Η Ουγγαρία διώχνει το ΔΝΤ

Η Ουγγαρία διώχνει το ΔΝΤ Facebook Twitter
4

Να κλείσει την αντιπροσωπεία του στη Βουδαπέστη και να φύγει κάλεσε το ΔΝΤ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μάτολτσι.

Ο Μάτολτσι έστειλε επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ευχαριστεί για τη βοήθεια που έδωσε το Ταμείο όταν η Ουγγαρία βρισκόταν κοντά στην πτώχευση, και με τρόπο της ζητά να κλείσει το γραφείο.

«Στις αρχές του 2013 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου που σχετίζεται με το δάνειο, κατά συνέπεια, δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ να διατηρεί γραφείο που να το αντιπροσωπεύει στην Βουδαπέστη», έγραψε ο Μάτολτσι. Όπως εξήγησε, η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 20 δις που είχε πάρει, πριν το τέλος του 2013, αν και οι προθεσμίες είναι για το τέλος Μαρτίου του 2014.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Όρμπαν έχει μια επεισοδιακή σχέση με το ΔΝΤ, που επενέβη οικονομικά στη χώρα από το 2008, όταν και δόθηκε το δάνειο στη σοσιαλιστική τότε κυβέρνηση. Σύμφωνα  με την Washington Ρost ο δεξιός Όρμπαν επέλεξε το 2010 να μην ανανεώσει τη συνεργασία με το Ταμείο, ώστε αυτό να μην παρεμβαίνει στις πολιτικές της χώρας του. Κατηγόρησε δε το Ταμείο ότι παίρνει τα λεφτά των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες. Όμως το 2011 με την εξασθένηση του εθνικού νομίσματος, ο Όρμπαν εμφανίστηκε και πάλι πρόθυμος για ένα νέο δάνειο με το ΔΝΤ, το οποίο όμως δεν θέλησε τελικά να λάβει και η κίνηση του αυτή θεωρήθηκε ως μια παρελκυστική τακτική, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να γίνει και πάλι ελκυστική για τους επενδυτές.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν πάντως την επιστολή «έξωσης» του ΔΝΤ με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2014 και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, έναντι οργανισμών, όπως το ΔΝΤ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / «Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τις «Active Club» – Νεοφασιστικές λέσχες μάχης που εξαπλώνονται σε 27 χώρες, οργανώνοντας διασυνοριακή δράση
LIFO NEWSROOM
Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Διεθνή / Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Η ομόφωνη εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών από τη Σιναϊτική Αδελφότητα και η σημερινή χειροτονία του σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου εσωτερικών αναταράξεων στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
LIFO NEWSROOM
PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Διεθνή / PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο PURL, υπό τον Τραμπ, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία - Ποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν, ποιοι καθυστερούν και ποιες είναι οι προκλήσεις της δίκαιης κατανομής βαρών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Εδω δεν κλεινει τίποτε! Απο σήμερα με το νομοσχέδιο θα έχουν και όλες τις φοροαπαλλαγές! Θα μαλώνουν ποιος να έρθει εδώ! Σε 5 χρονια θα κατεβαίνουν σουρωμένοι την Καποδιστριου με ανοιχτές Πορσε και τερμα θα παίζει το "Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βραδυα". Μολις τους σταματάνε θα τραγουδάνε " Diplomatic Ammunity you Sucker Slave!!!"