρραφεί με μια ουρά ψαριού.

Κλείνει (επιτέλους) το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας Facebook Twitter


Όσον αφορά το θεάμα, ο Μπάρναμ εγκαινίασε το τσίρκο με τις τρεις πίστες και ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε ηλεκτρικό. Μέχρι σήμερα, το «Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus» παραμένει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου.


Οι υπερασπιστές των ζώων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της απόφασης, λέγοντας πως δίνει το παράδειγμα «στα μεγάλα τσίρκα που κάνουν ακόμη τα ζώα να υποφέρουν» και αποτελεί «σημείο των καιρών που αλλάζουν», σύμφωνα με την ένωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).


Η PETA είχε πιέσει για την απόσυρση των ελεφάντων, κυκλοφορώντας βίντεο στα οποία ένας εκπαιδευτής φαινόταν να χτυπάει τους ελέφαντες μ' ένα μυτερό κοντάρι. Τα βίντεο είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και είχαν οδηγήσει τις ενώσεις για την υπεράσπιση των ζώων να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του τσίρκου, το κοπάδι ασιατικών ελεφάντων του οποίου ήταν το μεγαλύτερο στον δυτικό κόσμο, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την απαγόρευση της συμμετοχής των ζώων στα σόου.


Αν και οι ενώσεις έχασαν τη δίκη, αφού αποδείχθηκε πως ένας από τους μάρτυρες είχε στην πραγματικότητα δωροδοκηθεί από τις ενώσεις, το τσίρκο, αντιμέτωπο με την αρνητική διαφήμιση που προκλήθηκε, κατέληξε τον Μάιο του 2015 να αποσύρει τους ελέφαντες από τις παραστάσεις του.


To «Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus» θα επισκεφθεί φέτος 30 διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ πριν δώσει την τελευταία παράστασή του στις 21 Μαΐου στο Γιούνιοντεϊλ, κοντά στη Νέα Υόρκη.

Aρκετοί διάσημοι υποδέχτηκαν τα νέα με ικανοποίηση:


Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εαν θελετε να ξανανοιξετε την "επιχειρηση" μπορειτε καλλιστα στη θεση των ελεφαντων να βαλετε τους εν λογω "φιλοζωους" εκπαιδευτες τους.Σιγουρα θα τους αρεσει να χοροπηδανε με ενα καμτσικι σε "επιφυλακη".Εδω που τα λεμε δε θα ηταν ασχημο,θα τους βοηθησει να καταλαβουν ποσο απανθρωπο ειναι αυτο που κανουνε.Υγ.: φυσικα το καμτσικι θα τελει υπο την προβοσκιδα χαριτωμενων ελεφαντων.