Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Κοτόσουπα

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Ίσως το καλύτερο γιατροσόφι για ανάρρωση, γνωστό στους περισσότερους απευθείας απ τη γιαγιά. Στο γιατί βοηθά τόσο αποτελεσματικά η κοτόσουπα στην επιβίωση και ανάρρωση και από την πιο βαριά γρίπη έχουν απαντήσει πολλές μελέτες και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.

Η πρώτη είναι ότι η εισπνοή του ατμού μπορεί να διευκολύνει τη ρινική απόσυμφόρηση. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το λίπος του κοτόπουλου προστατεύει το βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας, που είναι ο κρίσιμος ιστός για την αντοχή του αναπνευστικού από τους ιούς της γρίπης. Έχουν διαπιστωθεί επίσης και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στην κοτόσουπα που περιορίζουν την φλεγμονή. Ως υγρό επίσης βοηθά εναντίον της αφυδάτωσης.

Ζεστό τσάι

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Φορτώνει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταφέρνουν και καταπολεμούν άμεσα την λοίμωξη. Η εισπνοή του ατμού ανακουφίζει από τη συμφόρηση της ρινικής περιοχής, ενώ το ρόφημα καταπραΰνει τον λαιμό και τον κρατά ενυδατωμένο. Μαύρο και πράσινο τσάι, κατά προτίμηση, που διαθέτουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιιοξειδωτικά.

Ζεστό ηδύποτο ή χαμομήλι εναλλακτικό!

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Αν το ζεστό τσάι δεν σας βοηθά να κοιμηθείτε το βράδυ, επιλέξτε το παραδοσιακό ηδύποτο για τον λαιμό γνωστό ως hottoddy. 'Eνα ζεστό φλυτζάνι χαμομήλι ή άλλο αφέψημα που προτιμάτε, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα μικρό σφηνάκι ουίσκι ή μπέρμπον, και λίγο στυμμένο λεμόνι. Η ιατρική σύσταση λέει να μην ξεχαστείτε. Περιορίσετε το γιατροσόφι στον ένα γύρο.

Ακόμη πιο εναλλακτικά, αλλά δοκιμασμένα ιατρικά, το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου προτείνει φρέσκο, χλιαρό τον χυμό ενός λεμονιού με μια κουταλιά σούπας μέλι που το πίνει κανείς όσο ακόμη είναι ζεστό. Για να μην χάσει τις ιδιότητές του το λεμόνι, δεν το ζεσταίνετε απευθείας στο μάτι της κουζίνας, αλλά τοποθετείτε, σε μπεν μαρί, το φλυτζάνι με το φρέσκο λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και διαλύετε το μέλι επι τόπου. Καταναλώνετε αμέσως.

Παρακάμψτε τα drinks

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Το αλκοόλ δίνει «διπλό χτύπημα» για να μας ρίξει στο κρεβάτι. Eκτός από το τμήμα του ανοσοποιητικού που καταστέλλει, το οποίο συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για να προστατεύει τον οργανισμό από την πτώση της άμυνας, χτυπά παράλληλα και τον μηχανισμό του άνοσου συστήματος που καταπολεμά τα μικρόβια που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα. Αν είστε στα όρια να αρρωστήσετε, μερικά αθώα ποτάκια θα το διευκολύνουν.

Σκόρδο

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Θεωρείται διατροφικό στοιχείο-ασπίδα στην καταπολέμηση των μικροβίων, και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στην πρόληψη από τις εποχιακές ιώσεις και τα κρυολογήματα όταν λαμβάνονται καθημερινά. 'Όσοι αντέχουν να το εντάξουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο θα διαπιστώσουν έμπρακτα τα οφέλη, αλλά και ως καρύκευμα, σε σκόνη, βοηθά εντυπωσιακά στην βουλωμένη μύτη και την διαταραχή της γεύσης που προκαλεί ο πυρετός.

Φυσικός απλός ατμός

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Αν δεν διαθέτετε συσκευή υγραντήρα, κάντε το δικό σας steam κατ οίκον αφήνοντας το ζεστό νερό να τρέχει στο μπάνιο με την πόρτα κλειστή. Καθίστε χαλαρά, σαν σε σάουνα, στο δωμάτιο του μπάνιου, -εκτός νερού όμως- και ενώ θα εισπνέετε ατμό, θα νιώθετε τις ρινικές διόδους να ανακουφίζονται. Αν πρόκειται να κάνετε ντους ολοκληρώστε πρώτα τη διαδικασία του ατμού, ιδανικά στεγνώστε φυσικά, και στην συνέχεια προτιμήστε το ντους με χλιαρό νερό.

Γαργάρα με αλατόνερο

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Για τον πονόλαιμο, γαργάρες με ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι τέσσερις φορές την ημέρα. Έχει παρατηρηθεί ότι απαλύνει αποτελεσματικά τον ερεθισμένο λαιμό.

Βιταμίνη C

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικό που ο οργανισμός χρειάζεσαι για να αντέξει στους ιούς της εποχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων κατά περίπου μία ημέρα. Ιδιαίτερα κατά τις κρίσιμες στιγμές όμως, που το σώμα καταρρέει, η φυσική βιταμίνη C αποδεικνύεται σωτήρια. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί σε ακραία σωματική καταπόνηση και χαμηλές θερμοκρασίες καιρού ενώ λάμβαναν βιταμίνη C, αποδείχτηκε ότι είχαν μειώσει τις πιθανότητές τους να αρρωστήσουν κατά 50%. Συνιστώμενη δόση για να ανακόψει κανείς το κρυολόγημα είναι τα 2.000 mlg., αν και θεωρείται αρκετά υψηλή δόση που κινδυνεύει να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Ψευδάργυρος

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός εναντίον των εποχιακών ιώσεων της γρίπης λόγω τ ης μοριακής του δομής που βοηθά στην μάχη εναντίον των ιών που μας πολιορκούν κάθε χειμώνα. Εμποδίζει το σχηματισμό των πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν οι ιοί του κρυολογήματος για να αναπαράγουν τον εαυτό τους. Έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να περιορίσει την διάρκεια των συμπτωμάτων και να μειώσει τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος όταν λαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τα πρώτα συμπτώματα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά τη χρήση ψευδαργύρου σε συμπλήρωμα όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα προιόντα για την ρινική περιοχή, που είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν τις διαδρομές της όσφρησης.

Νερό

Γιατροσόφια, «εγγυημένα», για γρίπη και κρυολόγημα Facebook Twitter

Η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους, τα καλοριφέρ, οι σόμπες, και πολύ περισσότερο το aircondition με ζεστό αέρα, αφυδατώνουν κατά τέτοιο τρόπο το σώμα που θυμίζει ... στεγνωτήριο και μάλιστα πολύωρο. Χωρίς επαρκή υγρασία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανά ώστε να διώξουν την γρίπη, ενώ όσο στεγνώνει ο οργανισμός αποδυναμώνεται η άμυνα απέναντι στη μόλυνση.

Echίnacea

Γνωστή ως φυτικό συμπλήρωμα πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Με βάση επιστημονικές μελέτες έχει καταδειχθεί ότι συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων εως και κατά δύο ημέρες. Αν έχετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν λάβετε το συμπλήρωμα, απαραιτήτως.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Για να ανοίξει το λαιμουδάκι μας,Σε μπρίκι ζεσταίνουμε, ένα σφηνάκι τσίπουρο, ένα σφηνάκι λάδι, δύο κουταλιές σούπας μέλι και ελάχιστο μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν (καλό θα είναι να μην κάψουμε τον πεπτικό μας σωλήνα). Το πίνουμε ζεστό και με κουταλάκι άμα λάχει. Η χρήση του φαντάζομαι ότι καλό θα είναι να αποφεύγεται από ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα και που έχουν σοβαρές παθολογικές καταστάσεις π.χ. έλκη, κυρσούς οισοφάγου κ.λπ. κ.λπ.