Ενώ η φορολογία αυξάνει, ενώ αναμένεται το νέο και βαρύ φορολογικό και την ώρα που οι δανειστές και ο ξένος Τύπος καταλογίζουν στην τρικομματική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να πολεμήσει την υψηλή φοροδιαφυγή, πολύ αθόρυβα η κυβέρνηση παίρνει ένα βάρος από τις πλάτες των πολυτελώς διαβιούντων. Συγκέκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του lefteria-news.blogspot , η κυβέρνηση και ο κ. Στουρνάρας χωρίς να διαφημίζουν αυτή την ελάφρυνση, κατάργησαν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβαλλόταν σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη.

 

Είχε θεσπιστεί τον Ιούνιο του 2011 και είχε τη μορφή έκτακτης εισφοράς με συντελεστή 5% στα τεκμήρια όπως τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.929 κυβικών (πλην αυτών που είναι ηλικίας άνω των 10 ετών), τα σκάφη αναψυχής (με εξαίρεση τα σκάφη ανοικτού τύπου και μήκους έως έξι μέτρων, τις πισίνες και τα αεροσκάφη και ελικόπτερα) και τις πισίνες.

 

Τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο από την είσπραξη της εισφοράς για την πολυτελή διαβίωση υπολογιζόταν στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Μένει φυσικά να επιβεβαιωθεί και στην πράξη η πληροφορία αυτή (πέρα δηλαδή από το δημοσίευμα του LEFTeria), ότι όντως καταργήθηκε αυτός ο φόρος. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους της κατάργησης.