Σοκ στις ΗΠΑ: Βίντεο καταγράφει την εν ψυχρώ δολοφονία Aφροαμερικανού πλανόδιου πωλητή από αστυνομικούς

Σοκ στις ΗΠΑ: Βίντεο καταγράφει την εν ψυχρώ δολοφονία Aφροαμερικανού πλανόδιου πωλητή από αστυνομικούς Facebook Twitter
6

Nέο περιστατικό εν ψυχρώ δολοφονίας Αφροαμερικανού από λευκούς αστυνομικούς, αυτή τη φορά στη Λουιζιάνα, έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει δύο λευκούς αστυνομικούς, στελέχη του τμήματος του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνας, να προσπαθούν να συλλάβουν εναν ύποπτο στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος.

Σύμφωνα με αυτό το βίντεο, όπου όμως δεν καταγράφεται ολόκληρη η ακολουθία των γεγονότων, ο άνδρας μοιάζει να αντιστέκεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον διατάσσουν να πέσει στο έδαφος. Ένας εξ αυτών τον ρίχνει τελικά με τη βία κάτω, ενώ ο συνάδελφός του τον βοηθάει καθώς επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει.

«Είναι οπλισμένος!» ακούγεται κάποιος να φωνάζει. Οι δύο αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα τους και ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.

Η αστυνομία του Μπατόν Ρουζ αναγνώρισε το θύμα ως τον Άλτον Στέρλινγκ, ηλικίας 37 ετών. Πωλούσε CD στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 00.35 την Τρίτη τοπική ώρα (07.35 ώρα Ελλάδας). Η αστυνομία επενέβη έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα όπου ένας άγνωστος υποστήριζε ότι τον απειλούσε ένας άνδρας με ένα πιστόλι, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Υπήρξε μια συμπλοκή μεταξύ του Στέρλινγκ και των αστυνομικών. Ο Στέρλινγκ πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και απεβίωσε επί τόπου» έγραψε η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Facebook.

Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καταστήματος Abdullah Muflahi δήλωσε στο Advocate πως οι αστυνομικοί ήταν «επιθετικοί» από την αρχή αλλά και ότι ο Sterling ήταν μεν οπλισμένος, αλλά δεν είχε το χέρι του κοντά στην τσέπη του την ώρα που πυροβολήθηκε.

Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει «η ισχύουσα διαδικασία» διευκρίνισε η αστυνομία, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

«Ο βασικός φορέας που θα αναλάβει την έρευνα θα είναι το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του γραφείου του εισαγγελέα της Λουιζιάνας και του FBI» δήλωσε ο Τζον Μπελ Έντουαρντς σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από το κατάστημα όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, φώναζαν «μην πυροβολείτε» και «Black Lives Matter» (oι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία), όπως ακριβώς ονομάζεται το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Ο θάνατος του Άλτον Στέρλινγκ είναι ένα «νόμιμο λιντσάρισμα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να το τιμωρήσει. #Οργισμένος» ανέφερε ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, γνωστός για την δράση του υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Δεν του έδωσαν ούτε μία ευκαιρία» κατήγγειλε σήμερα η θεία του θύματος Σάντρα Στέρλινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Εάν το πρόσωπο που κατέγραψε το περιστατικό δεν ήταν στο σημείο εκείνο για να τραβήξει το βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα σήμερα» συνέχισε η ίδια.

Οι συγγενείς του 37χρονου απηύθυναν έκκληση για ηρεμία στους διαδηλωτές.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
To βίντεο είναι αρκετά μικρο για να αντιληφθεί κάποιος σφαιρικά το τί έγινε, αλλά από ότι διάβασα οι αστυνομικοί είχαν απέναντί τους έναν πρώην βιαστή.Από αυτούς που η πλειονότητα των Eλληνων εύχεται να κρεμαστούν στο Σύνταγμα και ανακαλύπτουν διάφορες φρικιαστικές τιμωρίες.You know..Απλά το αναφέρω!But Sterling was also a registered sex offender, state records show. He was convicted in 2000 of carnal knowledge of a juvenile and was released from prison in 2004. (http://heavy.com/news/2016/07/alton-sterling-baton-rouge-louisiana-police-shooting-victim-suspect-video-photos-facebook-family-protests-officers-names/According to court documents, Sterling, then 20, was arrested after he impregnated a 14-year-old girl. The girl’s mother reported him to police.)
Κυρά δασκάλα μου τα εν λόγω όργανα δεν το ήξεραν αυτό που λες μάλλον-για άλλο λόγο πήγαν, και κατά δεύτερον οι ελληνάρες που βρήκες ευκαιρία(;) να θυμηθείς μένουν μόνο στο επίπεδο των ευχών (προς το παρόν...) και δεν τραβούν κουμπούρια για ψιλού πήδημα ωσάν καουμπόηδες, ούτε στήνουν ηλεκτρικές καρέκλες...
Σε σταματάνε στην Αμερική δύο αστυνομικοί που ξέρεις από μικρό παιδί ότι δεν παίζεις μαζί τους γιατί πυροβολουν με το παραμικρό. Εσύ οπλοφορείς (ότι χειρότερο), και αντί να υπακούσεις σε ότι σου λένε εσύ αντιστέκεσαι και παλεύεις μαζί τους. Τρως τις σφαίρες και μετά βγαίνει η θεία σου και λέει ότι δεν σου έδωσαν ούτε μία ευκαιρία.Δηλαδή τι ευκαιρία να σου δώσουν; Να σε αφήσουν να τους πυροβολησεις πρώτος για να δουν αν τους πετύχεις; Δηλαδή υπάρχει πιο χαζός θάνατος από αυτόν;
Ο άνθρωπος όντως δεν μοιάζει για τέρας νοημοσύνης ή ψυχραιμίας. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν χαζοί θάνατοι Magellan υπό αυτές τις συνθήκες. Αν είσαι 120 κιλά και σε πετάξουν κάτω και σου πατήσουν το κεφάλι απλώς επειδή μπορούν, αυτά που ήξερες από παιδί ίσως και να πάνε περίπατο εκείνες τις στιγμές. Δεν ξέρω αν ήταν άγιος ο άνθρωπος ή επικίνδυνος οπλοφορών, ξέρω πως στο επίμαχο σημείο η κάμερα αποσύρεται αφήνοντας μας με τον άνδρα κάτω και τον αστυνόμο να τον σημαδεύει εξ επαφής στο κεφάλι. Ξέρω πως ήταν μαύρος επίσης… Και έχουμε δει άλλα βίντεο με αμερικανούς μπάτσους (επίτηδες ο όρος) να πυροβολούν παιδιά σε πολύ ασφαλέστερες συνθήκες από αυτή. Δυστυχώς, γενικά τα έχουμε δει όλα καθώς πλέον η φρίκη καταγράφεται και κάποιοι ψύχραιμα αρχίζουν τους συγκρητισμούς και τις ετυμηγορίες περί «χαζών θανάτων»…
Δηλαδή είδες το βίντεο, και κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα; Καμιά σημασία δεν έχει αν οπλοφορούσε ή όχι. Κανένας δεν πάλεψε. Όταν του όρμηξαν στεκόταν απλά όρθιος και προσπαθούσε να συνεννοηθεί μαζί τους.Τον ακινητοποίησαν στο έδαφος δια της βίας, και αφού του κλείδωσαν το κεφάλι και τα χέρια, ο ένας αστυνομικός έβγαλε το όπλο του και τον εκτέλεσε εξ' επαφής.Όσο για τις δηλώσεις της θείας, είναι απλά μια μεταφραστική αστοχία, το "didn't had a chance" θα μπορούσε να ερμηνευτεί ορθότερα σαν "δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει" ή κάτι τέτοιο, υποδηλώνει πόσο ανήμπορος ήταν να προστατευτεί από την στιγμή που τον έβαλαν στο μάτι.Δεν κατάλαβα, εσύ επικροτείς το γεγονός ότι "με τους αστυνομικούς δεν παίζεις γιατί πυροβολούν με το παραμικρό" ή το καταδικάζεις;
Μάλλον δεν σε ενδιαφέρει, αν κρίνω από τις ανακριβείες και τις κωλοτούμπες στο σχόλιο σου για να κατηγορήσεις το θύμα, αλλά: 1) Η οπλοκατοχή είναι νόμιμη στη Λουιζιάνα. Ούτε εγώ συμφωνώ, αλλά αυτός είναι ο νόμος και ισχύει πάντα, όχι μόνο όταν μας βολεύει. 2) Το όπλο βρισκόταν στην τσέπη του και πάντως δεν απειλούσε κανέναν, όπως φαίνεται εδώ: https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/06/alton-sterling-gun-baton-rouge-new-video3) Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και οι αυτόπτες μάρτυρες που τράβηξαν το βίντεο επιβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε αντίσταση από το θύμα.4) Το θύμα πυροβολήθηκε 5 ή 6 φορές, ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένο από 2 άτομα στο έδαφος, και οι μισοί πυροβολισμοί είναι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή τραύματα εισόδου στην πλάτη του. Όποιος μπορεί να μας εξηγήσει πώς απειλείς κάποιον όντας ακίνητος και ξαπλωμένος μπρούμυτα, τον προσκαλώ να το κάνει.5) Η δουλειά των αστυνομικών είναι η διατήρηση της τάξης. Όχι η κλιμάκωση της κάθε επαφής με πολίτες με την παραμικρή, υποθετική ή μη, αφορμή. Η ιδιότητα και μόνο του αστυνομικού δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε χρήση βίας. https://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_force_continuum6) Χωρίς άλλα σχόλια: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/falcon-heights-shooting-facebook-live-video-aftermath-st-paul-philando-castile-lavish-reynolds-a7124311.html