Στο σημερινό «Α μπα»: χειρισμός νηπιαγωγείου

Στο σημερινό «Α μπα»: χειρισμός νηπιαγωγείου Facebook Twitter
90

 

__________________
1.


Αν και περίπου ξέρω τι θα μου πεις, θέλω να το ακούσω με τα λόγια σου. Πολύ συνοπτικά η κατάσταση είναι η εξής:
Ηρθε στη δουλειά πριν ένα χρόνο και πριν κλείσει μήνα άρχισε να με κοιτάζει έντονα και να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μου. Στη αρχή πίστεψα ότι είναι η ιδέα μου, με τίποτα δεν θα πήγαινε το μυαλό μου στην πιθανότητα να του αρέσω. Πολύ μικρότερός μου και πολύ εμφανίσιμος. Τελικά διαπίστωσα ότι πράγματι κάτι έπαιζε καθώς εκδήλωνε το ενδιαφέρον του με διάφορους τρόπους - κυρίως μέσω της γλώσσας του σώματος του. Ντροπαλός, σοβαρός και λιγομίλητος γενικά. Καθώς συνέχιζε να με κοιτάζει με ένταση και άλλες φορές με τρυφερότητα, κάποια στιγμή πήρα το θάρρος και του ζήτησα εγώ να βγούμε. Σαν να πανοκοβλήθηκε και βρήκε δικαιολογία να αρνηθεί. Μέτά από 2-3 μήνες που συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση του ξαναζήτησα και αφού είπε ναι, το άφησα επάνω του να διαλέξει που και πότε. Πέρασε καιρός χωρίς να πει κάτι, ενώ εξακολουθούσε να με κοιτάζει. Χωριστήκαμε για ένα μήνα το καλοκαίρι. Όταν γυρίσαμε στη δουλειά μια από τα ίδια και πιο έντονα. Μετά από τα πολλά, πριν τα Χριστούγεννα τον ρώτησα ευθέως αν ενδιαφέρεται για μένα και μου είπε πως μόνο φιλικά. Πάνω που το πήρα απόφαση, όταν γυρίσαμε στο γραφείο μετά τις γιορτές, άρχισε τα ίδια και πιο έντονα. Τον έχω ερωτευθεί όσο δεν παίρνει και υποφέρω απελπισμένα. Ξέρω ότι δεν έπρεπε να το επιτρέψω αλλά με πέτυχε σε ευάλωτη φάση της ζωής μου. Λες να βρει το κουράγιο να μιλήσει?
Ευχαριστώ.

 

Λες να είναι το κουράγιο που τον εμποδίζει;


Θέλω πραγματικά να σε πιστέψω, αλλά μια πεποίθηση ότι κάποιος σε ποθεί επί μήνες, όταν το μόνο στοιχείο που έχεις είναι ότι «σε κοιτάζει», και όταν του ζητάς να βγείτε σου λέει όχι, αν μη τι άλλο, με προβλήματίζει. Τον ρώτησες ευθέως πώς σε βλέπει, και σου απάντησε «φιλικά». Τελικά με προβληματίζει που δεν σε προβληματίζει εσένα η ερώτηση «μήπως είναι όλα στο μυαλό σου». Στην αρχή αμφέβαλλες, αλλά μετά σιγουρεύτηκες «από την στάση του σώματος». Εντάξει, είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά με τόσες κρούσεις, τόσες προσπάθειες από μέρους του, η μόνη εξήγηση που βρίσκεις είναι ότι του λείπει το κουράγιο να σου μιλήσει;

__________________
2.


Aγαπητή μου Α,μπα
εδώ και ένα χρόνο βρίσκομαι με έναν άνθρωπο που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερός μου(εγώ 24 αυτός 44) και ο οποίος ήταν και ο πρώτος μου. και ενώ είχαμε συμφωνήσει να έχουμε μόνο σεξουαλική σχέση, χθες μου ανακοίνωσε ότι νιώθει πράγματα για μένα και θα θελε να προσπαθήσουμε να το δούμε πιο σοβαρά. έπεσα απ'τα σύννεφα. η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το διάστημα πέρα από το σεξ, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και μου χει προτείνει άπειρες φορές να κάνουμε πράγματα μαζί πέρα της κρεβατοκάμαρας( να πάμε πχ ένα σινεμα κτλ). και γω νιώθω έντονα πράγματα για κείνον, τον θαυμάζω σαν άνθρωπο για το μυαλό του, για τις συζητήσεις που κάνουμε και για όλα όσα έχει καταφέρει. δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες από τώρα , αλλά ναι είναι και για μένα ξεχωριστός. όμως φοβάμαι ρε συ Α,μπα. φοβάμαι να το προχωρήσω γιατί ένα μεγάλο ποσοστό σχέσεων δεν πάει καλά και αν αυτή η ιστορία τελειώσει άσχημα αυτός που θα χει πληγωθεί περισσότερο θα μαι εγώ. κάθε φορά που μου λεγε να πάμε με την παρέα του σε κάποιο μπαρ έβρισκα μια δικαιολογία, γιατί φοβόμουν ότι θα με θεωρούσαν λίγη για κείνον. επίσης φοβάμαι μη με βαρεθεί, ή μη γνωρίσει κάποια που να του αρέσει περισσότερο (δουλεύει νύχτα οπότε έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο). ξέρω πως ο ενθουσιασμός περνάει πολύ γρήγορα, και δε θέλω να παραμυθιάζω τον εαυτό μου. θέλω πάντα να κρατάω μια πισινή. εσύ τι θα με συμβούλευες?- Νικόλ

Η πισινή είναι η επιφύλαξη που σε συγκρατεί όταν κάνεις κάτι που ξέρεις ότι έχει ρίσκο. Όχι η απόρριψη οποιασδήποτε κίνησης που έχει ρίσκο.


Μπορεί να σε βαρεθεί, ή να γνωρίσει άλλη που του αρέσει περισσότερο, μπορεί. Γιατί αποκλείεις να συμβεί αυτό σε σένα; Γιατί τόση σιγουριά ότι αυτός που θα πληγωθεί περισσότερο θα είσαι εσύ; Αν είσαι σίγουρη, δυστυχώς είναι και πιθανό να συμβεί, γιατί προκειμένου να κρατήσεις αυτή τη σιγουριά, θα πρέπει να συντηρείς την πεποίθηση σου ότι για κάποιο λόγο αυτός είναι καλύτερος από σένα. Πολύ συχνά προτιμάμε να πληγωθούμε βαθιά, παρά να εγκαταλείψουμε τις σιγουριές μας.


Ένας άνθρωπος είναι, όπως κι εσύ. Και περνάτε καλά. Δεν σου ζήτησε να κλεφτείτε για να ζήσετε σε μια σπηλιά. Ένα βήμα τη φορά, και βλέπεις.

__________________
3.


Α μπα,
Ειμαι η Α., 27, και δουλεύω σε ένα νοσοκομείο της κεντρικής Ευρώπης εδώ και 1 χρόνο περίπου. Η προσαρμογή με τη γλώσσα και τις νέες εργασιακές συνθήκες δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά μπορώ πλέον να πω ότι είμαι ευχαριστημενη με την εξέλιξη μου. Χτες το βράδυ βγήκαμε με συναδέλφους και σε κάποια φάση μια κοπέλα μου κάνει (σε στιγμή που είχανε σταματήσει όλοι να μιλάνε) "εσύ Α. μένεις ακόμα στην εστία?" (Πρόκειται για ένα κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο όπου έχω ένα δωμάτιο και μοιράζομαι μπάνιο και κουζίνα με άλλο ένα άτομο) αλλά με ύφος τέρμα υποτιμητικό. Αυτο επέφερε και άλλα παρόμοια σχόλια.. Εγώ απλά χαμογέλασα και ειπα οτι το βρισκω βολικο. Ομως η αληθεια ειναι πως εγινα 1000 κομματια και ήθελα να φύγω τρέχοντας.
Να διευκρινίσω ότι μένω σε αυτό το σπίτι, διότι δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα αν θέλω να μείνω μόνιμα στο εξωτερικό και το ενοίκιο εδώ είναι ένας μισθός στην Ελλάδα. Οπότε αν γυρίσω τελικά τα χρήματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία.
Τι μπορώ να απαντάω σε τέτοιου είδους σχόλια? (Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.-Α.

Γιατί να μη λες την αλήθεια; Η συλλογιστική σου είναι μια χαρά, καλά κάνεις που μένεις εκεί που μένεις. Δεν χρειάζεται να πεις ότι το ενοίκιο είναι ένας μισθός στην Ελλάδα, αλλά ότι νιώθεις ακόμη προσωρινή εκεί και δεν έχεις αποφασίσει πού θέλεις να μείνεις. Δεν έχω καταλάβει γιατί ακριβώς νιώθεις τόσο άσχημα, γιατί ένιωσες και χίλια κομμάτια. Νιώθεις μειονεκτικά επειδή δυσκολεύτηκες, επειδή είσαι ξένη, και σου έρχεται κόλπος όταν οι άλλοι εντοπίζουν κάτι διαφορετικό σε σένα; Σε πιστεύω όταν λες ότι υπάρχει κάτι περιπαιχτικό στην διάθεση των άλλων, αλλά πρέπει κι εσύ να με πιστέψεις όταν σου λέω ότι υπάρχει περίπτωση να μεγεθύνεις αυτά που σου λένε υπό το πρίσμα του «τα κατάφερα αλλά ακόμα δεν είμαι όσο καλοί είναι οι άλλοι». Μη φοβάσαι κανέναν, είσαι εκεί επειδή εκεί ανήκεις, κέρδισες τη θέση σου και έχεις δικαίωμα να χειρίζεσαι τη ζωή σου όπως θες. Δεν φαντάζεσαι πόσο λουφάζουν οι άλλοι όταν απαντάς με αυτοπεποίθηση (και δεν χρειάζεται καν πολλή.)

__________________
4.

Γεια σου ρε Αμπα. Οι συνθηκες με εφεραν κλεισμενο καπου που δεν θα ηθελα να αναφερω για ευνοητους λογους. Εκει μεσα ερωτευτηκα . Για πρωτη φορα ατομο του ιδιου φυλου. Ηξερα οτι ειμαι ανοιχτος ως προς τη σεξουαλικοτητα μου αλλα ερωτας δεν μου χε προκυψει. Δεν ξερω καν αν ειναι ερωτας..ετσι το μεταφρασα εγω μιας κι ηθελα να τον κανω να γελαει, ηθελα τη προσοχη του, τον ηθελα δικο μου. Στις φαντασιωσεις μου δε μπαινω ποτε μεσα οποτε αν ποτε συνεβαινε κατι δεν ξερω τι ρολο θα βαρουσα αλλα δε με νοιαζε. Που λες..μεχρι τοτε ημουν μονο με κοπελες αλλα με το που τον γνωρισα δε μπορουσα να σταματησω να τον σκεφτομαι. Φιλουσα τη κοπελα μου και τον σκεφτομουν..οποτε ειπα τελος με ολα. Θα τον κυνηγησω οσο επικινδυνο κι αν ηταν αυτο. Σκοπευα να κανω τη κινηση μου οταν τελειωσει αυτη η φυλακη αλλα κατι αλλαξε. Ο Τυπος αρχισε να δειχνει σημαδια..σε συζητηση για εμμονες πετουσε ξεμπαρκα την ομοφυλοφιλια..και γενικα το ανεφερε συχνα πυκνα ακυρα που εμενα με εκανε να καταλαβω πως το σκεφτεται. Τοτε πεταξα μια σποντα και το αφησα να κυλησει..και κυλησε ρε αμπα..ο Τυπος ηρθε πιο κοντα μου..το ενιωσα..αρχισε να μου μιλαει μες στα ματια, χωρις να λεει κατι ερωτικο, νοιαζοταν για μενα..τι κανω κτλπ μου κανε παραπονα...τι να λεω τωρα....σε μια κινηση για το κατι παραπανω απομακρυνθηκε. Ενα τηλεφωνακι μη φανταστεις. Παρολα αυτα γυρισε και παλι λεγοντας κατι του τυπου σε σκεφτομουν χθες. Τοτε ειπα θα κανω τη κινηση ματ. Κι εκεινος παρολο που με απεθυσε..χαμογελουσε. Του λεω δε παιζει να ναι στο μυαλο μου και το παιζε ανηξερος. Με ρωτουσε ποιο; Δε ξερω ρε αμπα...μπορει και να ταν τελικα. Το θεμα ειναι οτι παλι κατεληξα ρακκος να θελω κατι που δεν μπορω να χω..να θελω να πνιγω στο αλκοολ και στα τσιγαρα αλλα να μη πρεπει γιατι εχω ξαναπαει εκει και καηκα. Βοηθα με..πες μου κατι που θα το ελεγες σε εναν πολυ καλο σου φιλο για να τον συμβουλεψεις. Να περιμενω; πως να τη παλεψω γνωριζοντας οτι θα τον βλεπω μιας κι ειμαστε στην ιδια "φυλακη";;- Κανενας

Θα την παλέψεις επειδή δεν έχεις και άλλη επιλογή. Δεν ξέρω αν σε παίζει ο άλλος, ή αν έχει προβλήματα ντουλάπας, ή αν συμβαίνουν και τα δύο. Ποιος ξέρει – το θέμα είναι ότι έτσι είναι, και δεν μπορείς να το αλλάξεις. Σε έχει κρεμάμενο, και είσαι εκτεθειμένος.


Προτείνω να απολαύσεις αυτό που σου συμβαίνει. Αυτό θα σου έλεγα αν ήσουν ένας πολύ καλός φίλος. Δεν πειράζει που είσαι εκτεθειμένος. Δεν πειράζει που σε παίζει κάποιος. Δεν πειράζει που την πάτησες. Δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις, ή ότι είσαι αξιολύπητος, ότι είσαι χαμένος, ότι κάποιος έχει κερδίσει εις βάρος σου. Αυτό που νιώθεις, είναι δικό σου κέρδος. Αν ο άλλος δεν ανταποκρίνεται, χάνει αυτό που ζεις. Θα το ζήσει με κάποιον άλλον, αλλά όχι με σένα. Όμως ούτε να σου το πάρει μπορεί, ούτε να σου το ακυρώσει.


Προσπάθησε μόνο να μην επιτρέπεις να κάνει τον ανήξερο. Αυτό, μπορείς να το διεκδικήσεις.

__________________
5.


Πιστεύω ότι η Ελληνίδα γυναίκα είναι κακιά, έχει κακία μέσα της. Φταίνε πολλά όπως το ότι από την στιγμή που γεννιέται συνήθως είναι αδικημένη γιατί η οικογένεια προωθεί το αγόρι. Φταίει το ότι η μάνα της είναι κακιά γυναίκα, και αυτή για τους δικούς της λόγους. Πολλά φταίνε. Όμως η κατάληξη είναι η γυναίκα στην Ελλάδα να γίνεται κακός άνθρωπος, να έχει πολύ κακία μέσα της.
Έχω ακούσει πολλές ιστορίες με γυναίκες που φέρονται πολύ άσχημα σε άλλες γυναίκες. Δεν είναι ψέματα οι ιστορίες αυτές, τουναντίον. Αυτό είναι ένα μέρος της πραγματικότητας, δεν είναι για να λέει κανείς ότι είναι υπερβολή ή είναι ψέματα. Έτσι δεν γίνεται τίποτα, έτσι όλα συνεχίζονται χωρίς να αλλάζει τίποτα.
Η γυναίκα στην Ελλάδα επειδή είναι κακιά τελικά μεγαλώνει τα παιδιά της μέσα στην κακία.
Η κακία μας δεν είναι καθόλου άσχετη με την κατάστασή μας ως χώρα. Κάθε άλλο, πηγαίνει χέρι χέρι. Τελικά φαίνεται ότι πληρώνουμε το νόμισμα. Πάλι καλά.

Οι σκέψεις που κάνεις είναι αντικοινωνικές, πολύ προβληματικές, κι επικίνδυνες. Επικίνδυνες και για σένα, και για τους γύρω σου. Κάνε με αυτή την πληροφορία ό,τι νομίζεις, άλλωστε δεν ρωτάς κάτι. Εύχομαι να μείνεις στις σκέψεις και να μην προσπαθήσεις στο μέλλον να δικαιολογήσεις βίαιες πράξεις με αυτές τις ιδέες. Αν νιώσεις ότι πρέπει να τιμωρηθεί κάποια ή κάποιες επειδή τα πράγματα είναι όπως τα σκέφτεσαι, ζήτα βοήθεια.

__________________
6.


Αγαπητή Α μπα,

Το μαρτύριο μου είναι οι γονείς μου. Είμαι 29 χρονών και έχω περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Για να στα περιγράψω πρέπει να γράφω μέρες οπότε θα προσπαθήσω να είμαι σαφής και περιεκτική. Παντρεύτηκαν παιδιά 18 χρονών και αμέσως έκαναν παιδιά, μεγάλωσαν και προσπάθησαν να χτίσουν τη ζωή τους στα τρελά χρόνια της Ελλάδας και σαν άπειροι, αμόρφωτοι και ανεύθυνοι καταχρεώθηκαν. Ανέκαθεν υπήρχαν σοβαρά θέματα μεταξύ τους ο πατέρας διαρκώς απών, τζόγο, κωλόμπαρα κ.λ.π., η μητέρα με μόνιμη κατάθλιψη συν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα 40 τους χώρισαν. Εγώ μπήκα στη μέση στήριξα τη μάνα μου οικονομικά και ψυχολογικά, κατηγορήθηκα πολλές φορές από τον πατέρα μου ότι εγώ φταίω και έφαγα και στη μάπα τα "θα αυτοκτονήσω" του όταν ήταν πιωμένος. Μετά από όλα αυτά τους πιάνει και μία κρίση παλιμπαιδισμού και ήρθε κι έδεσε το γλυκό. Από τότε μέχρι τώρα έχουν κάνει άπειρες και σοβαρές βλακείες με αποτέλεσμα να πιάσουν πάτο. Εγώ αν και έφυγα από το σπίτι στα 23 μου τους στηρίζω όποτε έχουν χρειαστεί με αποτέλεσμα και οι δύο να μου χρωστάνε λεφτά. Η μάνα μου προσπαθεί και έχει μπει σε σειρά αφού ανέλαβα εγώ φυσικά να την βάλω. Ο πατέρας μου όμως με έχει φτάσει στα όρια μου. Ενώ μου χρωστάει συνέχεια βρίσκει ηλίθιες δικαιολογίες και είναι και σπάταλος και ανεύθυνος με αποτέλεσμα να σκοτωνόμαστε συνέχεια. Τον πάω με το καλό τίποτα, του μιλάω πολύ άσχημα τίποτα και το θέμα είναι ότι κάθε φορά που τσακωνόμαστε αισθάνομαι σκατά και δεν μπορώ να κοιμηθώ από τις τύψεις για το τρόπο που του μίλησα, γιατί? Πως γίνεται να μου φέρεται όπως μου φέρεται κι εγώ στο τέλος να τον λυπάμαι? Ξέρω είναι γονείς μου και αυτοί είναι αλλά πολλές φορές μου έρχεται να σκάσω- Κόρη

Από το αγκάθι βγαίνει ρόδο, λένε. Άραγε να έχουν καταλάβει οι γονείς σου πόσο καλό παιδί έχουν;


Γίνεται να σου φέρεται όπως φέρεται και μετά να έχεις τύψεις και να στενοχωριέσαι γιατί είσαι το παιδί του, και ως παιδί έχεις ανάγκη την αναγνώριση από τους γονείς σου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδεσμευτείς από τη εξουσία που έχουν πάνω σου.


Πρέπει να βρεις έναν τρόπο ώστε να πάρεις τις αποστάσεις σου χωρίς να αισθάνεσαι ότι τους εγκαταλείπεις. Τώρα περιέγραψα μια δύσκολη διαδικασία ετών μέσα σε μια πρόταση, αλλά αυτό πρέπει να κάνεις. Μπορείς να γλιτώσεις από το μαρτύριο, αλήθεια. Μπορείς να τους τοποθετήσεις εκεί που πρέπει, χωρίς να νιώθεις ότι είσαι υποχρεωμένη να τους κρατάς ευχαριστημένους. Είσαι πολύ καλή κόρη, έχεις κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που σου αντιστοιχούν.


Λόγια γράφω, αλλά με λόγια και κουβέντα θα ελευθερωθείς. Μόνο που χρειάζεται να την κάνεις με ειδικό. Θα μπορούσες και μόνη σου, αλλά από αυτά που γράφεις δεν φαίνεται να έχεις ξεκινήσει την διαδικασία αποκαθήλωσης, γιατί νιώθεις ακόμα πάρα πολύ υπεύθυνη για την ευημερία τους και σε απασχολεί ακόμη πολύ η γνώμη που έχουν για σένα. Για να γλιτώσεις άλλα τόσα χρόνια, σου προτείνω να πας σε θεραπευτή και να αρχίσεις να μιλάς. Θα αλλάξει η ζωή σου με συγκλονιστικό τρόπο.

__________________
7.

Αγαπητή Α,μπα,

Ζω εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αρχικά για σπουδές και μετά για δουλειά. Γενικά σαν άτομο, είμαι πολύ κοινωνικό και ανοιχτό σε καινούρια πράγματα και ανθρώπους, αλλά τον τελευταίο καιρό, τα έφεραν έτσι οι συγκοιρίες και πάνω από τους μισούς ανθρώπους που γνώριζα και είχα σαν οικογένεια εδώ αναγκάστηκαν να φύγουν. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι άλλαξαν πλέον οι ισορροπίες και η δυναμική μεταξύ των ατόμων που είμαστε ακόμη έδω (λίγο πόλυ είμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα). Το πρόβλημα μου είναι με ενα συγκεκριμένο άνθρωπο. Ενώ γενικά, κάναμε παρέα εξ αρχής και υπήρχε πάρα πολύ καλή επικοινωνία, τον τελευταίο καιρό που στένεψε πάρα πολύ ο κύκλος μας, νιώθω μια απίστευτη πίεση από τη μεριά της. Δεν ξέρω ακριβώς πώς να το περιγράψω.. Για αυτό το άτομο, έιμαι ο κοντινότερος άνθρωπος που έχει εδώ, ότι και να γίνει ξέρει ότι θα τρέξω και γενικά μου έχει μεγάλη εμπιστοσύνη. Κάτι που δεν ισχύει το αντίθετο για μένα. Η πίεση που προανέφερα, προκύπτει από το γεγονός ότι νιώθω πλέον ότι πρέπει πάντα να έχω έγνοια αυτό το άτομο, και πρέπει πάντα ή τις περισσότερες φορές τουλάχιστον να το συμπεριλαμβάνω στα περισσότερα πράγματα που κάνω. Είμαι πολύ ανεξάρτητο και αυθόρμητο άτομο και όλη αυτή η σκέψη με σκοτώνει συνέχεια. Στην αρχή σκέφτηκα ότι μάλλον εγώ το βλέπω έτσι και πνίγομαι μόνη μου, αλλά πώς γίνεται να είναι όλα στο μυαλό μου, που δεν περνάει μέρα που να μη με πάρει τηλέφωνο, ή 30 μηνύματα ή βδομάδα που να της συμβεί κάτι πολύ σημαντικό και να θέλει τη βοήθεια μου? Γενικά είμαι πολύ πονόψυχο άτομο και πάντα βοηθάω και έιμαι εκέι όταν κάποιος με χρειάζεται, αλλά με το συγκεκριμένο άτομο νιώθω οτι έχει κάπως ξεπεραστεί το όριο ανάγκη και έχει πάει στο εκμετάλλευση. Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά (και συγνώμη), έιναι επειδή τελευταία εχω παρατηρήσει ότι, οτι γίνει με τη ζώη της (δουλεία , ερωτικά κλπ) τα παραλληλίζει πάντα με τη δικιά μου ζώη, με αποτέλεσμα οταν κάτι της πάει λάθος ή στραβα και είναι σε μαύρο χάλι και παραπονιέται, να βάζει και μένα στο πρόβλημα οτι και καλά "αχ μας πάνε όλα χάλια, και μένα και σένα", χωρίς εκείνη τη περίοδο απαραίτητα να πηγαίνει κάτι στραβό με τη δικία μου ζώη. Ο λόγος που σου γράφω λοιπόν, είναι ότι έχω παρατηρήσει σε περιόδους που είναι στα πολύύύύύ κάτω της και παραπονιέται σε μένα για τα προβλήματα της, ενώ εγώ είμαι καλά και είμαι σε άλλη φάση, όταν λέει αυτό το "τι έχουμε κάνει", και "ΜΑΣ πάνε όλα στραβά", δε ξέρω πώς και τι γίνεται παρατήρησα οτι μετά απο 1-2 μέρες κάτι "στραβό" θα πάει και σε μένα. Αυτό είναι που λένε αρνητική ενέργεια? Με έχει κουράσει όλο αυτό και θέλω να βρω μια διέξοδο γιατί πλέον νιώθω οτι με επηρεάζει πάρα πολύ αυτο αλλά δε ξέρω πώς. Ή τουλαχιστον δε ξέρω πως να προστατεύομαι και να μην αφήνω τον εαυτό μου να επηρεάζεται υποσυνείδητα από αυτο. Γιατί υποσυνείδητα γίνεται, μιας κ η επίδραση σε μένα έρχεται με καθυστέρηση 1-2 ημέρων... Αυτά! Σύγνωμη για το μεγάλο κέιμενο. Χ.

Κι εμένα μου φαίνεται ότι έχει ολισθήσει η ιστορία προς εκμετάλλευση, και μάλιστα πιστεύω ότι πλέον η γυναίκα αυτή σου φέρεται χειριστικά για να σε δέσει ακόμη περισσότερο, γιατί βλέπει ότι είσαι δυσαρεστημένη και προσπαθεί να σε κάνει να μείνεις. Δεν είναι από τους χειριστικούς μάστορες όμως, που δεν καταλαβαίνεις από πού σου ήρθε, και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι η μοίρα του άλλου είναι συνδεδεμένη με σένα, και το βάρος το έχεις όλο εσύ. Είναι ερασιτεχνικές οι προσπάθειες, και γι' αυτό είναι πιο εύκολη περίπτωση.


Απομακρύνσου αργά και σταθερά, έτσι θα προστατευτείς. Δεν χρειάζεται να είναι και διακριτικός ο τρόπος, αν γίνει με αργή ταχύτητα αρκεί (και το λέω για να μη ζοριστείς εσύ, όχι για να μην ζοριστεί αυτή). Αν απαντάς σε όλα τα τηλέφωνα, σταμάτα το. Αν απαντάς σε όλα τα μηνύματα, σταμάτα το κι αυτό. Μπορείς να το μειώσεις σιγά σιγά, ή να το ρυθμίσεις ανάλογα με το πότε νιώθεις λιγότερη πίεση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε θέλει πραγματικά βοήθεια και πότε σε χρησιμοποιεί. Μην την περιλαμβάνεις σε ό,τι κάνεις, έτσι απλά, λίγο λίγο, χωρίς να δικαιολογείσαι όμως ποτέ, για τίποτα. Σα να ήταν πάντα έτσι.


Νιώθεις υπεύθυνη γιατί έτσι σε κάνει να νιώθεις, όχι επειδή είσαι. Αυτό να σκέφτεσαι όταν κουράζεσαι. Δεν είσαι υπεύθυνη για την δική της απόφαση να σε θεωρεί τον πιο κοντινό της άνθρωπο.

90

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
#1Πιθανοί λόγοι που πιθανόν να σε κοιτάει ο συνάδερφος:- Μπορεί να ντύνεσαι χάλια και να κοιτάει το ντύσιμο σου απορώντας που βρίσκεις αυτές τις απαίσιες φούστες-Μπορεί να ντύνεσαι ωραία και να του αρέσουν τα t-shirt σου- Μπορεί να είναι gay και να ζηλεύει τις γόβες σου- Μπορεί να είσαι στο άμεσο οπτικό του πεδίο και δεν έχει άλλη επιλογή απο το να σε κοιτάζει- Μπορεί να κοιτάζει την κοπέλα/αγόρι που κάθεται πίσω απο σένα- Μπορεί να κοιτάζει τη θέα απο το παράθυρο δίπλα σε σένα
#5Οχι διαφωνώ, δεν είναι κακά τα κορίτσια. Πλέον τα κορίτσια εχουν γινει χοντρόπετσα αντράκια, ξινές, παράλογα απαιτητικες, με το παραμικρό χωρίζουν, δεν μπορουν να αγαπήσουν τιποτα εκτος απο τον εαυτουλη τους, τα πάντα γύρω απο τις αναγκες τους, δεν κάνουν θυσίες, οταν γνωριζουν οτι ο επομενος άντρας της ζωής τους ειναι στο παρακάτω στενο δεν θα προσπαθησουν και ιδιαιτερα στην σχέση τους, αντιμετωπιζουν τους άντρες σαν ...πουκάμισα, τους αλλάζουν για πλάκα. Για τις σημερινές γυναικες τα πάντα ειναι καριέρα και σεξουαλικές εμπειρίες, έχει χαθεί το κορίτσι απο μέσα τους, υπάρχει η γνωστη τηλεπαρουσιάστρια, η γνωστη ηθοποιος, η γνωστή πορνοστάρ, η γνωστή τραγουδιστρια, το lifestyle της εποχης, που τις θελει επιτυχημενες καριερίστριες με πολλές σεξουαλικές εμπειρίες με οσο το δυνατον περισσοτερους άντρες. Καμία δεν ενδιαφέρεται για κάτι τοσο ταπεινο.. ποια κοπελα τραγουδάει παράφωνα στη μέση του δρόμου, ποια κυλιέται στο γκαζόν, ποια γινεται γλυκια;2 στα 3 παντρεμενα ζευγάρια χωριζουν πλέον. Και σε αυτο το σημείο προφανώς να τονίσω ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι άντρες. Όσο πιο πολλές, τόσο πιο μάγκας. Ωχαδερφισμός. Έλα μην ασχολείσαι μαζί της μωρέ, πήγαινε παρακάτω κτλ. Έγινε μαγκιά "να της γαμάς και να της παρατάς". Χάθηκε η μαγεία. Χάθηκε το αγνό. Όλα περαστικά και εύκολα.
Είχες γράψει κι άλλα αλλά με το σημερινό το τερμάτισες. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι διαβάζεις τη στήλη δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος, νόημα και διάθεση να σου απαντήσει κανείς το οτιδήποτε. Μένει η πικρή διαπίστωση μόνο του πόσοι πολλοί ακόμα σκέφτονται σαν κι εσένα.
ναι ναι χαθηκε το αγνο....πριν απο καποια χρονια που οι αντρες δικαιωματικα και νομιμοπιημενα σχεδον, απατουσαν τις γυναικες, επιδη ετσι ηταν το συνηθισμενο, η γυναικα σπιτι με τα παιδια , και ο αντρας η κολωνα του σπιτιου, δουλεια, γκομενιτσα εξτραδακι και σπιτι.και τα ζευγαρια δε χωριζαν γιατι ηταν το πρεπον.και εμεναν γυναικες δυστυχισμενες να υπομενουν. αναρωτιεμαι ποτε λοιπον υπηρχε η αγνοτητα και η μαγεια;τωρα πλεον οτι κανουν οι αντρες το κανουν και οι γυναικες και αυτο ειναι που σε ενοχλει.
Sunshine ακριβώς το ίδιο σχόλιο ανήρτησες ή αντέγραψες και στο εμετικό oneman.gr, εδώ: http://www.oneman.gr/editors/christos-chatziioannou/oute-gynaika-oute-kopela-apla-to-koritsi-soy.4083534.html (το διάβασα εντελώς τυχαία - don't judge me)! Τι συμβαίνει;
neverlander, καλα κλαμα το αρθρο..με λιγα λογια λεει οτι η γυναικα-κοριτσι πρεπει να ναι παντα χαρουμενη και αθωα για να διασκεδαζει τον αντρα και να τον ξαλαφρωνει οταν δεν ειναι καλα.σαν να ναι αντικειμενο, μια κουκλα που την αγκαλιαζεις και νοιωθεις καλα. η γυναικα δεν ειναι ανθρωπος, με αναγκες, στεναχωριες, προβληματα..η γυναικα ειναι ενας ανθρωπος που πρεπει να διαμορφωνεται συμφωνα με την διαθεση του αντρα.ελεος!
ειναι σοκαριστικο για καποιους οτι η γυναικα δεν ειναι πλεον υπακουο σκυλακι που ειναι εκει για να κανει τα χατιρια και να διασκεδαζει τον αντρα.ναι η γυναικα εγινε απαιτητικη,απελευθερωθηκε,χωριζει ευκολα,κανει καριερα,θελει σεξουαλικες εμπειριες....γιατι;;γιατι εχει αναγκες,γιατι ειναι ανθρωπος και αυτη σαν τον αντρα. τρελο ε;᾽᾽το lifestyle της εποχης, που τις θελει επιτυχημενες καριερίστριες με πολλές σεξουαλικές εμπειρίες᾽᾽᾽...αυτο ας πουμε θα πρεπε να το παρουμε σαν κατι κακο; γιατι μια γυναικα να μη θελει να ειναι πετυχημενη στην καριερα της;και γιατι να μη θελει να εχει σεξουαλικες εμπειριες;γιατι οεο;
Αλλάζουν λές τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Και που το κακό; Έπρεπε να πανε με έναν και να παντρευτούν; Που ζείς; Πριν πόσα χρόνια η γυναίκες τρώγαν ξύλο και ντρέπονταν να το πούν και δεν μπορούσαν να χωρίσουν. Τώρα οι γυναίκες έχουν γίνει ανεξάρτητες και δεν δέχονται άσχημη μεταχείριση και πολύ καλά κάνουν. Επειδή μάλλον γυναίκα είσαι, ελπίζω να σε φωτίσει το σύμπαν να μην αναθρέψεις (αν έχεις) κόρες για παντρειά και υπηρεσίες και γιούς για να "προσλαμβάνουν" γυναίκα για καθάρισμα, φαί, άντε και κάνα κουτσούβελο(αγόρι κατά προτίμηση!).
#6 Κόψε τα οικονομικά νταραβέρια με τον πατέρα σου. Όσο του δίνεις χρήματα, τόσο τον ωθείς στην κατρακύλα. Επίσης, παρ' το απόφαση: δεν μπορείς να τους σώσεις. μόνοι τους θα σωθούν, εάν κι εφόσον το αποφασίσουν. Επίσης, το να έχεις κάποια άτομα ως σταθερές στη ζωή σου, βοηθάει (μια καλή φίλη, έναν ξάδερφο κτλ). Μην τους αφήνεις να σε τραβάνε μαζί τους στο δικό τους πάτο, δεν το αξίζεις.
#2 - Πολύ λογική απάντηση. Ο 44άρης σου ζήτησε "να το δείτε πιο σοβαρά" κι εσύ αγχώθηκες. Δηλαδή, το "πιο σοβαρά" είναι να πάτε ένα σινεμά; Και στο κάτω κάτω, αν δύο άνθρωποι που κάνουν μόνο σεξ, αναλαμβάνουν κάποια σοβαρή δέσμευση αν πάνε μαζί σινεμά; Αφού σου αρέσει ο τύπος, χαλάρωσε και απόλαυσέ τον κι ό,τι γίνει. Εσύ αισθάνεσαι ότι είσαι λίγη για κείνον, αλλά εκείνος σού δείχνει το αντίθετο, αυτό δεν σε υποψιάζει; Δεν σου δίνει κάποια αξία; Γιατί εξακολουθείς να νιώθεις λίγη; Αν δεν καταφέρεις να διώξεις από μέσα σου αυτό το συναίσθημα, στο τέλος θα τον πείσεις κι αυτόν ότι είσαι λίγη.
#6Είσαι πολύ καλό κορίτσι κ έχει απόλυτο δίκιο η Λένα, αν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία θα βρεις απάντηση στα ερωτήματα που χεις, απλά ξεκίνησε κ θα αλλάξει η ζωή σου!σε φιλώ κ σε καταλαβαίνω γιατί έχω περάσει κ γω διάφορα, αν κ όχι τόσο ακραία!κράτα γερά!
5. Παρόλο που δεν συμφωνώ καθόλου – οι γενικεύσεις είναι πάντα προβληματικές και αυτή η συγκεκριμένη είναι προβληματικότερη από τις περισσότερες – δεν μπορώ να πω πως δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.Έχω γνωρίσει γυναίκες που μεγάλωσαν, κυρίως σε χωριά, σε σκληρά πατριαρχικά περιβάλλοντα και μέσα από την εμπειρία τους έχουν γίνει σκληρές και τα θύματα της σκληρότητας τους είναι συνήθως οι κόρες τους – διαιωνίζοντας μια τραγική κατάσταση. Μέχρι να βρεθεί κάποια που την σπάει αρνούμενη να υποβάλει την κόρη της στα ίδια που εκείνη υπέφερε. Ευτυχώς το έχω δει και αυτό. Να αλλάξουμε το παρελθόν δεν μπορούμε, ας αλλάξουμε λοιπόν το μέλλον. Η καλύτερη εκδίκηση ενάντια σε τέτοιους ανθρώπους, είναι να αλλάξουμε την κοινωνία που τους έφτιαξε και με την σειρά τους διατήρησαν και να την αντικαταστήσουμε με μια στην οποία αυτοί και οι συμπεριφορές τους απλά δεν θα έχουν θέση.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί διαχωρίζετε τις ελληνίδες γυναίκες από τους άντρες ως προς την κακία. Συμφωνώ ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη με κακοπροαίρετους ανθρώπους, αλλά αδιακρίτως φύλου.
@Mia IdeaΣχολίαζα μια συγκεκριμένη ερώτηση. Μίλησα για κάποιες συγκεκριμένες γυναίκες - που γνωρίζω - ως θύματα και κατόπιν θύτες της άποψης ότι τα κορίτσια είναι κατώτερα και οι γιοί είναι οι μόνοι που αξίζουν προσοχή, αγάπη, κληρονομιές, κτλ.Αλλά, εφόσον το θίγεις, πράγματι υπάρχει πολύ κακία στον κόσμο (όχι μόνο στην Ελλάδα). Υπάρχει όμως και πολύ καλοσύνη και τείνω να πιστεύω πως όσο προχωράμε σαν είδος, το ισοζύγιο θα συνεχίσει να βαραίνει υπέρ της καλοσύνης.
Ειλικρινά απορώ για το πώς σοκαρίστηκαν όλοι με την ερώτηση 5 και δεν κατάλαβαν έστω και σε ένα βαθμό τι ήθελε να πει. Αν αφήσουμε στην άκρη τις γενικεύσεις και τα επιθετικά σχόλια, αυτό που κρύβεται από πίσω (όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ) είναι ο τρόπος που έχει μεγαλώσει η μέση Ελληνίδα (όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά ας μιλήσουμε γι' αυτά που ξέρουμε καλύτερα): πως ο μόνος τρόπος να προκόψει στη ζωή της είναι να είναι πονηρή, καπάτσα, χειριστική, και αυτό διότι δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες αν λειτουργεί ευθέως και με ειλικρίνεια. Αυτό είναι για μένα ο βασικός λόγος που κάνει πολλές γυναίκες σκληρές και κακές, πολύ περισσότερο από τους άντρες. ΥΓ. Καμία συμπεριφορά δεν είναι 'αδιακρίτως φύλου' όσο μεγαλώνουμε με διαφορετικούς έμφυλους ρόλους.
Παιδιά, γενίκευση στη γενίκευση, κάπου ξέφυγε η κουβέντα. Δε νομίζω ότι αναφέρεστε σε κακούς ανθρώπους, αλλά σε ανθρώπους με κόμπλεξ κατωτερότητας και δεκάδες κοινωνικές αγκυλώσεις- απόρροια της ελληνικής οικογένειας και της ελλ. κοινωνίας εν γένει.Όσο για τις γυναίκες, της γενιάς των μανάδων μας, πρόκειται κατά κανόνα για καταπιεσμένα όντα με ανεκπλήρωτα όνειρα, που βρέθηκαν στο μεταίχμιο μιας εποχής να έχουν φορτωθεί και τον παραδοσιακό ρόλο αλλά και την είσοδο στην παραγωγή. Άντε, γενίκευσα κι εγώ :P
#4 Εκεί που θα σταθώ εγώ και ίσως κάνω και λάθος είναι η κατάσταση που λες ότι είσαι. Σε περίπτωση λοιπόν που είσαι σε απεξάρτηση από κάποιον εθισμό σου θα σε συμβούλευα να μην σε παίρνει από κάτω η μη ανταπόκριση του στο φλερτ σου και να επικεντρωθείς σε αυτή τη διαδικασία. Στο λέω αυτό γιατί έχοντας δουλέψει σε κάποιο πρόγραμμα, ήταν πολύ συχνή η ερωτική έλξη μεταξύ των μελών μιας και βρίσκονταν στην ίδια φάση και δεν είχε ποτέ καλή κατάληξη δυστυχώς. Ο ένας προχωρούσε και ο άλλος αντικαθιστούσε την εξάρτηση από την ουσία με την εξάρτηση από το άτομο που ήθελε. Αυτό τον κράταγε πίσω με αποτέλεσμα να ξαναπέφτει και πάλι να παλεύει από την αρχή. Μπορεί να είσαι σε εντελώς άσχετη φάση και εγώ να κατάλαβα άλλα αντ' άλλων. Όπως και να έχει προχώρα και μην θεωρείς πως εσύ φταις που δεν ανταποκρίνεται ενώ δείχνει σημάδια να θέλει.
Εγώ θα κάνω μια άλλη ερώτηση μα βάση την δικιά σου.Πέντε,είσαι επικίνδυνος,το ξέρεις ε;Σε παρακαλώ πες μου ότι δεν έισαι και κάνεις κακόγουστη πλάκα.
Νο 3, εγώ θέλω να σου κάνω μια ερώτηση. Εσύ γιατί (δεν θα πω "θίχτηκες" αλλά) ένιωσες έτσι με την ερώτηση; Μήπως κατά βάθος εσύ δεν αισθάνεσαι καλά που μένεις εκεί; Μήπως έκανες προβολή των δικών σου συναισθημάτων; Γιατί σε άλλη περίπτωση δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν ούτε υπάρχει λόγος να απολογείσαι για το που μένεις. Αν αυτές δεν αισθάνονται καλά, είναι δικό τους πρόβλημα.
Ένιωσε έτσι γιατί η κατίνα συνάδελφος ήθελε να την κάνει να αισθανθεί άσχημα, για να αισθανθεί η ίδια καλύτερα με τον εαυτό της. Κομπλεξική κακίστρω, κι αυτή κι όποιος άλλος κάνει τέτοια σχόλια...
Δε διαφωνώ ότι η άλλη είναι κακίστρω και κομπλεξική, αλλά αν η φίλη μας δεν είχε πρόβλημα, δεν θα την ένοιζε τι λέει η άλλη. Αντ' αυτού καταρρακώθηκε. Ίσως κι εγώ να έχω απευαισθητοποιηθεί και να έχω γίνει λίγο πιο χοντρόπετση τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρω.
troufaki, Δε διαφωνώ. Νομίζω ότι συμβαίνουν δύο πράγματα παράλληλα. Η φίλη μας θα προτιμούσε ίσως να' χει τακτοποιηθεί κάπου αλλού, κι η άλλη το αντιλαμβάνεται. Δηλαδή η φίλη ίσως έχει μια μικρή ανασφάλεια, η άλλη, όμως, της τη "χτύπησε", χωρίς προφανή λόγο. Οπότε η φίλη ας μην παίρνει μεν τα σχόλια κατάκαρδα, για να μην της κάνει και τη χάρη, όμως εγώ θέλω να κράξει κάποιος και τη bitch!
#5Τον μισογυνισμο που στηλιτευεις τον αναπαραγεις!Οι ανθρωποι στην μεγαλη πλειοψηφια τους ανεξαρτητωςτου φυλου τους καλοι ειναι και περιμενουν την ευκαιρια να στο επιβεβαιωσουν. Αν ξεκινας ως φιλοψεγος αναποδα μην εκπλησσεσαι. Δοκιμασε το φιλοτιμο, πιανει, πιστεψε με.
Νικόλ, Νικόλ, Νικόλ.. Αχ Νικόλ..! Πόσο λάθος ξεκινάς τους συλλογισμούς σου! Φοβάσαι ότι η δική σου σχέση δεν θα πάει καλά γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των σχέσεων καταλήγουν στα σκουπίδια. Ναι. Σκέψου όμως και πόσες σχέσεις είναι δυνατές και όμορφες. Γιατί τέτοια κινδυνολογία; Αν ξεκινάς με αυτές τις βάσεις, τότε θεωρώ ότι ενδόμυχα θα προσπαθείς να βρεις αφορμές ώστε να επιβεβαιώσεις αυτή τη σύμβαση. Και να πεις "να, τα έλεγα εγώ"Έπειτα λες ότι αυτή που θα πληγωθεί περισσότερο είσαι εσύ. Πώς το ξέρεις; Πώς ξέρεις πόσο μπορεί να πληγωθεί ο άλλος; Και μάλιστα σε ένα υποθετικό σενάριο (εάν και εφόσον η σχέση δεν πάει καλά).Εγώ λέω μη φοβάσαι, ζήστο. Κι όσο πάει. Γιατί στο τέλος θα σου μείνει απωθημένο. Ζήστο!
#1Αυτο με τις ματιες βρε παιδια μονο διαβαζοντας ονλαιν τις ανωνυμες συζητησεις καταλαβα οτι τα λετε σοβαρα και τα πιστευετε. Επειδη δε προσωπθκα εχω εντονα ματια κι εντονη ματιά, εχω τρομοκρατηθει οτι πρεπει οποιος συνανταω να νομιζει οτι του την πεφτω...#4Υποδειγματικη απαντηση.Στο πληγωμα της αγαπης σνοιξε το πουκαμισο διαπλατα καο ασε να λσβωθεις. Και να πεις ευχαριστω που αξιωθηκα να τι ζησω κι αυτο.Προσυπογραφω
Αχ #1 πόσο σε νιώθω... Το ίδιο είχα πάθει κι εγώ πέρσι στη δουλειά.. Ήταν τόσο μικρές οι κινήσεις του που πραγματικά νόμιζα ότι όλα ήταν μέσα στο κεφάλι μου. Οι φίλοι μου στη δουλειά που μας ζούσαν δεν έβλεπαν κάτι από την πλευρά του. Εγώ όμως το ένιωθα. Και τον ερωτευόμουν βαθειά. Είχαμε αρχίσει να ερχόμαστε και πιο κοντά.. κι ένα βράδυ του Αυγούστου ήρθε σπίτι μου να δούμε ταινία... Νομίζω καταλαβαίνεις την συνέχεια :)Βέβαια δεν κράτησε και πολύ.. μη ρωτάς γιατί δεν έχει σημασία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί κανένας άλλος να μην το βλέπει αλλά εσύ το εισπράττεις. Τώρα γιατί αυτός το αρνείται δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κι εσύ έχεις κάνει αυτό που περνάει από το χέρι σου. Τώρα είναι στο δικό του. Αν το αντέχεις, περίμενε. Αν όχι, κοίτα και γύρω σου. Μπορεί να βρεις κάτι άλλο που να σε καλύπτει περισσότερο.