Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
11

Μπορεί να μην είναι ακριβώς τουριστικοί προορισμοί, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ένας ταξιδιώτης να μη σταματήσει και να πάρει μια ανάσα από το θόρυβο, τη ζέστη και την κίνηση μιας μεγαλούπολης.  Είναι το τέλειο αντίδοτο στη βιασύνη ενός τουρίστα να δει όλο και πιο πολλά γύρω του και με την καθησυχαστική και ήρεμη ατμόσφαιρα που δημιουργούν γίνονται ένα αξέχαστο μέρος των διακοπών και του ταξιδιού.

Εδώ, εννέα από τα καλύτερα του κόσμου:

Κήπος του Λουξεμβούργου, Παρίσι

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Oι κήποι του Λουξεμβούργου, Παρίσι

Ο Κήπος του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg) είναι ίσως το πιο δημοφιλές πάρκο στο Παρίσι. Βρίσκεται στο 6ο διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το πάρκο, είναι περίπου 55 στρέμματα και σχεδιάστηκε το 1612 σε γαλλικό στυλ. Τον 19ο αιώνα, αυτό το ιδιωτικό πάρκο άνοιξε για το κοινό. Στο κέντρο του πάρκου μία οκταγωνική λίμνη, γνωστή ως Grand Bassin. Πολυάριθμα αγάλματα, καθώς και το άγαλμα της Saint-Geneviève - προστάτιδας του Παρισιού - κοσμούν το πάρκο. Αυτό είναι επίσης ένα από τα πάρκα, όπου μπορείτε απλά να πάρετε μία από τις πολλές καρέκλες κήπου που υπάρχουν για τους επισκέπτες και να καθίσετε όπου εσείς επιθυμείτε. Έτσι το πάρκο είναι επίσης δημοφιλές μέρος συνάντησης για τους σκακιστές και τους παίκτες Jeux de Boules. Έχει δυο διάσημα συντριβάνια, το Fontaine de Medicis, ένα μπαρόκ συντριβάνι σχεδιασμένο το 1624 και το Fontaine de l'Observatoire σχεδιασμένο από τους Davioud, Carpaux και Frémiet το 1873. Η κρήνη περιλαμβάνει ένα άγαλμα ενός πλανήτη που υποστηρίζεται από τέσσερις γυναίκες, μία για κάθε ήπειρο. Για να διατηρηθεί η συμμετρία η Ωκεανία σε αυτό το σχέδιο έμεινε απ' έξω.

Σέντραλ Παρκ, Νέα Υόρκη

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Central Park, New York

Το Central Park της Νέας Υόρκης είναι το πιο διάσημο αστικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως ακόμη και τον κόσμο. Πάρκο με τεράστια δημοτικότητα είναι δημοφιλές σε κάθε επισκέπτη της πόλης. 35 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, με περισσότερα από 800 στρέμματα έκτασης , υπάρχουν πολλά τμήματα όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε ησυχία και απομόνωση.  Υπάρχει μια δασική περιοχή, η οποία ονομάζεται Ράμπλα και είναι ένας παράδεισος για παρατηρητές πουλιών, ενώ οι άλλες περιοχές του πάρκου παρέχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από πεζοπορία, ποδηλασία, πατινάζ (στον πάγο το χειμώνα), βαρκάδα και ιππασία. Το Central Park είναι ένας πολιτιστικός πόλος έλξης, με συναυλίες και δρώμενα να πραγματοποιούνται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και με εικαστικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν δεκάδες γλυπτά. Μια περιοχή 2 στρεμμάτων του πάρκου είναι αφιερωμένη στον John Lennon.

Πάρκο Γκουέλ, Βαρκελώνη

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Parc Guell, Barcelona

Το Πάρκο Γκουέλ είναι ένα από τα έργα του Αντόνιο Γκαουντί που στολίζουν την πόλη της Βαρκελώνης. Βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης, στον λόφο Καρμέλ και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Το Πάρκο δημιουργήθηκε από τον επιχειρηματία Γκουέλ ο οποίος είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό προάστιο. Σε ένα άγονο κομμάτι γης έδωσε εντολή στον Γκαουντί να δημιουργήσει την υποδομή για μία πόλη με κήπους. Ο χώρος γέμισε με σπηλαιώδεις διαδρόμους, με πολύχρωμες ψηφίδες και ζωόμορφα γλυπτά. Το σχέδιο απέτυχε και τελικά κανένα σπίτι δεν κτίστηκε παρά μόνο της οικογένειας Γκουέλ προς όφελος της Βαρκελώνης που σήμερα έχει αυτό το πάρκο το γεμάτο με πεύκα, φοίνικες αλλά και πολλά ...παπαγαλάκια . Στο χώρο του πάρκου στεγάζεται το Μουσείο Γκαουντί.

Bukit Timah Nature Preserve, Σιγκαπούρη

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Bukit Timah Nature Preserve, Singapore

Για όσους φτάνουν στη Σιγκαπούρη, το πάρκο Bukit Timah Nature Preserve, τους συνδέει εύκολα με τη φυσική μορφή της χώρας. Είναι ένα σχετικά μικρό πάρκο που εκτείνεται σε 400 στρέμματα, σε ένα λόφο της Σιγκαπούρης.  Τα καλά διατηρημένα μονοπάτια και οι  υποδομές του,  τα τροπικά φυτά και τα ζώα κάνουν αυτό μια ενδιαφέρουσα προορισμό για όσους αναζητούν μια μοναδική αστική εμπειρία σε ένα πάρκο. Οι λάτρεις της φύσης θα βρουν ασυνήθιστα έντομα, σπάνια ζώα ακόμα και καβούρια του γλυκού νερού, σκίουρους και παγκολίνους. Μπαμπού, συκιές και τροπικά δέντρα που κάποτε καλύπτονται τεράστια τμήματα της Σιγκαπούρης εξακολουθούν να αναπτύσσονται στις πλαγιές της Bukit Timah. Τα μονοπάτια του πάρκου οδηγούν μέσα από τα δάση και μέχρι την κορυφή του λόφου, που είναι το υψηλότερο σημείο στη Σιγκαπούρη.

Phoenix Park, Δουβλίνο

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Phoenix Park, Dublin

Σε 1.750 στρέμματα, το Phoenix Park του Δουβλίνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς  πράσινους χώρους της Ευρώπης. Το πάρκο στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας,  έχει μια σειρά από μνημεία, ιστορικά και θρησκευτικά, και ένα παλιό φρούριο. Το Phoenix μπορεί να υπερηφανεύεται για το γρασίδι και τις  δασικές εκτάσεις, οι οποίες καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο του τοπίου του πάρκου. Πριν από πολλούς αιώνες, ελάφια εισήχθησαν στο Phoenix Park και αρκετοί από τους απογόνους αυτού του αρχικού κοπαδιού εξακολουθούν να τρέχουν ελεύθερα στο πάρκο. Εκτός από τις εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, αυτός ο χώρος φιλοξενεί συναυλίες, αγώνες δρόμου, ενώ  υπάρχει ακόμη και μια λέσχη κρίκετ. Στο πάρκο ανήκει και ο ζωολογικός κήπος του Δουβλίνου.

Stanley Park, Βανκούβερ

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Stanley Park, Vancouver

Το Stanley Park είναι ένα πάρκο 1.000 στρεμμάτων δίπλα στο κέντρο της πόλης Βανκούβερ. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το πάρκο κάθε χρόνο. Ένα μονοπάτι δίπλα στον κυματοθραύστη πέντε μιλίων που περιβάλλει το Stanley είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους πεζοπόρους και ποδηλάτες (που έχουν χωριστές λωρίδες σε όλο το μήκος της διαδρομής). Το πάρκο έχει μια εκπληκτική διαδρομή 120 μιλίων από μονοπάτια που διασχίζουν το δασώδες εσωτερικό του. Μερικά από τα δέντρα μέσα στη δασώδη περιοχή του πάρκου είναι υπεραιωνόβια. Το Stanley είναι ένα πάρκο στο οποίο υπάρχει ενυδρείο, γήπεδο γκολφ, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα μικρό τρένο.

Monsanto Forest Park, Λισαβόνα

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Monsanto Forest Park, Lisbon

Αυτό το πάρκο καλύπτει περισσότερα από 2.400 στρέμματα στην πρωτεύουσα της Λισαβόνας. Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για την θέα στον ορίζοντα της πόλης.  Είναι το αγαπημένο πάρκο όσων λατρεύουν τη φύση και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για τη διαχείριση των φυτικών και ζωικών ειδών. Τα δέντρα είναι αυτά που καλύπτουν την μεγαλύτερη έκτασή του. Είναι και πάρκο εκπαιδευτικό προσανατολισμένο στην οικολογία.

  

Griffith Park, Λος Άντζελες

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Griffith Park, Los Angeles

Στα βουνά του Λος Άντζελες, στη Σάντα Μόνικα, το Γκρίφιθ καλύπτει περισσότερα από 4.000 στρέμματα, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα για τρέξιμο στην Καλιφόρνια. Για όποιον επιθυμεί να αστικά πάρκα να έχουν ένα  πιο στιβαρό, φυσικό τοπίο, το Griffith είναι ένας πολύ καλός προορισμός. Τα μονοπάτια του πάρκου σε οδηγούν στα βουνά της Santa Monica, προσφέροντας στους επισκέπτες πεζοπορία εμπειρίες που είναι σπάνια διαθέσιμες στους κατοίκους των πόλεων και στους τουρίστες που τις επισκέπτονται. Υπάρχουν λέσχες που δραστηριοποιούνται σε οργανωμένες πεζοπορίες κατά μήκος αυτών των «backcountry" μονοπατιών. Υπάρχουν επίσης χώροι συναυλιών, γήπεδα γκολφ και ο ζωολογικός κήπος του Λος Άντζελες.

Lumphini Park, Μπανγκόκ

Οι 10 καλύτερες αστικές οάσεις του κόσμου Facebook Twitter
Lumphini Park, Bangkok

Η Μπανγκόκ είναι μια πόλη μεγάλης  κυκλοφορίας και ατελείωτων, σχεδόν αχανών αστικών τοπίων. Ναοί, μουσεία, καταστήματα εξασφαλίζουν στην πόλη μια σταθερή ροή τουριστών. Αυτή η πόλη είναι συντριπτική σε πληροφορία, αλλά το πάρκο Lumphini (μερικές φορές ονομάζεται το πάρκο Lumpini) είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην διαδρομή του καθενός. Αυτό το 145-στρεμμάτων πάρκο προσφέρει απεριόριστη θέα στον ορίζοντα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν  σπάνιες στιγμές ξεκούρασης στο γρασίδι κοντά στη λίμνη (και ίσως να ταΐσουν τα χιλιάδες ψάρια) και να περιφερθούν στα σχεδόν δύο μιλίων μήκους  μονοπάτια που περιβάλλουν το πάρκο, καθώς και στις παιδικές χαρές, και τα πολιτιστικά αξιοθέατα. Για μερικούς, η απαγόρευση του καπνίσματος και της εισόδου στο πάρκο των κατοικίδιων ζώων κάνει μια επίσκεψη στο Lumphini ακόμα πιο ευχάριστη εμπειρία. Το πάρκο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία της πόλης, κοντά σε έναν από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Μπανγκόκ, έτσι ώστε να είναι δυνατή ακόμα και μια γρήγορη στάση για λίγες ανάσες καθαρού αέρα.

Ταξίδια
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

10 σχόλια
Επίσης σε ένα ιδεα΄το κόσμο, σε δέκα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε και το πάρκο του ελληνικού στη λίστα αλλα δεν θέλει ο Σϋριζα και το ΠΑΜΕ, καμία σωτηρία...
Ο Αγγλικός κήπος (English Garden) του Μονάχου δεν έιναι στην λίστα?? Απίστευτο πάρκο με πεντακάθαρους παραποτάμους του Ισαρ να το διατρέχουν και να έιναι σαν φυσικές νεροτσουλήθρες, ανθρώπους να κάνουν σέρφ σε τεχνήτά κύματα, υπάιθριες μπυραρίες και άπειρα σκιερά μέρη για να δροσιστείς, μέχρι και λίμνη με μικρό νησάκι έχει μέσα και έιναι και 3 φορές μεγαλύτερο απο το Central Park. Όποιος επισκεφτεί το Μόναχο απο άνοιξη και μετά που γίνεται πράσινο πρέπει να το επισκξεθφεί όπωσδήποτε
Γιατί δεν περιλάβατε στη λίστα και την ανάπλαση της ν. παραλίας στη θεσσαλονίκη; Υπάρχει πιό δροσερό και σκιερό πάρκο; Πέντε ολόκληρα χιλιόμετρα από τσιμέντο, μάρμαρο και πυκνά ...φωτιστικά. Θαύμα αρχιτεκτονικής μελετημένο ειδικά γιά πολλά υλικά και υπερτιμολογήσεις τους. Και συντριβάνια έχει, αληθινά αριστουργήματα.Βάλτε και τίποτα μουσάτους να χοροπηδάνε στο τσιμέντο όπως είχατε κάνει παλιότερα, παινέψτε και τον μπουτάρη όπως κάνετε πάντα, και ολοκληρώθηκε η έγκυρη παρουσίαση.