Γιατί δεν είναι ωραία να είσαι πάνω από 60 ετών στην Ελλάδα

Γιατί δεν είναι ωραία να είσαι πάνω από 60 ετών στην Ελλάδα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
4

Οι Έλληνες άνω των 60 ετών έχουν χαμηλότερο δείκτη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας από τους συνομήλικους τους στη Δυτική Ευρώπη, με βάση την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης HelpAge.

Στην κατάταξη 96 χωρών, την οποία κάνει η HelpAge, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 79η θέση. Η πολύ χαμηλή αυτή θέση οφείλεται στη χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας σε επιμέρους δείκτες, όπως το αίσθημα φυσικής ασφάλειας και το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.


Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση (22η) όσον αφορά τον τομέα της υγείας, καθώς το προσδόκιμο ζωής για όσους είναι 60 ετών ανέρχεται σε 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία φθάνει στα 17,4 έτη, που είναι οριακά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.


Σε υψηλή θέση (28η) κατατάσσεται η Ελλάδα και στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών. Το μέσο εισόδημα για τους άνω των 60 ετών είναι υψηλότερο από το μέσο εισόδημα του υπόλοιπου πληθυσμού (106%), παρά το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (26.215 δολάρια) και το χαμηλό ποσοστό όσων παίρνουν σύνταξη πάνω από τα 65 (77,4%) , σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αντίθετα, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή θέση (87) στον τομέα των δυνατοτήτων, καθώς απασχολείται μόνο το 35,6% όσων έχουν ηλικία από 55 έως 64 και μόνο το 31,3% των άνω των 60 έχει δευτεροβάθμια ή υψηλότερη εκπαίδευση. Πολύ χαμηλή θέση έχει η Ελλάδα (91) και στον τομέα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Μόνο το 48% των πολιτών ηλικίας άνω των 50 αισθάνονται ασφαλείς να περπατήσουν μόνοι τους τη νύχτα στην πόλη ή την περιοχή που ζουν, ενώ χαμηλό (53%) είναι και το ποσοστό τους που είναι ικανοποιημένο με τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Με την ελευθερία επιλογών στη ζωή τους είναι ικανοποιημένο το 39%, ενώ το 61% έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να βασισθούν, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που γερνούν πολύ γρήγορα. Όπως αναφέρει η έκθεση της HelpAge, το 27% των Ελλήνων ήταν άνω των 60 το 2014 και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και το 40,8% το 2050. Στα επόμενα 35 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων πάνω από τα 60 θα φθάσει στα 2,1 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο από 901 εκατομμύρια φέτος και θα αντιστοιχεί στο 21,5% του παγκόσμιου πληθυσμού από 12,3% σήμερα, αναφέρει η HelpAge. Στην πρώτη θέση του δείκτη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της οργάνωσης βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ

σχόλια

4 σχόλια
"Αντίθετα, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή θέση (87) στον τομέα των δυνατοτήτων...όσων έχουν ηλικία από 55 έως 64" Αφού πρώτα βάλανε λυτούς και δεμένους για να βγούν στη σύνταξη από τα 40, μετά τους μάρανε η "έλλειψη δυνατοτήτων".