Με αφορμή την σημερινή διακίνηση κειμένου δήθεν γραμμένου απ' τον Πέτρο Γαϊτάνο για τους "σχιζοφρενείς ζωόφιλους"

 

 

 

Κάποτε έγραψα το "Η Facebook fan page του Πέτρου Γαϊτάνου έχει τρελαθεί!" στο οποίο αφού εξηγούσα ότι δεν πρόκειται για δική του σελίδα αλλά για φάρσα της οποίας ο δημιουργός ξεκάθαρα δηλώνει ότι ΔΕΝ είναι ο Γαϊτάνος, έβαλα μερικά απ' τα πιο ευφάνταστα και έξυπνα status-update παρωδίες.

 

 

 

Το ποστ έκανε το γύρο του ίντερνετ και έκανε γνωστό το fake προφίλ του Γαϊτάνου. Ή μήπως όχι;

 

Το τρολ-προφιλ του Γαϊτάνου ως συνήθως κάποιοι το πήραν σοβαρά...

 

 

 

(Από το σάιτ AthensMagazine του Τάσου Δούση - καμία εξακρίβωση των πηγών τους κλασσικά - και μηνύσιμα υπονοούμενα για τον Γαϊτάνο στην αρχή του άρθρου.)

 

 

 

Το πρόβλημα είναι ότι το πήραν (και το παρουσιάζουν) ως αληθινό τουλάχιστον ακόμα και μετά το ξεσκέπασμά του απ' αυτό εδώ το μπλογκ. 

 

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να με διαβάζουν όλοι -και δεν εκπλήσσομαι που δεν με διαβάζουν, αν και θα τους γλίτωνε ενίοτε από μερικά δημοσιογραφικά στραβοπατήματα-, το λέω όμως επειδή αν έψαχναν για στοιχεία στο google - για να δουν αν είναι όντως ο Γαϊτάνος ή κάποιος φαρσέρ, θα έβρισκαν το κείμενό μου πρώτο πρώτο. 

 

Αλλά και να μην έψαχναν στο google: Αν αντί να αντιγράψουν μεταξύ τους, το ένα σάιτ της συμφοράς από το άλλο, έμπαιναν στο Facebook profile του "Γαϊτάνου" θα το έβλεπαν πάνω πάνω: το λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ

 

Το πρόβλημα δεν το έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος, αλλά αυτοί που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν

 

 

 

Αντί γι' αυτό, καμία εξακρίβωση των πηγών, και στην περίπτωση του Newsbeast καμία πηγή εντελώς!

 

Ναι, το Newsbeast πριν από μισή ώρα μόλις (!) δημοσίευσε κάτι απ' το fake προφίλ ως δήλωση του Γαϊτάνου. Το χειρότερο είναι ότι δεν αναφέρει πουθενά το facebook profile -ίσως για να μην αυτοδιαψευστεί κατευθείαν- αντιθέτως αναφέρει το όλο πράγμα ως δηλώσεις του ίδιου του Γαϊτάνου. 

 

Πού; Σε ποιον;!;!

 

 

Τα δημοφιλέστερα ελληνικά σάιτ -Newsbomb, Newsbeast και χιλιάδες άλλα όπως δείχνει μια πρόχειρη έρευνα στο google- μετά απ' όλη την κουβέντα για το ψεύτικο προφίλ κάνουν είδηση (και μάλιστα έχουν χιλιάδες share, και like γι' αυτήν την είδηση απ' τους δικαιολογημένα εύπιστους αναγνώστες τους) μία απ' τις χιουμοριστικές καταχωρίσεις, ως αληθινή.

 

 

 

 

Όλοι κανουμε λάθη - εγώ τουλάχιστον κάνω όλη την ώρα. Στο ίντερνετ είναι τόσο εύκολο να την πατήσεις αν δεν το ψάξεις καλά. (Όταν έμαθα τι έγραφε ο Γαϊτάνος στο facebook το έψαξα καλά για να γλιτώσω το λάθος και ευτυχώς το γλίτωσα. Αν δεν ήταν σε τόσο εμφανές σημείο στο facebook page το ότι ΔΕΝ είναι ο ίδιος ο Γαϊτάνος θα την είχα πατήσει κι εγώ).

 

Όμως έχω αρχίσει να υποψιάζομαι πως μερικοί -στο πάθος τους να κερδίσουν χιτς- δεν θέλουν καν να το ψάξουν καλά. Είτε ελπίζουν ότι η είδηση είναι αληθινή και φοβούνται ότι αν την σκαλίσουν παραπάνω θα βγει ψεύτικη και θα χάσουν το σουξέ, είτε ξέρουν ότι είναι ψεύτικη και αποκρύπτουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να τους προδώσει (πηγή, λινκ κλπ) και κάνουν την πάπια. Ακόμα κι αν έχει υπάρξει διάψευση προ εβδομάδας κάνουν ότι δεν την διάβασαν και προχωρούν ακάθεκτοι. 

 

(Όπως σχολίασε η φίλη μου Κέλλυ: "Όχι τίποτε άλλο, ΜΗΝ τρέχουν και αυτό το δόλιο τρόλ αλλά Παστίτσιος στις ασφάλειες...")

 

Σκοτώνουν όμως έτσι όχι μόνο την αξιοπιστία των ενημερωτικών σάιτ του ίντερνετ, αλλά και την χαρά που θα προσέφερε μια εξακριβωμένη διασκεδαστική είδηση.

 

Δημιουργούν καχύποπτους αναγνώστες, που στο τέλος δεν θα πιστεύουν τίποτα. 

 

 

 

Update: Ο δαίμονας, το τέρας και η κωλοτούμπα

 

Το NEWSBEAST θυμίζω είχε αυτό:

 

 

 

Μετά το ποστ μου όμως, για να μη χάσει το τέρας την αξιοπιστία του το γύρισε: οι άλλοι το έγραψαν! εμείς μιλήσαμε με τον ίδιο και τη γλιτώσαμε. "Νωρίτερα είχε γραφτεί" - ναι, από μόνο του. Ή απ' το θείο πνεύμα, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινου χεριού, και μάλιστα του newsbeast.

 

 

 

Το λινκ όμως παραμένει το ίδιο (για να μη χαθούν και τα share) με αποτέλεσμα να λέγεται ακόμα: 

 

 

 

 

Τέλος πάντων.