Η Κύπρος βγήκε και επισημα εκτός μνημονίου

Η Κύπρος βγήκε και επισημα εκτός μνημονίου Facebook Twitter
21

Τρία χρόνια μετά, η Κύπρος είναι και επίσημα εκτός μνημονίου, όπως επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.


«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη σειρά του, έκανε retweet την ανάρτηση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, γράφοντας «Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε με δήλωσή της να συγχαρεί το λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ στέκεται στην ανάγκη να συνεχιστεί προσπάθεια, προκειμένου η κρίση να μείνει οριστικά στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  απέδωσε και αυτός με τη σειρά του τα εύσημα στην Κύπρο μέσω twitter.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Αν είναι δυνατόν να συγκρίνεται το πρόβλημα της Ελλάδας με το πρόβλημα της Κύπρου!!!! Αλλά δηλαδή τώρα η Κύπρος σε τι βασίζει την οικονομία της; στην παραγωγή; τι θα βγάζουμε; αυτοκίνητα ή πλοία; θα αυξήσουμε και την παραγωγή του χαλουμιού και θα κατακλύσουμε την Ευρώπη! Ή μήπως να το ρίξουμε στον πρωτογενή τομέα; λουβίν τζιαι κολοκούιν, σιόρ... Λοιπόν, στα ίδια που ήταν και πριν θα γυρίσει... τράπεζες, Άραβες, Αμερικάνοι κλπ... Ε σιγά την ιστορία, ρε λεβέντες... τραβήξαν λεφτά από μια τράπεζα (Λαϊκή) για να σωθεί μια ελληνική (Πειραιώς) και λόγω μεγέθους κλάταρε το σύστημα για τρια χρόνια... Τι σχέση έχει αυτό με το πρόβλημα της Ελλάδας; Και καλά κάνει και σας φταίει η ανίκανη κυβέρνηση, αλλά δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι ικανή...
Επειδή κάποιοι μιλάνε - γράφουν απλά με εμπάθεια δίχως να ξέρουν (ή δίχως να θέλουν να ξέρουν...) να και τα αρθράκι για την Κύπρο από τους FT. Αν ξάξετε και στο ...Protagon θα βρείτε παρόμοιο κέιμενο. ΔΕν είναι σε καμία Αυγή ή σε left.gr!!!!! http://blogs.ft.com/brusselsblog/2016/03/04/brussels-briefing-cypriot-escape/Διάβασε @skeletor και @Δον Ιδιώτης
Μάλιστα. Και το άρθρο το παραθέτεις γιατί ακριβώς; Για να μας δείξεις ότι ξέρεις Αγγλικά; Ότι το διάβασες και το κατάλαβες; Ότι η Κύπρος δεν βγήκε στις αγορές - που βγήκε εδώ και μήνες και δεν το κατάλαβες; Γιατί ρε φίλε; Γιατί μας τυραννάς;;
Με αφορμή αυτό είναι αναπόφευκτη η σύγκριση πια. Για τους Κύπριους σκέφτομαι πως είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακός ο ρεαλισμός που έχουν δείξει στα ζητήματα οικονομίας. Έστω γι αυτό τον λόγο θα έπρεπε να είναι πραδειγμα προς μίμηση. Όπως και η συνολικότερη σύνεση που έχουν δείξει σε καιρούς δύσκολους. Έζησαν την τραγωδία του '74 και μέσα σε λίγα χρόνια ξανάστησαν τη χώρα τους όρθια. Το 2013 έφαγαν τη νέα κατραπακιά και - παρά την εξάρτησή τους από την ελληνική οικονομία - κατάφεραν σε δύο χρόνια να είναι ξανά σε θετικούς ρυθμούς και με αναπτυξιακή δυναμική. Η ωριμότητα με την οποία αντιμετώπισαν την κρίση είναι εντυπωσιακή. Όχι από το πολιτικό σύστημα, από την κοινωνία την ίδια. Σε αντίθεση με εμάς και την υστερία που μας έχει πιάσει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, προφανώς.Μια εξήγηση γι αυτό είναι το μέγεθος του νησιού - οι μικρές κοινωνίες κατά κανόνα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη συνοχή. Μια άλλη, είναι ότι διαθέτουν οικονομική κουλτούρα. Καταλαβαίνουν από οικονομία. Και αυτό δεν σχετίζεται μόνο με το επιχειρηματικό και εμπορικό τους δαιμόνιο. Είναι και θέμα συγκρότησης. Μου είχαν πει ότι η Κύπρος έχει γύρω στις 20χιλ δικηγόρους-λογιστές-τραπεζικούς. Αυτό αναλογικά σημαίνει σχεδόν έναν σε κάθε ευρύτερη οικογένεια. Ο οποίος καταλαβαίνει τι γίνεται, εξηγεί στους δικούς του και έτσι αποτρέπει την ανάπτυξη "ψεκασμένων" θεωριών. Δεν ξέρω κατα πόσο θα ειναι σε θέση να επιδείξει τον ίδιο ορθολογισμό για την επίλυση του εθνικού θέματος, όμως η οικονομική κατάρτιση των πολιτών της επιτρέπει στην Κύπρο να ξεπερνά τραγωδίες και να δημιουργεί οικονομικά θαύματα. Μπράβο τους!
1. Οι Κύπριοι είναι πιο μορφωμένος λαός. Γεγονός.2. Οι Κύπριοι έχουν περάσει εθνικές τραγωδίες και έχουν αναπτύξει ένστικτο επιβίωσης. Θεωρητικά κι εμείς θα έπρεπε να έχουμε αναπτύξει αντίστοιχο ένστικτο, δεν είναι ότι ζούμε κάπου απομονωμένα ασούμε αλλά δεν το έχουμε. Σε αντίθεση με εμάς που αντιλαμβανόμαστε το κράτος και την πολιτεία ως μία αόριστη αρχή που πρέπει να μας ταϊσει, να μας ποτίσει, να μας βολέψει, να μας σώσει, να μας χαρτζιλικώσει....οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται το κράτος ως μία οντότητα που εξαρτάται από τον ατομικό, τον προσωπικό τους αγώνα. Η απόσταση στη νοοτροπία Ελλήνων και Κυπρίων είναι χαώδης, ας μην το συζητήσουμε.3. Οι Κύπριοι, με όλα τα λάθη, τις παραλήψεις και τις αβελτηρίες τους (όπως κάθε λαός) διαχειρίστηκαν την κρίση με τρόπο που δεν υποθήκευαν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Ακριβώς το αντίθετο από εμάς. Ειδικά το τελευταίο χρόνο η ζημία είναι πολλαπλάσια από ότι κατάφεραν οι κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών. Το πλιάτσικο και ο ορυμαγδός σε όλα τα επίπεδα είναι πέρα κάθε φαντασίας. Έχουν φάει τα λεφτά όπου κι αν υπήρχαν.... αποθεματικά του ευρύτερου δημοσίου, τράπεζα Αττικής, ξεπούλημα ομολόγων πριν τη λήξη τους....από όπου κι αν το πιάσεις έχεις γίνει η τέλεια καταστροφή. Κι ο λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Μέχρι που μια μέρα θα ξυπνήσει και θα του πουν "η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
Μια χαρά τα κατάφερε η Κύπρος....ΑλλάΚατά πόσο έφυγε από την επιτήρηση;Κατά πόσο έφυγαν οι "θεσμοί"; Μήπως θα πηγένουν κάθε 6 μήνες αντί για κάθε 3; Τι θα γίνει ότυαν η Κύπρος θα θελήσει να βγει στις αγορές;Τι θα γίνει με το κόστος της συνένωσης;Τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα η Κύπρος να πληρώσει ότι χρωστάει; Ήταν το θέμα της Κύπρου ίδιο με το δικό μας;Ποιές είναι οι απαντήσεις για αυτά; @Skeletor έχεις απαντήσεις σε αυτά πέρα από τις χαριτωμενίες που γράφεις;
Για τα 2 πρώτα αν με ρωτήσεις μακάρι να είμαστε μόνιμα υπό επιτήρηση από τους "θεσμούς" γιατί δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς.Για το 3ο: Η Κύπρος θα βγει στις αγορές να δανειστεί ξανά έτσι λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία. Η Κύπρος όταν έρθει η ώρα θα πληρώσει και θα ξαναδανειστεί ότι κάνουν όλα τα αξιόπιστα κράτη. Το κόστος συνένωσης είναι άσχετο με το θέμα και θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα. Σίγουρα η Ε.Ε. θα βοηθήσει και σε αυτό όπως βοήθησε στη Γερμανική επανένωση.Όχι στη Κύπρο χρεοκόπησαν οι τράπεζες στην Ελλάδα το δημόσιο. Αλλά η Κύπρος ακολούθησε τη συνταγή που ήταν διαφορετική απ' τη δική μας, εμείς όχι. Αν θέλεις skeletor συμπλήρωσε ελεύθερα
Δον Ιδιώτη έχω βαρεθεί - μα την Παναγία!!! - να ασχολούμαι με τέτοιους τύπους. Βαρέθηκα. Τους έφαγα στη μάπα τόσα χρόνια, με μαθήματα περί οικονομίας, δημοκρατίας, λογικής κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπρέψει σε όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να είναι ψεκασμένοι, τίποτα δεν άλλαξε.Ακόμα κι αυτοί που το μετάνιωσαν, οι περισσότεροι το μετάνιωσαν για λάθους λόγους. Δεν έπαψαν να είναι ηλίθιοι. Δεν συνήλθαν καν. Κι αυτό είναι το πιο δραματικό. Οπότε δεν ασχολούμαι. Άλλωστε πλέον δεν έχει σωτηρία το πράμα.Μόνο να πω ένα πράγμα γιατί η πολύ ηλιθιότητα δεν παλεύεται: Η Κύπρος έχει από τις 27 Οκτωβρίου που βγήκε στις αγορές. Αλλά και που το είπα τι νομίζεις έγινε; Κάποια άλλη εξυπνάδα θα βρουν να σου πουν. Δεν έχει τελειωμό η βλακεία. Μην ασχολείσαι φίλε Δον Ιδιώτη. Δεν αξίζει.
Μεταξύ μας Δον Ιδιώτη.....η Κύπρος έχει βγει στις αγορές κι εμείς - η Κυβέρνηση της αξιοπρέπειας που εξέλεξε ο μπετόβλακας λαός - ξεπουλάει ομόλογα πριν τη λήξη τους για να πληρώσει επικουρικές. Χωρίς πλάκα. Ξέρεις πότε θα γίνουν εκλογές, ε; Ξέρεις....μην το πω.
Και να σου πω και κάτι ρε Ιδιώτη μιας που σε πέτυχα βραδιάτικα; Λέει ο Τσίπρας ότι δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο να ζητήσει χάρη από μεγαλοεκδότες κτλ...τον κάνουν Θεό! Βγαίνει ότι είπε ΨΕΜΑΤΑ λέει δεν ζήτησε χάρη. Βγαίνουν τα χειρότερα, τα διαψεύδει....του λένε έχουμε ηχογραφήσεις, τα μασάει, λέει ότι είναι παράνομοι....και μετά βγαίνουν αμετανόητοι στόκοι και λένε "ο Τσίπρας παρασύρθηκε από απειρία"¨.Τα βάζεις μωρέ με την ανθρώπινη βλακεία; ΠΟΤΕ!!! Είσαι χαμένος από χέρι. Αυτά. Στα είπα και ησύχασα. Καληνύχτα ρε Δον.
Τι βλάκες αυτοί οι Κύπριοι που δεν έσκισαν το Μνημόνιο, δεν έκαναν καμιά μούφα δημοψήφισμα, δεν τρελάθηκαν στις απεργίες και τις πορείες, δεν σπάσανε 100 φορές το κέντρο της Λεμεσού, δεν τραγούδησαν για υπεράριθμους απολυμένους του δημοσίου, δεν ψήφισαν αγράμματους και ψεκασμένους με ΑΚΣΙΩΠΡΕΠΗΑ, δεν άλλαξαν την Ευρώπη...ΜΑ ΤΙ ΒΛΑΚΕΣ!!!!
Τα πάντα είναι εικονική πραγματικότητα για να δυσφημιστεί ο Εθνάρχης της Αριστεράς και να αποτύχει η Ελπίδα. Άλλωστε κάποια στιγμή στο μέλλον τα οικονομικά μεγέθη θα ξαναχειροτερέψουν, άρα τα Μνημόνια--και γενικά ο καπιταλισμός--απέτυχαν. Άσε που ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όχι οι άνθρωποι.