Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι;

Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι; Facebook Twitter
145

Λόγω επικαιρότητας, ακολουθεί μανιφέστο

01. τι θα ψήφιζες την Κυριακή; Προσωπικό ζήτημα, αλλά έχω πελαγώσει, Τόση πληροφόρηση και παρα-πληροφόρηση, που αισθάνομαι πελαγωμένη που είναι αρχίζουν τα όρια του εκφοβισμού, της άγνοιας του κινδύνου, του λαϊκισμού, της χαζομάρας σε όσα λέγονται αυτές τις μέρες.

02. Χωρίς να αποκαλύψεις τι θα ψήφιζες (ή θα ψηφίσεις εάν είσαι εδώ) στο δημοψήφισμα θα ήθελα να ακούσω τα ερωτήματα που θα έθετες εσύ (για αλλαγή) προκειμένου να αποφασίσεις τι θα ψηφίσεις.

Εδώ που φτάσαμε παιδιά, δεν έχω πρόβλημα να αποκαλύψω τι θα ψηφίσω  (είμαι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες και ευτυχώς θα ψηφίσω), αν και νομίζω ότι όποιος με διαβάζει ξέρει ήδη. Θα ψηφίσω ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο λόγος που δεν έχω αμφιβολία δεν είναι ότι η μια απάντηση είναι ολόσωστη και η άλλη εντελώς λάθος, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι σίγουρα η καλύτερη από τις δύο, έτσι όπως τίθεται το ερώτημα.

Και τώρα η εξήγηση.

Αναγκάζομαι, όλοι μας αναγκαζόμαστε, να απαντήσουμε με ένα 'ναι' και ένα 'όχι' σε ένα ερώτημα που δεν είναι για δημοψήφισμα. Είναι ένα ερώτημα που ίσχυε πριν από μερικές μέρες και είναι ρευστό. Ήδη τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ποιος ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο μου πρόβλημα: ότι το δημοψήφισμα είναι βεβιασμένο, και το ερώτημα είναι εσκεμμένα παραπλανητικό, και αυτό το προϊόν επιπόλαιων πολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίζει τον λαό για λάθος λόγους σε στρατόπεδα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν.

Τα δημοψηφίσματα είναι για ερωτήματα απολύτως ξεκάθαρα, όταν υπάρχουν δύο απαντήσεις που οδηγούν οπωσδήποτε σε διαφορετική πορεία και έχουν απολύτως ξεκαθαρισμένα αποτελέσματα. Πρέπει να είναι ερωτήματα που δεν πιέζονται από το χρόνο, και ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλιώς είναι σφυγμομέτρηση. Σφυγμομέτρηση με όμηρο έναν λαό, με αποτελέσματα πολύ σοβαρά και άμεσα χειροπιαστά.

Αυτό το δημοψήφισμα είναι εντελώς λάθος. Είναι απολύτως πιεστικό χρονικά. Το ερώτημα όχι μόνο δεν είναι σταθερό και ξεκάθαρο ('ΤΑ ΜΕΤΡΑ'), αλλά ελάχιστοι από εμάς έχουμε τα εφόδια για να τα καταλάβουμε και να τα εκτιμήσουμε.

Οπότε ο κόσμος αντιδρά με το συναίσθημα, και όχι με τη λογική του. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Ως λαός έχουμε και μια τάση στο συναίσθημα και αυτή η εβδομάδα είναι σαν ομαδική ψυχανάλυση ενάντια στη μαμά μας.

Όταν ρωτάς κάποιον 'μήπως θέλεις να υποφέρεις κι άλλο;' δεν είναι πιθανό να απαντήσει 'ναι', και αυτοί που ρωτούν, αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Όταν κάποιος δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'ναι' κα με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'όχι', αν επιπλέον του λείπουν τα εργαλεία για να κάνει υποθέσεις, και του λες ότι έχει μια εβδομάδα για να αποφασίσει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποθέσει βασιζόμενος στα αντανακλαστικά του. Τα αντανακλαστικά του είναι 'σε ποια ομάδα ανήκω;' και όχι 'τι με συμφέρει περισσότερο'. Η απάντηση θα είναι συναισθηματική. Δεν θα είναι η απάντηση στη ερώτηση. Είναι απάντηση στο φόβο, και η απάντηση στον φόβο είναι 'όχι'. Θες να πονέσεις; Φυσικά και δεν θέλω!

Πολλοί από όσους υποστηρίζουν το 'όχι' πιστεύουν ότι το κάνουν επειδή είναι ανένδοτοι, ή επειδή δεν φοβούνται, ή επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να φοβηθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν κουραστεί να φοβούνται, και αυτό είναι εντελώς άλλο πράγμα. Προσπαθούν να ξορκίσουν τον φόβο, να τον διώξουν, δείχνοντας αυθάδεια και απειθαρχία. Παράλληλα δεν πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μια πιθανότητα. O ίδιος φόβος τους εμποδίζει να δουν αυτή την πιθανότητα ξεκάθαρα. Έχουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει, γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Ότι η Ελλάδα στο τέλος τα καταφέρνει. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτό που έχει καταφέρει η Ελλάδα αυτά τα λίγα χρόνια που έχει δημοκρατία είναι να μην είναι ο παίκτης που θα μπορούσε να είναι μέσα στην Ευρώπη, παρά το κλίμα της, το φυσικό της περιβάλλον, την ευνοϊκή της θέση, και έναν λαό που έχει όλα τα προσόντα να διαπρέψει. Έχει καταφέρει να πάρει λάθος αποφάσεις και το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, για πολλές γενιές. Τώρα ζούμε μια τέτοια ιστορική στιγμή. Θα δούμε αν έχουμε μάθει κάτι από τα λάθη μας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο μύθο της ανίκητης Ελλάδας;

Δεν είναι μάχη μεταξύ δεξιών και αριστερών. Δεν είναι μάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα πράγματα έχουν ανακατευτεί πια, υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι μέσα στο ίδιο επάγγελμα, αριστεροί και δεξιοί στην ίδια κυβέρνηση άλλωστε. Σας εκλιπαρώ, μην ψηφίσετε σύμφωνα με αυτό που κάνει η ομάδα στην οποία νομίζετε ότι ανήκετε. Ψηφίστε σύμφωνα με την ομάδα στην οποία θέλετε να ανήκετε. Για τους περισσότερους Έλληνες αυτή η ομάδα είναι η Ευρώπη. Το έχουμε ήδη δηλώσει. Θα ψηφίσω 'ναι', χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι από τις λίγες φορές που δεν έχω καμία αμφιβολία. Κακώς τίθεται αυτό το ερώτημα, αλλά αφού φτάσαμε ως εκεί, η απάντηση είναι 'ναι', γιατί θέλω να ελέγχω το μέλλον μου.

ΥΓ. Όσο για αυτούς που πιστεύουν ότι το 'όχι' δεν οδηγεί στην έξοδο: μπορεί και να μην οδηγεί. Όμως αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αδειάζουν, τα λεφτά τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες, και είμαστε ακόμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το 'όχι', και είμαστε ακόμα στη αρχή του. Τα χρέη οδηγούν σε καταστροφή, και σε ατομικό επίπεδο, και σε συλλογικό, και η *μαζική* φτώχια φέρνει αναξιοπρέπεια. Η φτώχια αφαιρεί και όσα χαρτιά διαπραγμάτευσης υπάρχουν. Δεν είναι εκφοβισμός. Όποιος έχει ζήσει με απλήρωτες πιστωτικές, έχει δει μόνο ένα κλάσμα αυτής της πραγματικότητας.

145

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Συμφωνώ με την ανάλυση της καταστασης,και βρίσκω κάποια από τα επιχειρήματα σου βάσιμα αλλά εν γένει είμαι του όχι.Φυσικά Συμφωνώ ότι ή κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι από υπερδημοκρατικοτητα, αλλά μάλλον πολιτική "δειλία" και ανάγκη να ξεφορτωθεί απ τις πλατες της ένα δίλημμα που είτε με ναι είτε με όχι θα είναι ή αρχη (έστω συνέχεια και κορύφωση) χρόνων τεράστιας οικονομικής δυσχερειας και πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Ωστόσο δεν μπορώ να μη χαμογελασω με το κομματι που δηλωνεις οτι δεν είναι πλούσιοι που εχουν κάτι να χάσουν vs φτωχοί που δεν έχουν τίποτα να χασουν.γιατί βλέποντας και κρίνοντας τις αντιδράσεις γύρω μου αυτό βλέπω σε μεγάλο βαθμό.Προσωπικα για μένα ή εθνική υπερηφάνεια και ο πατριωτισμός-λεβεντια δεν είναι αξίες,ούτε θεωρώ ότι ή Ελλάς όλα τα μπορει-θεωρω λάθος κίνητρο την αντιδραστικότητα λόγω πατριωτικής μαγκιας και την ξενοφοβία,,αν αυτό ωθεί κάποιον στο όχι.Κατανοώ επίσης ότι ακόμα και οι πιο στερημένοι εδώ δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει φτώχεια με την έννοια της Γκάνας,πάντα υπάρχουν χειρότερα. Όμως,με τις ανύπαρκτες οικονομικές μου γνώσεις,βλέπω ξεκάθαρα ότι ή επιβολή φόρων κ μειώσεων στον βαθμό που απαιτούν οι εταιροι αντί να μειώσει το χρέος το αυξάνει,γιατί ή ελληνική αγορά έχει γονατίσει.Ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που κυριολεκτικά δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα έτσι και κορυφωθουν οι μειώσεις-περικοπες-λιτοτητα.Γι αυτό θέλω αν μη τι άλλο να δώσω ένα ισχυρο χαρτί στα χέρια της κυβερνησης, -άσχετα με τα προσωπικά μου αισθήματα γ αυτους-που να υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν θέλουν,δεν μπορούν,δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτά τα μέτρα και ΠρΕΠΕΙ να βρεθεί εναλλακτική.Γιατί για εμένα αυτό είναι μια πραγματικότητα.Θεωρώ ότι κάποιος που Δεν έχει μέλλον αν εφαρμοστούν τα μέτρα και κάποιος που απλά θα ζοριστει (όσο απλό είναι κανείς να Ο
κι εγώ έχω κουραστεί πολύ από την φιλολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με το δημοψήφισμα. Με έχουν κουράσει κάποιοι φίλοι μου και σίγουρα και εγώ έχω κουράσει κάποιους. Εγώ λοιπόν θα ψηφίσω ΟΧΙ. Δεν έχει σχέση με την ιδεολογική μου τοποθέτηση. Όχι, επειδή ντρέπομαι για την Ευρώπη του σήμερα, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονειρεύτηκαν οι πρωτεργάτες της. Δεν είναι η Ευρώπη των λαων. Είναι μια εμπορική και οικονομική ένωση. Πόσο γρήγορα ξεχάστηκε το Μάαστριχτ...Οχι, επειδή τη συνταγή την βλέπουμε 5 χρόνια τώρα. Λάθος συνταγή, ανίκανοι πολιτικοί (Έλληνες και ξένοι, αλλά κυρίως οι Έλληνες), αλλοπρόσαλλος λαός, βολεψάκιας. Νιώθω ότι είμαι σε έναν φαύλο κύκλο. Μειώσεις, ανεργία, φτώχια και ξανά στα ίδια. Δεν ξέρω αν είχαμε τις κρίσιμες στιγμές ικανότερους πολιτικούς αν θα πετύχαινε το μνημόνιο. Με αυτούς που διαθέτουμε δεν βλέπω ελπίδα. Για αυτό που είμαι σίγουρη, όλοι βέβαια γνωρίζετε ότι δεν είμαι οικονομολόγος, είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και το ΔΝΤ μέχρι πριν λίγο καιρό αυτό υποστήριζε.Αν λοιπόν ψήφιζα ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο, ποιος μου εγγυάται ότι πράγματι θα βελτιωνόταν κάποια στιγμή στο μέλλον τα πράγματα; Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα restart σαν κοινωνία. Δεν έχω εμπιστοσύνη στην ευρώπη, δεν έχω εμπιστοσύνη στο eurogroup, δεν έχω εμπιστοσύνη στους "πρώην" μας.
Δεν διαφωνώ με αυτά που λές, αλλά έχω μία παρατήρηση να κάνω:Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα στον κύκλο μου από βολεμένους που έχουν τα λεφτά τους έξω, (αλήθεια είναι, δεν τρολλάρω) που θα ψηφίσουν όχι, από ανθρώπους που είναι τίγκα χρεωμένοι με δάνεια και κάρτες και θα ψηφίσουν όχι γιατί πιστεύουν πως θα γυρίσουμε στην δραχμή και θα τους σβηστούν τα χρέη, όπως έχω παραδείγματα και από ανθρώπους του μεροκάματου που θα ψηφίσουν ναι, όπως και από ανθρώπους που δεν χωνεύουν τον Τσίπρα και θα ψηφίσουν ναι. Ας μην βάζουμε τους ανθρώπους σε κουτάκια. Όπως πολύ σωστά επισήμανε η Λένα, ο κόσμος θα ψηφίσει με το συναίσθημα και εγώ θα συμπλήρωνα και με ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, χωρίς ορθολογικά κριτήρια, για το ποιά επιλογή έχει τις "λιγότερες κακές προοπτικές" για την χώρα μας. Οι πολίτες είναι οι τελευταίοι που φταίνε για όλο αυτό το μπάχαλο πάντως. Συμφωνώ απόλυτα για την επανεκκίνηση. Με το "ναι" ή με το "όχι" θα γίνει άραγε;
Halapenia, προφανώς έχεις δίκιο σε αυτά που λες και σε πιστεύω ότι τα έχεις δει με τα μάτια σου. Αλλά θα κάνω κι εγώ μια παρατήση στην παρατήρησή σου. Η τελευταία παράγραφος ακυρώνει τα προηγούμενα! Από τη στιγμή που οι πολίτες ψηφίζουν με ιδιοτέλεια (κι έτσι είναι)_έχουν και παραέχουν ευθύνη.Λες:"Οι πολίτες είναι οι τελευταίοι που φταίνε για όλο αυτό το μπάχαλο πάντως." Δεν θα συμφωνήσω καθόλου με αυτήν την άποψη, φίλε/φίλη. Γιατί σε αυτό το μπάχαλο δεν φθάσαμε ξαφνικά αλλά μετά από πολιτικές επιλογές δεκαετιών.
Αφού το δημοψήφισμα είναι ''βεβιασμένο'' και ''εσκεμμένα παραπλανητικό, και προϊόν επιπόλαιων πολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίζει τον λαό για λάθος λόγους σε στρατόπεδα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν'', εσύ γιατί ψηφίζεις ναι; Γιατί παρακάτω μας λες ''Θα ψηφίσω 'ναι', χωρίς καμία αμφιβολία''; Γιατί δεν επιλέγεις να μην ψηφίσεις; Δημοψήφισμα το οποίο έχει πολύ χαμηλή συμμετοχή θεωρείται ως μη γενόμενο. Μας λες ότι χωρίζει το λαό σε στρατόπεδα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά εσύ συμμετέχεις σε αυτό. Γιατί διαλέγεις στρατόπεδο αφού στρατόπεδα δε θα έπρεπε να υπάρχουν;Στρατόπεδα ούτως ή άλλως έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και χρόνια. Απλά στα χρόνια της κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Οι περισσότεροι που λένε ναι στο δημοψήφισμα έχουν μια σχετικά καλή ζωή την οποία φοβούνται ότι μπορεί να απολέσουν. Δεν θέλουν, δεν μπορούν, δεν αντέχουν να μπουν στη θέση αυτού που πεινάει αυτού που δεν έχει καμία ευκαιρία να επιβιώσει, να ζήσει. Όχι να ζήσει πλουσιοπαροχα, απλά να ζήσει.Παρακάτω η α,μπα μας λέει ''Όταν κάποιος δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'ναι' και με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'όχι''. Μέγα λάθος. Όλοι ξέρουν πως θα υποφέρουν αν πουν ναι. Το έχουμε δει 5 χρόνια τώρα. Το πως θα υποφέρουν αν πουν όχι πράγματι δε το ξέρουν αλλά έτσι είναι οι αποφάσεις. Όταν κάτι δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ δεν ξέρεις και πως θα είναι. Έτσι είναι η ζωή πρέπει να δοκιμάσεις για να δεις. Χωρίς ρίσκο και αποφάσεις κρίσιμες δεν μπορείς να αλλάξεις ποτέ τίποτα. Και αυτό που ζούμε εδώ και χρόνια πρέπει να αλλάξει χωρίς αμφιβολία.Παρακάτω αναφέρει η α,μπα: ''Παράλληλα δεν πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μια πιθανότητα''. Από αυτή τη πρόταση είναι ξεκάθαρο ότι για την α,μπα δεν υπάρχει καταστροφή στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια. Η καταστροφή για την α,μπα και για κάθε α,μπα είναι κάτι που απλά μπορεί να έρθει, κάτι μακρινό. Δεν θέλω να σας ξυπνήσω από το λήθαργο αλλά για πάρα πολλούς έχει ήδη έρθει. ''Δεν είναι μάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών''! Εδώ γελάμε. Οι φτωχοί φτωχότεροι στα χρόνια της κρίσης, το έχουν αποδείξει αμέτρητες έρευνες. Οι πλούσιοι, είτε πλουσιότεροι είτε απλά χάνουν κάποιο μέρος από τα κέρδη τους.Αλλαγές χωρίς να κουνηθούμε, χωρίς να ρισκάρουμε, χωρίς να βγούμε από το μικρόκοσμο μας, χωρίς να εκτεθούμε δεν γίνονται. Και αλλαγή με τα ίδια υλικά που αποδείχτηκαν επανειλημμένα αποτυχημένα δεν μπορεί να συμβεί. Διαλέγετε και παίρνετε.ΥΓ. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε συνέντευξη του στο RFI το 1990: ''Θα μπορέσει ο σημερινός άνθρωπος να υπερβεί την φυσική του ροπή, προς την αδράνεια, την ησυχία; Άλλωστε ο Θουκυδίδης το είχε πει αυτό: Ή ελευθερία ή ησυχία. Πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είσαστε ελεύθεροι ή θα είσαστε ήσυχοι. Και τα δυο μαζί δεν γίνονται''
Aquarius συμφωνώ από την πρώτη έως την τελευταία σου λέξη! Ειδικά: ''Οι περισσότεροι που λένε ναι στο δημοψήφισμα έχουν μια σχετικά καλή ζωή την οποία φοβούνται ότι μπορεί να απολέσουν. Δεν θέλουν, δεν μπορούν, δεν αντέχουν να μπουν στη θέση αυτού που πεινάει αυτού που δεν έχει καμία ευκαιρία να επιβιώσει, να ζήσει. Όχι να ζήσει πλουσιοπαροχα, απλά να ζήσει.'' Έτσι ακριβώς είναι, το βλέπω και από τον κύκλο μου, όσοι έχουν μια ''δουλίτσα'' και μια ''ζωούλα'' και ένα iphone φοβούνται μην τα χάσουν και προπαγανδίζουν όλη μέρα υπέρ του ναι. Οσοι έχουν εξαθλιωθεί και απογοητευτεί ή τέλωσπάντων έχουν ζησει στο πετσί τους ανεργία, την φτώχεια και έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους είναι υπέρ του όχι. Δεν νομίζω οτι είναι τυχαίο αυτό το γεγονός. Όπως δεν νομίζω να είναι τυχαίο το οτι η τηλεόραση και τα σαιτ έχουν σύσσωμα ξεφύγει ΕΝΤΕΛΩΣ υπερ του ναι. Τέτοια προπαγάνδα και τρομοκρατία δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ.. Και μη χειρότερα...
Επειδή δεν είναι σαφές στο σχόλιο σου, ρωτάω, εσύ πιστεύεις πως με το ΟΧΙ θα γίνουν οι φτωχότεροι πιο πλούσιοι ή πως οι "πλουσιότεροι" θα γίνουν φτωχότεροι;
Σας αγαπώ και τους δύο για την επιχειρηματολογία σας και δεν τρολλάρω. Ζω στο εξωτερικό έχοντας δουλειά που πληρώνει καλά κάθε μήνα και δεν έχω κανένα παράπονο. Έχω παρατήσει γονείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας και βλέπω το μισθό του πατέρα μου, που δουλεύει 40 χρόνια τώρα, να είναι 1300 ευρώ.Η εταιρεία που δούλευε η μάνα μου χρεωκόπησε πριν 5 χρόνια και τρέχανε στα δικαστήρια για τα χρέη (δεδουλευμένα), στο μεταξύ η μάνα μου δε μπορούσε να βρει δουλειά πουθενά γιατί πρώτον δεν υπήρχε πουθενά δουλειά για έναν πολιτικό μηχανικό και δεύτερον ό,τι έβρισκε ήταν είτε για ένα τρίμηνο είτε ήθελαν κάποιον νέο με ελάχιστη προϋπηρεσία για να του δίνουν ψίχουλα. Λογικό. Στο μεταξύ κάτι γνωστοί τους έκαναν ανοίγματα στις αρχές της δεκαετίας του '00, αγοράζοντας 5 (!) σπίτια και έχοντας δάνεια ύψους 200.000 ευρώ, με ένα μέσο μισθό (τότε) 3.500 ευρώ. Ήταν οι ίδιοι που διαδήλωναν χτες υπέρ του "ναι" στο Σύνταγμα πίνοντας σαμπάνιες από κολονάτα ποτήρια.Δεν ξέρω τι θα γίνει την Κυριακή και δε θα είμαι εκεί για να ψηφίσω, αλλά θα το παρακολουθήσω. Αλλά δε φταίνε μόνο τα τελευταία 6 χρόνια του μνημονίου για αυτό που ζούμε τώρα. Φταίει και η πλασματική ζωή με τα δάνεια των '90 και '00 (θυμάται κανένας άραγε τα διακοποδάνεια και αυτούς που έπαιρναν δάνειο για μια Porsche Cayenne), φταίει και η διαφθορά, φταίει η φοροδιαφυγή, όλα φταίνε...
@ MayhemΥπάρχουν "βολεμένοι" και από τις δύο μεριές: κάποιοι θα πούνε "όχι" εκ του ασφαλούς, γιατί έχουν την καβατζούλα τους σε ευρώ εκτός ελληνικής τράπεζας, και νομίζουν ότι αν αλλάξουμε νόμισμα θα είναι εξασφαλισμένοι. Επίσης υπάρχουν άνεργοι, απογοητευμένοι κ εξαθλιωμένοι που λένε "ναι" γιατί φοβούνται ότι μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα χειροτερέψει την κατάστασή τους ακόμα περισσότερο. Ο καθένας έχει τους λόγους του, είναι υπεραπλουστευτικό να χωρίζουμε τον κόσμο σε βολεμένους και απελπισμένους που θα ψηφίσουν κάτι συγκεκριμένο. Βλέπεις και τους συνταξιούχους που στέκονται στην ουρά, και άλλοι λένε, "έχουμε περάσει και χειρότερα και επιβιώσαμε", και άλλοι λένε "να μην ξαναζήσουν τα εγγόνια μας αυτά που ζήσαμε εμείς".
Βλέπετε μόνο την προπαγάνδα υπέρ του Ναι, ή και την προπαγάνδα υπέρ του Όχι? Πανό με σύνθημα το όχι ανεβαίνει στο υπουργείο οικονομικών, το επίσημο site του δημοψηφίσματος ψηφίζει όχι, αν δεν ψηφίσεις όχι χαρακτηρίζεσαι ως γερμανοτσολιάς/προδότης/δοσίλογος, μέχρι και το ψηφοδέλτιο το ίδιο είναι μια ντροπή της δημοκρατίας με το όχι πάνω απο το ναι, και ένα κείμενο που ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να κατανοήσει και να αξιολογήσει.Όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί και δεν αντέχουν άλλο. Γι'αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους ωφείλουμε να πούμε Ναι. Γιατί αυτοί δεν έχουν άλλη δύναμη, δεν αντέχουν άλλα μέτρα και έχουν δίκιο, αλλά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αξιολογήσουν και να δεχτούν τι τους περιμένει με την δραχμή.
Επίσης συμφωνώ από την πρώτη ως την τελευταία σου πρόταση.Εγώ προσωπικά δε θα ψηφίσω. Ουσιαστικα (αν και όχι μόνο) για το λόγο που αναφέρεις στην πρώτη παράγραφο.Γιατί το "ναι" είναι εκβιαστικό. Και επίσης, όπως μας λένε, αφορά μία πρόταση που είναι ρευστή.Γιατί το "όχι" είναι επίσης εκβιαστικό, και επίσης, (αν πράγματι η πρόταση είναι ρευστή), δε θα έπρεπε να έχει κανένα νόημα. Απορρίπτεις κάτι που δεν υπάρχει, πώς γίνεται αυτό;Πώς είναι δυνατόν να λένε ότι θα βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη, επειδή απέρριψε μία πρόταση η οποία νομικά δεν υφίσταται;Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, δεν υπάρχει γνώση των συνεπειών, και αν θέλεις την άποψή μου, καθόλου τυχαία.Πιστεύω πως αν πούμε ναι, η χώρα θα καταστραφεί εξαιτίας των μέτρων που θα επιβληθούν. Και αν πούμε όχι, πάλι θα καταστραφεί εξαιτίας μίας (μέχρι στιγμής παράνομης) πιθανότητας εξόδου από την ευρωζώνη.Συνεπώς αρνούμαι να δώσω τη συγκατάθεσή μου είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά.Γνωρίζω πως και αυτό δεν αποτελεί λύση, (αφού με τη σειρά του ερμηνεύεται ως αποποίηση της ευθύνης), αλλά με τον τρόπο που τίθεται μέχρι στιγμής το ερώτημα, και με την ενημέρωση που έχω, αδυνατώ προσωπικά να σχηματίσω ελεύθερη και στηριγμένη άποψη, και συνεπώς να αναλάβω τη μικρή σταγόνα ευθύνης που (φρονώ ότι) θα έπρεπε να μου αναλογεί...
k_vi αυτή ακριβώς είναι η προπαγάνδα οτι έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο οτι το δημοψήφισμα σημαίνει ευρώ ή όχι, Ευρώπη η όχι. Δεν μπορούν ούτε από το ευρώ να μας βγάλουν ούτε από την Ευρώπη,έχει καταστεί σαφές, ψάξτε και διαβάστε και την άλλη άποψη ρε παιδιά, με ένα απλό google search θα το δείτε πιο σφαιρικα το πράγμα. Δεύτερον, τα κανάλια βρίζουν από το πρωί εώς το βραδυ την κυβέρνηση (δεν ψήφισα Σύριζα, δεν με εκφράζει κανένα κόμμα βασικά και αναγνωρίζω και τα μεγάλα λάθη που έκαναν τους 5 αυτούς μήνες η κυβέρνηση) και κυριολεκτώ όταν λέω βρίζουν, τα άκουσα εχτές με τα αυτιά μου στο δελτίο του alpha, το πιο απαράδεκτο ρεπορτάζ που θα υπάρξει ποτέ εναντίων του Βαρουφάκη με ύβρις, χαρακτηρισμούς και απίστευτη ειρωνία από τους δημοσιογράφους. Και ερωτώ. Πότε έχουν συμπεριφερθεί έτσι τα κανάλια για προηγούμενες κυβερνήσεις που ξεφτίλισαν και εξαθλίωσαν τους ηλικιωμένους για τους οποίους τόσο πολύ κόπτονται τώρα τα μέσα; Όταν υπέγραφε αβέρτα ο Σαμαράς μνημόνια τον ειρωνεύτηκε κανένας δημοσιογράφος;; όταν έστελνε ΜΑΤ στα παππούδια που ζητούσαν καλύτερες συντάξεις μήπως;; όταν ο Σημίτης μας έβαζε στο ευρώ με το έτσι θέλω ενώ σε άλλες χώρες έγιναν δημοψηφίσματα και είπαν όχι; Έχω πολλά να πω αλλά δεν θέλω να κουράσω, ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ ''προπαγάνδα''.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν ζούμε μια άσχημη κατάσταση πάντα βγάζουμε αβασάνιστα το συμέρασμα ότι "χειρότερα δεν γίνεται".Αλλά πάντα μπορεί να γίνει χειρότερα.Οι μόνοι που μάλλον δεν έχουν τίποτα να χάσουν είναι όσοι ζουν σε παγκάκια, αλλά κυριολεκτικά.Έχουμε καταντήσει να κατηγορούνται ως "έχοντες","βολεμένοι" και μύρια άλλα όσοι απλώς παίρνουν ακόμη έναν στοιχειώδη μισθό ή σύνταξη, από τον οποίο τσοντάρουν για να επιβιώσουν από κοντά και 1-2-3 άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι. Αυτοί είναι που θα πεινάσουν, ακόμη παραπάνω, σε μια πληθωριστική οικονομία.Οι περίφημοι πλούσιοι, τους οποίους νομίζουμε ότι στραγγαλίζουμε με την ανένδοτη στάση μας, είναι οι μόνοι που δεν ιδρώνει το αυτί τους. Είναι αυτοί που έχουν όλα τους τα χρήματα έξω χρόνια τώρα, είναι αυτοί που θα μας αγοράζουν με ένα πεντάευρο όταν εμείς θα έχουμε δραχμή. Και τότε θα δούμε στο πραγματικό του μεγαλείο το περιεχόμενο της φράσης "οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι".Α, και να μην ξεχάσω: Το πόσο αγαπημένοι και μονιασμένοι είναι οι Έλληνες σε περιόδους αναταραχής και ολέθρου το έχουμε ξαναδεί. Από τον εμφύλιο που ξέσπασε ανάμεσά μας κατά την Επανάσταση του '21 μέχρι τον τελευταίο Εμφύλιο, που είχε ξεκάθαρα ξεκινήσει ήδη από την Κατοχή.Ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες που υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες ακόμη και τους μικρασιάτες πρόσφυγες το '22. Ο ρατσισμός που θα ξεσπάσει σε μια κατάσταση συνολικής υποτίμησης της οικονομίας θα κάνει την μέχρι τώρα απήχηση της Χ.Α. να μοιάζει με απλή προθέρμανση.
@ AquariusΓια το τελευταίο που λες, για την ελευθερία. Ένα μικρό, καταχρεωμένο κράτος, μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερο; Δεν θα ανταλλάξουμε την τωρινή οικονομική εξάρτηση με κάποια άλλη; Η Ε.Ε. είναι μία συμμαχία κρατών με δημοκρατικά ιδεώδη, όπου έχουν επικρατήσει τα ιδανικά του ανθρωπισμού, έστω και σαν ιδανικά στα οποία στοχεύουμε συλλογικά. Σίγουρα η ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία των τελευταίων ετών μας επέβαλε λιτότητα, μας έκανε ζημιά, πες ότι είναι λανθασμένη, εκβιαστική, κλπ κλπ. Όμως στον δημόσιο διάλογο και των άλλων κρατών υπάρχει αντίλογος για την πολιτική της λιτότητας, και μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει ελπίδα να εφαρμοστεί κάποια άλλη πολιτική για το χρέος μας. Αν πάρουμε το ρίσκο που λες, νομίζοντας ότι θα απελευθερωθούμε, με ποιούς θα αναγκαστούμε να συμμαχήσουμε; Όλες οι επιλογές γύρω μας μου φαίνονται τρομαχτικές σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους "μπαμπούλες" τύπου Σόιμπλε κ Ντάισελμπλουμ, που στο κάτω κάτω μπορεί να μην ξαναεκλεγούν στις θέσεις που βρίσκονται.
Aquarius συμφωνώ κι ευχαριστώ για την τελευταία παράγραφο του Θουκυδίδη. Μου έδωσες τρόπο να εκφράζω συνοπτικότερα τα επιχειρήματα μου, αν και πλέον κουράστηκα να κουβεντιάζω γι αυτό.
Σέβομαι την άποψη της Α μπα αλλά Aquarius συμφωνώ απόλυτα. Σορρυ κιολας αλλα ας διχαστούμε!το ιδιο είναι η μεσαία και χαμηλή τάξη με τους Μπακογιάννιδες, Σαμαρας, Βενιζέλος κτλ; Έξοδος από το ευρώ δε παίζει πλέον (θεωρώ) με βάση τα δεδομένα. Αραγε τα νεα μέτρα τα διαβάσατε; Πώς γίνεται να πάει μια χώρα μπροστά όταν οι νέοι δεν έχουν προοπτική; Το μέτρα με τα 8 δις του Τσίπρα γιατί δεν τα δέχτηκαν; Γιατί αύξησε το φόρο στο τζογο και πολλα άλλα ώστε να πληρώσει η πλουτοκρατεία!Γιατί θέλουν το χρέος να το πληρώσει η μεσαία τάξη και να γονατίσει! Όλα αυτά παιδιά δεν τα βλέπετε;;;;;τι έχετε να πείτε; Όταν ο άλλος σου λέει οτι δεν δίνουμε φραγκο οσο είναι ο Τσιπρας πανω, εσεις τι καταλαβαίνεται; Αυτοί ποντάρουν στο φόβο μας και εμείς όμως σε αυτόν ποντάρουμε! Ερχονται εκλογές σε Ιταλία και Ισπανία και αριστερά κόμματα παίρνουν δύναμη. Αυτό φοβούνται!
"Οι περισσότεροι που λένε ναι στο δημοψήφισμα έχουν μια σχετικά καλή ζωή την οποία φοβούνται ότι μπορεί να απολέσουν. Δεν θέλουν, δεν μπορούν, δεν αντέχουν να μπουν στη θέση αυτού που πεινάει αυτού που δεν έχει καμία ευκαιρία να επιβιώσει, να ζήσει. Όχι να ζήσει πλουσιοπαροχα, απλά να ζήσει." Πηγή: www.lifo.grΡε παιδιά, μόνο εγώ βρίσκω γύρω μου υποστηρικτές του ΟΧΙ που στο επάγγελμα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θέλουν να ψηφίσουν ΟΧΙ για να μην γίνουν κι άλλες περικοπές στους μισθούς; Βέβαια, δεν ξέρουν αν θα υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν και τους επόμενους μήνες, ούτε σκέφτονται πως αν κανένας δεν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, και άρα δεν πληρώνει φόρους, δεν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν και οι δικοί τους μισθοί... Πραγματικά, δεν έχω πετύχει μέχρι στιγμής κάποιον υποστηρικτή του ΟΧΙ που να έχει μαγαζί ή επιχείρηση ή γραφείο... Τελωσπάντων, έτσι κι αλλιώς, ξέρουμε ότι το δημοψήφισμα έγινε για εσωκομματικούς σκοπούς και νομίζω δεν έχει και κανένα νόημα, όποια θέση και αν επικρατήσει, το πλάνο είναι μόνο ένα: να υποτιμηθούν τα πάντα στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να μας αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, είτε είμαστε μέσα στην Ευρώπη είτε έξω από αυτή.
Aquarius, αναρωτιέσαι γιατι, αφού ειναι "βεβιασμένο" και "παραπλανητικό" το δημοψήφισμα, γιατί κάποιος να ψηφίσει ναι, ενώ πολύ απλά μπορεί να μην ψηφίσει; Η απάντηση είναι αυτή που δίνεις μόνος σου άθελα σου. Αναγκάζεις μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση της λογικής τους πριν να ψηφίσουν, να μην μπορούν γιατι δεν έχουν όλα τα δεδομένα. Και δεν έχουν όλα τα δεδομένα γιατί ούτε η ερώτηση είναι απλή και σαφής, αλλά και επειδή ως τώρα υπάρχει επαρκής πληροφόρηση μόνο για τα υπέρ και κατά του "ναι," αλλά όχι για τα υπερ και κατά του "όχι". Και δυστυχώς είναι τόσες πολλές οι προεκτάσεις που συνεπάγεται το ναι ή το όχι επί των μέτρων, ωστε το υπερ της μιας επιλογής να μην ειναι το κατα της άλλης, ώστε αυτό να αρκεί για να αποφασίσεις. Επομένως, πόσο δημοκρατικό είναι ένα δημοψήφισμα που πολλούς Έλληνες είτε θα τους ωθήσει σε εξ ανάγκης "Ναι" είτε σε μη εξ ανάγκης αποχή από το δικαίωμά τους να ωθήσουν επειδή δεν ξέρουν τη μία από τις δύο επιλογές τους; Τέλος, επειδή είναι και της μόδας οι θεωρίες παιγνίων, η λύση της αποχής δεν είναι στην ουσία λύση, σημαίνει ότι από τις επιλογές που έχεις (ψηφίζω, δεν ψηφίζω), αν δεν ψηφίσεις -με ελπίδα να βγει άκυρο το δημοψήφισμα- τότε εξαρτάσαι από το ποσοστό των άλλων που θα πάνε να ψηφίσουν. επειδή όμως αυτό το ποσοστό δεν το ξέρεις και επειδή μπορεί η σειρά προτίμησής σου να ήταν: 1. να βγει άκυρο (αλλά αφού δεν είσαι βέβαιος γι αυτό, τότε) 2. να ψηφίσεις ναι (εξ ανάγκης γιατί δεν ξέρεις το όχι) και τελευταίο το όχι, τότε, εξ ορισμού η βέλτιστη λύση είναι να ψηφίσεις και όχι να απέχεις, γιατι πολυ απλά αν απέχεις, ενδέχεται να επικρατήσει το όχι έναντι του ναι και αυτό αλλάζει τη σειρά προτίμησης που είχες θέσει.
"γιατί δεν έχουν όλα τα δεδομένα" συγγνώμη Νάνσυ αλλά ο λαός στην πολιτική ΠΟΤΕ δεν είχε όλα τα δεδομένα. Οποτέ σαν επιχείρημα δεν στέκει.Και κάτι που διάβασα και μου άρεσε του Ακη Γαβριηλίδη σχετικά με όσους δεν ξερουν τι θα συμβεί αν ψηφίσουν όχι:"Υπάρχουν στη ζωή μερικά πράγματα τα οποία είναι ενδεχομενικά και δεν μπορεί κανείς να τα προδιαγράψει.Η πολιτική είναι κατεξοχήν ένα απ' αυτά, (όπως και η οικονομία -εάν μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει εν προκειμένω), και ιδίως όταν πρόκειται για τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο.Η πολιτική είναι δράση επί δράσεων, όχι επί πραγμάτων. Το τι θα γίνει μετά από ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα: εξαρτάται από τη συμπεριφορά πολλών παικτών, εκ των οποίων, επιπλέον, ο καθένας πρόκειται να καθορίσει τη συμπεριφορά του σχεσιακά, ανάλογα με τις κινήσεις των άλλων.Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι μία τέτοια κίνηση που θα επηρεάσει αυτές τις δράσεις.Δεν είναι δυνατό να υπάρξει καμία διασφάλιση και καμία εγγύηση για το αποτέλεσμα της πράξης μας. Πρέπει να σταθμίσουμε με όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας αν θα πηδήξουμε στο τραίνο ή θα μείνουμε στην αποβάθρα. Αυτό σημαίνει η ευθύνη, που λέει και ο Ντερριντά."
@mplr: Στην πολιτική έχεις κόμματα που εξαγγέλουν τα προγράμματά τους και βάσει αυτών -θεωρητικά- παίρνεις θέση στην κάλπη. Εδώ μιλάμε για ένα δημοψήφισμα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Αν μη τι άλλο, για όσους Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση ή την κατάρτιση να κατανοήσουν την πληροφόρηση, για το λόγο αυτό και μόνο το δημοψήφισμα έπρεπε να ήταν απλό (και έτσι πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν η γιαγιά και ο παπούς ή η μάνα και ο πατέρας να δουν τηλεόραση). Δυστυχώς δεν είναι. Και με βάση τη δική μου λογική, την επιστημονική μου κατάρτιση και τη δική μου υποκειμενική θεώρηση για το αν ήταν ή όχι κατάλληλη η στιγμή να κάνουμε τέτοια ανατροπή, θα αναγκαστώ να ψηφίσω κάτι που δεν με εκφράζει μεν, αλλά με εκφράζει περισσότερο από την άλλη επιλογή που μου δόθηκε.
Κατ'αρχάς να διαχωρίσουμε τα πράγματα, άλλο ευρώ κι άλλο Ευρωπαική Ένωση. Και η Αγγλία είναι στην Ευρωπαική Ένωση αλλά δεν έχει ευρώ. Αν θέλει ένα κράτος μπορεί να βγει απο την Ένωση, να σε διώξουν είναι πολύ δύσκολο και πάντως δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους. ΑΛΛΑ απο το ευρώ μπορούν κάλλιστα να σε διώξουν και μην λέτε ότι σας έρχεται στο κεφάλι. Αν οι τράπεζες μας δεν έχουν αποθεματικά και η ΕΚΤ δεν παρέχει άλλη βοήθεια (και αυτό γιατί δεν είμαστε σε πρόγραμμα), τότε θα αναγκαστούν να κόψουν εθνικό νόμισμα. Έτσι απλά και τέλος.
Λένα χαίρομαι που ένας άνθρωπος με τη δική σου ορθολογική σκέψη επιβεβαιώνει τη μόνη 100% ξεκάθαρη σκέψη που έχω στο μυαλό μου σχετικά με το δημοψήφισμα. Και η ξεκάθαρη αυτή στη σκέψη δεν αφορά στην απάντηση που θα δώσω, αλλά στο ερώτημα που μου τίθεται: στο ότι αυτό το ερώτημα δεν θα έπρεπε να μου τίθεται, και προπάντων όχι με αυτόν τον τρόπο.Εκ πρώτης, δείχνει τόσο πανηγυρικά δημοκρατικό όλο αυτό. Με ρωτούν τι θα κάνω, με λαμβάνουν υπόψη τους! Δεν παίρνουν αποφάσεις ερήμην μου!Οι αποφάσεις όμως υποτίθεται ότι δεν θα λαμβάνονταν ερήμην, ούτως ή άλλως. Ο Σύριζα δεν βρέθηκε στην εξουσία ούτε κληρονομικώ δικαίω, ούτε ουρανοκατέβατος, ούτε πραξικοπηματικά. Τον έστειλε εκεί η λαϊκή βούληση, με σαφή εντολή. Βασιζόμενη στις δεσμεύσεις που ο ίδιος ανέλαβε. Ουδείς, διεθνώς, αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση του Σύριζα να μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού. Η λαϊκή εντολή που είχε λάβει ήταν όχι απλώς νωπή, ήταν φρεσκότατη, σπαρταρούσε! Ποια ήταν η χρεία μιας ακόμη πιο νωπής;Όσον αφορά δε στο θέμα της αρμοδιότητας να απαντήσουμε, το διατυπώνεις όσο καλύτερα γίνεται: "Τα δημοψηφίσματα είναι για ερωτήματα απολύτως ξεκάθαρα, όταν υπάρχουν δύο απαντήσεις που οδηγούν οπωσδήποτε σε διαφορετική πορεία και έχουν απολύτως ξεκαθαρισμένα αποτελέσματα. Πρέπει να είναι ερωτήματα που δεν πιέζονται από το χρόνο, και ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλιώς είναι σφυγμομέτρηση."Εδώ μας τίθενται ως επιλογές:Αφενός μια πρόταση που - πέραν του ότι έχει ήδη αποσυρθεί από το τραπέζι - χρειάζεται μελέτη, χρόνος και, το κυριότερο, εξειδικευμένες γνώσεις για να την κατανοήσουμε καιΑφετέρου μια απροσδιόριστη έκκληση για "αντίσταση" χωρίς καμιά εξασφάλιση για πρακτικά αποτελέσματα, και δηλώσεις του τύπου "έχουμε Plan B αλλά δεν το αποκαλύπτουμε (!!!)". Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα (που ακόμα έρχεται...)Ενδεικτική ήταν, πιστεύω, μια ανταλλαγή σχολίων κάτω από χθεσινό post στο FB της Lifo, σχετικά με δηλώσεις του Βαρουφάκη. Ένας σχολιαστής εξέφρασε την έντονη δυσπιστία του απέναντί του, στηριζόμενος στο πώς διαψεύστηκαν προηγούμενες διαβεβαιώσεις του. Μια σχολιάστρια του αντέτεινε ότι αυτός δεν είναι εις θέσιν να αμφισβητεί τον αρμόδιο υπουργό, που έχει μάλιστα μακρά ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της οικονομίας. "Είμαι όμως σε θέση να αποφασίσω για το οικονομικό μέλλον της χώρας;" ήταν η απάντησή του.Καλώς ή κακώς, το πολίτευμά μας είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το εύρος των πολιτικών αποφάσεων, οι διεθνείς ισορροπίες, οι αντιδράσεις των αγορών, είναι θέματα που ελάχιστοι από εμάς μπορούμε να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε.Γι' αυτό ακριβώς (αναγκαζόμαστε να) στηριζόμαστε στους επαγγελματίες πολιτικούς, που πληρώνονται για να αφιερώνουν όλο τους τον χρόνο στην μελέτη των περίπλοκων αυτών θεμάτων, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τεράστιο επιτελείο από εμπειρογνώμονες, συμβούλους και διαπραγματευτές.Ακόμη περισσότερο, έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, στα μυστικά συμβούλια, σε όλα αυτά που στα δικά μας αυτιά φτάνουν ως φήμες και αόριστοι ψίθυροι από "ανώνυμες πηγές".Μου ζητείται λοιπόν να αποφασίσω, στερούμενη ΟΛΑ αυτά τα εργαλεία, και επιπλέον υπό το βάρος της πρακτικής εξάντλησης και της συναισθηματικής φόρτισης τόσων ετών σκληρής λιτότητας. Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ το ίδιο με το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων, ή το (προ ετών) ιταλικό δημοψήφισμα για το διαζύγιο, για θέματα δηλαδή στα οποία καθένας μπορεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα με βάση απλώς τις κοινωνικές αντιλήψεις του - και στα οποία, όπως είπαμε, είναι 100% διάφανο τι θα πει "ναι" και τι "όχι".Ζητώντας συγγνώμη για το τεράστιο σχόλιο (είχα πάντως καιρό να γράψω τέτοιο σεντόνι), επιτρέψτε μου κάτι τελευταίο: Επειδή κάποιοι μπορεί απλώς να επιχειρηματολογήσουν για την ανωτερότητα της άμεσης δημοκρατίας, της οποίας έκφανση θεωρείται το δημοψήφισμα, να πω προκαταβολικά: Από τη στιγμή που δεν έχει (και μάλιστα παρά τον κοινωνικό αναβρασμό) γίνει κάποια παλλαϊκή σύρραξη για να "καταλάβουμε τα ανάκτορα", είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία δεν ζητά επικράτηση της αναρχίας, και προτιμά την αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα η συζήτηση γίνεται με αυτούς τους όρους.
Αυτό! Εξαιρετική αναλυση ! (Θα έλεγα ουαου, αλλά το έκαψε ο Βαρουφάκης)Ενδεικτικό του πόσο λάθος είναι αυτό το δημοψήφισμα είναι ότι πριν απαντήσουμε πρέπει να το ερμηνεύσουμε. Και δεν εννοω να ερμηνεύσουμε μόνο τα κείμενα προς συμφωνία/καταψήφιση (που και αυτό είναι αδιανόητο για πάρα πολλούς) αλλα ότι πρέπει να ερμηνεύσουμε και το διακύβευμά του ! Να βρούμε ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα!
Θέλω να σε διαβάσω αλλά δεν μπορώ άλλο! Δεν αντέχω αυτήν την πίεση, έχω διαβάσει τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες που τα μάτια μου θόλωσαν. Εγώ νιώθω προδομένη και από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους συμπολίτες μου, καθένας κοιτάει την πάρτη του, δεν φτάνει ο νους ότι σε μια ευημερούσα πολιτεία είμαστε όλοι καλά, ότι δεν έχει αξία να είσαι προνομιούχος όταν όλοι γύρω σου υποφέρουν, για μερικά επιδόματα και πρόωρες συντάξεις αξίζει να υποφέρουν οι υπόλοιποι;
Αγαπητή εξαδέλφη, τώρα το κατάλαβες αυτό; Σαράντα χρόνια η χώρα υποφέρει εξαιτίας του πελατειακού κράτους και οι πρόσφατες κυβερνήσεις ακόμα και στην έσχατη στιγμή έδειξαν ότι προτιμούν επιβαρύνουν όλους τους υπολοίπους παρά να ξεβολέψουν την πελατεία τους. Ουδείς αντέχει αυτή την πίεση αλλα θεωρώ ότι ακολουθούν άσχημες μέρες (ότι και να βγεί) οπότε είναι ΧΡΕΟΣ όσων απέχουν από κομματικές παρατάξεις και ιδεολογικούς αυτισμούς, να προσπαθήσουν να αντέξουν. Δυστυχώς η χώρα και οι κάτοικοι της αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, ανάξιοι της δοξασμένης αρχαίας (και πρόσφατης) ιστορικής κληρονομιάς και ανίκανοι να διαχειριστούν ένα πρόβλημα.
Συμφωνώ με την τοποθέτηση της Λένας αλλά και με την σημερινή τοποθέτηση του κ. Βαρδουλάκη, "περί άλματος στο κενό" (http://www.lifo.gr/team/apopseis/58865). Έτσι, ακριβώς, νιώθω σαν πολίτης. Ότι οι συγκυβερνώντες με πετούν και με ρίχνουν στο κενό σε ένα αβέβαιο μέλλον, χωρίς δίχτυ προστασίας. Οι συναισθηματικοί και αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί της συγκυβέρνησης βρήκαν απροετοίμαστο το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας. Σαλταδόρικη λογική και ρεβανσιστική διάθεση "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων" με καταστροφικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής απομόνωσης. Στην πολιτική,όμως, πρέπει να ξέρεις πότε να λειτουργείς ως λιοντάρι και πότε ως αλεπού και να μην παίζεις chicken games, αν δεν έχεις τα φόντα και τα προσόντα. Και οπωσδήποτε να μην προσβάλλεις τη νοημοσύνη του εκλογικού σώματος θεωρώντας το λαό ως ένα κοπάδι πρόβατα που τρώει σανό.Διάβασα χθες την επιχειρηματολογία του κ.Βαρουφάκη για το "όχι" και πάλι δεν έλαβα απάντηση στις απορίες μου. Πολύ σωστή κίνηση η άσκηση πίεσης στους δανειστές για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες. Μετά το όχι, τί; Μέσα σε πέντε μέρες καλούμαστε ως λαός να αποφασίσουμε για τους λάθος χειρισμούς μιας ολόκληρης πενταετίας και να απαντήσουμε σε συνθήκες αφόρητης πίεσης για το μέλλον μας. Με ποια νηφαλιότητα, με ποια ψυχραιμία; Με ποια καλοπιστία, όταν από τη μια ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έβρισκε αρχικά ότι "το 70 % των μέτρων κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση" αλλά από την άλλη, όλα πια καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επί πέντε μήνες μεθόδευε στην ουσία τη ρήξη με τους δανειστές και το αδιέξοδο; «Με την Ελλάδα είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία και μας χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ» φέρεται να δήλωσε χθες ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Γιατί δεν ετέθη η πρόταση της συγκυβέρνησης στο δημοψήφισμα, αντί της πρότασης των δανειστών; Δεν θα ήταν πιο λογικό, πιο ξεκάθαρο; Συν το ότι δεν θα εκλαμβανόταν ως απομονωτική κίνηση από τους εταίρους μας, αλλά ως πραγματική άσκηση δημοκρατίας.Γιατί δεν έγινε νωρίτερα το δημοψήφισμα, όπως πολύ σωστά σχολίασε ο κ. Μητρόπουλος; Κατά τη γνώμη μου, η άκρως επικίνδυνη και διχαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος στο παρά πέντε της λήξης του προγράμματος με παρελκυστικό ερώτημα δημοσιονομικής φύσεως (προσωπική μου γνώμη, αντίκειται στο άρθρο 44 παρ.2 του Συντάγματος), καταδεικνύει μόνο ένα πράμα: Η κυβέρνηση ξεγύμνωσε εν μια νυκτί στο λαό την απελπισία της και περιμένει από εμάς ένα φύλλο συκής για να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους. Καμμένο χαρτί λοιπόν το "όχι" και η μπάνκα άδεια. Πώς να μπλοφάρεις έτσι; Η λογική των παιγνίων του Γιάνη είναι ελκυστική στη θεωρία αλλά οδηγεί σε ξεβράκωμα στην πράξη. Όλα στο πόδι, όλα εν πανικώ, όλα εν θυμικώ. Εμείς είμαστε "οι καλοί"και οι άλλοι"οι κακοί". Στην ψυχιατρική αυτό ορίζεται ως "σύνδρομο καταδίωξης παραληρηματικής φύσεως", αν δεν κάνω λάθος. Ο τρόπος διατύπωσης του ερωτήματος, ο χρόνος περισυλλογής του Έλληνα πολίτη (μία εβδομάδα, είμαστε σοβαροί;) και οι πιεστικές συνθήκες ("απάντησε γρήγορα γιατί με πιέζουν οι κακοί δανειστές") καταδεικνύουν μια καθαρή πρόθεση χειραγώγησης της ψήφου σε μία παρωδία της δημοκρατίας. Οι συνθήκες και οι περιστάσεις απαιτούν ρεαλισμό, ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Αν δεν μπορούν να μιλήσουν οι κυβερνώντες έτσι, ας μιλήσουμε εμείς την Κυριακή με διαύγεια, σύνεση και ψυχραιμία.
Φοβάμαι. Πρώτη φορά φοβάμαι. Φοβάμαι και το ΝΑΙ & το ΟΧΙ. Θα ψηφίσω, αλλά ξέρω πως η επιλογή πολύ σκληρά, δυσβάσταχτα μέτρα ή απόλυτο χάος είναι ένα δίλημμα που ποτέ δεν ήθελα να ζήσω. Δε σπούδασα, δε δούλεψα, δεν έχτισα, δεν επένδυσα, δεν κουράστηκα για κάτι τέτοιο. Είχα όνειρα για το μέλλον για τη χώρα μου. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος. Είμαι 40. Είτε Ναι είτε ΟΧΙ δε θα ζήσω στο κράτος που ονειρεύτηκα. γαμώτο!
Έφτασε η μέρα που δεν συμφωνώ ούτε μ ένα κόμμα από τα λεγόμενα σου, αυτό και αν είναι έκπληξη για μένα!!αυτό δεν σημαίνει πως δεν σέβομαι τα επιχειρήματα σου και όλων του #ναι!!
Πράγματι, και εγώ δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα έγραψε η Λένα σήμερα. Απογοητεύτηκα αρκετά. Και περισσότερο γιατί θα επηρεαστούν οι αναγνώστες που εμπιστεύονται την γράφουσα τυφλά.
Δεν θα απολογηθώ για την κάθε λέξη που χρησιμοποιώ. Όταν πολλές φορές το φαν κλαμπ εδώ μέσα όταν πούμε κάτι στην Λένα κάνει σαν τρελό και συμφωνούν σε όλα τότε ναι την εμπιστεύονται τυφλά πολλές φορές κ όταν έχει άδικο. Δεν μίλησα για όλους μίλησα για αυτούς που το κάνουν, το διάβασες λάθος.
"Εμπιστεύονται την γράφουσα τυφλά";Πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή. Να επιλέγουμε με προσοχή τις λέξεις γιατί δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο.Π.χ., εγώ θα έλεγα "οι αναγνώστες που υπολογίζουν την γνώμη της". Το αν ένα δημόσιο πρόσωπο (όπως η Α-μπα) έχει ρεύμα και την δύναμη να επηρεάζει τους άλλους, αυτό σημαίνει κάτι γι' αυτό το πρόσωπο, ότι δεν είναι τυχαίο, ότι κάπου μετράει. Πρέπει να σιγήσει η διαφορετική άποψη επειδή απογοητευόμαστε;