Tσίπρας: Δεν θα πάρουμε άδεια από τον Σόιμπλε και τον Νταίσελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στο λαό

Tσίπρας: Δεν θα πάρουμε άδεια από τον Σόιμπλε και τον Νταίσελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στο λαό Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
10


Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε από υπουργούς Οικονομικών το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον.

Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη, συνέχισε και επισήμανε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

«Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

«Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».

Από χθες το βράδυ, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όμως πεισμώνει. Οι Έλληνες γνωρίζουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν. Ας αναλογιστούν κάποιοι ότι οι εκβιασμοί φέρουν αντίθετα αποτελέσματα Η αξιοπρέπεια ενός λεηλατημένου λαού δεν είναι παιχνίδι. Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, κάποτε και οι εκβιασμοί στερεύουν. Το μόνο που σήμερα έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασία είναι ο φόβος.

«Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. «Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας μας ως νέας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα» πρόσθεσε.

«Ακόμα και την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, καταθέσαμε ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών με τη διαφορά ότι επιλέξαμε τα βάρη να τα σηκώσουν αυτοί που αντέχουν» υπογράμμισε και ανέφερε:

«Στο όνομα των μη υφεσιακών μέτρων, μας ζήτησαν να ρίξουμε τα βάρη στις συντάξεις και στους μισθούς. Παράλληλα μας κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτου. Μας ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούμε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα της φτώχειας. Μας ζήτησαν να απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις.


Απαίτησαν να προηγηθούν η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να προκαταλάβουν την μεταρρύθμιση. Ζήτησαν εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «ηεπιμονή σώνει και καλά να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, περιόριζε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι δεν έδωσαν τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο την ίδια αόριστη υπόσχεση όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η απόφαση μας να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει όχι στο τελεσίγραφο" υπογράμμισε και επισήμανε ότι "θα στείλει και μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη".

Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

Τώρα είναι η ώρα της πιο πλατιάς συναίνεσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την απαλλαγή του λαού από τη λιτότητα.

Η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός περήφανου "όχι" θα βρεί τη χώρα με πολύ πιο ενισχυμένη τη διαπραγματευτική της ικανότητα και ταυτόχρονα θα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές.

Η βούληση για μια ειλικρινή διαπραγμάτευση και έναν έντιμο συμβιβασμό θα είναι στο τραπέζι.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ευρώπης να επιλέγει αυτός τις κυβερνήσεις του και τις στρατηγικές για το μέλλον.

Άκουσα από πολλούς να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό είναι πολιτειακά επικίνδυνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει αρετή, θάρρος και πατριωτισμό.

Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα από δημοψήφισμα απόρριψης του μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, είναι η επιλογή των πιο ακραίων στοιχείων έξω από τη χώρα και όσων παπαγαλίζουν τις απόψεις τους μέσα στη χώρα.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε επισκέπτης ούτε φιλοξενούμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων. -Παρά την ευκαιρία να γίνουν θεσμοί που τους έδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, παρέμειναν τρόικα που σκοτώνει τη δημοκρατία -Θα δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία, στους περήφανους αγώνες, στο μέλλον αυτού του λαού που αξίζει να ζει μα προοπτική και ελπίδα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Να ομονοούμε στα προφανή, η αντιπολίτευση επενδύει σε επαναστατική γυμναστική

Αποσαφήνισε ότι η διαφύλαξη της τάξης παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός του μνημείου στο Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το δημοψήφισμα όντως είναι μία έκφραση της δημοκρατικής αρχής, ο λαός θα συμμετάσχει με άμεσο τρόπο για να παρέξει την άποψή του σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Ένα πράγμα όμως μας διαφεύγει: δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο ούτε το κέντρο της Ε.Ε. ούτε έχουμε το ''προνόμιο'' της δημοκρατικότητας λες και οι άλλοι είναι δικτατορικά καθεστώτα. Σκεφθείτε ενώ είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, όπως γινόταν μέχρι την Παρασκευή, και γινόταν προσπάθεια προσέγγισης, να έβγαινε ένας πρωθυπουργός μίας άλλης χώρας (ας πούμε ο Μαλτέζος) και να έλεγε: για να συμφωνήσω, θα θέσω πρώτα το ζήτημα σε δημοψήφισμα. Εκεί τι θα γινόταν;;;
Με αυτούς τους ανθρώπους ο Τσιπρας θα έπρεπε να προσπαθήσει να συννενοηθει, όχι να τους δαιμονοποιει σε αντί ευρωπαϊκή προπαγάνδα νηπιαγωγείου.
Για να συνενοηθεις χρειάζεται θέληση και από τις δύο πλευρές. Τώρα αν εννοεις "συνενόηση" το διαταζω και απειλω, προφανώς και δεν είναι. Οι απ'εξω θέλουν συγκεκριμένα πράγματα και έχουν ακόμα χειρότερα στο μυαλό τους για το μέλλον. Ποτέ δεν ξεκίνησαν με προοπτική συννενόησης αλλά απόρριψης και ξέρουμε όλοι τους λόγους.
Τους θεατρινισμους και κιτρινισμους των ελληνων πολιτικων δεν τους πιστευω ουτε ενα δευτερολεπτο . Κριμα που λες οτι τους πιστευεις εσυ . Τα 60 ευρω σου πηγες σημερα να τα κανεις αναληψη ?
Επειδή τώρα μπερδεύτηκα λίγο. Από το Σόιμπλε και το Μπλουμ Μπλουμ δεν ζητάμε γονυπετείς να μας πληρώσουν τα ομόλογα που λήγουν ή έχασα κάποιο επεισόδιο και μας δάνεισε η Βενεζουέλα?Δώσε σανό και εθνικές κορώνες Αλέξη...
Να σε βοηθήσω να τα ξεκαθαρίσεις λίγο shadow_play. Η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές είναι ανεπαρκής και κακή. Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά απλά το μεταθέτει αργότερα. Οι δανειστές λένε ότι άλλη συμφωνία δεν υπάρχει. Η Ελλάδα απαντά ότι τότε ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Για να έρθει η απίστευτη απαίτηση να αποφασίσει ο Σόιμπλε και ο Μπλουμ Μπλουμ το ερώτημα που θα τεθεί. Τώρα, δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ, εμένα όμως αυτό μου φαίνεται εντελώς εμετικό. Τουλάχιστον από άποψη ηθικών αρχών και αξιών της υποτιθέμενης Ευρώπης στην οποία θέλουμε να ανήκουμε. Είχε δίκιο ο Τσίπρας...τους Γάλλους και τους Ιρλανδούς που απέρριπταν μαζικά τις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν τους απείλησε κανείς με λίρες και φράγκα. Εσύ τι ακριβώς θες; Να διατάζουν και να υπακούμε επειδή μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό;
Καινέα, άσε, θα σε βοηθήσω εγώ καλύτερα. Ας το πάμε σε προσωπικό επίπεδο: Χρεωκόπησες, ετοιμάζεσαι για έξωση και σου έκοψαν το ρεύμα. Και πας σε έναν τύπο που συνεργάζεσαι και του ζητάς δανεικά. Υπάρχει πότε καμία περίπτωση στην πραγματική ζωή α: να του υπαγορέψεις εσύ τους όρους του δανείου; Και β: όσο σκέφτεται αν θα δανείσει να τον βρίζεις λέγοντας "εγώ από ανάγκη ήρθα σε σένα. Ξέρω τι κουμάσι είσαι και πάνω σε πόσα πτώματα τον έβγαλες τον παρά σου. Κατέβαινε τώρα!" Επιμένω: όλα αυτά στην πραγματική ζωή. Γιατί εδώ πια, εδώ και καιρό, δεν μιλάμε για την πραγματικότητα, αλλά για μια φαντασιακή Αλαμάνα που θα κατατροπώσουμε τους κακούς. Εν κατακλείδι: Όταν τα έχεις σκατώσει, μόνο εσύ σε 19 χώρες, ο λόγος που σου φέρονται σαν σκουπίδι είναι γιατί πια δεν έχεις λύση. Έχασες την παρτίδα και το μόνο που μπορείς να διαπραγματευτείς είναι οι όροι της ήττας. Όλα τα άλλα για την περηφάνια του λαού είναι παραμυθάκια εσωτερικής κατανάλωσης!
Η πιο δημοκρατική κίνηση τα τελευταία χρόνια! Η εξουσία θα έπρεπε να προσφέρεται πιο συχνά στο λαό με άμεση δημοκρατία και δημοψηφίσματα, χωρίς τη μαζική προπαγάνδα των ΜΜΕ..
Πρόκειται να μεταφράσουν κάποια στιγμή τα δυο έγγραφα και να τα δώσουν επίσημα, ώστε να τα διαβάσει και ο κόσμος? Γιατί αν πάμε σε δημοψήφισμα απλά με βάση τα όσα μας λένε οι πολιτικοί στα τηλεπαράθυρα, χωρίς να διαβάσουμε οι ίδιοι τα κείμενα, τότε μιλάμε για την πιο κωμική και όχι την πιο δημοκρατική στιγμή στην ελληνική ιστορία!