Πολωνία: Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους

Πολωνία: Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους Facebook Twitter
6

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε χθες έναν νόμο που απαγορεύει κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους που διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες "δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιαδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε προάγουν το καθεστώς με άλλους τρόπους".

Παράλληλα απαγορεύονται οι αναφορές στο καθεστώς που επιβλήθηκε στην Πολωνία κατά το διάστημα 1944 - 1989, όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές προθεσμία ενός έτους να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που τιμούν "το απολυταρχικό και μη κυρίαρχο καθεστώς" από τους δημόσιους χώρους.

Στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία για να αντικαταστήσει εκείνη που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου, περίπου 1.200 έως 1.400 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Πολωνία θα αλλάξουν ονομασία.

Παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν την προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού έχουν ψηφισθεί και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Σύντροφοι και συντρόφισσες δεν την παλεύετε μια μου φαίνεται...Σε λίγο θα πρέπει να ζητήσουν και οι Χρυσαύγουλοι το λόγο απο τους Εβραίους γιατί δεν γιορτάζουν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ή από τους Καλαβρυτινούς γιατί δεν έχουν αγάλματα στρατηγών της Βέρμαχτ και τον Ες Ες στη πόλη τους!Βρε άντε κάντε κάνα κρύο ντους να συνέλθετε που θα ψέξετε τους Πολωνούς που μετά τα 5 χρόνια Ναζιστικής κατοχής έζησαν στο πετσί τους άλλα 50 χρόνια Κομμουνιστικής!
Φάγανε κομμουνισμό εκεί που τους έφυγε η πέτσα και βάλανε μυαλό.Και τώρα θα ρθουν τα κόκκινα φασιστοειδή να χαρακτηρίσουν την Πολωνία ως φασιστική χώρα. Σουρεαλισμός αλα γκρέκα Το τι τράβηξαν αυτοί οι λαοί από τους κόκκινους φασίστες μόνο η ψυχούλα τους το ξέρει.
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!ΖΗΤΩ Η ΕΕ!ΖΗΤΩ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!Πάμε για εναλλακτικό ταξιδακι στην Μακρόνησο τώρα να φάμε γνήσιο μενού εξορίας ενάντια στη λήθη του διχασμού. Χιψτεροναζισμούλης.Και ας φωναζουμε πως η 9η Μαη είναι η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Για κάποιους (που μάχονται δήθεν τον φασισμό) θα είναι η Μέρα της Ευρώπης. Πονάει το σφυροδρέπανο καρφωμένο στο Ράιχσταγκ.
Ειναι δυσκολο να κατανοησει καποιος τον απιστευτα αντιδημοκρατικο χαρακτηρα και την υποκρισια της εν λογω απαγορευσης.Διοτι η Δημοκρατια,πριν και πανω απ'ολα,οφειλει να σεβεται την Ιστορια.Ισως ενα απλο παραδειγμα το κανει πιο κατανοητο.Η απαγορευση εδραζεται στο επιχειρημα οτι "δεν μπορει να υπαρχουν αναφορες",με κανενα τροπο, σε"...οποιοδηποτε ολοκληρωτικο καθεστως".Οπως ομως γνωριζουν ακομη και οι μαθητες Λυκειων η βσσιλεια στις περισσοτερες χωρες ηταν,εξ ορισμου,ολοκληρωτικο καθεστως,αφου ολες οι εξουσιες συγκεντρωνονταν στα χερια του εκαστοτε "ελεω Θεου" μοναρχη.Στην Αγγλια μεχρι την "Μαγκνα Καρτα" και σε ολη την υπολοιπη Ευρωπη μεχρι την Γαλλικη Επανασταση.Η ιδια η Πολωνια ειχε βασιλικες δυναστειες επι πολλους αιωνες.Ομως κανεις δεν σκεφθηκε, σε καμμια ευρωπαικη χωρα,με πρωτη την Γαλλια(...για την Αγγλια δεν τιθεται καν θεμα....)να καταργησει ονομασιες και συμβολα τα οποια παραπεμπουν στην βασιλεια.Διοτι αυτη αποτελει αναποσπαστο μερος της ιστοριας της χωρας.Θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν καποιος προτεινε δημοσια στην Πολωνια να καταργηθουν ολες οι αναφορες σε βασιλεις οπως ο Jon Sobieski η ο Casimir the Great ,ακριβως επειδη ηταν απολυταρχικοι μοναρχες.Αν οχι για καποιον αλλο λογο,εστω απλως για να δουμε αν θα προλαβαινε να εγκαταλειψει σωος την χωρα....