Γκάλοπ: Να καταργηθούν ή όχι οι παρελάσεις;

Γκάλοπ: Να καταργηθούν ή όχι οι παρελάσεις; Facebook Twitter
46

Ο νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση ηγούνταν ενός ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την κατάργηση των παρελάσεων και μάλιστα διαδήλωνε και γι' αυτό. 

Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη και του Μάρτη ξανανοίγει το θέμα: Χρειάζονται οι μεγαλοπρεπείς παρελάσεις ή είναι απλώς δαπανηρές και ξεπερασμένες; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν οι αγώνες των προγόνων μας, ή πρέπει να αναζητηθούν άλλοι, λιγότερο «στρατόκαβλοι»;

Εσείς τι πιστεύετε, και γιατί; (Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας στα σχόλια). 

46

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Προσωπικά πιστεύω πως αν είναι να καταργηθούν οι παρελάσεις των στρατόκαυλων που γράφεις, γιατί να μην κλείσουν και όλα τα μουσεία που καπηλεύονται την ιστορία μας. Το Εθνικό Ιστορικό στην Σταδίου, το αρχαιολόγικό στην Πατησίων αλλά και όπου αλλού,αλλά και τα σχολεία που δίνουν τη μόρφωση που δίνουν. Και σεβόμενοι πάντα τα δικαιόματα και τις απαιτήσεις μιας μπασταρδόμυαλα απελευθερωμένης κοινωνίας, να ανοίξουν άμεσα όλες οι φυλακές και να σταματήσουν να διώκονται οι έμποροι ναρκωτικών, οι παιδεραστές,(και όχι παιδόφιλοι), οι δολοφόνοι, και να τους ζητήσουμε και συγνώμη που μπήκαν μέσα.
Εννοείται πως οι παρελάσεις πρέπει να υπάρχουν αρκεί να τους δοθεί το σωστό περιεχόμενο.Ας μην ξεχνάμε πως διανύουμε μια εποχή στην οποία έχει μπεί σχέδιο για τον αφελληνισμό της Ελλάδας.Οι παρελάσεις μπορούν με τον τρόπο τους να συμβάλουν στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας(φυσικά όχι του σωβινισμού).
Ευτυχως που αντιθετα με τους 'Ελληνες' του πληκτρολογιου η συμμετοχη πολιτων στην παρελαση εχει σημειωσει ρεκορ αριθμων προσελευσης. Δοξα και Τιμη στις Ε.Δ μας να ειναι παντα γεροι με ακμαιο ηθικο να μπορουν να φερουν σε περας το καθηκον τους την υστατη ωρα οπως και ολοι μας αν κληθουμε.
Συγγνώμη δηλαδή όποιος δεν επιθυμεί τις παρελάσεις γιατί του φαίνονται ανώφελες στο κάτω-κάτω, είναι "Έλληνας" (με εισαγωγικά); Με ποια προοπτική; Αν Ελληνας σημαίνει κάτι σαν πολεμοχαρής (χωρίς να εννοώ ότι όποιος δεν θέλει την κατάργηση των παρελάσεων είναι πολεμοχαρής - προς Θεού) τότε σιγά την τιμή. Να μου έλειπε. Ο πόλεμος φέρνει μόνο δυστυχία, και τα σχόλια σου @Johnny διχόνοια. Διχόνοια στους Ελληνες ή "Ελληνες", στον κόσμο και στις καρδιές όλων.
Αφου η περισσοτερη κουβέντα ,και κυριως αυτών που δεν επιθυμουν τις παρελασεις, είναι το κόστος, ας σταματήσουν τα εναέρια και χερσαία μέσα. Ας κατεβαίνουν οι μαθητες ων σχολειων και οι μαθητές της Ευελπίδων, οι Ειδικές δυνάμεις από το Πεύκο,τον Ασπρόπυργο και τον Όλυμπο και η προεδρική φρουρά.
ΟΛΑ τα κράτη τιμούν τέτοιες επετείους και είναι πράγματι υπερήφανοι.... ΕΜΕΙΣ που έχουμε τόση λαμπρή ΙΣΤΟΡΙΑ γιατί θέλουν να την γκρεμίσουν?? να την τσαλακώσουν ?? Γιατί τους ενοχλεί η ΕΛΛΑΔΑ που χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να την βλάψουν.... αφού δεν μπορούν διαφορετικά. Μέσα από την παιδεία μέσα από την ιστορία μέσα απο την θρησκεία. Όσοι γράφουν εναντίον άπλα δεν είναι ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά εχθροί του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ αυτό του καίει !! Αντί να καταργήσουν το πολυτεχνείο που είναι καθαρά κομματικό έχουν στραφεί στην ΠΑΤΡΙΔΑ.
Χρυςαυγίτης...τη θρησκεία και την πατρίς.... Διαφορετική άποψη εχουν οι άνθρωποι και τη συζητάμε. Που είσαι εσύ πιο Έλληνας από μένα επειδή προσκυνάς τα παραμύθια των παπάδων. Το Πολυτεχνείο το γιορτάζουμε όχι για τους "κομμουνιστάς" αλλά εναντίον της χούντας. Σου διέφυγε...Θέλετε και ευρωπαικούς μισθούς.... Συρία θα χαμε γίνει με εσάς (ακροδεξιούς και ακροαριστερούς).
Είναι φανερό ότι το ελληνικό σχολείο παραμένει παγιδευμένο στην εθνικιστική μυθολογία του 19ου αιώνα, δηλαδή στους εθνικούς μύθους που νομιμοποιούν τη διεκδίκηση εδαφών και προετοιμάζουν τους επεκτατικούς πολέμους. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας που καλλιεργούν τα περιεχόμενα των σχολικών βιβλίων βασίζεται στην απαξίωση των άλλων πολιτισμών και λαών, ιδιαίτερα των γειτονικών, ενώ δεν αναπτύσσεται μια κουλτούρα αποδοχής του διαφορετικού. Δεν είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο εθνικισμός άλλων εποχών με τις δημοκρατικές απαιτήσεις της ένταξης των παιδιών μεταναστών στα σχολεία.Ακριβώς αυτή η διάσταση της εθνικοθρησκευτικής κατήχησης της εκπαίδευσης υπογραμμίζεται από τις μαθητικές παρελάσεις που είναι αντιπαιδαγωγικές από κάθε άποψη, καθώς προωθούν διακρίσεις, αγελισμό και ομοιομορφία, μιλιταρισμό και στρατιωτική ιεραρχία. Εξαιτίας αυτών άλλωστε των χαρακτηριστικών είναι περίπου αδιανόητες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου ακόμα και οι στρατιωτικές παρελάσεις αποτελούν κάτι μεταξύ σπάνιου φαινομένου και εικόνας από το παρελθόν.
Οι παρελάσεις επί χρόνια είχαν χάσει κάθε νόημα ύπαρξης μέχρι που η αυθόρμητη αντίδραση απλών πολιτών στις ολέθριες τελευταίες κυβερνήσεις, έδωσαν στο θεσμό ένα νέο περιεχόμενο εξαιρετικά ενοχλητικό για τους κυβερνώντες κάθε απόχρωσης.Το να τρίβεις στα μούτρα των κυβερνώντων την ανικανότητά τους, το ανάξιό τους να εκπροσωπούν τη χώρα, το δήμο ή τους πολίτες γενικότερα, απαιτώντας τιμές που δεν αξίζουν, γίνεται πλέον μέσω των παρελάσεων γνωστό όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό!!Έτσι, μαθητές μούντζωσαν επισήμους, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υβρίστηκε ενώ η κοινωνία επικρότησε είτε με ηχηρό χειροκρότημα, είτε με ήρεμη συναίνεση. Ουδείς ποτέ τόλμησε να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια εκδήλωση παίρνοντας το μέρος των κυβερνόντων. Αντίθετα, «τα καλά τους έκαναν» παραμένει επί μέρες στο στόμα της συντριπτικής πλειοψηφίας.Μόλις οι θιγμένοι κατάλαβαν πως το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, άρχισαν να γράφονται άρθρα που αντί να εστιάζουν στην αλλαγή του νοήματος των παρελάσεων καταφέρονται εναντίον του αναβαθμισμένου θεσμού που ασφαλώς και πρέπει να παραμείνει.
Όποιος ξεχνάει την Ιστορία του....και τα λοιπά γνωστά. Ο συμβολικός ρόλος των δυο εθνικών παρελάσεων είναι να μας θυμίζουν πόσο καλά φωλιασμένη είναι η Αρετή (αντίσταση σε πολύ ισχυρότερο αντίπαλο για χάρη της Ελευθερίας) αλλά και η Διχόνοια (εμφύλιοι πόλεμοι που ακολούθησαν) στο πνεύμα των κατοίκων αυτής της γωνιάς του πλανήτη. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καλή ιδέα να καταργηθούν οι στρατιωτικές παρελάσεις. Όμως, π.χ. μπορούν να περιοριστούν κατά πολύ (ή και να καταργηθούν) οι μαθητικές παρελάσεις.
Αχ συναναγνωστες.... βρε εάν καταργηθούν οι παρελάσεις θα καταργηθούν και οι αργίες και τότε πάνε τα τριημερακια και οι εκδρομουλες, πάνε το " ευτυχώς είναι αργία αύριο δεν δουλεύουμε" και θα δουλεύουμε δύο μέρες παραπάνω το χρόνο. Λέτε οι εργοδότες να δεχτούν να κάθεσαι εφόσον δεν θα έχει κάτι διαφορετικό αυτή η μέρα;;;;;; ναι στις παρελάσεις ναι στις αργίες!!!!!
Το έχω πει αρκετές φορές. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις κάποιον που έχασε τη ζωή του σε έναν πόλεμο είναι να κάνεις ότι μπορείς ωστέ να μην υπάρχουν πλεόν πόλεμοι.
Φυσικα να καταργηθούν , δεν υπαρχει κανενας λογος να ξοδευτουν λεφτα για τετοιους λογους , μπορουμε να φροντισουμε ανθρωπους με αυτα τα λεφτα και ελληνες και προσφυγες αλλα ακομα και αδεσποτα ζωα . Δεν χρειαζετε να δουμε τα τανκς για να θυμηθούμε την ιστορια του τοπου μας . Πρεπει να φτιαξουμε καινουρια ιστορια για τα παιδια του μέλλοντος και αυτο θα γινει μονο αν φτιαξουμε τον τοπο μας . Παρελασεις , αγορα οπλων ολα αυτα ειναι αχρηστα αν δεν φτιαξουμε τον τοπο μας
Αν δεν αγοραζαμε οπλα τωρα θα μιλαγες Τουρκικα. Να χαιρεσαι που εχουμε στρατο, αεροπορια και πολεμικο ναυτικο γιατι ειναι ο μονος λογος που κρατανε την Τουρκια απεναντι. Το μελλον των παιδιων σου θα το φτιαξουν τα ιδια με την βοηθεια σου, οχι εις βαρος της Εθνικης μας Αμυνας.
Ούτε οι παρελάσεις αλλά ούτε και οι σχολικές(και όχι μόνο)εορτές τιμούν τη μνήμη των εθνικών ηρώων. Ίσως είναι ένας ακόμη τρόπος για να "χάσουν" μάθημα οι μαθητές και να "κερδίσουν" άδειες οι φαντάροι.Σαν εκδηλώσεις απόδοσης φόρου τιμής είναι αρκετά δαπανηρές και θα τολμίσω να πω ανώφελες.Ας αναλογιστούμε τι είναι ατο κάτω κάτω οι παρελάσεις.Ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχολικές παρελάσεις,πολλοί μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές, δε γνωρίζουν ουσιατικά γιατί το κάνουν. Είναι άσχετοι με την ιστορία της χώρας και απλά ρους έμαθαν ένα βηματισμό, φόρεσαν ειδικά ρούχα, τους δόθηκε και η ευκαιρία να πάρουν τις ""
"καλές"θέσεις και αυτό είναι όλο. Συν το γεγονός ότι οι σχολικές παρελάσεις παρουσιάζονται και ως (λανθασμένος)τρόπος επιβράβευσης των καλών μαθητών οι οποίοι αμοίβονται κουβαλώντας την ελληνική σημαία ή παρελαύνοντας ακριβώς δίπλα σ αυτή, ξεχωρίζοντας από τους άλλους. Ωστόσο το θέμα του σημαιοφόρου διαφοροποιείται όταν ο εν λόγω μαθητής είναι "δεν είναι Έλληνας". Τονίζοντας έτσι τον εθνικιστικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων αυτών. Ο οποίος ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα επιβλητικά κάδρα που στολίζουν κάθε ελληνικό σχολείο και στρατόπεδο κλπ. Ο εθνικισμός/πατριωτισμός έχει δυό όψεις όμως ειδικότερα στις μέρες μας είναι επικύνδυνος καθώς ξεδιπλώνεται μόνο η μια όψη του.
Αυτούς που βλέπεις στην παρέλαση της ΑΘήνας ή Θεσσαλονίκης είναι στην πλειοψηφία μόνιμοι αξιωματικοί. Να είσαι σίγουρη επίσης για τους φαντάρους που κάνουν δική τους παρέλαση (πχ. επαρχία), δεν παίρνουν άδεια για τον λόγο αυτό ούτε για δείγμα, έτσι για να μην έχεις λάθος ιδέα δηλαδή.Λάθος σου που υποτιμάς τόσο πολύ όλους τους μαθητές που παρελαύνουν και ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται αλλά ακόμα και αν είναι έτσι, είναι αποτυχία του συστήματος και όχι των παιδιών και η λύση, είναι να κάνεις ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ και όχι να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ.
Οκ μάλλον δεν το διαχώρισα όπως έπρεπε! Δεν υποτιμάω καθόλου τους μαθητές που παρελαύνουν. Σίγουρα για την άγνοια ή χειρότερα για την ημιμάθεια αυτών, σημαντικό μερίδιο ευθύνης κατέχουν τα σχολεία και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Θα συμφωνήσω ότι η βελτίωση είναι μια λύση και θεωρώ ότι η γνώση της ιστορίας γενικότερα φαίνεται να είναι μια καλή μορφή απόδοσης φόρου τιμής στους νεκρούς. Σχετικά με τις πομπώδεις στρατιωτικές παρελάσεις σ ευχαριστώ που μου εξήγησες πως λειτουργούν τα πράγματα καθώς είχα άλλη εντύπωση. Όπως και να έχει συνεχίζω να πιστεύω πως δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν και επίσης στην Ελλάδα του σήμερα δεν νομίζω πως τέτοιου είδους χρηματική σπατάλη είναι απαραίτητη.
Μόνιμοι αξιωματικοί παρελαύνουν. Δηλ περίπου οι μισοί θα ναι χρυσαυγίτες. Που ευχαρίστως θα σκότωναν τους άλλους μισούς Ελληνες κυρίως παρά τους Τούρκους. Χμμμμ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ?ΑΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ!ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ Η ΦΛΟΓΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΙΜΑ(ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ)ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΣΤΩ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΜΑΣ!ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ Η ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ!
Συγγνώμη, οι παρελάσεις δίνουν την αξία στην ζωή μας; Τρελαθήκαμε; Την αξία την έδωσε η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ο λόγος της Επανάστασης. Κατα τ' άλλα, έχεις κάποιο δίκιο...
Υπάρχουν βασικά αρκετοί λόγοι που οι παρελάσεις είναι άχρηστες εν έτος 2016. Ο πιο σημαντικός είναι ότι είναι απίστευτα δαπανηρές, και στην Ελλάδα της κρίσης, είναι τρομερά γελοίο να σπαταλάς έτσι χρήματα. Επίσης, ποιο το νόημα της παρέλασης; Να ενδυναμώσει την εθνικιστική αντίληψη ή να τιμήσει την Επανάσταση; Μάλλον το πρώτο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να τιμήσουμε την επανάσταση. Θα μπορούσαμε να προβούμε σε πολιτιστικά δρώμενα αντί να βλέπουμε τον στρατό να παρελαύνει λες και είμαστε ακόμη σε άλλον αιώνα. Στο κάτω-κάτω θα γινόταν να καθιερώσουμε ένα λεπτό σιγής και ακινησίας με σειρήνες, που πιστεύω θα 'ταν καλύτερο και... οικονομικότερο. Άσε που τότε θα φανεί ο σεβασμός για τα θύματα και τους ήρωες που ελπίζω να έχουμε και θα άρεσε σε όσους θέλουν να δείξουν το κάτι που τάχα δείχνει η παρέλαση. Βέβαια, καλύτερα να μην ήταν πολύ πρωί οι σειρήνες, γιατί κρίμα στην αργία να μην ευχαριστηθείς ύπνο...
Το αν είναι δαπανηρές οι παρελάσεις το αναλύω παραπάνω. Τώρα, αν και η εκδοχή-αλήθεια αυτή δεν ικανοποιεί κάποιους, ας τα αφήσουμε όλα παρατημένα ρε παιδί μου (βγάζοντας τους πόλους των μπαταριών) και τυλίξουμε τα Leopard, F16, Type 214 με μαγειρική μεμβράνη για να μην σκουριάσουν. Πανυγύρι ο Τούρκος μετά και εμείς απαλλαγμένοι από κάθε τι πολεμικό υλικό, απο την χαρά μας που δεν είμαστε πλέον ΦΑΣΙΣΤΕΣ, χορούς στο Σύνταγμα.
Πρώτα απ' όλα, αν όντως νομίζεις ότι η απουσία παρελάσεων θα κάνει τον πολεμικό εξοπλισμό να σκουριάσει, είσαι γελασμένος. Στην Ελλάδα, υπερχρησιμοποιούνται έτσι κι αλλιώς. Επίσης, στο σχόλιο μου δεν αναφέρθηκα καθόλου στον χαρακτηρισμό «Φασίστες»... (αν και διαφωνώ πλήρως με την διεξαγωγή της παρέλασης και τον εθνικιστικό της χαρακτήρα), γι'αυτό καλύτερα να μην σχολιάζεις σε κάτι που δεν ειπώθηκε. Μάλιστα, πρότεινα τρόπους που είναι πολύ πιο οικονομικοί - γιατί πίστεψε με τα πάντα έχουν κόστος - και εκπέμπουν σεβασμό και τιμή που δεν εκπέμπουν οι παρελάσεις. Οι παρελάσεις πλέον έχουν γίνει μία εκδήλωση φόβου μην μας επιτεθούν οι Τούρκοι, παρόλο που υποτίθεται είμαστε στην ίδια συμμαχία. Υποτίθεται, αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ,δεν χρειαζεται να "εντυπωσιάσουμε" τους κακούς τους Τούρκους, με τα όπλα μας. Αλλά τέλως πάντων, έστω, καλύτερα είναι να δείξουμε τον σεβασμό μας δίχως όπλα και σημαίες, αλλά με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΓΑΠΗ, που ήταν ας το πούμε η ιδέα της Επανάστασης. Τα ξεχάσαμε;; Επίσης, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ είναι πανηγύρι!
Τιμές μπορούν να αποδοθούν στους προγόνους με πολλούς άλλους τρόπους, κυρίως δε με καλύτερη γνώση της ιστορίας μας. Οι παρελάσεις είναι κατάλοιπα φασιστικών καθεστώτων και ως εκ τούτου άχρηστες για τα παιδιά, πολυδάπανες για τους υπόλοιπους.
Φαντάζομαι η παρέλαση στην Ρωσία την ημέρα της Νίκης (..κατά του Ναζισμού) στην Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Σαουδικής Αραβίας, του ΜΕΓΙΣΤΟΥ Kim Jong-un (έχει τρακτέρ όπως και πολλές αντίκες), είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ έτσι;
Καμιά δουλειά δεν έχουν τα παιδιά να παρελαύνουν σαν στρατιωτάκια - χώρια που αν ρωτήσεις τί εορτάζουμε θα απογοητευτείς φοβάμαι. Χρειάζεται παιδεία αυτή η χώρα, όχι παρελάσεις! Χρειάζεται να διορθωθούν τα βιβλία, να μάθουν τα παιδιά ιστορία σωστά, τις συνθήκες που οδηγούσαν στα γεγονότα και τα όσα υπήρχαν από πίσω, κι όχι να τα ταίζουμε κρυφό σχολειό με παπάδες και δαδιά στις σπηλιές!! Ή είσαι ευχαριστημένος με την παρούσα κατάσταση; Παρέλαση και παραμύθι, και τα παιδιά 18 ετών δεν έχουν ΙΔΕΑ τί έγινε τότε.
Το προβλημα είναι οτι ο χαρακτηρισμος φασιστας και φασιστικό χρησιμοποιήται τελευταία απο ατομα που δεν κατεχουν τη σημασία του όρου.''Τιμές μπορούν να αποδοθούν στους προγόνους με πολλούς άλλους τρόπους, κυρίως δε με καλύτερη γνώση της ιστορίας μας''.Ναι μανίτσα μου όντος χρειαζόμαστε καλύτερη γνώση της ιστορίας μας,γι'αυτο ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.Οπως πολλοι Ελληνες δεν πήραν να διαβασουν και να γνωρίσουν σπουδαίους Έλληνες ποιητες,ακούγοντας Θεοδωράκη διάβασαν μοιραία σε πολλα τραγούδια του Ελύτη,Σεφέρη,Ρίτσο,Κάλβο και αλλους.Είναι φασίστας ο συνθέτης που θέλησε να τιμήσει αυτους τους ποιητες και κατα συνέπεια να κανει τον κόσμο να τους θυμάται;Οταν όλοι οι γειτονές μας υπηρξαν φασίστες μαζί μας και διορθώστε με αν λαθος,γιατι μόνο φασιστικο ηταν το ότι μας επιτεθηκαν χωρις να τους ενοχλήσουμε,δεν εναι καθόλου φασιστικο εκ μέρους μας να τους θυμηζουμε οτι τους ξαπωστείλαμε και αν χρειαστει θα το ξανακάνουμε γιατι έχουμε και το θάρος αλλα και το δυναμικό.
@TheRunaway Μιλάς ευγενικά και σε ευχαριστώ γι' αυτό. Σου απαντώ:Σκούριασμα: σαφώς και δεν θα.. σκουριάσουν, αναφερόμουν σε μια μερίδα ανθρώπων που τα θεωρούν παντελώς μη απαραίτητα.Φασίστες/φασιστικές : αναφερόμουν σε αυτούς, που θεωρούν τις παρελάσεις "φασιστικό" κατάλοιπο. Απ' ότι φαίνεται και εσύ (τις θεωρείς, εθνικιστικές και ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα). Στρατιωτικές παρελάσεις γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σήμερα.Συμφωνώ για κάτι νέο αλλά με ΕΠΙΠΛΕΟΝ τρόπους τίμησης. Για την δαπάνη/κόστος παρελάσεων τα ανέλυσα ήδη.Τέλος, το τι ασφάλεια παρέχει το ΝΑΤΟ φάνηκε το 1996 όπου από τότε, δεν μπορείς να πατήσεις στα ΙΜΙΑ που κατά τα άλλα, τα θεωρούμε Ελληνικό έδαφος..
Οντως ειναι δαπανηρη η παρελαση, αλλα δεν ειναι και σωστο να καταργηθει. Δεν ειναι θεμα στρατοκαβλιας, αλλα θεμα τιμης προς αυτους που πολεμησαν για να μην ειμαστε Τουρκοι εμεις. Απλα μειωστε το κοστος για την διεκπεραιωση της οσο γινεται περισσοτερο. Υπαρχει και μεση οδος.
Αυτό το θέμα κόστους των παρελάσεων πια ρε παιδιά..Θα πρέπει να καταλάβετε, ότι τα οχήματα του στρατού ΔΕΝ είναι σε μόνιμη ακινησία και.. σκεπασμένα με μουσαμάδες και παίρνουν μπρός αφού τα καθαρίσουμε με σουϊφερ, όταν γίνει καμία παραβίαση ή κηρυχτεί επιστράτευση. Όλα τα μέσα, έχουν προγραμματισμένες μετακινήσεις και για λόγους ασκήσεων, εκπαίδευσης όπως επίσης, σωστής συντήρησης. Στην τόσο απίστευτη σπατάλη του δημοσίου (μην επαναλαμβάνω ή γράφω λίστες), κολλάνε μερικοί και καλά (λόγω αλλεργίας στο χακί, τζιζ κακό, 666, πατριωτισμός μακριά από μας) αν το άρμα θα κάνει 40-50 χιλιόμετρα ή αν τα F16 και Mirage που σχεδόν ΚΑΘΕ μέρα δουλεύουν afterburner λόγω των Τουρκικών παραβιάσεων (κάντε κανένα παράπονο στον Ταγίπ), κάνουν 2 βόλτες στο κέντρο τον χρόνο. Μην υποκρίνεστε ρε παιδί μου, πείτε δεν γουστάρω στρατό, είναι φασίστες, είναι κατάλοιπο του Μεταξά, είμαι αναρχικός, φοβάμαι τον ήχο της ερπύστριας, στο διάολο με το F16 που έκανε γρήγορο πέρασμα και ξύπνησε το μωρό ή το Jack Russell μου, αλλά όχι άλλο κάρβουνο με το "κόστος". Έλεος, στο τέλος για λόγους οικονομίας που και καλά σας κόφτει να σβήνουμε και τα φώτα στην Ακαδημίας και Σταδίου το βράδυ και στις δημόσιες υπηρεσίες να χτυπάνε φραπέ με το χέρι λέμε. Όχι τίποτα άλλο, μην διώξουμε στο τέλος κανέναν Καρανίκα και λυπηθεί το Πανελλήνιο λέμε..
Ωραια αυτα που λες, αλλα θα ειχαν βαση αν ειχα ταχθει κατα της παρελασης. Εγω μιλαω για μια απλη παρελαση. που θα παρελαζουν κομψα και ομορφα οι μαθητες και τα στρατιωτικα και μη σωματα της εκαστοτε πολης. χωρις αεροπλανα, οχηματα, ''επισημους'' απο την αθηνα κλπ. και ταυτοχρονα θα τιμας τους αγωνες των προγονων σου. ετσι αποφευγεις την γκρινια και των δυο πλευρων. Και εγω ουτε υποκριτη σε ειπα, ουτε ανεφερα πουθενα οτι η παρελαση ειναι για φασιστες, ουτε αναρχικο σε ειπα. δεν σε προσεβαλα γι αυτο να μιλας καλυτερα σε ατομα που δεν ξερεις τα πιστευω τους. απλα προτεινα μια μεση λυση. τους εχετε κανει ολους αναρχικους και φασιστες..
Δε διαφωνώ με μια μικρή στρατιωτική παρέλαση (οχι με Σουλιώτισσες) αλλά αν ερευνήσεις τις "πολιτικές" πεποιθήσεις των σφόδρα υπέρ των παρελάσεων και κυρίως της πλειοψηφίας των παρελαυνοντων, θα φρίξεις. Κοινώς ημιαγράμματα εμφυλιολάγνα χουντοφασιστάκια στην καλύτερη....Όχι ότι φταίνε οι παρελάσεις γι αυτή την κατάσταση.... Αλλά μη βλέπεις μόνο αναρχοκομμουνισταί που έχουν αλλεργία...το τερμάτισες...
@F1.8 Φίλε φωτογράφε (Nikon-άκιας εγώ, διαφωνούμε και εδώ lol;) θεωρώ ότι οι 2 μέρες αργίας, ειδικά στο Δημόσιο (μάλλον θα συμφωνήσεις) είναι ελάχιστες χαμένες εργατοώρες anyway. Δεκτή η σκέψη σου περί ενός λεπτού σιγή αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα εφαρμοζόταν. Απ' την άλλη, ακόμα και δάσκαλοι αριστερών πεποιθήσεων (που δεν πολυγουστάρουν παρελάσεις) να είσαι σίγουρος, ότι μάλλον απολαμβάνουν την ύπαρξη τέτοιων αργιών (κυρίως θρησκευτικών) και αν τις καταργούσαμε, πρώτοι θα τσινούσαν. Και να σου πώς και κάτι αδελφέ; Επίσημες αργίες η Ελλάδα έχει 12 ημέρες, η Γερμανία 18, η Κύπρος και Ισπανία 28. Θα σωθεί η Ελλάδα αν δουλέψουμε 2 μέρες παραπάνω; Μπα..
@F1.8 Αδελφέ, ξέχασα το βασικότερο, περί χαμένων μαθημάτων. Στην χώρα, που γίνονται καταλήψεις για ψύλλου πήδημα (ρώτα τον Πρωθυπουργό σου που είναι expert), με αιτήματα του τύπου: "δεν έχουν σνίκερς στο κυλικείο", ”δεν έχουμε καθαρές τουαλέτες" ή απλά το κάνουμε για χαβαλέ και να την πέσουμε στο γκομενάκι του άλλου τμήματος (δεν δίνει FB η άτιμη) αφού την ξεμοναχιάσω το απόγευμα, ή στα Δημοτικά με εκδρομές του τύπου επίσκεψη σε οινοποιείο (να το είδα και αυτό, ετοιμάζουμε νέους Μπουτάρη-δες) είναι άκυρο να μιλάμε για χαμένες μαθητικές ώρες. Στην τελική να σου πω κάτι; Κράτα τις παρελάσεις και ας τελειώσει 2 μέρες αργότερα η σχολική χρονιά ρε παιδί μου, θα κάτσεις που θα κάτσεις 3 μήνες..