ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το πρόβλημα δεν το έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, αλλά αυτοί που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν

Το πρόβλημα δεν το έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, αλλά αυτοί που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν Facebook Twitter
19

Με αφορμή την σημερινή διακίνηση κειμένου δήθεν γραμμένου απ' τον Πέτρο Γαϊτάνο για τους "σχιζοφρενείς ζωόφιλους"

Κάποτε έγραψα το "Η Facebook fan page του Πέτρου Γαϊτάνου έχει τρελαθεί!" στο οποίο αφού εξηγούσα ότι δεν πρόκειται για δική του σελίδα αλλά για φάρσα της οποίας ο δημιουργός ξεκάθαρα δηλώνει ότι ΔΕΝ είναι ο Γαϊτάνος, έβαλα μερικά απ' τα πιο ευφάνταστα και έξυπνα status-update παρωδίες.

Το ποστ έκανε το γύρο του ίντερνετ και έκανε γνωστό το fake προφίλ του Γαϊτάνου. Ή μήπως όχι;

Το τρολ-προφιλ του Γαϊτάνου ως συνήθως κάποιοι το πήραν σοβαρά...

(Από το σάιτ AthensMagazine του Τάσου Δούση - καμία εξακρίβωση των πηγών τους κλασσικά - και μηνύσιμα υπονοούμενα για τον Γαϊτάνο στην αρχή του άρθρου.)

Το πρόβλημα είναι ότι το πήραν (και το παρουσιάζουν) ως αληθινό τουλάχιστον ακόμα και μετά το ξεσκέπασμά του απ' αυτό εδώ το μπλογκ. 

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να με διαβάζουν όλοι -και δεν εκπλήσσομαι που δεν με διαβάζουν, αν και θα τους γλίτωνε ενίοτε από μερικά δημοσιογραφικά στραβοπατήματα-, το λέω όμως επειδή αν έψαχναν για στοιχεία στο google - για να δουν αν είναι όντως ο Γαϊτάνος ή κάποιος φαρσέρ, θα έβρισκαν το κείμενό μου πρώτο πρώτο. 

Αλλά και να μην έψαχναν στο google: Αν αντί να αντιγράψουν μεταξύ τους, το ένα σάιτ της συμφοράς από το άλλο, έμπαιναν στο Facebook profile του "Γαϊτάνου" θα το έβλεπαν πάνω πάνω: το λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Το πρόβλημα δεν το έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, αλλά αυτοί που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν Facebook Twitter

 

Αντί γι' αυτό, καμία εξακρίβωση των πηγών, και στην περίπτωση του Newsbeast καμία πηγή εντελώς!

Ναι, το Newsbeast πριν από μισή ώρα μόλις (!) δημοσίευσε κάτι απ' το fake προφίλ ως δήλωση του Γαϊτάνου. Το χειρότερο είναι ότι δεν αναφέρει πουθενά το facebook profile -ίσως για να μην αυτοδιαψευστεί κατευθείαν- αντιθέτως αναφέρει το όλο πράγμα ως δηλώσεις του ίδιου του Γαϊτάνου. 

Πού; Σε ποιον;!;!

Τα δημοφιλέστερα ελληνικά σάιτ -Newsbomb, Newsbeast και χιλιάδες άλλα όπως δείχνει μια πρόχειρη έρευνα στο google- μετά απ' όλη την κουβέντα για το ψεύτικο προφίλ κάνουν είδηση (και μάλιστα έχουν χιλιάδες share, και like γι' αυτήν την είδηση απ' τους δικαιολογημένα εύπιστους αναγνώστες τους) μία απ' τις χιουμοριστικές καταχωρίσεις, ως αληθινή.

Όλοι κανουμε λάθη - εγώ τουλάχιστον κάνω όλη την ώρα. Στο ίντερνετ είναι τόσο εύκολο να την πατήσεις αν δεν το ψάξεις καλά. (Όταν έμαθα τι έγραφε ο Γαϊτάνος στο facebook το έψαξα καλά για να γλιτώσω το λάθος και ευτυχώς το γλίτωσα. Αν δεν ήταν σε τόσο εμφανές σημείο στο facebook page το ότι ΔΕΝ είναι ο ίδιος ο Γαϊτάνος θα την είχα πατήσει κι εγώ).

Όμως έχω αρχίσει να υποψιάζομαι πως μερικοί -στο πάθος τους να κερδίσουν χιτς- δεν θέλουν καν να το ψάξουν καλά. Είτε ελπίζουν ότι η είδηση είναι αληθινή και φοβούνται ότι αν την σκαλίσουν παραπάνω θα βγει ψεύτικη και θα χάσουν το σουξέ, είτε ξέρουν ότι είναι ψεύτικη και αποκρύπτουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να τους προδώσει (πηγή, λινκ κλπ) και κάνουν την πάπια. Ακόμα κι αν έχει υπάρξει διάψευση προ εβδομάδας κάνουν ότι δεν την διάβασαν και προχωρούν ακάθεκτοι. 

 

(Όπως σχολίασε η φίλη μου Κέλλυ: "Όχι τίποτε άλλο, ΜΗΝ τρέχουν και αυτό το δόλιο τρόλ αλλά Παστίτσιος στις ασφάλειες...")

 

Σκοτώνουν όμως έτσι όχι μόνο την αξιοπιστία των ενημερωτικών σάιτ του ίντερνετ, αλλά και την χαρά που θα προσέφερε μια εξακριβωμένη διασκεδαστική είδηση.

 

Δημιουργούν καχύποπτους αναγνώστες, που στο τέλος δεν θα πιστεύουν τίποτα. 

 

 

 

Update: Ο δαίμονας, το τέρας και η κωλοτούμπα

 

Το NEWSBEAST θυμίζω είχε αυτό:

 

 

 

Μετά το ποστ μου όμως, για να μη χάσει το τέρας την αξιοπιστία του το γύρισε: οι άλλοι το έγραψαν! εμείς μιλήσαμε με τον ίδιο και τη γλιτώσαμε. "Νωρίτερα είχε γραφτεί" - ναι, από μόνο του. Ή απ' το θείο πνεύμα, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινου χεριού, και μάλιστα του newsbeast.

 

 

 

Το λινκ όμως παραμένει το ίδιο (για να μη χαθούν και τα share) με αποτέλεσμα να λέγεται ακόμα: 

 

 

 

Τέλος πάντων.

 

 

 

19

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
Κι εγω μπορώ να φτιάξω μια σελίδα για όποιο δημόσιο πρόσωπο θέλω, και να βάλω από κάτω ότι δεν ειμαι affiliated με αυτόν. Και μετά να αρχίσω να λεω τους φιλόζωους ψυχασθενείς, τους αριστερούς σχιζοφρενείς, τους δεξιούς διπολικούς και ό,τι άλλο σκεφτώ. Και εκείνος ο διάσημος λοιπόν δε θα αντιδράσει καθόλου. Και αυτό εσάς σας φαίνεται υγιές, τόσο, που κατηγορείτε αυτούς που αναπαράγουν την είδηση. Μήπως να σκεφτείτε γιατί δεν αντιδρά ο εν λόγω σε τόσες τρολιές εδώ και καιρό; Μήπως όλο αυτό εξυπηρετεί τον ίδιο κάτι; Εγώ ως διάσημο πρόσωπο θα είχα κάνει αγωγή που θα έπαιρνα και το σκαλπ του τρόλερ, αν δεν ήθελα να συμβαίνει αυτό.
Πραγματικα εχουν ξεφυγει ολα αυτα τα σαιτ! ειναι κουλοι απο πισω που απλα κανουν αντιγραφη τ αλλα και μετα σε τρελαινουν στο facebook, αφου εχεις πατησει like σ ολα γιατι για να δεις μια ειδηση πρεπει να πας αλλου!!!!!!!!!!!!Παραπληροφορηση φουλ!Αλλα και εμεις θα πρεπει να ειμαστε υποψιασμενοι πια, βλεπω ποσους πολλουσ, σα τα βλαμενα απο κατω, τα πιστευουν!
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι αυτά τα σάιτ έχουν κάποιον "σπόνσορα" (π.χ. πριν λίγο καιρό κάποιο σάιτ πολεμούσε με νύχια και με δόντια τον υπουργό υγείας, έβγαζε καθημερινά "αποκαλύψεις" για τα γενόσημα κλπ - βάλτε με το νου σας ποιοί το συντηρούν). Η υπόλοιπη ύλη είναι copy paste από άλλα σαιτ απλά για να γεμίζει ο χώρος. Οι δε μεταφράσεις από ξένα σάιτ από φαιδρές ως ακατανόητες.
Η αθάνατη Ελληνική μπλογκόσφαιρα μας χάρισε στιγμές μεγαλείου με αθάνατες μούφες: Το (ανύπαρκτο) προφητικό βιβλίο του (ανύπαρκτου) συγγραφέα Ισίδωρου Πόσδαγλη. Την Ελβετίδα που εξηγεί με ένα βιβλίο γιατί μισεί τους Έλληνες. Την άκρως επικίνδυνη μούφα της μεθόδου αντιμετωπίσεως του εμφράγματος (με βήχα επαναλαμβανόμενο κλπ. Το κομμωτήριο με τις τσίτσιδες κομμώτριες στον Βαρδάρη. Και τώρα, αυτό! Ο Γαϊτάνος ξόρκισε, λέει, τους καλλικατζαραίους! Θα μπορούσα να έλεγα τα γνωστά, με τα μπλογκς, που δημοσιεύουν άκριτα χωρίς να ελέγχουν πρώτα κλπ αλλά από την άλλη υπάρχουν και άτομα που τα πιστεύουν. Και δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο, απάτες και φάρσες υπήρχαν πάντοτε, απλά δεν ήταν τόσο εύκολη η δίάδοσή τους. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται μία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απάτης στα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν επιτήδειοι αποσπούσαν χρηματικά ποσά από αφελείς για να τους ...λύσουν μάγια. Τότε, όπως και λίγα χρόνια πριν, με το νερό του Καματερού, ούτε ίντερνετ υπήρχε ούτε τίποτα. Σαφώς και είναι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι οι διαχειριστές των μπλογκς που πατάνε ένα copy κι ένα paste κι όποιον πάρει ο Χάρος, αλλά η συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους του κοινού δεν βοηθάει να μεταστραφούν τα πράγματα προς την σοβαρότητα. Παράδειγμα αποτελεί η φάρσα με τον Πόσδαγλη, η οποία ξεσκεπάστηκε πέρα ως πέρα κι όμως υπάρχουν ακόμα αφελείς Ελληναράδες που την πιστεύουν ακόμα.
Είναι όπως τα ποστ στα διάφορα "δημοσιογραφικά" site: "Η φωτογραφία που σαρώνει το facebook". Συγνώμη αλλά το 90% των δημοσιευμάτων στο ελληνικό ιντερνετ είναι τρολαρίσματα.
Κλασική παθογένεια της μπλογκόσφαιρας και της διαδικτυακής ενημέρωσης που κατά τα λοιπά πίστευες πως δεν θα πάσχει από τα αμαρτήματα των συμβατικών ΜΜΕ και θα συνιστούσε απάντηση δεοντολογίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει μία "είδηση", όσο κραγμένη, ανυπόσταση, τραβηγμένη από τα μαλλιά κι αν είναι και να μην τη δεις σε χρόνο dt να αναπαράγεται αυτούσια σε 100 blog κι ειδησεογραφικά χαμαιτυπεία.Ανεύθυνοι κυνηγοί των hits και των google ads, αδιάφοροι απέναντι στα βασικά περί αξιοπιστίας κι υπόλογοι για την διαιώνιση της παραπληροφόρησης. Πανάξιος υποστηρικτικός μηχανισμός η βλακεία του μέσου Έλληνα που είναι διατεθειμένος να καταπιεί οτιδήποτε προκύψει στο πλαίσιο της ανώνυμης αρθρογραφίας, να του προσδώσει κύρος και να το διασπείρει όπως όπως. Ελάχιστοι μπαίνουν σε διαδικασία να κρατήσουν μια πισινή, να ελέγξουν από μια δεύτερη πηγή την εγκυρότητα της είδησης και να την αντιμετωπίσουν εκ προοιμίου με κριτικό πνεύμα κι αμφιβολία.Ελπίζω να μην πληρώσει την λαιμαργία τους ο φίλτατος εμπνευστής της σελίδας και κάποτε να αποκτήσουμε κι οι υπόλοιποι αντιστάσεις απέναντι στην συνεχώς υποβαθμιζόμενη ενημέρωση που λαμβάνουμε.
Εξαιρετικό το άρθρο κ η δουλειά πίσω από αυτό. Νομίζω ότι η εγκυρότητα στην πληροφόρηση είναι σαν χαρτης με κρυμμένο θησαυρό : πολλοί ίσως τον έχουν, λίγοι ξέρουν να τον διαβάσουν σωστά, ένας τον βρίσκει ( και ευτυχώς στην προκειμένη που το μοιράζεται με τον "δόλιο" ευκολόπιστο αναγνώστη που όλοι κρύβουμε μέσα μας) :)
Το ζήτημα με τα "internetικά" αλλά και τα συμβατικά ΜΜΕ και τις πηγές τους είναι τεράστιο. Πριν από μερικές ημέρες ο Ant1 είχε δημοσιεύσει (αν κατάλαβα καλά) άρθρο από "το κουλούρι" (σατυρικό ηλεκτρονικό έντυπο) το οποίο ήταν εξολοκλήρου δημιούργημα του συγγραφέα του κουλουριού και όχι είδηση. (https://www.facebook.com/tokoulouri - 28 Ιαν 2013)Το newsbeast είναι το ακριβώς αντίθετο της δημοσιογραφίας. Καμία πηγή ακόμα και σε άρθρα που αντιγράφει αυτούσια από ειδησιογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού. Καμία ουσιαστική ερεύνα. Εδώ έχουν απενεργοποιήσει το κουμπί του youtube για να μην μπορείς να πας στην πηγή.Σε γενικές γραμμές η δημοσιογραφία έχει ξεπέσει σε έσχατα σημεία. Και είναι λογικό. Η κοινωνία της πληροφορίας ως φαίνεται ενδιαφέρεται περισσότερο για την ταχύτητα παρά για την εγκυρότητα. Ο Γαιτάνος είναι ένα τραγικό παράδειγμα. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον ίδιο τον άνθρωπο, που θα μπορούσαν να καλέσουν, αλλά για την είδηση. Για αυτό που θα τους δώσει κλικ παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι ψευδές.
Εχω μια απορία:Εκείνο το παλιό, πρωταρχικό ας πουμε, ποστάρισμα του Γαϊτάνου με τον δαίμονα που πλένει τα δόντια του στο μπάνιο, ισχύει ή ήταν κι εκείνο μέρος του τρολαρίσματος; [Απάντηση: Ήταν στο ίδιο face facebook, δυστυχώς...:)]
Αχ αχ αχ ... εμ εαν ήταν η δημοσιογραφία τόσο εύκολο πράγμα σαν το : "Βρίσκω 100 bookmarks τα διαβάζω κάθε πρωί και αναδημοσιεύω ότι βλέπω που μπορεί να φέρει χιτς" τότε και εγώ θα ήμουν δημοσιογράφος στο ελεύθερο χρόνο μου. Εδώ κολλάει η παροιμία "Εαν ήταν το βιολί πουλί θα το παίζανε πολλοί". Το κακό είναι ότι το κοινό που διαβάζει όλα αυτά είναι τόσο αποχαυνωμένο, κοιμισμένο, νωθρό και άβουλο που σε αυτά τα γεγονότα λέει: "Ελα μωρέ ντάξει και τι έγινε" αντί να τους μαυρίσει. Δυστυχώς.