Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter
27

1.

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter


 

Στο παρελθόν, ξερολιθικοί τοίχοι καθιστούσαν το έδαφος κατάλληλο για αγροτικές καλλιέργειες. Οι τοίχοι αυτοί ήταν η πιο εμφανής ανθρώπινη παρέμβαση στο τοπίο. Οι ξερολιθιές στήριζαν όγκους γης, μετατρέποντας το συχνά επικλινές τοπίο σε μία σειρά από επάλληλα, αρόσιμα, επίπεδα. Σήμερα τα Κυκλαδίτικα νησιά μεταμορφώνονται κάτω από την πίεση μιας διαφορετικής ανθρώπινης ανάγκης: της ισχυρής ζήτησης για εξοχικές κατοικίες.

 

2.

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter


3.

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter

 

Η πρόταση χρησιμοποιεί το παράδειγμα των ξερολιθικών τοίχων αντιστήριξης του παρελθόντος με σκοπό να πλάσει ένα νέο τεχνητό τοπίο τόσο για υπαίθρια όσο και για οικιακή χρήση.

 

4.

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter

 

Η θέση του σπιτιού βρίσκεται σε μία φυσική σέλλα όπου συναντιούνται δύο λόφοι. Στον άξονα Βορρά-Νότου η κλίση της γης ανεβαίνει ανάμεσα στους δύο λόφους ενώ στον άξονα Ανατολής-Δύσης το τοπίο κατεβαίνει, απελευθερώνοντας φυγές προς της θάλασσα και στις δύο κατευθύνσεις. Δύο επιμήκεις πέτρινοι τοίχοι γεφυρώνουν τους λόφους, επιτρέπουν στην κατοικία να «φωλιάσει» στην εσοχή αυτή και διατηρούν ταυτόχρονα τη συνέχεια του τοπίου που απλώνεται ανενόχλητο από πάνω της. Αυτή η απλή στρατηγική σβήνει τα όρια της κατοικίας και εξαφανίζει τον όγκο της από την ευρύτερη κορυφογραμμή του νησιού.

 

5.

Ένα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο Facebook Twitter

 

Η παρουσία του σπιτιού αποκαλύπτεται από τέσσερεις εσωτερικές αυλές, σκαλισμένες μέσα στο τοπίο που εξαπλώνεται στην οροφή. Οι αυλές χωρίζουν τους εσωτερικούς χώρους σε πέντε ξεχωριστά δωμάτια, ένα σχηματισμό ο οποίος μοιάζει με το νούμερο πέντε στα ζάρια. Έτσι όλοι οι υπόσκαφοι χώροι του σπιτιού φωτίζονται και αερίζονται διαμπερώς, οι εξωτερικοί χώροι προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα ενώ παράλληλα το σπίτι απολαμβάνει τη θέα και δημιουργεί μία συμπαγή αλλά και πλούσια σχέση με το έδαφος.

 

6.

Αρχιτέκτονες: decaARCHITECTURE,
Ομάδα έργου: Αλέξανδρος Βαίτσος, Carlos Loperena, Έλενα Ζαμπέλη, Kyle Gudsell, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου

Φωτογραφία
27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM

σχόλια

19 σχόλια
Το γεγονός ότι δεν έκτισαν ένα μεγαθήριο από μπετόν που θα ήταν ξένο στο περιβάλλον του και έκατσαν να σκεφτούν πώς δεν θα αλλοίωναν το τοπίο είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Ταυτόχρονα κανείς αρχιτέκτονας δεν θα παρουσίαζε τέτοιο έργο χωρίς να έχει σκεφτεί τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε μια τέτοια κατασκευή. Μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε τους αρχιτέκτονες ή να του δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία απ'ότι θα δίναμε σε ένα υπόγειο.
H ιδέα των 'χαμαλεόντειων' κατασκευών μεσα στη φύση δεν είναι φυσικά καινουργια κι έχει ήδη να επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα τις παρακάτω φωτο, από ξενοδοχειο μέσα σε δάσος στην Σουηδία:http://www.dailymail.co.uk/news/article-2052093/Now-THATS-tree-house-Startling-pictures-homes-canopies-enthusiasts-childhood-passion-new-heights.html#axzz2K17zzlCEΟΜΩΣ, δεν νομίζω ότι το σπίτι στην αντίπαρο αποτελεί μια επιτυχημένη υλοποίηση του παραπάνω κόνσεπτ, καθώς καταλήγει στερείται το περίφημο κυκλαδίτικο φως και την περίφημη κυκλαδίτικη θέα στη θάλασσα. Άλλο να βλέπουμε στιγμιαία τη φωτό και να μας εντυπωσιάζει η πρωτοποριακή σύλληψη και κατασκευή, κι άλλο να ζούμε εκεί μέσα. Εμένα θα με επιανε η καρδιά μου στα σιγουρα.Άλλωστε, όπως σωστά παρατήρησαν και στα παραπάνω σχόλια, η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αποτελεί από μόνη της υπόδειγμα ομορφιάς και σεβασμού στο φυσικό τοπίο. Έτσι, δεν νομιζω ότι 'κέρδισε' σε τίποτα το τοπίο, που δεν χτίστηκε ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι, αντιθέτως έχασαν οι ιδιοκτήτες την μοναδική αίσθηση των κυκλάδων.
Για την Βόρεια Ευρώπη καλό είναι ... Και για τις οθόνες μας καλό είναι ...Για Αιγαίο όμως ... αφού μπήκες που μπήκες στα έξοδα βρε αδερφέ, πάρε ένα παραθαλάσσιο οικοπεδάκι εκεί πέρα να χορταίνει το μάτι σου φως και μπλε. Βρίσκεσαι στο φιλέτο του πλανήτη, μην χώνεσαι κατά γης ...
Σαν να μην ήταν όμορφη η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με τα γραφικά ηλιόλουστα οικίσματα με τον λευκό ασβέστη, τα μπλε παραθυρόφυλλα και τις καμπυλωτές γραμμές, όλα σε μικρή κλίμακα.Καημένες μου Κυκλάδες
Το σπίτι αυτό φαίνεται να αναδεικνύει το κυκλαδίτικο τοπίο αντί να το αλιώνει, δίνοντας έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο και όχι στο μπετό που τόσο έχουμε συνηθίσει. Όμως αυτό φαίνεται να αφήνει μερικούς απο τους παραπάνω σχολιαστές παγερά αδιάφορους. Αν θέλουμε τα νησιά μας να διατηρήσουν την ομορφιά τους θα πρέπει να ρίξουμε τις παροπίδες και να δούμε τι έχουν να μας πουν οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες, αλλιώς θα πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην Ελληνική πολεοδομία. Δεν ξέρω κατά πόσο το θέλουμε αυτό.
και δεν ειναι θεμα των νησιωνειναι θεμα της φυσης γενικα!αυτη η εικονα ειναι σαν να δινει μια ελπιδα και μια ιδεα για να μπορεσουμε να ενταχθουμε μεσα στην φυση και να παψουμε να την καταστρεφουμε
Καταπληκτικο σπιτι! Υπεροχη ιδεα! (...απο τα διαφορα σχολια, φανταζομαι οτι υπαρχουν πολλοι που ακομα θεωρουν τις τρισαθλιες γκριζες, μελαγχολικες και βρωμικες πολυκατοικιες των Αθηνων με τα βουνα των σκουπιδιων απ εξω, πολυ πιο καλογουστες και ανθρωπινες απο αυτο το κτισμα... τι να πει κανεις;;;...)
Δηλαδή δεν υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός από το βιοκλιματικό ημιυπόγειο και την άθλια πολυκατοικία για να μας αρέσουν; Μη μας καταδικάζετε σε τόσο φτωχές επιλογές. :)
το σπιτι ειναι οντως καταπληκτικο.Δε νομιζω ομως πως κανεις το συγκρινει με τις πολυκατοικιες (αν και υπαρχουν ακομα καποιες πολυ ομορφες στην Αθηνα) αλλα πολυ φοβαμαι οτι πολλοι προτιμουν τις κακογουστες μονοκατοικιες με μαρμαρο παντου μεχρι και στις σκαλες (κινδυνος-θανατος), υπερβολικα μπαλκονια κλπ κλπ.Μπραβο σε αυτους που τα λεφτα που εχουν τα ξοδευουν σε διαφορετικες ιδεες και οχι σε σπιτια-τουρτα κρεμα σαντιγυ.
Αν μου το χάριζαν ή το κληρονομούσα μάλλον θα το πουλούσα!Δεν μπορώ να το κρίνω αρχιτεκτονικά αλλά αλλά αυτή η αίσθηση του υπόγειου που σου βγάζει, η έλλειψη φωτός μέσα, το άσχημο κατάξερο τοπίο τριγύρω...
Κόμπλεξ φίλε μου Δημήτρη G, συμπλέγματα, τι να κάνεις, ζηλεύουν που δεν μπορούν κι αυτοί να έχουν κάτι τόσο όμορφο και κυρίως τόσο πρωτότυπο. Να κάνουν αμέσως δήλωση εντυπωσιασμού ακόμα και όσοι δεν τους αρέσει γιατί αλλιώς θα τους βαφτίσουμε κομπλεξικούς να πούμε, ώστε να μάθουν άλλη φορά να σέβονται τα χρήματα και να μην αμφισβητούν την (α)καλαισθησία της μάζας που είμαστε εμείς.Την βίβλο της αισθητικής σας εσείς από που την αγοράσατε να πάρω κι εγώ μια κόπια?
Μεγάλη επιτυχία να καταφέρεις σε ένα ηλιόλουστο νησί με το μονάδικό στον κόσμο κυκλαδίτικο φώς, να κατασκευάσεις σε σημείο που δεν έχει τίποτα γύρω το απίστευτο κτίσμα "μονοκατοικία...υπόγειο"! Να το χαίρονται λοιπόν το υπόγειο τους. Άλλη μιά αρχιτεκτονική μπούρδα που θα εμπλουτίσει τα βιογραφικά των αρχιτεκτόνων και βοήθησε στο να κερδίσει ο...μπετατζής. Οι ματαιόδοξοι ιδιοκτήτες καμαρώνουν φαντάζομαι που έχουν κάτι το "ξεχωριστό".
Σα πυρηνικο καταφυγιο ειναι.Δενει αρμονικα με το περιβαλλον σα να μην υπαρχει καν...Ωραιο σαν ιδεα.Καλό για εξοχικη θερινη κατοικια, το Χειμωνα ομως;;;
Στη φωτογραφία 3 και κατ' επέκτασιν 4... τρέμω από συμπόνοια για τον ιδιοκτήτη καθώς αν πιάσει μια βροχή θα γεμίσει όοοοοοολο το προαύλιο (για να μην πω και η τζαμαρία) λάσπες!!!
@ karmiris Πολυ σωστα! κι αν καποιος προσεξει την φωτογραφια 3 φαινεται οτι οι αρχιτεκτονες δεν ειναι "χαζοι" και "ανεγκεφαλοι", αλλα εχουν προβλεψει για συλλογη νερου σε περιπτωση βροχης.