Τελικά, είναι ρατσίστρια η Taylor Swift;

Τελικά, είναι ρατσίστρια η Taylor Swift; Facebook Twitter
Φωτο: EPA/PAUL BUCK
10

Η Taylor Swift έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά από θύελλα αρνητικών σχολίων που έχει λάβει το νέο της βιντεοκλίπ Wildest Dreams.

Το κλιπ που έκανε την πρεμιέρα του στα MTV Video Music Awards της προηγούμενης Κυριακής και έχει ήδη συλλέξει πάνω από 14 εκατομμύρια views, είναι σκηνοθετημένο από τον Joseph Kahn και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις για ρατσιστικό περιεχόμενο, όπως μεταδίδει ο Guardian. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες κάνουν λόγο για απεικόνιση μιας «αφρικανικής αποικιακής φαντασίωσης» επειδή όλοι οι συμμετέχοντες στο κλιπ είναι λευκοί παρόλο που έχει γυριστεί στην Αφρική. Η χαρακτηριστική ξανθιά ποπ σταρ έβαψε μαύρα τα μαλλιά της για τις ανάγκες του γυρίσματος, ενώ στο κλιπ συμμετέχει ο ηθοποιός Scott Eastwood καθώς και πολλά άγρια ζώα της αφρικανικής πανίδας - καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια και ζέβρες. Σαν το «παλιό Χόλιγουντ να συναντά το "Πέρα από την Αφρική"», όπως αναφέρθηκε σχετικά. Μάλιστα έχει γίνει γνωστό ότι τα έσοδα από το κλιπ θα διατεθούν στο African Parks Foundation της Αμερικής.

Όμως οι αντιδράσεις στα media, τα blogs και τα social media μάλλον δεν είναι αυτές που η America's sweetheart είχε κατά νου: «Η Taylor Swift πήγε στην Αφρική για να γυρίσει ένα βιντεοκλίπ και υπάρχουν μόνο λευκοί σε αυτό» αναφέρει ο τίτλος σχετικού άρθρου του lifestyle blog Fader. «Είναι σοκαριστικό να σκέφτεσαι ότι, εν έτει 2015, η Taylor Swift, η δισκογραφική της και η παραγωγή του κλιπ θεώρησαν ότι είναι OK να γυρίσουν ένα βίντεο που παρουσιάζει μια glamorous βερσιόν της λευκής αποικιακής φαντασίωσης της Αφρικής» σημειώνουν οι Viviane Rutabingwa και James Kassaga Arinaitwe από το blog του αμερικανικού National Public Radio. «Αντί να επιλέξει τον δρόμο της "πολιτιστικής εξοικείωσης" που είναι καθεστώς στη σημερινή ποπ μουσική, η Swift προτίμησε να ενσαρκώσει με θράσος την πολιτική της εκμετάλλευσης μιας ολόκληρης ηπείρου και των ανθρώπων της» προσθέτει η Lauren Duca της Huffington Post.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Swift κατηγορείται για έλλειψη ευαισθησίας αναφορικά με «λεπτά» ζητήματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις. Το παλιότερο κλιπ για το χιτ της, Shake It Off, είχε θεωρηθεί ότι αναπαρήγαγε φυλετικά στερεότυπα καθώς περιλάμβανε μόνο μαύρους street χορευτές και μόνο λευκούς χορευτές μπαλέτου.

Βέβαια, στον αντίλογο, υπάρχουν και πολλά υπερασπιστικά σχόλια που χαιρετίζουν το κόνσεπτ και την υλοποίηση του Wildest Dreams. Αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης του κλιπ προσπάθησε (μάλλον ανεπιτυχώς) να υπερασπιστεί τη δουλειά του, αναφέροντας στο Twitter ότι οι κατηγορίες για ρατσισμό είναι αβάσιμες, αφού παραγωγός του τραγουδιού είναι μια μαύρη γυναίκα, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως καυτή».

Η Taylor Swift δεν έχει προβεί προς το παρόν σε κάποιο σχόλιο.

Πολιτισμός
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Την πάτε δεν την πάτε, αυτή είναι το νούμερο 1.Σε σχέση με τις υπερβολές της Cyrus και της Gaga, που θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα, στήνει αθόρυβα μια καριέρα που θα κρατήσει πολλά χρόνια.Ας μας πουνε όσοι παρακολουθούν την αμερικάνικη μουσική σκηνή, πόσοι λευκοί εμφανίζονται σε video clip μαύρων;Θεωρώ ότι η επιλογή της ήταν θέμα ύφους και αισθητικής περισσότερο και λιγότερο υποβόσκοντος ρατσισμου.Αν δει κανείς τα VMA για να πάρει μια ιδέα του τι ακούνε από την άλλη μεριά του ατλαντικού, θα διαπιστώσει ότι η μουσική εδώ και 15 χρόνια κυριαρχείται από τους μαύρους. Δεν νομίζω να έχει κανείς παράπονο ότι δεν προβάλλονται αρκετά.
Όχι ρε παιδιά.. Τα έχουμε ισοπεδώσει πια όλα για όλα! Δεν είμαι και κανένας τρομερός φαν της (παλιότερα δεν την άντεχα καθόλου τώρα παίζεται) αλλά νομίζω πως πλέον ψάχνουμε παντού λάθη και προβλήματα! Πρώτον είχα ακούσει και εγώ την φήμη για τα στερεότυπα στο "shake it off" αν δείτε το βίντεοκλιπ, θα δείτε έγχρωμους χορευτές και στην ενόργανη χορογραφία και στο μπαλέτο και σαν μαζορέτες! Επίσης το όλο concept του νέου βίντεο κλιπ της, είναι ταινία των 50s, γκλάμουρ και χαμός. Δεν είναι μία εικόνα της Αφρικής, είναι δήθεν μία παραγωγή τύπου "Όσα παίρνει ο άνεμος". Οπότε κατά την δική μου άποψη δεν είναι ρατσίστρια, τουλάχιστον βάσει αυτού του βίντεο κλιπ!
Από τη μία πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερες εικόνες από τις διάφορες χώρες της Αφρικής ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται για μια 'χώρα', αλλά για πολλές χώρες με διαφορετικό βιωτικό επίπεδο, πολιτισμό, γλώσσες κτλ. Από την άλλη, προτείνω να αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι μαζί βαθιές αναπνοές. Το βίντεο της δεσποινίδος δεν είναι ρατσιστικό, απλώς αναφέρεται στο γύρισμα μιας ταινίας με θέμα την Αφρική με βασική ηρωίδα την ίδια. Δεν νομίζω όσοι το βλέπουν να σκέφτονται αμέσως 'Α! Τι εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το ρόλο των λευκών στην Αφρική'. Και πραγματικά, σε σύγκριση με άλλες χώρες, το Hollywood έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες για πολιτική ορθότητα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μόνο αν ενδυναμωθεί η Αφρικανική βιομηχανία των media(με κύρια κέντρα τη Νότιο Αφρική και τη Νιγηρία και ίσως την Κένυα) και αρχίσουν να βγαίνουν περισσότερες φεστιβαλικές ταινίες ποιότητας που δεν μοιάζουν γυρισμένες σε samsung smartphone θα έχουμε περισσότερες εικόνες και ιστορίες σχετικά από την Αφρική που θα αναπαριστούν καλύτερα τη ζωή εκεί. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε λίγο κράτει με την πολιτική ορθότητα γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο ζωάκια ή εξωγήινους. Ευτυχώς που όταν είχε βγει το Dr Jones δεν υπήρχαν social media. Θα είχαν κάψει τους Aqua στην πλατεία Amagertorv. https://www.youtube.com/watch?v=-1jPUB7gRyg
Ξεκάθαρα "ρατσιστικό" προφανώς δεν είναι, I wouldn’t make a terrible deal out of it.Όμως τα όρια -πλέον- κι αυτής της έννοιας διευρύνονται και διανθίζονται από άλλα πρίσματα που εμάς μπορεί να μην μάς είναι τόσο οικεία, όπως η συζήτηση-κριτική γύρω από την πολιτισμική οικειοποίηση, η μετα-αποικιοκρατική κριτική, καθώς και το ντιμπέιτ της εκμετάλλευσης/ αντικειμενοποιήσης/ φετιχοποίησης του ...αφρικανικού, ασιατικού, whatever εξωτισμού (από τους λευκούς) κ.λπ.. Πιστεύω ότι, ναι μεν, χρειάζεται ένας μπούσουλας σ' όλα αυτά και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται δυσανάλογα προβλήματα σε σχέση με την εκάστοτε αφορμή, απ' την άλλη όμως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί -όντως- να προβάλλονται οπτικές που ακόμη κι αν εμάς δεν μάς ενοχλούν, ίσως έχουν κάποιο λόγο να ενοχλούν άλλους.
Συμφωνώ με την Ίριδα Prismatica, ούτε εγώ την πάω την "ξεπλένω" (φοβερό παρατσούκλι!)Αλλά και αυτή η τάση να είναι όλα ντε και καλά στη γραμμή μιας ψεύτικης και στημένης πολιτικής ορθότητας, καταντά ανυπόφορη.Δηλαδή αν το στόρυ που του βγήκε αυθόρμητα του σεναριογράφου είναι ένα μάτσο (λευκοί) άνθρωποι δήθεν στην Αφρική, πρέπει αμέσως να το "διορθώσει" χώνοντας 2 Αφροαμερικανούς, έναν Σιχ κι ένα Σαολίν μοναχό που τους διακτίνισε ξαφνικά ο Σποκ, 2 ομόφυλα ζευγάρια από το πουθενά, έναν/μία πανσέξουαλ που τρώει παγωτό, την Κέιτλιν Τζένερ και ένα διαφημιστικό για τα mooncup (σύμφωνα με τα φεμινιστικά πρότυπα της Huffington Post);Και όρεξη που την είχαν οι όποιοι μαύροι χορευτές, Αφρικανοί γηγενείς και Ασιάτες ταξιδιώτες, να παίξουν στο κλιπ αυτηνής με τη φτηνή περούκα απ'τα Τζάμπο!
Μου αρκεί ένα σχόλιο στο youtube για να με πείσει ότι δεν είμαι παράλογη: I'm black and i don't see the racism. she's not actually colonizing africa its about a movie that takes place there. I get that colonization was horrible and everything but this isn't even about that, its about a romance in the fucking wild. and I have an African mom, I honestly don't see anything wrong with this (except for that wig, that shit looks fake as hell) but people seriously need to stop bitching over everything. even though there was only one black man in the whole video, it's really not that deep, I mean for real, you really think that the people who made this video had racist intentions? I'm not the biggest fan of taylor, and she's a lot of things but I'm not gonna call her racist. honestly youre making this video a bigger deal than it needs to be.
Υπερβολές! Υποτειθεται πως ενα συνεργειο αμερικανων κανει γυρισματα ταινιας στην αφρικη! Δεν γυριζουν ντοκυμαντερ ωστε να πρεπει να αποδωσουν την πραγματικοτητα της ηπειρου!Τα πλανα επικεντρωνονται στους πρωταγωνιστες κ αι εμφανιζονται και καποια μελη του crew. θα επρεπε να ειναι μαυρος ο σκηνοθετης ή η μακιγιεζ? Τοτε θα ήταν πραγματικα ατοπο καθως δυσκολα θα συνεβαινε κατι τετοιο το '50!
Οι ιντερνετικοί αγωνιστές/ακτιβιστές του καναπέ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πώς χάνουν το νόημα όντας έτοιμοι να επιτεθούν σε οτιδήποτε μπορεί εν δυνάμει να παρανοηθεί και να παρερμηνευθεί. Όταν η πλειψηφία των ποπ ειδώλων του πλανήτη είναι όμορφα πρόσωπα/κορμιά με μια καλή χορογραφία (και ίσως φωνή), όταν τα τραγούδια της ποπ δισκογραφίας γράφονται κυρίως από συνθέτες/στιχουργούς που είναι υπάλληλοι των δισκογραφικών εταιριών και γράφουν εκατοντάδες τραγούδια το χρόνο, όταν τα βιντεοκλίπ σκηνοθετούνται ως επί το πλείστον είτε από κουλτουριάρηδες αγαπητικούς των μουσικοκαναλιών ή σκηνοθέτες-υπαλλήλους των ίδιων των δισκογραφικών, εμείς μιλάμε ακόμα για το κατά πόσον μια ποπ τραγουδίστρια περνάει ρατσιστικό μήνυμα μέσα από ένα τραγούδι επειδή έκανε το ατόπημα να συμμετάσχει σε βίντεο που γυρίστηκε στην Αφρική και δεν έχει μέσα μαύρους. Τα εν λόγω "τεχνήματα" έχουν παραχθεί από ένα εργοστάσιο παραγωγής τραγουδιών βάση φόρμουλας, συνήθως στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου, και έχουν φτιαχτεί για να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το επόμενο χιτάκι. Και πληθώρα κόσμο κάθεται και αναλύεται το βαθύτερο νόημα και κατά πόσον ο καλλιτέχνης είναι ρατσιστής. Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν αστείο.
Κριτική στο κλιπάκι της Taylor Swift. Οι γράφοντες βαυκαλίζονται με τα λεγόμενά τους και ο μάνατζερ εξαναγκάζεται σε "απολογία". Σπουδαία δουλειά.Από την άλλη οι κυβερνήσεις Ευρώπης και Αμερικής που εκμεταλλεύονται και δεινοπαθούν τη μαύρη Ήπειρο ακόμα εδώ είναι και πάντα θα είναι. Με το ένα χέρι θα παίρνουν, με το άλλο θα μοιράζουν ελεημοσύνη, ενώ οι Καυκάσιοι υπήκοοι θα εξεγείρονται στο τουίτερ.
Δεν πάω τη Swift. Δεν πάω τη σαχλή της φάτσα και τα σαχλά της τραγούδια.Είδα το βίντεο από περιέργια, και οι κατηγορίες για επίδειξη αποικιοκρατικού πνεύματος μου φαίνονται τραβηγμένες. Γυρίζουν υποτίθεται μια ταινία εποχής στιλ "Πέρα από την Αφρική" ή "Άγγλος ασθενής". Στα περισσότερα πλάνα πρωταγωνιστεί ούτως ή άλλως η εν λόγω ξεπλένω, μόνη ή με το αμόρε.Οι μόνοι άλλοι άνθρωποι στην Αφρική είναι τα μέλη του συνεργείου, δεν είναι "άποικοι", ταινία γυρίζουν. Θα μπορούσαν φυσικά να έχουν μαύρους ανάμεσά τους - μαύρους Αμερικάνους όμως, όπως αν γύριζαν, και καλά, ταινία στη Βοστώνη ή στο Ουίτσιτα Φολς, δεν έχει διαφορά.Στο τέλος, μάλιστα, υπονοείται ότι δεν ήταν καν στην Αφρικά αλλά σε στούντιο στην Αμερική (παραλληλισμός με το όλο "ψεύτικο" της σχέσης τους κλπ). Άρα μάλλον Καλιφόρνια υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα όλο αυτό.Αν έβαζε να εμφανίζονται εκπρόσωποι τοπικών φυλών, μπορεί και πάλι να την κατηγορούσαν, για προβολή κλισέ και στερεοτύπων.Για 'μένα πιο "ρατσιστικά" είναι τα βίντεο της Νίκι Μινάζ που ωθούν τις μαύρες γυναίκες να αυτοπροσδιορίζονται αξιακά από το μέγεθος του κώλου τους.