Επιπολαιότητες

Επιπολαιότητες Facebook Twitter
41
Επιπολαιότητες Facebook Twitter

Από τον ορυμαγδό δηλώσεων που έγιναν αυτές τις μέρες για τη ληστεία των Τεσσάρων, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τη δήλωση της μάνας του Ρωμανού – της γνωστής συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ. Η συγγραφέας δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανη για τον γιο μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μια παράνομη και σάπια κοινωνία και άνομη».


Kαταλαβαίνω και σέβομαι τους γονείς του Μπουρζούκου, που δήλωσαν ότι είναι αναρχικοί οικογενειακώς, τονίζοντας ότι η ιδεολογία τους δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία. Ο πατέρας είναι αγιογράφος, το παιδί το ήξερα από τους Schooligans – υπάρχει κάποιο είδος λογικής και συνέπειας.


Ποια είναι, όμως, αυτή η γυναίκα που νιώθει τόσο έξαλλη με την άνομη και σάπια κοινωνία, ώστε να είναι περήφανη που ο γιος της λήστεψε μια τράπεζα; Τι δείγμα γραφής έχει δώσει η ίδια με τη ζωή της, ώστε να εμφανίζεται σήμερα με τα φισεκλίκια σταυρωτά;


Απ' ό,τι ξέρω, είναι μια συγγραφέας ροζ σκουπιδιών: Κάψτε τα νυφικά, Μύκονος μπλουζ, Ο τρελός δρόμος του έρωτα, Μαμάδες βορείων προαστίων κ.λπ. Δηλαδή συνεισέφερε στην Ελλάδα σκουπίδια. Όχι μία, αλλά πέντε φορές, εξέδωσε βιβλία με κοσμικούς ακκισμούς, ευπώλητα στο Κολωνάκι.


Aναρωτιέμαι τι είδος σουρεαλισμού βρέχει στα βόρεια προαστια, τη μια μέρα να γράφεις για «χαρούμενους cappuccino και θλιμμένους espresso» και την άλλη να μαστιγώνεις τη σάπια, άνομη κοινωνία. Πιθανόν να τελείς σε κατάσταση σοκ, αλλά ίσως να είναι και μια καινούργια τάση, πλήρους χυμαδιού στην ελληνική κοινωνία.


Όλοι είναι όλα, ο γιος της Αγγελοπούλου είναι αγανακτισμένος και η κιτς συγγραφέας υπέρ της απαλλοτρίωσης τραπεζών και βομβαρδισμού των malls. Δεν μιλάω για το παιδί της -αυτό είναι άλλη ιστορία (δεν είναι αυτόματα ψεύτικος όποιος "αναρχικός" γεννήθηκε σε πλούσιο σπίτι, ούτε όμως το ζοριλίκι της ενηλικίωσης κάθε πλουσιόπαιδου μπορεί να συγχέεται τόσο ανιστόρητα και τόσο επιπόλαια με κάτι πολύ σοβαρό, πολιτικά βαρύ και ιστορικά τιμημένο όπως ο αναρχισμός). Μιλάω για την άνεση με την οποία οι παλιοί στυλοβάτες του lifestyle  "ριζοσπαστικοποιούνται" και κάνουν δηλώσεις υπέρ ληστειών στις Τράπεζες (στις οποίες Τράπεζες έχουν και τις παχυλότερες καταθέσεις). Σάλα-τραπεζαρία, ένα. Παιδιά και μάνες, το ίδιο επιπόλαιοι. Η ενθουσιώδης, αντικαταθλιπτική σύγχυση των βορείων προαστίων στη θέση της πολιτικής δράσης. Η αισθητική και κατά βάθος ανέμελη ανάγνωση του κόσμου, που έχει συνήθως απότομη εξέλιξη: ένα  πρωί ξυπνάς είτε στη φυλακή, είτε μετανοιωμένος στην οικογενειακή επιχείρηση.


Βέβαια, πώς να απαιτήσεις σοβαρότητα και συνέπεια από μια μάνα που είδε το παιδί της καταχτυπημένο στις ειδήσεις, όταν το κράτος συμπεριφέρεται σαν σαδιστικό μπατσάκι εξ επαρχίας.


Μύλος.

41

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Ενδιαφέρουσα η σκέψη σας πως όποιος γράφει ευπώλητα πρέπει να είναι και τι ακριβώς; Νεοφιλελεύθερος με την βούλα, μανιώδης υπερασπιστής του καπιταλισμού, αδυνατώ να παρακολουθήσω. Ή αριστεροί, αναρχικοί και τα ρέστα παγωτά, είναι μόνο όσοι γράφουν από Νόαμ Τσόμσκι και πάνω; Δεν λέω τι είναι ή τι δεν είναι πολιτικά η κυρία Νάσιουτζικ, αλλά με μεγάλη ευκολία κατηγοριοποιείτε και ανθρώπους και συγγραφείς. Σκουπίδια είναι βαριά λέξη από τον πρώην τιμητή του Κωστοπουλαίικου.
ΠΑΥΛΙΝΑ Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών (history of ideas).
Πράγματι η δήλωση της μητέρας που τυχαίνει να είναι και συγγραφέας (των και εκ των Βορείων Προαστείων) είναι πολύ προκλητική σε σημείο που θα έπρεπε να θεωρηθεί ...ηθικός αυτουργός των ληστειών! Υπερβολικό θα μου πείτε, αλλά πως μπορεί να είναι ο καθένας μετριοπαθής όταν αντιμετωπίζει ακρότητες;
@Μπιμπιπ "Όταν εδώ είναι μερά, στην άλλη πλευρά είναι νύχτα" Οκ, θα συμφωνήσουμε αυτό είναι μια αλήθεια. Είναι κυρίως ένα "φυσικό φαινόμενο" οπότε δεν είναι ακριβώς αυτό που εννοούσα αλλά το δέχομαι. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όταν εδώ είναι νύχτα πρέπει να κοιμάμαι γιατί έτσι κάνουν όλοι τη νύχτα. (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα ας μην το αναλύσουμε)Για τους 4 αν εκείνοι λένε ότι το έκαναν από ιδεολογία το σέβομαι. Δεν θεωρώ ότι εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια ή ότι επειδή δεν συμφωνώ με αυτό που έκαναν θα πρέπει να τους υποτιμώ. Εχουν ατομική ευθύνη και συνειδητή στάση και δεν το αρνούνται. Συνεπώς... θα κριθούν για τις πράξεις του. Προσωπικά, μεγαλύτερο έγκλημα μου φαίνεται να αφήνουν κόσμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ας πούμε αλλά δεν βλέπω να ξεσηκώνεται κανένας γι'αυτό! Αλλά κοίτα να δεις τι κατάφεραν τώρα αυτά τα 4 "παιδάκια" Σ'αυτή τη σελίδα και σε άλλες, και στην κοινωνία γενικότερα μιλάμε για μέρες για το τι έγινε! Δεν είναι αυτό κάτι θετικό μέσα σε όλη την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;
"Δεν είναι αυτό κάτι θετικό μέσα σε όλη την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε; "Όχι, για εμένα, δεν είναι. Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Έχεις δει σε άλλα μέσα τί λένε; Η κουβέντα μας είναι ασόβαρη πια. Δεν μπορώ να σεβαστώ έναν "ιδεολόγο" που κρατάει όπλο. Κι από ένα σημείο και πέρα, δεν μιλάω μ΄όποιον φλερτάρει και ερωτοτροπεί με τη βία δηλώνοντας "σέβομαι την ιδεολογία" ενός οπλοφόρου. Εδώ κλείνω, το τραβήξαμε το θέμα απ΄τα μαλλιά. Αν σέβεσαι την "ιδεολογία" αυτού που οπλοφορεί με στόχο τη ληστεία, κάτι δεν πάει καλά. Κοίταξέ το λίγο γιατί θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.
Δεν θεωρώ "ασόβαρη" μια κουβέντα που γίνεται με σεβασμό και επιχειρήματα. Ασόβαρα είναι άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα. Κι όμως τα αφήνουμε να συμβαίνουν!"Κι από ένα σημείο και πέρα, δεν μιλάω μ΄όποιον φλερτάρει και ερωτοτροπεί με τη βία δηλώνοντας "σέβομαι την ιδεολογία" ενός οπλοφόρου" Έβγαλες τα συμπερασματα σου για μένα και κάνεις και τον μάγκα "σταματώντας την συζήτηση";Στην χώρα που έχει μέσα στην βουλή ένα ναζιστικό κόμμα, που όλη η Ευρώπη παρατηρεί, δεν είδα να καίγεστε και πολύ όταν μαχαιρώνουν ανθρώπους στις γειτονιές και με την στήριξη της αστυνομίας! Δεν είπα ποτέ ότι συμφωνώ με την ληστεία, είπα ότι σέβομαι την στάση των συλληφθέντων να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που θέλουν ασπρόμαυρες λογικές του στυλ "ή μαζί τους ή εναντίον τους" και μετά σου κόβουν και την συζήτηση!
"Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στις απόψεις ή στην προοπτική του κόσμου"«Αντικειμενική υποκειμενικότητα» [?!] υπάρχει μόνο στο στενό κι απαίδευτο μυαλό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενική θεώρηση αν καταφέρουμε να ορίσουμε το πλαίσιο της συζήτησής μας. Έτσι, αν θεωρήσουμε πως η έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο είναι κοινωνικά κατακριτέα, το να μιλάμε για συνειδητή και ελεύθερη βούληση όσον αφορά πράξεις που καταπατούν το δικαίωμα του άλλου στη ζωή και στην υγεία, είναι οξύμωρο. Η δε «ωριμότητα» των πράξεών τους είναι σαν την άγουρη ντομάτα. Σε κάποιους αρέσει [οι Ιταλοί τρελαίνονται για την πράσινη ντοματούλα, πχ], σε άλλους καθόλου. Δεν θα επεκταθώ.Ο συντηρητισμός μου στον οποίο αναφέρεσαι, απέχει μακράν απ΄αυτό που λέω. Ας το εκφράσω αλά Παπάζογλου "όλα γύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν". Κι αν ακούγεται πολύ ποιητικό - που δεν είναι – ας προσγειωθούμε: αυτός που έχει τη δύναμη είναι αυτός που έχει το χρήμα σε μια κοινωνία που θέτει το χρήμα ως στόχο/σκαλοπάτι προς την απόκτηση δύναμης και μετά εξουσίας. [πόση θεωρητικολογία για να πεις αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και πάνω στο πετσί μας]. Μη ξεχνάς, πως αυτό ακριβώς το χρήμα που λες ότι δεν κινεί τον κόσμο, είναι αυτό που θα φροντίσει για τη μειωμένη ποινή όσων μπορούν να ακριβοπληρώσουν έναν καλό δικηγόρο. Money talks, bullshit walks ακόμα, λοιπόν, και στην περίπτωση των αφελών παιδιών.. Τί ειρωνία, ε; Τα τέσσερα παιδιά -στα μάτια μου παιδιά είναι ακόμα- έκαναν μεγάλο λάθος και ειλικρινά πιστεύω ότι δεν έπραξαν συνειδητά και βάσει ελεύθερης βούλησης. Μιλούν την ξύλινη γλώσσα της πλύσης εγκεφάλου. Για να κλείνω: θες να κάνεις τον κόσμο καλύτερο; Άντε, κάνε μια προσπάθεια. Κι αν θες να γίνεις επαναστάτης τουλάχιστον μη γίνεσαι φερέφωνο αχώνευτων ιδεολογιών. [αχώνευτων με την έννοια ότι δεν τις έχει χωνέψει ακόμα, είσαι πολύ μικρός στην ηλικία για να ξέρεις τι σημαίνει αναρχία].Τέλος, δεν τρέφω καμία φιλική διάθεση απέναντι σε άτομα/ομάδες/οργανισμούς που με εμφανή ή συγκεκαλυμμένη βία, συνειδητά ή από βλακεία βλάπτουν τους γύρω τους. Συνήθως μιλούν για κάποια ουτοπία, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι κάθε ιδανικός κόσμος ενέχει κι έναν δυστοπικό. Αυτά και buenas tardes
Καταρχήν, δεν είπα ότι θεωρώ εσένα συντηρητικό, αλλά γενικά όσους θεωρούν ότι όλα ΠΡΕΠΕΙ να μένουν ίδια.Δεύτερον δεν θέλω να επεκταθώ σε όλα αυτά που αναφέρεις γιατί η αλήθεια είναι πως δεν πολυκαταλαβαίνω που κολλάνε τα λεφτά σε όλο αυτό. Είπα ήδη πως η ελεύθερη βούληση έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα. (Αν κάποιος έλκεται από τα λεφτά και παέι να κλέψει κάποιον άλλον δεν το κάνει επειδή παρασύρεται αλλά έχει επιλογή. Και τα αποτελέσματα των επιλογών μας είναι που μας κάνουν αυτό που είμαστε)Τέλος, θα ήθελα να μου πεις μια αντικειμενική αλήθεια να δώ τι εννοείς....Συμφωνώ πάντως με την αναφορά στον αγαπημένο Παπάζογλου!Και Buenas Noches!
Δεν θα σε αφήσω χωρίς απάντηση, αν και βλέποντας τα σχόλιά σου στο θέμα φαίνεται να πιστεύεις πως πίσω απ΄τις πράξεις των 4 υπάρχει ιδεολογία. Μια αντικειμενική αλήθεια είναι η εξής: όταν εδώ είναι μέρα, στην άλλη πλευρά είναι νύχτα. Ελπίζω να με νοείς.
@la mujer del mar 6.2.2013 | 15:10Ναι, είδα το κείμενο http://www.lifo.gr/team/readersdigest/35883 και έπρεπε να καταβάλλω προσπάθεια για να το διαβάσω μέχρι τέλους. Ήθελα να δω αν ήταν ειρωνικό ή αν σοβαρολογούσε ο Δρ. "Δεν υπάρχει κάτι που "έτσι είναι" όλα είναι ανάλογα με το ποιός τα βλέπει και από που. Για μένα η συνειδητή στάση ενός ανθρώπου έχει μεγαλύτερη σημασία απ'τα λεφτά που έχει" Δεν καταλαβαίνω τί θες να πεις. Εκτός κι αν λες πως η κοινωνική/ πολιτική συνείδηση είναι κάτι που καθορίζεται γενετικά [τύπου nature VS nurture]. Σαφώς κι αυτός που δεν έχει πεινάσει δεν ξέρει τί σημαίνει πείνα, όπως κι εγώ δεν ξέρω τί σημαίνει να μεγαλώνω με μάνα που εκ τους ασφαλούς αποποιείται τον κοινωνικό της κύκλο, ενώ ο δικηγόρος που θα υπερασπιστεί το γιο -για τον οποίο δηλώνει και περήφανη [?! που φτάσαμε]- δεν θα τον ορίσει το κράτος λόγω απορίας.. Τέλος, αν έχεις χρόνια στην πλάτη σου, είναι εντυπωσιακό πώς θεωρείς κομβικό σημείο στην κατρακύλα το 2008. Κι όλα αυτά, φιλικά, κυρία μου :)
Μπιμπιπ, γεία σου!Είπες παραπάνω "money talks, bullshit walks. Ούτε εμένα μού αρέσει, μα έτσι ήταν, έτσι είναι κι έτσι θα είναι"και σου απάντησα: Δεν υπάρχει κάτι που "έτσι είναι" Θέλω να πω ότι αυτή είναι η άποψη σου, όχι η δική μου, όχι απαραίτητα κάποιου άλλου. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στις απόψεις ή στην προοπτική του κόσμου. Διαφέρουν οι απόψεις και εγώ πιστεύω στην συνειδητή και ελεύθερη βούληση. Που φυσικά επηρεάζεται από τις συνθήκες αλλά είναι κυρίως αποτέλεσμα προσωπικής σκέψεις και ωριμότητας. Επίσης θεωρώ πως όλα πάντα ρέουν (δεν είναι δικό μου αυτό :)) και το να νομίζουμε πως πρεπει να παραμένουν ίδια είναι απολύτως συντηριτικό. Γι΄αυτό και οι αντιδράσεις από το 2008 και μετά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Χαίρομαι που μπορούμε να διαφωνούμε φιλικά :)
εχει σιγουρευτει απο καποια εγκυρη πηγη οτι ειναι μελη των πυρηνων? γτ το διαβαζω παντου και το μονο που ξερω ειναι οτι ειναι απλα υποπτοι.
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο...αποδίδει μάλιστα τις ευθύνες κατά πως τους πρέπει. Ζούμε μια παρανοϊκή πραγματικότητα, στον μικρό παράδεισο του Dali και δε βλέπω να ξεφεύγουμε λίαν συντόμως, αλλά να απολαμβάνουμε τον παραλογισμό και σε πιο ακραίες εκφάνσεις.Έχω εκφράσει ήδη σε έτερα άρθρα την αποστροφή μου απέναντι στην εικόνα των αυτοαποκαλούμενων επαναστατών, αλλά δεν μπορώ να μην σταθώ και με κριτικό μάτι, όση κατανόηση κι ανοχή κι αν επιδείξω, απέναντι στη θέση της συγκεκριμένης μάνας. Είναι αδιανότητο και παρά την όποια σύγχυσή της να μην καταλήγει σε μια παιδαγωγική θέση, σε μια καταδίκη επιλογών που εμπίπτουν σε κακουργηματικές πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα. Αρκετά με την συνειδητή ιδεολογική θολούρα που εξομοιώνει την αναρχική ιδιοσυγκρασία με ληστείες τραπεζών μετά καλάσνικοφ κι απαξιώνει θεωρήσεις οραματιστών της συγκεκριμένης σχολής. Η μεγαλύτερη πληγή για το χώρο δεν είναι η προπαγάνδα ή η λάσπη των αντιφρονούντων του άλλου άκρου, αλλά η δράση των ιδίων που δίνει μια διαστρεβλωμένη οπτική των αξιών τους στο μέσο όρο.Η τρομοκρατία συνιστά μια έννοια που ο καθένας τη μεταχειρίζεται κατά πως βολεύει κι ενίοτε αποκτά σάρκα ακόμα κι από τους εκφραστές της έννομης τάξης. Όπως κι η δημοκρατία ή η στηλίτευση της βίας. Απαιτώ όμως κάτι περισσότερο από μια επιπόλαιη διάθεση, μια παραμορφωτική επαναστατικότητα και μια αίσθηση "κάνουμε τον αντισυστημικό χαβαλέ μας" και καταθέτουμε την πλημμυρίδα της τεστοστερόνης μας δίχως να νιώθεις πως υπάρχει σαφώς ορισμένος στόχος και προοπτική.
Ο Μπρεχτ, έλεγε επίσης "πεινασμενε, έπραξε το βιβλίο. Ειναι ένα όπλο". Δε μίλησε πουθενά για ΑΚ47. Λίγος σεβασμός κ στον Μπρεχτ δηλαδή, επειδη ειδα να χρησιμοποούνται διαρκώς μεμονωμένα αποσπάσματα από τα μακροσκελή έργα του, κατά το δοκούν. Ολα στο βωμό του να υποστηρίξουμε την άποψη μας!Οσο για το κείμενο κ. Τσαγκαρουσιανε. Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία κ την αντικειμενικότητα. Ειναι το μόνο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.
Άραγε απ'όλους αυτούς που την έχουν κάνει καραμέλα, έχει κάτσει να σκεφτεί κανείς ποτέ για το πόσο πολύπλοκη έννοια είναι η "αντικειμενικότητα";
Καλά, δες την Αγία Ιωάννα των Σφαγείων που παίζεται αυτή τη στιγμή (με μεγάλη επιτυχία) στην Αθήνα και μετά πες αν αφήνει κάποια αμφιβολία ο Μπρεχτ! (εν τω μεταξύ, κάνεις κι εσύ το ίδιο :) απομονωνείς μια φράση κατα το δοκούν)
Αυτό ακριβώς, ήθελα να δείξω. Πως η αποσπασματική παρουσίαση του λόγου δημιουργεί εντυπώσεις. Αρα, από δυο ξεχωριστές φράσεις, ο Μπρεχτ θα μπορουσε να φανει οπαδός της ένοπλησ βίας η κατακριτής αυτής. Οποτε τα τσιτατα από τις αυθεντίες, δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο διάλογο. Μόνο εντυπώσεις. Μην παρουσιάζουμε όμως τον Μπρεχτ θιασώτη της της επιβαλλομενης με ληστείες, όπλα κ βόμβες αναρχίας. Σε λιγο θα τον βαλετε διπλα στον Προυντον κ τον Μπακουνιν!Ο Μπρεχτ πίστευε στην πολιτική κ τους θεσμούς της δημοκρατίας. Αντιμάχοταν το φασισμό, όχι την έννοια των νομων, του πολίτη κ της συμμετοχής του. Και τώρα που το σκέφτομαι κ εκ μέρους της κ Νασιουτζικ δεν ήταν λίγο ατοπο να χρησιμοποιεί τις έννοιες " ανομη" κ " παράνομη" από τη στιγμή που η αναρχία δε δέχεται εξ ορισμού έννοιες, όπως ο νόμος κ οι αρχές. Οσο για την αντικειμενικότητα, για μένα εχει να κάνει με τη λογική κ την αποφυγή συμψηφισμων. Το ναι μεν, αλλα. Κατα την υποκειμενική μου γνώμη λοιπόν, το άρθρο ήταν αντικειμενικό. Δεν πιστεύω να υπάρχει παράπονο για την κάλυψη της άλλης μεριάς.
''Ο Μπρεχτ πίστευε στην πολιτική κ τους θεσμούς της δημοκρατίας.''Οχι της δική σας φιλελέυθερης δημοκρατίας! Ο Μπρεχτ ήταν δηλωμένος κάργα κομμουνιστής, μαρξιστής ως το κόκκαλο, υποστήριζε και ζούσε στην Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας όλη την ζωή του. Πίστευε και το έλεγε ανοικτά ότι η τέχνη πρέπει να είναι πολικοποιημένη και ταγμένη στον σκοπό του κομμουνισμού, των συμφερόντων του προλεταριάτου, την συντριβή του καπιταλισμού. Αυτός είναι ο Μπρεχτ. Το να τον παρουσιάζετε σαν ένα φιλελέυθερο σαν τα μούτρα σας είναι δείγμα της ημιμάθιας σας.
Δηλαδή για εσάς όταν μιλάμε για δημοκρατία, αμέσως σημαίνει οτι μιλάμε για καπιταλισμό κ νεοφιλελευθερισμο (εκτός αν ανέφερα κάτι τέτοιο, περίπτωση στην οποία θα ήθελα να μου επισημανετε το σημείο). Ο ίδιος ειπατε οτι ο Μπρεχτ ζούσε στη Λαϊκή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Γερμανίας. Συγγνώμη, αλλά η σύγχυση του αντάρτικου εξτρεμιστικού χώρου, με την αληθινή αναρχία κ πολύ περισσότερο με τον κομμουνισμό, ειναι δείγμα της δικής σας ημιμαθειας. Οσο για το "σαν τα μούτρα σας" χωρίς ούτε να και να με γνωρίζετε, χωρίς ούτε καν να διαβάσατε τι λέω(απλώς βγαλατε ενα συμπερασμα που θελατε) είναι δείγμα της ενδειας επιχειρημάτων. Μπορώ κι εγώ να σας προσβάλω, έτσι για να επιβαλω την άποψη μου...
«Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας» λέει ο Μακχήθ, ο ήρωας της Όπερας της Πεντάρας, του θεατρικού έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ...
Αγαπητέ Στάθη, με βάλατε στη διαδικασία σχολιασμού. Συνήθεια που έχω κόψει εδώ και χρόνια. Στο θέμα μας, όμως! Εμένα προσωπικά ως άνθρωπο, γυναίκα και μητέρα με σοκάρει το γεγονός ότι μια άλλη μητέρα αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι το παιδί της κατηγορείται για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου και το εμφανίζουν ξυλοδαρμένο στα ΜΜΕ. Άσχετα από τις ευπώλητες σάχλες που έχει γράψει η κ. Νάσιουτζικ θα περιμένε κανείς τώρα, να είναι έξω από το τμήμα που τον κρατούν και να ουρλιάζει για το παιδί της αν και δεν κάνουν έτσι οι μαμάδες Β.Π. Θα περίμενε έστω κάποιος να την δει σε κακό χάλι, αμίλητη να περιμένει τις εξελίξεις: Να αποδειχθεί ή όχι η ενοχή του παιδιού της, σκεπτόμενη ότι ίσως κι αυτή κάπου να έφταιξε ως μητέρα. Αντιθέτως αποφασίζει μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πρακτική. Μπορεί έτσι να τη συμβούλεψε κάποιος ειδικός. Ίσως να μας τα εξηγήσει όλα αυτά στο επόμενο best seller της. Οψόμεθα(;)!
Μήπως υπάρχουν κι άλλες πλευρές που δεν θίγονται; Αν είσαι νέος απ'τα βόρεια προάστια με λεφτά και χωρίς προβλήματα (όπως παρουσιάζονται απ'τα μιντια οι οικογένειες αυτές) γιατί να πας να ληστέψεις μια τράπεζα; Γιατί να ρισκάρεις να σε πιάσουν με καλάσνικοφ και να σε σαπίσουν στο ξύλο αν μπορείς να παίζεις pro (και ότι άλλο) στο σπίτι των βορείων προαστίων; Για μόστρα θα πει κάποιος, για να το παίξεις μάγκας ίσως; Και τότε γιατί όταν σε έχουν κάνει μαύρο στο ξύλο δεν παίρνεις τον δικηγόρο της μαμάς που σίγουρα θα μπορεί να σε βγάλει έξω ή να βρει έναν τρόπο να τη γλυτώσεις τέλος πάντων; Μήπως είναι η εύκολη λύση -που όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά προσθέτει κι άλλη ένταση σ'αυτήν που ήδη ζούμε- η λογική της κάστας στην ελληνική κοινωνία; Δηλαδή αν είσαι από πλουσιόπαιδο είσαι προγραμματισμένος για τα χ πράγματα και παρ'ολα αυτά όλοι οι άλλοι πάντα κάτι θα λένε κι αν πάλι θέλεις να ξεφύγεις και να κρατήσεις άλλη στάση τότε πάλι την πάτησες γιατί ένας πλούσιος ποτέ δεν αλλάζει... Αν είσαι παιδί εργατών έχεις άλλους προγραμματισμούς αλλά αν πας με τους συνδικαλιστές πάλι κάτι θα βρουν να πουν! Τέλεια! Όλα έχουν να κάνουν με λεφτά, με καταγωγή, με το ποιος είσαι κι όχι με τις πράξεις αυτές καθεαυτές και με την στάση που έχεις! Φοβερός τρόπος να κρίνονται οι άνθρωποι...(Το ότι ας πούμε μια ολόκληρη γενιά ζει από την δολοφονία του Αλέξη μέχρι και σήμερα μια απίστευτη, ξεδιάντροπη κατάσταση χωρίς μέλλον και ελπίδα δεν είναι λόγος σοβαρός για να δούμε επιτέλους τι δεν πάει καλά σ' αυτήν την κοινωνία!!!!)
Λυπάμαι που θα στη χαλάσω, αλλά money talks, bullshit walks. Ούτε εμένα μού αρέσει, μα έτσι ήταν, έτσι είναι κι έτσι θα είναι. Ο άνθρωπος δεν γεννιέται εν κενώ. Το θέμα τί κάνεις και τί μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Την ξεδιάντροπη κατάσταση δεν τη ζει η κοινωνία απ΄τη μέρα Γρηγορόπουλου. Είσαι πολύ νέος μάλλον για να έχεις βιώματα. Όλοι είμαστε πολύ νέοι. Δύσκολο να καταπιεί κανείς την πραγματικότητα αν δεν είναι στα μέτρα του. Μπορεί να γίνει, όμως, και τότε να δεις τί ωραία που είναι η εσωτερική ελευθερία.
Δεν υπάρχει κάτι που "έτσι είναι" όλα είναι ανάλογα με το ποιός τα βλέπει και από που. Για μένα η συνειδητή στάση ενός ανθρώπου έχει μεγαλύτερη σημασία απ'τα λεφτά που έχει.Διάβασε αν θες εδώ http://www.lifo.gr/team/readersdigest/35883για να καταλάβεις τι εννοώ!(επίσης μην προτρέχεις πολύ, είμαι γυναίκα, αρκετά μεγάλη για να έχω ζήσει κάποια πράγματα και σε αυτήν την χώρα και σε άλλες!)
οι χρυσαυγιτες ειναι απο πλουσιες οικογενειες?σωστα τα λες.αλλωστε τη ρηση του συγγραφεα-δεν θυμαμαι τωρα ονομα-:η επανασταση θα ερθει απο τους χορτατους σε πνευμα και υλη.
φίλε kon64 λυπάμαι που θα σε ξενερώσω, αλλά συγγραφέας πάει να πει ξέρει πώς να λέει πράγματα που σου αρέσουνε, όχι ξέρει πώς να λέει πράγματα που ισχύουνε. Το έχουμε παρακάνει λιγάκι με τη σύγχυση σεναριακής ορθότητας και πραγματικότητας σε αυτή τη χώρα (λογικό με το 60% να σπουδάζει φιλολογικά, μάρκετινγκ και τέτοια).
Κατακρεουργημένο δεν το λες. Αντιθέτως, τις μαυρούλες που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών εκεί γύρω απ΄το Δημαρχείο, κατακρεουργημένες σίγουρα τις λες. Ούτε βλέπω να υπάρχει λογική συνέπεια ανάμεσα σε πράξεις βίας που πηγάζουν από αναρχική ιδεολογία ενάντια της βίας (?!)Σ΄όλα τ΄άλλα συμφωνώ μια χαρά. Να πούμε, όμως, κι αυτό: ο βαθύς ελιτισμός της κάστας αυτής δεν ξεπλένεται ούτε με αίμα, ούτε με "κάνω παρέα με Γαλατσιώτες" (συνέντευξη Παυλίνας Νάσιουτζικ). Κι επειδή η λέξη "ελιτισμός" μπορεί να είναι παραπλανητική, στην ουσία πρόκειται για αποκοπή με την πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, μου κάνει εντύπωση όλο αυτό με τον ξυλοδαρμό και τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. Λες και υπήρξε είτε διαβολική σύμπτωση είτε προηγούμενη συνεννόηση με τους δικηγόρους των "παιδιών". (Υπάρχει πάντα και ο παράγοντας "βλακεία")Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η δίκη.
Να πω μόνο το εξής: πέρα από τα "σκουπίδια",τα οποία αν και δεν μου άρεσαν,μάλλον καυτηριάζουν όσα περιγράφουν και την συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, έχει γράψει και δύο εξαιρετικές μελέτες: Αμερικάνικα οράματα στη Σμύρνη του 20ου αιώνα, και Μυστικές εταιρίες και ελληνικά πάθη. Και τα δυο αφορούν στο πως η αμερικανική προτεσταντική ιδεολογία επέδρασε στον βαλκανικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα.
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: δηλαδή μετά από 5 χρόνια που έχουμε δει ό,τι έχουμε δει, θεωρούμε ότι το μείζον πρόβλημα που καθιστά μια κοινωνία σάπια είναι μόνο η ακραία έξαρση του φτηνού λαϊφστάιλ; Μακάρι να ήταν αυτό, θα διορθωνόταν εύκολα.Επίσης αποτελεί καθαρά κιτρινοτυπική λογική η ανασκευή ενός επιχειρήματος με βάση το παρελθόν αυτού που τη διατυπώνει, η "επίθεση στο ήθος του αντιπάλου" η λεγόμενη. Ειδικά σε μία τέτοια περίπτωση.