5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου

5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου Facebook Twitter
4

Τον περασμένο χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο. Και αν και υπάρχει σύνδεση της διατροφής μας με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε όσο προσεκτικοί πρέπει στο τραπέζι μας. Μήπως κάποια τρόφιμα τελικά μας σκοτώνουν; Παρακάτω θα βρείτε 5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

1.

Λευκά επεξεργασμένα άλευρα

5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου Facebook Twitter

Το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι έχει χάσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του ενώ έχει λευκανθεί με χλωριούχο αέριο, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, ακόμη και θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Επίσης έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρούνται ακατάλληλα για τους διαβητικούς. Τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου μέτριο ΓΔ και τα μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, χόρτα) χαμηλό ΓΔ.

2.

Ποπ Κορν σε φούρνο μικροκυμάτων

Το ποπ κορν αρέσει σχεδόν σε όλους και είναι πράγματι πολύ βολικό να το βάζεις συσκευασμένο στον φούρνο μικροκυμάτων και να ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά. Οι σακούλες που μπαίνουν στα μικροκύμματα, είναι επενδεδυμένες με υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα τηγάνια Teflon και σχετίζεται με τη στειρότητα στις γυναίκες και με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά, στο πάγκρεας, στους όρχεις και το συκώτι.

3.

Επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά)

5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου Facebook Twitter

Χοτ ντογκ, λουκάνικα, μπέικον και αλλαντικά περιέχουν υπερβολικό αλάτι και χημικά. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά επεξεργασμένα κρέατα έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Τα νιτρικά άλατα είναι οι μεγαλύτεροι ύποπτοι για καρκινογένεση.

4.

Καπνιστά, τουρσί και αλμυρά

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε N-nitroso, που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο καρκίνου κατά την πέψη. Τα καπνιστά κρέατα που είναι πλούσια σε λίπος ίσως οδηγήσουν σε ανάπτυξη του καρκίνου σε στομάχι και παχύ έντερο.

5.

Σολωμός ιχθυοτροφείου

5 τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου Facebook Twitter

Πάνω από το 60% του σολομού που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από ιχθυοτροφεία. Οι σολωμοί αυτοί, τρέφονται με χημικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες, κάνοντας αυτά τα  κατά τα άλλα θρεπτικά ψάριαΜι όχι και τόσο υγιεινά. Μελέτες έχουν επίσης δείξει υψηλό αριθμό PCB και υδραργύρου στον οργανισμό τους.

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Τα "νιτρικά άλατα" (ΝΟ3-) δεν υπάρχουν στα επεξεργασμένα κρέατα. Μιλάμε για τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) που ΜΟΝΟ αν κάποιος τρέφεται με πολλές πρωτείνες μπορεί να μετασχηματίσει την αμινομάδα σε νιτροζαμίνη στο στομάχι. Επίσης κανένα ψάρι δεν "τρέφεται με φυτοφάρμακα"...Ο υδράργυρος δε προκύπτει ΜΟΝΟ αν η αλιεία των ψαριών γίνεται σε - προφανώς - μολυσμένα από υδράργυρο ύδατα, κάτι που η νομοθεσία ελέγχει πολύ αυστηρά.Το χλώριο και οι χλωριούχες ενώσεις απαγορεύονται ως λευκαντικά από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και προτιμούνται υπεροξείδια που είναι αβλαβή (λόγω διάσπασης αυτών που απομένουν σε άκακες ουσίες).Επίσης, ας σταματήσει αυτός ο όρος "χημικά"... Και ο καφές που πίνουμε χημικό είναι, και το νερό επίσης, και ο αέρας επίσης.Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας...Enjoy responsibly! Ή αλλιώς, μέτρον άριστον! :)
Στο 5:" Οι σολωμοί αυτοί, τρέφονται με χημικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες, κάνοντας αυτά τα κατά τα άλλα θρεπτικά ψάριαΜι όχι και τόσο υγιεινά. "Μ χημική ουσία είναι και το ...νερό. Είναι η χημική ουσία που προκύπτει από την ένωση ενός μορίου οξυγόνου και δύο μορίων υδρογόνου και μάλιστα προικύπτει από την καάυση μαζί με διοξέιδιο του άνθρακα. Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε αυτή τη βλαπτική χημική ουσία; Ποτέινω να μεταφραστει και να μπει στη Lifo αυτή η προειδοποίηση:http://d2xa4n5l7aroin.cloudfront.net/wp-content/uploads/2014/07/1609856_702773486441870_871740965_n.jpgΓια το 1 έχει καταργηθέι η χρήση χρωρίνης για τη λευκανση του αλευριού στην Ευρωπαική Ένωση(σελίδα 6)http://www.food.gov.uk/sites/default/files/multimedia/pdfs/breadflourguide.pdf