ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η εκκωφαντική δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα

Η εκκωφαντική δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
17

Νωρίτερα αναδημοσιευσαμε τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Public Issue. Τα είχα διαβάσει διαγωνιως και χτες, αλλά δεν είχα δώσει και πολλή σημασία. Πέρα από το ότι οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια σπάνια πέφτουν μέσα, έχουν απαξιωθει -χωρίς στοιχεία παντα- από τους κυβερνώντες.

Έλα όμως που σήμερα συνειδητοποίησα ποιος παρήγγειλε τη δημοσκόπηση: Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα Αυγή.

Μερικές σκέψεις για τα αποτελέσματα

1) Πριν από ένα χρόνο είχε δημοφιλία 80%.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα είναι στις τελευταίες θέσεις, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. Οι δυο τους μάλιστα θα ήταν οι δύο τελευταίοι, αν δεν υπήρχε ο Μιχαλολιάκος... 

Η εκκωφαντική δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα Facebook Twitter

Εννοείται πως έρχεται δεύτερος στην ερώτηση για τον καταλληλότερο για Πρωθυπουργό (ή μάλλον τρίτος: πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεύτερος ο "κανένας απ' τους δύο").

Ο Τσίπρας χαράμισε την υψηλή αποδοχή και τις τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες κάνοντας, πάνω κάτω, απολύτως τίποτα. Ούτε υπηρέτησε με θάρρος όσα υπέγραψε με τους δανειστές, ούτε τα απέρριψε με θάρρος. Μοιάζει απλώς να προσπαθεί να μην χάσει την εξουσία, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με αυτήν. 

2) Οι "καλοί" και οι "κακοί" δημοσκόποι.

Αν τα ίδια έδειχνε μια δημοσκόπηση του Σκαϊ ή του Βηματος, οι φανς της κυβέρνησης (και πιθανότατα και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας) θα μιλούσαν για στημένα γκάλοπ και δημοσκοπους "πληρωμενους δολοφόνους".

Όταν όμως πρόκειται για δημοσκοπους της Αυγης και άρα (σύμφωνα με την ίδια λογική) της κυβέρνησης, καταλαβαίνει κάνεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

Αν υποθέσουμε ότι τα νούμερα είναι πάντα λίγο πιο ευνοϊκά για όποιον παραγγελνει το γκάλοπ, δεν μπορώ καν να φανταστώ τι γίνεται στην πραγματικότητα έξω στην κοινωνία.

Ή μάλλον μπορώ, και ξέρω. Απλώς δεν περίμενα ότι θα το ήξερε (και θα το παραδεχοταν, ακόμα κι αν υπήρξε μικρή ωραιοποιηση) και η ίδια η κυβέρνηση.

Η εκκωφαντική δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα Facebook Twitter

3) Γεννάται και το εξής ερώτημα.

Οι σφαγιαστικές για την κυβέρνηση απαντήσεις, γιατί δεν δημοσιεύτηκαν από την Αυγή ιντερνετικά; Αλλά και γιατί έγιναν; 


Η κυβέρνηση χειρίζεται με πολλή προσοχή την επικοινωνιακή της εικόνα και ελέγχει με κάθε λεπτομέρεια την προπαγάνδα των μέσων της (πχ. στην ΕΡΤ, ακόμα και στον αέρα οι υπουργοί θα ψέξουν τους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους, χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η καλή εκδοχή την οποία θέλω πολύ να πιστέψω είναι πως η Αυγή δεν κρύβει τίποτα και είναι αντικειμενική, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μη τα δημοσίευε.

Μια άλλη είναι πως οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που τρέχουν δείχνουν τρισχειροτερη εικόνα, και αυτή θα λειτουργήσει ως αντιβαρο.

Μια τρίτη εκδοχή: Η ίδια η κυβέρνηση ετοιμάζει κάτι -δεν τολμώ καν να φανταστώ τι- και θέλει να στείλει μηνύματα. Ή εναλλακτικά, η Αυγή, που παραμένει, είναι η αλήθεια, πιο ριζοσπαστικα αριστερή από ό,τι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, θέλει να στείλει μήνυμα στον Τσιπρα - να του χτυπήσει καμπανάκι.

4) Η δημοφιλια του Μητσοτάκη δεν είναι μικρή, αλλά δεν είναι και μεγάλη.

 

Ο λόγος είναι πως ως κομμάτι του παλιού κατεστημένου απωθεί πολύ κόσμο..

 

Επίσης βέβαια αποφεύγει να υποσχεθεί πολλά. Δεν λαϊκιζει και δεν ταζει τα πάντα στους πάντες. Αν το έκανε είναι βέβαιο πως θα ήταν ψηλότερα, αλλά επίσης είναι βέβαιο πως και εντός ενός έτους από τότε που θα αναλαμβανε την εξουσία (αν γίνει ποτέ αυτό) θα έπεφτε με τον ίδιο δραματικό τρόπο που βλέπουμε σήμερα τον Τσιπρα να κατρακύλα δημοσκοπικά.

5) Τελικό συμπέρασμα: Η περίοδος χάριτος τελείωσε οριστικά. 


Εικάζω μάλιστα πως αν η ίδια δημοσκόπηση γινόταν σήμερα (που έγινε σαφές ότι πάμε και για Τέταρτο Μνημόνιο Τσίπρα ή αλλιώς Προληπτικό Μνημόνιο), τα νούμερα του Πρωθυπουργού θα ήταν ακόμα πιο χαμηλά.

 

Μετά από 15 μήνες με εκλογικές νίκες, δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, και λογικές τύπου "τουλάχιστον αυτός προσπάθησε", η κοινωνία μοιάζει πως έπαψε να είναι "ερωτευμένη" πια με τον Τσίπρα. 

 

Δεν είναι προβοκάτσια, δεν είναι διαπλεκόμενη προπαγάνδα, δεν είναι η πλουτοκρατία που το λέει, δεν το λένε οι "φιλελέδες". Το παραδέχεται η ίδια η Αυγή, - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...

 

 

17

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
το θέμα δεν είναι η δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρατο θέμα είναι πότε θα καταρρεύσει η κακή νοοτροπία με την οποία ο Έλληνας διαλέγει τους κυβερνήτες τουδηλαδή διεκδικείς ότι είσσαι σοβαρός όταν πιστεύεις ότι η υπερχρεωμένη και παραγωγικά διαλυμένη Ελλαδίτσα των 11 εκ. κατοίκων θα χτυπάει τα νταούλια και οι ανά τον κόσμο αναπτυγμένες χώρες θα τρέμουν από τον φόβο τους;είσαι τόσο άμυαλος που ενώ έχεις ο ίδιος ξενοδοχείο που θα μπορούσε να καταληφθεί με το έτσι θέλω κάποιων, εσύ τους υποστηρίζεις χωρίς δεύτερη σκέψη;και μετά κλαίς που σου το κατέλαβαν;μα δεν το άφησες καν στην τύχηαγωνίστηκες να το πάθεις άμυαλε!πιτεύεις τον κάθε ένα που σου λέει ότι θα σου μοιράσει λεφτά του κράτους και δεν μπορείς να σκεφτείς ότι τα λεφτά του κράτους είναι οι φόροι που πληρώνεις εσύ και οι διπλανοί σου;αφού όλοι σου οι διπλανοί ζούν με την ιδέα να βάλουν στο χέρι αυτά τα λεφτά, ποιός είναι ο χαζός που θα τα πληρώσει;ποιός έμεινε να παράγει λεφτά και προϊόντα σε αυτή τη χώρα;την επομένη των εκλογών τελικά βρίσκεσαι να είσαι εσύ ο χαζός, μαζί με τον διπλανό σου που πίστευε τα ίδια...ο εκάστοτε Τσίπρας πάντως δεν κατατάσσεται στους χαζούςστους ανέντιμους ίσωςαλλά πάντα με την δική σου ψήφο έξυπνε...η μόνη παρηγοριά είναι ότι ο Λεβέντης που μέχρι τώρα λέει: σοβαρευτείτε, μην κλέβετε και δουλέψτε, έφτασε στην δεύτερη θέση σε δημοτικότητα των πολιτικων αρχηγώναν αυτό ερμηνευθεί, ότι στο κεφάλι του μέσου ψηφοφόρου έφτασε δεύτερη σε δημοτικότητα η σκέψη, του να σοβαρευετεί, να στρωθεί στη δουλειά και να μην περιμένη από κλεψιές, λαμογιές και χάρες, τότε μπορεί και να είμαστε σε καλό δρόμογιατί κάτι τέτοιες σκέψεις ως χθές τις αντιμετωπίζαμε σαν γελοίες όπως και τον ίδιο τον Λεβέντη που τις εκπροσωπούσε, ή και όποιον άλλον το τόλμαγε...αν πάντως κρατήσουμε την ίδια νοοτροπία που μας έφερε εδώ, τότε να είστε βέβαιοι ότι ο λαός που έχει ανάγκη από ψεύτες, θα βρεί και τον επόμενο ψεύτη τουόπως βρήκε τον Τσίπρα από το 7-8% και τον ανεβασε στην κυβέρνησητελικά πάντα βρίσκεται αυτός που θέλουν εκείνοι που κρατάνε την ψήφοτώρα αν αυτός είναι και ο ωφέλιμος, αυτό το διαλέγουν σιωπηρά οι ίδιοι...
Για εμενα ειναι σαφες πως θελουν να ανοιξουν τον δρομο για τις εκλογες, δειχνοντας πως το γελαστο αγορι παρα τις "υπερανθρωπες" προσπαθειες του δεν εχει την στηριξη του λαου.
Ενα κόμμα με 3000 μέλη και 3% δύναμη σε παλαιότερες εκλογές δεν το ψηφίζεςι επειδή το αγάπησες ξαφνικά ή θεωρείς τον αρχηγό του σωτήρα. Το ψηφίζεις απλά για να σου κάνει αυτά που σου ταξε. Εφόσον βγαίνει μάπα το καρπούζι εννοείται ότι την κάνεις με ελαφρά.
να σου κάνει αυτό που σου έταξε:ένα πεισματάρικο παιδί κλαψουρίζει θυμωμένο στην μαμά του να του κάνει αυτό που του έταξεένας σοβαρός άνθρωπος, υπεύθυνος πολίτης που έχει αξιώσεις από την ζωή του και που κρατά ψήφο στο χέρι του,δεν ακούει "ξερά" τι του έταξε ο ένας και ο άλλος, σκέφτεται αν αυτό που του τάζουν μπορεί να γίνει αλλά και αν γίνει, τι συνέπειες θα έχει για ολόκληρο το καράβι που λέγεται Ελλάδα και μέσα στο οποίο βρίσκεται και ο ίδιοςαν δεν μπορεί να σκεφτεί, ας κρίνει τουλάχιστον αν ο άνθρωπος που του τάζει το οτιδήποτε του φαίνεται άξιος εμπιστοσύνηςαν δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε από τα δύο, ας πάει να παραδώσει το δικαίωμα ψήφου που κατέχειαν δεν κάνει ούτε αυτό, τότε ας συνεχίσει ψηφίζει αυτούς που ψηφίζει εδώ και 10ετίες και φθάσαμε εδώαποδεδειγμένα έχει αλάθητο αισθητήριοκαταστροφής...άκου του έταξε!και την κάνει ελαφρά για τον επόμενο!...
Εάν αυτά τα δημοσίευσε η Αυγή, σκεφτείτε πόσο τραγικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα είναι τα πραγματικά νούμερα. Και εάν δεν μας λέει πόσο πίσω από την ΝΔ είναι η κυβέρνηση στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.
Υπάρχει και ένα ακόμα ενδεχόμενο, που μάλλον δεν το σκεφτήκατε :Να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα αυτά, ώστε να κατηγορηθούμε αύριο-μεθαύριο ως αχάριστοι (απέναντι στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε).Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά θρασύ κάτι τέτοιο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πιο θρασύ λ.χ. από κάποιον υπουργό που την μια μέρα λέει κάτι και την ακριβώς επόμενη πάει να τους βγάλει όλους τρελούς.Στο κάτω κάτω όλοι οι μεγάλοι Έλληνες έπεσαν θύματα αχαριστίας, κυκλοφορεί μάλιστα και σχετικός κατάλογος στο internet (από τα οποία ζήτημα να είναι 3-4 σωστά :P). Μπορεί σε μερικά χρόνια να προστεθεί σε αυτόν και ο Τσίπρας.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός...Το τίμημα όμως αυτού του ''έρωτα'' με τον Τσίπρα, θα είναι μάλλον χειρότερο και απο το αποτέλεσμα της πιο καταπιεστικής και βάναυσης σχέσης.
Παιδιά ΜΗΝ αναλωνομαστε στα πρωσοπα. Όλα είναι αναλώσιμα. Ή αλήθεια είναι ΜΙΑ τόσα χρόνια μας πουλάνε ΧΡΗΜΑ και το θέλουν πισω με το μεγαλύτερο κέρδος. Όλα τ αλλά είναι "μπαρμπουτσαλα". Αριστερά Δεξιά, Παπανδρέου Σαμαράς, Τσίπρας Μητσοτάκης , Βενιζελοι Λεβεντηδες, Καμμένοι Καρατζαφερηδες.Πάρτε το χαμπαρι δεν είναι θέμα ανθρωπων-ηγετων και μην πεφτετε σ αυτήν τη παγίδα. Γιατί περί παγίδας πρόκειται, απλά αλλάζει το φάρμακο για να να πιαστεί από κάπου ο λαός - ασθενης και ξανά πάλι. Είναι κάτι σαν τις Collection, τα ρούχα, τα χρώματα και τα μοντελα αλλάζουν η ανάγκη όμως για χρήμα μέσα από την εξουσία μένει.Αυτά είχα να πω
Έχει δίκιο ο φίλος, αλλά όχι όπως νομίζει. Όντως δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικών aka μεταρρυθμίσεων τις οποίες έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει 5 χρόνια πριν αλλά ακόμη κάνουμε νάζια. Όποιος και να είναι στην εξουσία, και ο Κουτσούμπας ακόμα, είναι υποχρεωμένος να περικόψει το περιττό κράτος και να κάνει τη χώρα πιο φιλική στις επιχειρήσεις αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Η Αριστερά μπορεί να καταφέρεται όσο θέλει εναντίων του "νεοφιλελεύθερου" μονόδρομου, αλλά αν υπάρχει εναλλακτική γιατί δε τη βλέπουμε να εφαρμόζεται τώρα που είναι κυβέρνηση;
ελπιζε σε εκλογες φιλελε. Εκλογες εχουμε σε 4 χρονια, ας ειναι καλα ο Χαικαλης και οι παρακρατικες του μεθοδοι.Σε τεσσερα χρονια μπορει να μην εχουμε αναγκη καν απο 4 κομματα, θα μας πει ο Παπας ποσα κομματα αντεχει η χωρα.
@σαλιγκαρι , η ιδεολογικη στρεβλωση που εχουμε παθει εναι οτι γραφω, σατιρικα, ενα καρο παρακρατικους φασισμους στο σχολιο μου, και οντως με ενα 'φιλελε' αυτοι καλυβονται μια χαρα κ δεν τρεχει τιποτα.Εγω εκανα πλακα, δυστυχως οι αλλοι με τα αριστερομετρα δεν κανουν...