Επικίνδυνη ζωή: Περιστατικό που συνέβη στις 7 το πρωί στη Μύκονο

Επικίνδυνη ζωή: Περιστατικό που συνέβη στις 7 το πρωί στη Μύκονο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Super Paradise 1988 / Από το αρχείο του Jan Willemsen
23

Η Μύκονος είναι υπέροχη για διασκέδαση, αλλά μη σου τύχει πρόβλημα υγείας καλύτερα. Το ασθενοφόρο δεν αποκλείεται να είναι στην ΣΥΡΟ, ενώ αν δεν εφημερεύει κανείς ίσως χρειαστεί να βάλεις τις φωνές, ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές για να ξυπνήσουν κάποιον για τις πρώτες βοήθειες.

 

Αυτήν την εμπειρία τουλάχιστον είχε ο αναγνώστης μας Γιάννης Πανόπουλος, και την μοιράστηκε μαζί μου, με την ελπίδα «να γίνει κάτι επιτέλους».

 

Επικίνδυνη ζωή: Περιστατικό που συνέβη στις 7 το πρωί στη Μύκονο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: 1991 / Από το αρχείο του Jan Willemsen

 

Γράφει λοιπόν:

Η χώρα αυτή δυστυχώς δεν θα αλλάξει με τίποτα!

Περιστατικό που συνέβη στις 7 το πρωί στη Μύκονο! Το νησί που τα πάντα είναι υπερκοστολογημένα (απλή εξέταση σε κλινική 150 ευρώ αν δουλεύεις στο νησί, αντί 30 όπως είναι στην Αθήνα) και είναι το νησί που συντηρεί μεγάλο ποσοστό της Ελλάδας του 2016 από ανθρώπους που δουλεύουν το καλοκαίρι σε αυτό!


Ένας Άραβας, γύρω στα 30, πέφτει από ύψος 2,5 μέτρων με το κεφάλι σε μία αυλή στο κέντρο της Μυκόνου. Μέσα σε μία λίμνη αίματος, αυτός με ανοιγμένο το κεφάλι. Τον παρακολουθούν όλοι οι φίλοι του Άραβικής καταγωγής και προσπαθούν να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες, για να μην πεθάνει ο φίλος τους - και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη!

Περνώντας με το αμάξι με σταματάει μια κοπέλα από την παρέα του κλαίγοντας, λέγοντάς μου να καλέσω σε βοήθεια γιατί ο φίλος τους πεθαίνει! Αφού έχω καλέσει το 166 και ζητάω ασθενοφόρο μου δίνουν μια "ευγενικότατη" απάντηση πως το ασθενοφόρο είναι στη ΣΥΡΟ και δεν γίνεται να μας το στείλουν!

 

Παίρνουμε κατευθείαν, με την βοήθεια ακόμα ενός Έλληνα, στο Κέντρο Υγείας και μας λένε «έχουμε ενημερωθεί και ερχόμαστε!» (Η απόσταση είναι 1 χιλιόμετρο και για τα επόμενα 10 λεπτά κανένα ασθενοφόρο).

 

Καλώ κατευθείαν σε ιδιωτική κλινική και μου λένε «στέλνουμε αμέσως ασθενοφόρο». Στα επόμενα 5 λεπτά τίποτα. Ξανακαλώ την ιδιωτική κλινική και μου λένε ότι σε 3-4 λεπτά φτάνει εκεί! (Απόσταση λιγότερο από 1 χιλιόμετρο).

Οι φίλοι του μην μπορώντας να πιστέψουν πως δεν εμφανίζεται ασθενοφόρο, και βρίζοντας το σύστημα και τη χώρα μας, προσπαθούνε να τον σηκώσουν να τον βάλουν στο αμάξι να τον πάνε σε "νοσοκομείο".

 

Για να μην μακρηγορώ μετά από άλλα 4 τηλέφωνα στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ κλινική που παρακαλούσαμε να στείλουνε ασθενοφόρο για να σωθεί ο άνθρωπος, δεν είχε εμφανιστεί ΤΙΠΟΤΑ! Ο λόγος είναι πως δεν εφημέρευε γιατρός ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ!

 

Αφού πέρασαν 30 λεπτά εμφανίστηκε το πρώτο ασθενοφόρο του κέντρου Υγείας όπου ο οδηγός του ήταν ο οδηγός του ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΙΚΟΥ του νησιού με έναν γιατρό! Μετά από 5-6 λεπτά αφού προσπαθούνε να τον βάλουνε στο φορείο, φτάνει και το ασθενοφόρο της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, με τον οδηγό του να έχει αγουροξυπνημένα μάγουλα με ραγάδες από το μαξιλάρι, με μία γιατρό με βαμμένα μπλέ μάτια΄, έτοιμη για περιστατικό! Αφού ακούσανε ό,τι μπορεί να ειπωθεί απ' όλο τον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί γύρω, η γιατρός είχε και το θράσος να ρωτήσει γεμάτη ειρωνεία ποιος είναι ο λόγος που φωνάζουμε!


Αρχικά μακάρι να σωθεί ο άνθρωπος!

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι πως:

Αν δεν είχα πάρει 6 τηλέφωνα φωνάζοντας, δεν υπήρχε περίπτωση να ερχότανε ασθενοφόρο για κάποιους ξένους (ας περιμένουνε να πιάσει βάρδια ο πρωινός)!

Οι φίλοι του που έζησαν όλη αυτή την περιπέτεια πως να εμπιστευτούνε για τη ζωή τους αυτό το νησί και αυτή τη χώρα όταν δεν υπάρχει περίθαλψη και δεν μιλάμε καν για ΔΩΡΕΑΝ!

Αν κάθε μέρα γίνεται ένα παρόμοιο περιστατικό, πως να αναπτυχθεί ο τουρισμός;
Αν εμείς πάθουμε κάτι, να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έρθει πρώτη βοήθεια εγκαίρως!


Και όλα αυτά να τονίσω σε ένα νησί που μέσα σε 2 μήνες έρχονται ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ απο τους ξένους και όλο το νησί περιμένει αυτούς για να δουλέψει και να ζήσουν εκατοντάδες οικογένειες στην Ελλάδα! Απλά κάποιοι κοιτάνε μόνο πως θα βγάλουν περισσότερα χρήμα χωρίς να υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.
Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία! Ας έχουμε όλοι υγεία!
Καλημέρα!

  

23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Χριστέ μου.. Ελλάδα ποτέ δε θα αλλάξεις!!! δεν έχω λόγια.. Να σ'έχει καλά ο Θεός και η Παναγία πυ βρέθηκες εκεί και βοήθησες τον άνθρωπο!!! και ελπίζω να είναι καλά
Δεν ξέρω τι γίνεται στη Μύκονο, σε άλλο όμως τουριστικό νησί όπου ζω μόνιμα εγώ, το πρόβλημα της υγείας τους θερινούς μήνες έχει λυθεί με διωτική πρωτοβουλία η οποία κοστίζει. Π.χ. 200€ απλή μεταφορά με το ιδιωτικό ασθενοφόρο στο δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο το πρόβλημα της επάνδρωσης των νοσοκομείων των τουριστικών περιοχών τους θερινούς μήνες είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί. Ξέρετε πόσοι ειδικευμένοι γιατροί είναι άνεργοι; Αυτοί άλλωστε στελεχώνουν κατά τη θερινή περίοδο τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα! Αν το κράτος θέλει να επενδύσει στον τουρισμό μπορει να δημιουργήσει προγράμματα για τους άνεργους γιατρούς για τους θερινούς μήνες (αλλά σιγά μην το κάνει!)Όσο για το σχολιαστή που τον ενοχλεί τόσο η αναφορά στον τουρισμό να τον ενημερώσω ότι από τον τουρισμό ζούμε εμείς που δεν μένουμε στην Αθήνα! Δουλεύουμε σα σκυλιά 5 μήνες χωρίς ρεπό, χωρίς Σαββατοκύριακα, χωρίς να έχουμε δυνατότητα να αρρωστήσουμε γιατί θα χάσουμε το μεροκάματο, μοιράζουμε τα παιδιά μας δεξιά κι αριστερα για να χτυπάμε 12ωρα και 15ωρα τον Αύγουστο, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον υπόλοιπο χρόνο! Λοιπόν ναι, ο τουρισμός είναι το μόνο εξαγώγιμο προϊόν μας και οφείλουμε να τον οργανώσουμε καλύτερα!
Κυρίες και Κύριοι, ποιός είναι εκείνος που εμποδίζει τους Μυκονιάτες να οργανώσουν ένα ιδιωτικό κέντρο αντιμετώπισης επειγόντων, με όλα τα διαγνωστικό απαραίτητο εξοπλισμό το οποίο θα στελεχώνουν στην αρχή κάθε τουριστικής περιόδου με γιατρούς ειδικευμένους και έτσι να διαφυλάττουν τη φήμη που διεκδικούν ως απόλυτου τουριστικού προορισμού;
Τους εμποδίζει η πάγια νοοτροπία που λέει "εμείς θέλουμε μόνο την - αφορολόγητη - κονόμα από τον τουρισμό. Τις υποδομές να τις πληρώσουν τα κορόιδα οι έλληνες φορολογούμενοι".
Το πρώτο που μου χτυπάει άσχημα στο κείμενο είναι η *εφταπλή* αναφορά στις αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό. Είμαστε μια κοινωνία που έχει για θεό το χρήμα, και όλοι το βρίσκουν φυσιολογικό. Ο άνθρωπος πέθαινε, ο δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί, ο ιδιωτικός το ίδιο, η χώρα μας είναι άστα να πάνε, όλα είναι ένα γενικό μπάχαλο και το μόνο που μας ανησυχεί είναι το αν θα μειωθούν οι τουρίστες.Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ άλλο στο κείμενο που να τονίζεται ΕΦΤΑ φορές. (Και να έφερναν λεφτά οι τουρίστες, να πω χαλάλι. Αλλά μόνο κάτι παράσιτα ωφελούνται από τον τουρισμό, όλοι εμείς οι υπόλοιποι μόνο πληρώνουμε για τις τουριστικές υποδομές).Το δεύτερο πράγμα που με ξενίζει είναι το δημοφιλέστατο σπορ που λέγεται "για όλα φταίει ο δημόσιος τομέας". Στο κάτω κάτω, το δημόσιο ασθενοφόρο έφτασε νωρίτερα από το ιδιωτικό. Και το δημόσιο δεν παίρνει φράγκο, ενώ το ιδιωτικό χρυσοπληρώνεται.Το δημόσιο λειτουργεί - όπως λειτουργεί τέλος πάντων - 12 μήνες/χρόνο, το ιδιωτικό μόνο όποτε το συμφέρει.Ας μην συγκρίνουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες λοιπόν, μόνο και μόνο επειδή και τα 2 έχουν σχέση με γιατρούς.Ώστε το (δημόσιο) ασθενοφόρο ήταν στην Σύρο; Ε, και; Τώρα το καταλάβαμε; Τώρα θα πέσουμε (πάλι) από τα σύννεφα; Εδω και δεκαετίες ξεσκίζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ήταν που ήταν χάλια, ήρθαν και τα μνημόνια...). Ναι υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο. Από ένα Σύστημα Υγείας που το έχεις διαλύσει εδώ και χρόνια, τι άλλο περίμενες; Η ύπαρξη ενός μοναδικού ασθενοφόρου γιά Χ νησιά είναι γνωστή εδώ και κάτι χρόνια. Τώρα κατάλαβες ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο; Πρέπει πρώτα να ανοίξει το κεφάλι ενός ανθρώπου για να καταλάβεις ότι όταν έχεις μόνο 1 ασθενοφόρο, αυτό δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα παντού; Πιο πριν δεν μπορούσε να το σκεφτεί κανένας;Και ένα τελευταίο: ακόμα και η Σουηδία να ήμασταν, ακόμα και τα άπειρα λεφτά να διαθέταμε, πάλι με τις Κυκλάδες υπάρχει ένα μεγάλο οργανωτικό πρόβλημα: οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 1000 και τον Αύγουστο έχουμε 20.000 άτομα πάνω στο (κάθε) νησί.Οργανωτικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια τέτοια παροδική πληθυσμιακή έκρηξη, ακόμα κι αν λέγεσαι Σουηδία. Πόσο μάλλον αν λέγεσαι Ελλάδα.Θα στέλνεις υποχρεωτικά συμπληρωματικούς γιατρούς για 1 μήνα στα νησιά; Θα έχεις υποδομές για 20 χιλ. άτομα που επί 11 μήνες/χρόνο θα μένουν άδειες; Τι άλλο;Πριν εξασκήσουμε - για μια ακόμα φορά - το δημοφιλές άθλημα του γενικού γιουχαίσματος του δημόσιου τομέα, ας σκεφτούμε το *γιατί* γίνεται αυτό και το ποιές λύσεις θα ήταν καλύτερες.
Τα μνημόνια λένε πουθενά να κοπούν βασικά πράγματα όπως γιατροί, νοσηλευτές, ασθενοφόρα; Δε νομίζω. Αλλο λένε. Να κοπούν δημόσιες σπατάλες. Βεβαια οι κυβερνώντες μας θα κόψουν αυτά κι όχι τα πελατάκια τους.
Πρώτον τόνισα ήδη στο σχόλιο μου, ότι η Υγεία (και η Παιδεία) είχαν διαλυθεί πολύ πριν έρθουν τα μνημόνια. Τα μνημόνια επιδείνωσαν μιά κατάσταση που ήταν μπάχαλο από πριν.Δεύτερον, ούτε εσύ, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος ξέρει τι γράφουν μέσα τα μνημόνια. Εδώ δεν ξέρουν ούτε αυτοί που τα ψήφισαν (και τους πληρώνουμε).Εκτός αν διάβασες τις 7.500 σελίδες του τρίτου μνημόνιου και τις περίπου 25.000 σελίδες των δύο πρώτων, δεν ξέρεις (ξέρουμε) τι λένε τα μνημόνια και τι όχι.Δεν θα με εξέπλησσε αν στα μνημόνια ορίζεται και το κάθε πότε έχουμε δικαίωμα να αναπνέουμε - πόσο μάλλον το πόσα ασθενοφόρα θα έχει η Μυυυυυυκονοςςςς.Γενικώς, ξεκόλλα από τα μνημόνια σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ναι μεν τα μνημόνια είναι καταστροφή (αν και όχι γιά όλους), αλλά και τα λεφτά της Νορβηγίας να είχαμε, πάλι οι Κυκλαδες έχουν το τεράστιο πρόβλημα της 20πλης πληθυσμιακής έκρηξης κάθε Αύγουστο.
Απ ότι ξέρω τα μνημόνια προσπαθούν να χτίσουν ένα κανονικό κράτος. Η άοτυχημένη πολιτική προσπαθώντας να αποφύγουμε την εφαρμογή τους είναι αυτή που μας κρατάει ακόμα σε κρίση. Οταν υπαρχουν ακόμα συντάξεις των 2500 ευρώ στη ΔΕΗ ψάχνουμε αν φταίνε τα μνημόνια; Έχετε φαει το λαικισμό για τα κακά μνημόνια και τους κακούς ξένους αμάσητο...Ψαξτε στους πολιτικούς μας για την αποτυχία. Δε φταίει η Μέρκελ
Όποτε ας δούμε και που φταίμε εμείς. Φταίμε μήπως για την καθυστέρηση του ασθενοφόρου γιατί παρκαραμε εκεί που μας βολεύει για να κάνουμε το μπάνιο μας για να πάρουμε τσιγάρα, για να βγάλουμε φωτογραφίες? Όχι εμείς δεν τα κάνουμε αυτά. Γιατί Μύκονο δεν έχω σκοπό να πάω αλλά όπου και αν βρίσκομαι ανά την Ελλάδα αυτά βλέπω. Στην Αττική οδό είχε γίνει τροχαίο ατύχημα. Οι ενδείξεις έλεγαν να πάμε στις αριστερές λωρίδες. Αλλά υπήρχαν πάρα πολλοί """""έξυπνοι """ που πήγαιναν από την δεξιά και από την ανάγκης μαζί με το ασθενοφόρο γιατί αυτοί έπρεπε να μην χάσουν πέντε λεπτά. Γιατί αυτοί ή κάποιος δικός τους δεν θα χρειαστεί ποτέ ασθενοφόρο. Γιατί ο τραυματίας ήταν ξένος και εννοείται φταίει το κράτος και οι άλλοι. Και πλέον δεν ήμουν στην Αμοργό αλλά στην Αθήνα .
Τραγικό. Άλλο περιστατικό. Σε κάθε μονάδα επειγόντων στην Ελλάδα πρεπει να έχουν PEP δηλαδή την αγωγή που δίνεται μετά από υποπτη για μετάδοση hiv σεξουαλική πράξη. Αυτή πρεπει να δίνεται το γρηγορότερο και κυρίως μεσα σε 48 ώρες. Έχουν ενημερωθεί σχετικά ολα τα νοσοκομεία και ειδικά της Μυκόνου από γνωστό μου ειδικό γιατρο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε τηλεφώνημα στο νοσοκομείο Μυκόνου δεν ήξεραν καν τι είναι αυτή η αγωγή. Και δεν την είχαν. Γιατροί και νοσηλευτές. Ελληνικό δημόσιο. Μόνο για να το πληρώνουμε...
φιλε tktk και ihateuall ωραια τα μιλατε και συμφωνω με οσα προσθεσατε κατα καποιο τροπο στο αρθρο του Αρη αλλα θελω ως μικρη και ισως ανοητη που ειμαι να κανω μια ερωτηση. Εσεις που τα γραφετε ολα αυτα και με το δικιο σας σιχτιριζετε για το κρατος που ζειτε τι κανετε γι αυτο; Εννοωντας τι κανετε για να αλλαξει.. Εκτος απ το να ξεσπατε στο ιντερνετ.. Δεν νιωθετε μαλακες να πληρωνετε τοσους φορους για υπηρεσιες που δεν σας παρεχονται; Δεν προκειται για προσωπικη επιθεση, απλα εχω σιχαθει ολους οσους απλα εκφραζουν τη δυσαρεσκια τους για κατι και απ αυτο μονο περιμενουν να αλλαξει κατι. Το περιστατικο και η συζητηση εδω ειναι απλα μια αφορμη.. Απλα παρατηρω οτι σχεδον κανεις δεν ειναι ευχαριστημενος με το πως "λειτουργουν" καποια πραγματα στην Ελλαδα αλλα κανεις δεν κανει κατι για να τα αλλαξει. Αν οποιος ηταν ξυπνιος εκεινη την στιγμη και πηγαινε και τα γαμουσε ολα, συγγνωμη κιολας, και στην κλινικη και στο νοσοκομειο θα βλεπαμε αν καποιοι αποφασιζαν επιτελους να κουνησουν τον κωλο τους. Δεν γινεται να λεμε ενα δε βαριεσαι για ολα τελος παντων.. Και ειδικα οταν προκειται για μια ανθρωπινη ζωη. Και μιλαω σε τριτο προσωπο γιατι δεν ζω στην Ελλαδα (προτου παρεξηγηθω).
Οι ανθρωποι θυμώνουν γιατι πληρώνουν ένα σωρό λεφτά στο κράτος κι το κράτος έχει παροχές ανεπαρκέστατες. Είπες 100 φορες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν... Σαν τι δηλαδη;;; Να πάνε να κάνουν φασαρια επιτόπου οπως προτείνεις; Και ποιος θα ασχολθει; (για να μην αναφέρω τον κινδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού του μαινομενου!) Για να έχει νοημα η φασαρία που λές πρεπει να υπάρχει απο πίσω μηχανισμός που θα ασχοληθει. Εδω στην καλύτερη θα σκάσει καμιά τσιχλόφουσκα η ρεσεψιονίστ
Άλλες εξυπνάδες. Αυτό το pill το παίρνεις μόνος σου σε φαρμακεία. Κατά του hiv μόνο σε επειγοντα σε δημόσιο νοσοκομείο. Φαντάζομαι και οι συγκεκριμένοι ελληνάρες γιατροί έτσι θα αντιμετωπίζουν το θέμα. Με πλακίτσα που ίσως κοστίζει ζωές...δε βαριέσαι...ελλαδίτσα....μόνο τους ευρωπαικούς μισθούς θέλουμε...
Για το ασθενοφόρο που άργησε 30 λεπτά απλά απαράδεκτο. Ο ασθενής ήταν τυχερός που επέζησε. Για τα 150 ευρώ όμως της απλής εξέτασης θα διαφωνησω. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε χτύπημα στο κεφάλι γεγονός που χρίζει άμεσα μαγνητικής. Δεν γνωρίζω κάποια ιδιωτική κλινική που να την κοστολογει κάτω από 80-100 ευρώ και στην Αθήνα. Μαζί με τα έξοδα των υπολοίπων εξετάσεων καλή τιμή είναι τα 150€.
Καταρχήν περαστικά στον άνθρωπο που χτύπησε και μακάρι να είναι καλά. Από κει και πέρα είναι θλιβερό για μένα ότι για ακόμα και σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή και είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν ασθενοφόρα, μας διακατέχει ο αρχοντοχωριατισμός και ο σεξισμός. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ασθενοφόρο για πόσα νησιά είανι τραγικό, αλλά δεν σημαίνει πως επειδή στην Μύκονο είναι πιο πλούσιοι οι τουρίστες και προσφέρουν ''πολλά εκατομμύρια ευρώ'' έχουν περισσότερο δικαίωμα στην περίθαλψη από τον φτωχό. Να τονίσω βέβαια ότι το αρχικό ποστ διαφέρει με αυτό που έχετε δημοσιεύσει, λείπουν πχ οι χαρακτηρισμοί ''γιατρός Barbie'' (δικαιωμά της της γυναίκας να εμφανιστεί και με μπλε και πορτοκαλί μάτια, ακόμα και με το μπικίνι).
Με πορτοκαλι ματια κ μπικινι? Οχι φιλε, ειναι υποχρεωμενη να εμφανιστει με την ιατρικη ρομπα. Αν ειναι να πηγαινουν με τις τουαλετες μα χειρουργουν. Εσκασε γιατρος στα επειγοντα με τρεσα μεχρι τον κωλο και εσκυβε να με εξετασει και επεφταν οι τρεσες στα αιματα.
Πολύ μπερδεμένα μας τα λες. Όταν ένας τόπος πουλάει σε τιμές πολλαπλάσιες του κανονικού οφείλει να παρέχει και τις ανάλογες υπηρεσίες, ειδικά στον τομέα της περίθαλψης που είναι θεμελιώδους σημασίας. Και οι φτωχοί δεν παραθερίζουν στην Μύκονο.