Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο Facebook Twitter
12

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια, θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο το μάθημα της κολύμβησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης και της Δ' τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.

Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή.

Επίσης, ο συνοδός εκπαιδευτικός θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών».

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Ο Φιλης δεν ελεγε τοτε που ειχε λυσσαξει με τα ιδιωτικα σχολεια οτι η παρεχομενη παιδεια πρεπει να ειναι ιδια για ολους τους μαθητες και να μη γινονται διακρισεις; Αν εφαρμοστει αυτο το μετρο σχετικα με την κολυμβηση δεν ειναι αδικο για τα παιδια σε περιοχες που απεχουν πανω απο 25 χιλ.; Αρα αυτος δε χωριζει τους μαθητες σε προνομιουχους και μη; Αλλα και περα απο αυτο θεωρω οτι το μετρο ειναι ανεφαρμοστο για πολλους πρακτικους λογους που επισημανθηκαν απο τους προηγουμενους σχολιαστες. Προφανως λογω της διεθνους εκθεσης θεσσαλονικης ο πρωθυπουργος ζητησε από τους υπουργους του να του προτεινουν διαφορες τετοιου τυπου ευφανταστες, αφενος για να εχει κατι να ανακοινωσει-αφου δεν εμεινε και τιποτα αλλο να ταξει- και αφετερου μηπως και εντυπωσιασει τον κοσμό με τις δηθεν πρωτοτυπες και τσιμπησει καμια ψηφο. Παντως ευελπιστω να διαψευστω και πραγματι να εφαρμοστει το μετρο ετσι ωστε ομως να αποδωσει πραγματικα, εστω και αν απο πισω κρυβεται σκοπιμοτητα.
Καλό στη θεωρία, στην πράξη χωλαίνει. Ένα τμήμα=25 μαθητές. Η πλειοψηφία των καθηγητών φυσικής αγωγής δεν έχουν καν ειδικότητα κολύμβησης. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι ξέρουν καλό κολύμπι; Πώς ακριβώς θα μάθουν κολύμβηση σε 25 παιδιά στην πισίνα ταυτόχρονα μέσα σε δέκα ώρες; Παράλληλα, αν κάθε τμήμα θέλει ένα δίωρο για την πισίνα, τί θα γίνει με όλα τα άλλα αθλήματα που γίνονται στο σχολείο;
Προφανώς αστειεύεσαι, ποια άλλα αθλήματα γίνονται στο σχολείο; Η εξαίρεση κάποιον φιλότιμων γυμναστών και γυμναστριών απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα: την ώρα της γυμναστικής πάρτε μια μπάλα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή βόλεϊ) και πάτε να παίξετε μόνοι σας ενώ ο καθηγητής πίνει τον φραπέ του.
1) Τα παιδιά θα συνοδεύουν τρεις μόνιμοι εκπ/κοί είτε αδιόριστοι απόφοιτοι της Φυσ.Αγωγής. Αν είναι μόνιμοι θα τους πληρώνει υπερωρίες; Αν είναι αδιόριστοι σκοπεύει να τους διορίσει; Με τι λεφτά; Μήπως θα απαιτήσει απλήρωτη εργασία; (όποιος πει ναι στην απλήρωτη εργασία, να μου δώσει παρακαλώ τα στοιχεία του. Έχω κάτι δουλίτσες που πρέπει να γίνουν στον κήπο μου)2) Ακόμα και για τις κοντινότερες αποστάσεις απαιτείται μεταφορά με πουλμαν - γιά λόγους ασφάλειας. Εκτός αν περιμένεις ότι 30 παιδιά θα περνάνε μπουλούκι την Κηφισίας στις 12:00 το μεσημέρι με τα πόδια. Δεν θα πάνε από πνιγμό, θα πάνε από τροχαίο.Τα έξοδα για τα χιλιάδες παιδιά Χ 3 μήνες πούλμαν, με τι λεφτά θα τα καλύψει;3) Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ήδη πλήρες. Αν προσθέσει 2 ώρες κολύμπι, είτε θα πρέπει να αυξήσει τις διδακτικές ώρες συνολικά είτε θα πρέπει να καταργήσει κάποιο άλλο μάθημα. Πως σκοπέυει να το κάνει αυτό;4) Ένα (μικρό) ποσοστό παιδιών δεν θα πηγαίνει για κολύμπι. Μουσουλμανάκια γιά θρησκευτικούς λόγους, άρρωστα παιδάκια, ανάπηρα κ.α. Ποιός θα φροντίζει αυτά τα παιδάκια όση ώρα οι συμμαθητές τους κολυμπάνε; Κι άλλοι (αδιόριστοι) εκπαιδευτικοί; Με τι λεφτά;5) Για να μάθει το παιδί στοιχειωδώς κολύμπι χρειάζονται τουλάχιστον 1 έως 2 χρόνια. Οι τρεις μήνες είναι γιά τα μάτια.Συμπέρασμα: πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο μέτρο φτηνού εντυπωσιασμού και μηδενικού αποτελέσματος. Τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει. Μακάρι να μάθαιναν οι έλληνες κολύμπι, αλλά με αυτό το μέτρο σίγουρα δεν.Ξεκίνησαν οι χαντρούλες για τους ιθαγενείς. Μάλλον πάμε για εκλογές.
Ναι, μπράβο, ωραίο ακούγεται. Αλλά ότι τι; Λύσαμε όλα τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης και είπατε να βάλετε και το κερασάκι στην τούρτα; Μήπως δουλευόμαστε μεταξύ μας, λέω εγώ τώρα; Μήπως δεν έχουμε προτεραιότητες; Εδώ πια τα παιδιά μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και δε ξέρουν ορθογραφία. Την οποία αν θυμάμαι σωστά μαθαίνεις στο δημοτικό. Μήπως να δίναμε πρώτα βάση σε τίποτα λίγο πιο σημαντικό;
ρε εχουμε πολλους πνιγμους καθε χρονο, ειναι βασικη δεξιοτητα για μια χωρα με τη μεγαλυτερη ακτογραμμη στην Ευρώπη.. θα επρεπε να γινουν περισσοτερα κολυμβητηρια κυριως σε ορεινες περιοχεςεπισης πρεπει να γινει και κατι υποχρεωτικο σχετικα με οδικη ασφαλεια, στο γυμνασιο/λυκειο που ξεκινουν και παιρνουν μηχανακια
Ας μην τα μηδενίζουμε όλα zkonmarine!Εάν αυτό ίσχυε στην Κούβα, ξέρεις πόσα παιδιά θα γλίτωναν από πνιγμό/πυροβολισμό προσπαθώντας να φύγουν κολυμπώντας από τη χώρα;
Το να μαθει ο αλλος ορθογραφια θελει σκληρη δουλεια και δεν πουλαει. Το να το παιξουμε πρωτοποριακοι με μια (ωραια πρωτοβουλια, δε λεω) θεσπιση μαθηματων κολυμβησης πουλαει.
Όπως λέει και η/ο byronwilliams, παιδεία είναι επίσης να γνωρίζεις πώς να συμπεριφέρεσαι με το νερό για να μην χάνεις βλακωδώς την ζωή σου. Πριν από 7-8 χρόνια υπήρξε περιστατικό πνιγμού 10χρονου παιδιού σε πισίνα όπου διεξαγόταν παιδικό πάρτυ. Γνωστή μου κοπέλα που εργαζόταν στο κατάστημα είδε να βγαίνουν από το στόμα του πνιγμένου παιδιού μακαρόνια! Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι μιας χώρας που βρέχεται κατά τα 3/4 από θάλασσα δεν γνωρίζουν, όχι μόνο να κολυμπούν, αλλά και πώς να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται μέσα σε μια ρηχή πισίνα.Όσο για την ορθογραφία, είμαι υπέρμαχος, αλλά το να στερήσεις από το παιδί την αθλοπαιδιά ή κάτι άλλο χρήσιμο για την επιβίωσή του δεν πρόκειται να το μάθει να γράφει ορθογραφημένα.Υ.Γ. Όντως μαθαίνεται στο Δημοτικό η ορθογραφία. Γνωρίζω γυναίκα που έχει τελειώσει μόνο Δημοτικό (πριν 40 χρόνια), εντούτοις γράφει ορθογραφημένα. Αλλά και στην ίδια ηλικία μαθαίνεις μπάνιο.