Πολωνία: Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους

Πολωνία: Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους Facebook Twitter
6

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε χθες έναν νόμο που απαγορεύει κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους που διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες "δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιαδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε προάγουν το καθεστώς με άλλους τρόπους".

Παράλληλα απαγορεύονται οι αναφορές στο καθεστώς που επιβλήθηκε στην Πολωνία κατά το διάστημα 1944 - 1989, όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές προθεσμία ενός έτους να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που τιμούν "το απολυταρχικό και μη κυρίαρχο καθεστώς" από τους δημόσιους χώρους.

Στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία για να αντικαταστήσει εκείνη που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου, περίπου 1.200 έως 1.400 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Πολωνία θα αλλάξουν ονομασία.

Παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν την προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού έχουν ψηφισθεί και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, καλώντας τα δύο μέρη να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για ειρήνη - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Γερουσία
LIFO NEWSROOM
Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Διεθνή / Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων τιμώρησε την πλατφόρμα για σοβαρές παραβιάσεις του GDPR — στο μικροσκόπιο η διαφάνεια και οι πρακτικές μεταφοράς προσωπικών δεδομένων εκτός ΕΕ
LIFO NEWSROOM
«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Διεθνή / «Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οσάμα Μπιν Λάντεν: 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Διεθνή / Οσάμα Μπιν Λάντεν: Η «τρομοκρατική κληρονομιά» του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς απτό αποτέλεσμα για σχεδόν μια δεκαετία, πριν τον εξολοθρεύσουν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Σύντροφοι και συντρόφισσες δεν την παλεύετε μια μου φαίνεται...Σε λίγο θα πρέπει να ζητήσουν και οι Χρυσαύγουλοι το λόγο απο τους Εβραίους γιατί δεν γιορτάζουν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ή από τους Καλαβρυτινούς γιατί δεν έχουν αγάλματα στρατηγών της Βέρμαχτ και τον Ες Ες στη πόλη τους!Βρε άντε κάντε κάνα κρύο ντους να συνέλθετε που θα ψέξετε τους Πολωνούς που μετά τα 5 χρόνια Ναζιστικής κατοχής έζησαν στο πετσί τους άλλα 50 χρόνια Κομμουνιστικής!
Φάγανε κομμουνισμό εκεί που τους έφυγε η πέτσα και βάλανε μυαλό.Και τώρα θα ρθουν τα κόκκινα φασιστοειδή να χαρακτηρίσουν την Πολωνία ως φασιστική χώρα. Σουρεαλισμός αλα γκρέκα Το τι τράβηξαν αυτοί οι λαοί από τους κόκκινους φασίστες μόνο η ψυχούλα τους το ξέρει.
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!ΖΗΤΩ Η ΕΕ!ΖΗΤΩ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!Πάμε για εναλλακτικό ταξιδακι στην Μακρόνησο τώρα να φάμε γνήσιο μενού εξορίας ενάντια στη λήθη του διχασμού. Χιψτεροναζισμούλης.Και ας φωναζουμε πως η 9η Μαη είναι η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Για κάποιους (που μάχονται δήθεν τον φασισμό) θα είναι η Μέρα της Ευρώπης. Πονάει το σφυροδρέπανο καρφωμένο στο Ράιχσταγκ.
Ειναι δυσκολο να κατανοησει καποιος τον απιστευτα αντιδημοκρατικο χαρακτηρα και την υποκρισια της εν λογω απαγορευσης.Διοτι η Δημοκρατια,πριν και πανω απ'ολα,οφειλει να σεβεται την Ιστορια.Ισως ενα απλο παραδειγμα το κανει πιο κατανοητο.Η απαγορευση εδραζεται στο επιχειρημα οτι "δεν μπορει να υπαρχουν αναφορες",με κανενα τροπο, σε"...οποιοδηποτε ολοκληρωτικο καθεστως".Οπως ομως γνωριζουν ακομη και οι μαθητες Λυκειων η βσσιλεια στις περισσοτερες χωρες ηταν,εξ ορισμου,ολοκληρωτικο καθεστως,αφου ολες οι εξουσιες συγκεντρωνονταν στα χερια του εκαστοτε "ελεω Θεου" μοναρχη.Στην Αγγλια μεχρι την "Μαγκνα Καρτα" και σε ολη την υπολοιπη Ευρωπη μεχρι την Γαλλικη Επανασταση.Η ιδια η Πολωνια ειχε βασιλικες δυναστειες επι πολλους αιωνες.Ομως κανεις δεν σκεφθηκε, σε καμμια ευρωπαικη χωρα,με πρωτη την Γαλλια(...για την Αγγλια δεν τιθεται καν θεμα....)να καταργησει ονομασιες και συμβολα τα οποια παραπεμπουν στην βασιλεια.Διοτι αυτη αποτελει αναποσπαστο μερος της ιστοριας της χωρας.Θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν καποιος προτεινε δημοσια στην Πολωνια να καταργηθουν ολες οι αναφορες σε βασιλεις οπως ο Jon Sobieski η ο Casimir the Great ,ακριβως επειδη ηταν απολυταρχικοι μοναρχες.Αν οχι για καποιον αλλο λογο,εστω απλως για να δουμε αν θα προλαβαινε να εγκαταλειψει σωος την χωρα....