Η Κύπρος βγήκε και επισημα εκτός μνημονίου

Η Κύπρος βγήκε και επισημα εκτός μνημονίου Facebook Twitter
21

Τρία χρόνια μετά, η Κύπρος είναι και επίσημα εκτός μνημονίου, όπως επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.


«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη σειρά του, έκανε retweet την ανάρτηση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, γράφοντας «Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε με δήλωσή της να συγχαρεί το λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ στέκεται στην ανάγκη να συνεχιστεί προσπάθεια, προκειμένου η κρίση να μείνει οριστικά στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  απέδωσε και αυτός με τη σειρά του τα εύσημα στην Κύπρο μέσω twitter.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ