Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ηθική ανωτερότητα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ηθική ανωτερότητα Facebook Twitter
48


________________
1.

Αγαπητή α, μπα :) δεν ξέρω πως να αρχίσω, ας κάνω μια μικρή περίληψη του τελευταίου χρόνου ωστε να καταλήξω εκει που θέλω και να καταλάβεις. Αρχές Φεβρουαρίου 2014 γνωρίζω το Μ ο οποίος είναι παντρεμένος, στην αρχη μου αρέσει αλλά με το να είναι έτσι δεν του δίνω πολύ σημασία. συν το οτι μου αρέσει ο Γ με τον οποίο είμασταν καλά τότε... Καθώς προχωράει ο καιρός ο Μ ενδιαφέρεται και προσπαθεί συνεχώς παρόλα τα οχι μου. Παράλληλα εγω και Γ μαζί και χώρια ταλαιπωρούμαστε και το τραβάμε μέχρι τέλους αλλα τελικά χωρίζουμε. περνάει το καλοκαίρι ο Μ ακόμα εκει τελικά ενδίδω μετά απο εναν άσχημο χωρισμό με τον Γ, ο Μ μου ζητάει να είμαι μαζί του και δέχομαι το Νοέμβριο... Μου δημιουργεί ομως ανασφάλειες και άγχος σε φάση που προχτές επαθα κρίση ζήλειας και πανικού μαζί. Με αποτέλεσμα να τον ρωτήσω αν εχει κάνει κατι με κάποια κοπέλα και εκείνος παρεξηγήται (να σημειώσω εδω οτι στην αρχή μου είπε ότι "ναι πήγα συγνώμη", που μετα το άλλαξε και είπε οτι τα είπε όλα γιατι του έκανα ανάκριση)! Ξέρω ίσως ήμουν υπερβολική καθώς ήδη έχει στο σπίτι του να του κάνουν ανάκριση αλλά άνθρωπος είμαι και εγω. Το αποτέλεσμα είναι να μη μου μιλάει ενω του ζήτησα συγνώμη. μήπως είμαι υπερβολική και παρανοϊκή? Κανονικά εγω δεν θα έπρεπε να είμαι εγω τσατισμένη? Είναι δυνατόν να μη μου μιλάει μετά από τόση προσπάθεια? Δηλαδή θες ενα άνθρωπο ή δε τον θες ετσι όπως είναι? πιστεύω πως εδω που φτάσαμε το καλύτερο είναι να μην τον ξαναδώ ποτε, δεν έχει νόημα να αλλοιώνω τον εαυτό μου σε τέτοιες καταστάσεις... ευχαριστώ :/

Έκανες μάγκα έναν ψεύτη απατεώνα, που πιστεύει ότι είναι τόσο τεράστιος που πρέπει να ανήκει σε όλες τις γυναίκες, για να μην τσακώνονται μεταξύ τους. Η συγνώμη δεν αρκεί, πες του ότι θα μπεις στο χαρέμι ως τελευταία αναπληρωματική αν χρειαστεί, για να σιδερώνεις την μπούρκα της πρώτης.


Ο φουκαράς ο Γ δεν ξέρω πώς βρέθηκε μέσα στην ιστορία, ούτε ως κομπάρσος δεν συμμετέχει.


________________
2.


γεια σου Α,μπα.... ποια ειναι η γνωμη σου για τα βιντεακια του Mr. Freeman;;;



Δεν τον ήξερα, και για να πω την αλήθεια είδα μόνο ένα, αυτό παραπάνω, και νομίζω ότι φτάνει και περισσεύει.


Γραφιστικά και αισθητικά έχει ενδιαφέρον, αλλά το νόημα είναι ισοπεδωτικό, παιδαριώδες και πολύ επιφανειακό. Κάθε ρητορεία που περιορίζεται στον διαχωρισμό κακών καπιταλιστών που ρουφούν το αίμα του λαού με το καλαμάκι και του αθώου λαού στην ουσία καθησυχάζει, προκαλώντας ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που περιγράφει. Η επίπεδη και αφοριστική ανάλυση αφαιρεί κάθε ευθύνη από τον πολίτη, επιβραβεύει την μοιρολατρία και αποθαρρύνει την ενημέρωση. Επιμέρους υπάρχουν και αντικειμενικά λάθη στην 'ανάλυση'. Δεν αποκτούν όλοι οι πίνακες νεκρών καλλιτεχνών αξία (ωραία η αιχμή για τον ζωγράφο που 'προφανώς πέθανε από αλκοολισμό'. Τρισάθλιο υπόγειο μήνυμα). Πάμπολλοι ζωγράφοι πέθαναν φτωχοί και οι πίνακές τους συνέχισαν να παραμένουν στην αφάνεια. Γενικώς κάθε θεώρηση που υποστηρίζει ότι είναι εντελώς ξεκάθαρο ποιος είναι ο φταίχτης και ποιος είναι αθώος για τις αδικίες που γίνονται στον κόσμο είναι καταδικασμένη να περιέχει σημαντικές απλοποιήσεις και για να τα λέμε ξεκάθαρα, είναι προπαγάνδα.


________________
3.

 


Αγαπητή α μπα
πως διαχειρίζεται κανείς τις frenemies αυτες δηλαδή τις γνωστές που μπροστά το παίζουν φιλικές και ευγενικές και από πίσω σου μαθαίνεις ότι σε θάβουν και σε συκοφαντούν? Προσωπικά μου βγαίνει πολύ θυμός και αυτό που θα ήθελα να κάνω αν τύχει να τις δω είναι να τις διαολοστείλω..αλλά ξέρω ότι έτσι θα χάσω το δίκιο μου.. οπότε αναγκάζομαι να ανταποδίδω την καλημέρα ή να ακούω τις ψευτοευγένειες και μετά νιώθω ακόμη πιο θυμωμένη...- αλεξάνδρα


Θυμώνεις επειδή δεν εκφράζεις τον θυμό σου, αλλά η εναλλακτική δεν είναι υποχρεωτικά να ανταποδίδεις την καλημέρα, ούτε να ακούς τις ψευτοευγένειες. Το βλέμμα, η γλώσσα του σώματος, η λεπτή ειρωνεία, ο σαρκασμός, όλα αυτά είναι θαυμάσια εργαλεία για να πεις αυτό που θέλεις χωρίς να χρειαστεί να το πεις. Το θάψιμο πάντως είναι ένα πράγμα – η συκοφαντία είναι άλλο. Αν σε συκοφαντούν, πρέπει να διαλαλήσεις την δική σου πλευρά γιατί όταν δεν μιλάς φαίνεσαι ένοχη, όχι ανώτερη.

________________
4.


Καλημέρα Α-μπούλα μου. (σαν μπαμπούλας ακούγεται χΔ) Που λες, υπάρχει ενα παιδι στην ζωή μου με το οποίο όταν είμαστε μαζί περνάμε φανταστικά κι είναι ό,τι μπορεί να σημαίνει ιδανική σχέση για εμένα σε αυτή την φάση της ζωής μου. Εκείνος ζει στο εξωτερικό και εγώ Ελλάδα, οπότε το "όταν είμαστε μαζί" είναι κάθε 2-3 ή 4 μήνες ανάλογα, για διάρκεια περίπου 2 βδομάδες κατά μέσο όρο κάθε φορά εκτός το καλοκαίρι που ήταν- θα είναι περισσότερο. Στο ενδιάμεσο κάνουμε σχεδόν καθημερινά σκάιπ και γενικότερα η απόσταση δεν χωρίζει την πνευματική επικοινωνία μας.

Απλά πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα δω θα μου αρέσει, μπορεί να γίνει παιχνίδι με τα μάτια ή να μιλάω με κάποιον για λίγο φβ αλλά μέχρι εκεί. Μετά το παίζω αδιάφορη και το παγώνω ενώ θα ήθελα να γίνει κάτι. Γενικά επιδεικνύω μία αυτοσυγκράτηση που δεν ξέρω αν έχει νόημα. Είναι επιλογή μου να έχω αυτό που έχω με το παιδί απο το εξωτερικό και μεταξύ μας το έχουμε συζητήσει και έχουμε καταλήξει στο ότι αν το θέλουμε πολύ μπορούμε να κάνουμε κάτι με κάποιον άλλο. Δεν είναι ότι μου στοιχίζει ή ότι καταπιέζω τρομερά τον εαυτό μου να μην κάνω κάτι αλλά αυτό το παιχνίδι που παγώνω τώρα αναρωτιέμαι αν θα με επηρεάσει

Δεν θα σε επηρεάσει χωρίς τη συμμετοχή σου. Εσύ αποφασίζεις αν θα σε επηρεάσει, δεν είσαι έρμαιο ή θύμα, είσαι σε μια ενήλικη σχέση με δική σου απόφαση. Αφού το έχετε συζητήσει και έχετε συμφωνήσει ότι επιτρέπεται να μπει και άλλος σύρτης σε άλλο λουκέτο, δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι ρωτάς.


________________
5.


πως γινεται ενα ατομο που δεν μιλαει πολυ γενικως, ειναι αρκετα ντροπαλο και δεν εχει χιουμορ να γινει αυτο που λεμε εξω καρδια? θεωρω οτι ειμαι πολυ εσωστρεφης σε επιπεδο αηδιας, και στον κυκλο μου εχω την ρετσινια της ξινης και αχονευτης..επειδη δεν μιλαω? επειδη δεν μπορω να λεω αστεια και δεν εχω την φαντασια που εχουν οι αλλοι? ζηλευω αυτους που κανουν τους αλλους να γελανε και δινουν ψυχη στην παρεα. θα μου πεις πρεπει να μαθω να αγαπαω τον εαυτο μου οπως ειναι.. τι ακριβως να αγαπησω απο μια ξινη?


Δεν είσαι απλώς μια ξινή και όλοι οι άλλοι δεν είναι γεμάτοι ζωή και φαντασία και απίθανο χιούμορ. Δεν είσαι 'εσύ' και 'οι άλλοι' . Είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καν η ρετσινιά, όπως την περιγράφεις. Την έχεις βάλει εσύ στον εαυτό σου και όποτε βλέπεις το παραμικρό σημάδι, το παρερμηνεύεις για να το επιβεβαιώσεις. Η υποτίμηση που κάνεις στον εαυτό σου σε κάνει επιθετική. Οι άλλοι όμως δεν ασχολούνται όσο φαντάζεσαι με το τι είσαι και τι δεν είσαι, γιατί – φαντάσου!- ο καθένας ασχολείται με το δικό του πρόβλημα. Ναι, και οι άλλοι έχουν προβλήματα, ανασφάλειες, και αναρωτιούνται πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Δεν έχεις μόνο εσύ ανασφάλειες. Δεν είσαι ξεχωριστή, ούτε με την καλή έννοια ίσως, αλλά ούτε με την κακή. Όλοι έχουν ανασφάλειες, αλλά είσαι υπερβολικά απασχολημένη με τον εαυτό σου για να το δεις. Μη ζηλεύεις κανέναν επειδή λέει αστεία, μόνο στον εαυτό σου κάνεις κακό. Μη ζηλεύεις! Γέλα με τα αστεία, χαμογέλασε, δείξε ότι σου αρέσουν. Κάνει καλό στην καρδιά σου και γίνεσαι αυτόματα πιο συμπαθής. Οι χαμογελαστοί άνθρωποι είναι ελκυστικοί, αυτοί που μένουν αμίλητοι και μουτρωμένοι, είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστούν ξινοί.


________________
6.


Αγαπητή Αμπά,
σε διαβάζω καθημερινά απ' όταν εμφανίστηκες εδώ και επειδή σήμερα κάποιος εκανε παράπονα για τις ερωτήσεις που αφορούν τα γκομενικά, είπα να στείλω μια απορία μου που δεν ξεφεύγει και εντελώς από το θέμα, εδώ που ταλέμε. Θα ήθελα λοιπόν την άποψή σου (και των σχολιαστών) για κάτι που παρατηρώ όλο και περισσότερο στο στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον μου.
Στη δουλειά μου έρχομαι καθημερινά σε επαφή με γονείς- κυρίως μητέρες - που περιγράφουν τη σχέση τους με το παιδί του άλλου φύλου περίπου όπως θα περιέγραφαν τον εραστή ή την ερωμένη τους. Πέρα από την αναμενόμενη αγάπη, λατρεία, αδυναμία, διεκδικούν αποκλειστικότητα στη σχέση από τον άλλο γονέα, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το παιδί τους θα αγαπήσει κάποτε άλλο άτομο και θα φύγει από την αγκαλιά τους, κοιμούνται μαζί με την πρόφαση ότι το παιδί το απαιτεί και έχουν πολύ συχνά ακούσει τ' αυτιά μου απειλές για τις μέλλουσες (κυρίως) συζύγους σε περίπτωση που δεν του μαγειρεύει, δεν το πλένει και δεν το φροντίζει. Μιλάμε για πολύ ρετρό καταστάσεις! Να πω εδώ ότι η πλειοψηφία είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καταβροχθίζει βιβλία ψυχολογίας και παιδαγωγικής και λέει το μάθημά της τέλεια-στη θεωρία, καθώς το 2ο αγαπημένο θέμα είναι η κακιά πεθερά.
Ξέρω ότι θα πεις ότι η προσωπική μου εμπειρία αφορά ένα πολύ μικρό δείγμα κλπ κλπ-έτσι είναι-αλλά τυχαίνει τελευταία να το βλέπω και σε συνεντεύξεις διάσημων μικρομαμάδων και αναρωτιέμαι τι πάει στραβά.
Μπορούμε τελικά να αγαπήσουμε μόνο τον εαυτό μας και αυτό που θεωρούμε προέκτασή του; φτιάχνουμε ανθρώπους για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποιος που δε θα μας εγκαταλείψει ποτέ; κάνουμε παιδιά για να μας κλείσουν όλες τις τρύπες; όλες οι ψυχοθεραπείες, τα διαβάσματα ψυχολογίας, οι σχολές γονέων, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό το τεράστιο ανώριμο Εγώ; Και τελικά, γιατί προτιμάμε δίπλα μας ένα παιδί ακρωτηριασμένο, αδύναμο και εξαρτημένο από έναν αυτόνομο και ανεξάρτητο άνθρωπο; -Ηδυπόδειο Συμπλεγμα

Εφόσον η δουλειά σου είναι σχετική, είσαι από αυτούς που μπορούν να δώσουν την δική τους, μικρή αλλά όχι ασήμαντη μάχη για να μεγαλώσουν παιδιά αυτόνομα, με αυτοπεποίθηση και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Περνάμε μια περίοδο έντονης αγιοποίησης της μητρότητας και εξιδανίκευσης της παιδικής ηλικίας που ελπίζω να περάσει σύντομα.

________________
7.


Ποια είναι η γνώμη σου σε θέματα διατροφής; Ο Ιπποκράτης έλεγε: «Φάρμακο σας να γίνει η τροφή σας και η τροφή σας να γίνει φάρμακο σας». Ο Πυθαγόρας δίδασκε: «Φίλοι μου, μη μολύνετε τα σώματα σας με το να τρώτε ακάθαρτες τροφές. Έχουμε αρκετά σπαρτά και δέντρα φορτωμένα με καρπούς. Έχουμε εύγευστα λαχανικά και ρίζες που είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε και δεν υπάρχει έλλειψη από καρπούς και μέλι. Στη γη μας υπάρχει αφθονία από τέτοιες αγνές και αβλαβείς τροφές και δεν είναι ανάγκη να τρώμε τροφές για τις οποίες πρέπει να χυθεί αίμα και να θυσιαστεί αθώα ζωή». Είμαστε ότι τρώμε;- κανιβαλιστικές κοινωνίες;

Αν θέλεις να πεις ότι είσαι χορτοφάγος ή ότι όλοι πρέπει να είμαστε χορτοφάγοι, ή ακόμα και ότι δεν πρέπει να τρώμε επεξεργασμένες τροφές, πρέπει να βρεις καλύτερα επιχειρήματα από λόγια ανθρώπων που έζησαν πριν από 2000 χρόνια και βάλε σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο της γης με έναν πολύ περιορισμένο πληθυσμό που είχε πάρα πολύ περιορισμένη τεχνολογία σε σχέση με τη σημερινή. Τα επιχειρήματα αυτά υπάρχουν, ελπίζω να τα ξέρεις. Αν ήμασταν χίλιοι νοματαίοι με χωράφια γύρω γύρω σε έναν κόσμο χωρίς τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας, θα έφτανε το μέλι. Μόνο που τώρα είμαστε εφτά δις και εκτός από ντομάτες το χειμώνα, θέλουμε και θέρμανση, θέλουμε φτηνά παπούτσια και ρούχα, θέλουμε πόσιμο νερό για το καζανάκι μας και αεροπλάνα και ίντερνετ για να γράφουμε τις αμπελοφιλοσοφίες μας δημόσια. Λάθος – δεν τα θέλουμε, τα θεωρούμε αυτονόητα.


Εμείς έχουμε το περιθώριο να λέμε μεγαλοστομίες όπως 'είμαστε ό,τι τρώμε' γιατί αν το αποφασίσουμε μια μέρα, μπορούμε να τρώμε βιολογικά ή να γίνουμε χορτοφάγοι ή βίγκαν ή δεν ξέρω τι, σα να επιλέγουμε ποδοσφαιρική ομάδα. Μόνο που αυτές οι επιλογές έχουν δημιουργηθεί πάνω στην καμπούρα υπόλοιπης γης, όπου οι άνθρωποι σε συντριπτική πλειοψηφία είναι εδώ και γενεές αμέτρητες χορτοφάγοι, όχι επειδή λυπούνται τα ζωάκια, αλλά γιατί δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Η τροφή, όπως την καταναλώνουμε τώρα, είναι τραγικά άνισα κατανεμημένη και αν θέλεις να βοηθήσεις, μπορείς να τρως γκότζι μπέρις που ήρθαν με πλοία δεν ξέρω από πού, ή να τρως λιγότερο και να μην πετάς φαγητό και να μην πιστεύεις ότι έχεις ανώτερη ηθική από τους υπόλοιπους.

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Όντως πόσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η στήλη όταν δεν είναι γεμάτη από γκομενικά! προσωπικά έμαθα πολλά πράγματα σήμερα και αναρωτήθηκα για άλλα τόσα. Τροφή για σκέψη.
#1 την βρίσκω πάρα πολύ σωστή! Αφού μπήκε σε μια σχέση που ήξερε οτι ο άλλος είναι παντρεμένος,είναι συχνό φαινόμενο στο έξω κόσμο, πολύ σωστά δεν ζηλεύει την γυναίκα του, το αντίθετο θα μου φαινόταν αισχρό. Τώρα αν θελει να ζηλεύει άλλες, δικό της θέμα. Ενώ είναι συχνό φαινόμενο, πολλά σχολια είναι σαν βγαλμένα απο άλλες περασμένες εποχές.
#6 Να υποθέσω ότι το Οιδιπόδειο το 'γραψες όπως το 'γραψες, χάριν λογοπαιγνίου.. Προς στιγμήν πήγε να πάθει ο αμφιβληστροειδής μου !!Λένα.. η εξιδανίκευση της παιδικής ηλικίας δε θα περάσει. Και καλό θα ήταν να μην περάσει. Γιατί αν αξίζει κάποια ηλικία εξιδανίκευση, αυτή είναι η παιδική (ιδιαίτερα μάλιστα το 0-6). Θα το αντιληφθείς αν συναναστραφείς πολλά πολλά διαφορετικά παιδιά. Δεν ξέρω αν είχες ποτέ την ευκαιρία (ή την επιθυμία) να γνωρίσεις τον κόσμο τους. Το πώς βλέπουν το δικό σου κόσμο. Θα μαγευόσουν πιστεύω !Το τι περνάει το κάθε παιδί στα χέρια της "χ" ανειδίκευτης μητέρας, είναι άλλου παπά ευάγγελιο.
Περαστική αν μας έλεγες ότι θα περνούσες θα σου 'λεγα να φέρεις ένα πακέτο τσιγάρα :)) Αυτό που μου αρέσει στα παιδιά είναι τα σωστά τους ένστικτα. Η ειλικρίνεια τους είναι επίσης αφοπλιστική. Πέρα από αυτό, η παιδική ηλικία δεν έχει κάτι μαγικό (για μένα μιλάω πάντα). Με κουράζει η διαρκής ανάγκη τους για προσοχή και επίβλεψη και με κάνει να βαριέμαι το γεγονός ότι δεν έχεις τίποτα να πεις μαζί τους πέρα από αυτά που τα αφορούν. Τα παιδιά είναι ημιτελείς άνθρωποι και δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον στην παιδική ηλικία πέραν του ότι μερικά είναι πολύ χαριτωμένα. Και όχι, δεν είναι όλα χαριτωμένα, δεν είναι όλα συμπαθητικά και δεν ενδιαφέρει τους πάντες να μάθουν αν ο Γιωργάκης κατάφερε να μάθει την προπαίδεια στα 3 του. Αυτή η υστερία των μαμάδων που νομίζουν ότι όλος ο κόσμος (και όχι μόνο ο δικός τους) πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά τους, είναι ακόμα πιο κουραστική. Με αρρωσταίνει η ιδέα ότι οι μαμάδες είναι τόσο κτητικές προς τα παιδιά τους, τα λατρεύουν σαν θεούς και θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα πάνω τους (!!!) Αν οι άνθρωποι βλέπαμε το μεγάλωμα των παιδιών μας πιο ψύχραιμα και αν είχαμε τη γνώση από πριν, ότι η μόνη μας υποχρέωση είναι να μεγαλώσουμε έναν υγιή και ισορροπημένο άνθρωπο και έπειτα να τον αφήσουμε να πετάξει μακρυά χωρίς περαιτέρω αξιώσεις, ίσως ο κόσμος να ήταν καλύτερος.
Κι ένα παγωτάκι ίσως..? :)Κοίτα, πώς το βλέπω εγώ. Προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου. Για να το κάνεις, πρέπει να γνωρίζεις πώς σκέφτεται ο άλλος. Πολύ δύσκολο.. Τα παιδιά θέλουν την προσοχή σου γιατί είσαι γι' αυτά ο παντογνώστης. Θέλουν επίβλεψη γιατί τις άμυνές τους τώρα τις χτίζουν. Τώρα μαθαίνουν τους κινδύνους. Σιγά σιγά. Δοκίμασε να μιλήσεις σε ένα παιδί ενώ μαγειρεύεις, ενώ οδηγάς, ενώ κάνεις μια εργασία. Πες του κάτι που δεν το αφορά, αλλά πιάσε κουβέντα. Δε θα σου λύσει τα προβλήματά σου, αλλά ίσως τα δεις αλλιώς. Εγώ έβλεπα τένις και λέω σε ένα 3χρόνο που πρόσεχα "κάτσε ρε βασιλάκη γιατί είναι κρίσιμος πόντος. Δες, πρέπει να ρίξει με τη ρακέτα του το μπαλάκι εδώ." Με ρωτούσε μετά για τη ρακέτα. Μου έλεγε "βλέπεις αγώνα ? Θα παίξουμε μόλις τελειώσει ?" Του έμαθα να χτυπάει το μπαλάκι με ένα πλαστικό τηγάνι. Του άρεσε να παίζει τένις.. Κι όταν έχασε τελικά ο παίκτης που υποστήριζα, εγώ είχα περάσει μια όμορφη μέρα έτσι κι αλλιώς. Κι ο βασιλάκης επίσης !Αν θες να μιλήσεις για πολιτική ή έρωτα οκ έχεις δίκιο.. Δεν είναι οι κατάλληλοι ακροατές. Όπως και πολλοί ενήλικες όμως!Επίσης έχω γνωρίσει ανθρώπους που φοβούνται τα παιδιά και τα κοιτάζουν με δέος.. Λες και είναι εξωγήινα πλασματάκια που σε απειλούν με κάποιο τρόπο που δεν μπορείς να διακρίνεις.Όμως δεν είναι ημιτελης άνθρωπος ένα παιδί. (Κάπως με πείραξε αυτό). Είναι αυτό που είναι, εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Για τον εαυτό του, δεν του λείπει κάτι. Δεν ξέρει τι το περιμένει. Είμαστε 'αυτή η στιγμή + τα όνειρά μας'.Δηλαδή ένας γεράκος είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος ? Δεν ξέρω.Μου δημιούργησες προβληματισμό είναι αλήθεια. Ελπίζω να σου δημιουργήσω κι εγώ.. Γιατί τελικά αυτή είναι η ουσία (για 'μενα). Να μπορέσεις να δεις τα πράγματα από μια άλλη μεριά. Να τα δείξεις σε κάποιον. Αυτός ίσως σου δείξει κάτι που δεν έβλεπες κ.ο.κΊσως τότε καταφέρουμε να φτάσουμε και στην τελευταία σου πράγραφο. Τη διατυπώνεις τόσο όρθα κι έχεις τόσο δίκιο που ήδη έχει γίνει copy-paste. Καταλαβαίνεις όμως πως και γι' αυτό ακόμα, σίγουρα δε φταίνε τα παιδιά.Λευκά χαρτιά τα μυαλουδάκια τους και οι καρδιές τους. Κι εμείς καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα βιβλίο που γράφεται ως το τέλος. Και κλείνει ημιτελές..Να έχεις μια όμορφη μέρα !!
Περαστική το παγωτάκι με σκότωσε! Είμαι σε δίαιτα (not) μη μ'ανάβεις φωτιές.Συμφωνώ σε κάποια από αυτά που λες, σε άλλα διαφωνώ. Με προβλημάτισε αυτό που είπες ότι σε πείραξε που αποκάλεσα τα παιδιά ημιτελείς ανθρώπους. Γιατί άραγε σε πείραξε; Μήπως είναι η αγιοποίηση των παιδιών που μας κάνει να αντιδράμε έτσι; Το βλέπω και στην καθημερινότητα. Δεν τολμάει να πει κάποιος ότι ένα παιδάκι δεν είναι όμορφο και τον κοιτούν σαν εξωγήινο. Εννοώ ασφαλώς ότι δεν το λέει μπροστά στο παιδί ή τον γονιό. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι όλα τα παιδάκια όμορφα. Γιατί τέτοια ακραία αντίδραση σε αυτό; Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του, είναι ημιτελής. Του λείπουν οι γνώσεις και τα εφόδια για να το κάνει. Δεν είναι κακός χαρακτηρισμός, δεν είναι κατηγορία. Είναι ένα απλό γεγονός. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι. Καλά κάνει ο κάθε γονιός και βρίσκει ενδιαφέρον στο παιδί του (αλίμονο αν δεν έβρισκε). Πρέπει όμως κάποτε να καταλάβει ο γονέας ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι υποχρεωμένοι να βρίσκουν τα παιδιά χαριτωμένα, ενδιαφέροντα, μαγευτικά. Δεν τολμάς να πεις ότι δεν σου αρέσουν τα παιδιά και σε κοιτούν με θυμό ή περιέργεια. Δεν έχω υπομονή για τα παιδάκια που τσιρίζουν στο διπλανό τραπέζι, επειδή οι γονείς τους δεν εννοούν να καταλάβουν ότι μια ταβέρνα δεν είναι χώρος που μπορεί το παιδί να κάθεται με τις ώρες. Θα βαρεθεί, θα γκρινιάξει, θα αγανακτήσει. Δεν θα θυμώσω με το παιδί ασφαλώς, αλλά θα θυμώσω με τους γονείς. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να ακούσω πόσες λεξούλες είπε ένα παιδάκι, ακόμα κι αν είναι της αδελφής μου ή πόσες φορές έκατσε στον ποπό του. Γενικά οι γονείς έχουν την τάση να μεταλλάσσονται μόλις κάνουν παιδιά και να γίνονται ένας δορυφόρος που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τη ζωή του παιδιού τους. Το βρίσκω πολύ βαρετό και στην τελική κακό για τα ίδια τα παιδιά. Γιατί μεγαλώνοντας προσγειώνονται απότομα σε έναν κόσμο που δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά, δεν τους κάνει όλα τα χατίρια, δεν τα βρίσκει υπέροχα και μοναδικά. Και τότε αρχίζουν τα όργανα αν με εννοείς τι εννοώ :)) Είσαι πολύ γλυκός άνθρωπος και εύχομαι να έχεις κι εσύ μια όμορφη μέρα.
#6 Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω επίσης, την ίδια δικαιολογία απο μαμάδες που κοιμούνται με τα αγοράκια τους καθότι στο επάγγελμα...σου έχω την τέλεια απάντηση που είναι καρατσεκαρισμένο ότι πιάνει καθώς έχω την πολυτέλεια να μπορώ να κάνω follow up..λοιπόν λέω στις μαμάδες " κυρία τάδε μου όταν κοιμάστε με το αγοράκι σας, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ασυνείδητα τον αφήνετε να πιστεύει ότι είστε ζευγάρι και αν κάποια στιγμή μεγαλώνοντας έχει κάποια ονείρωξη και ξυπνήσει κ δει δίπλα του τη μανούλα, θα έχει τύψεις και θα επηρρεαστεί η σεξουαλική του ζωή σ' ολη του ζωή..δε νομίζω να το θέλετε αυτό εεε??" Με κοιτάνε σαν αγελάδες και αφού ντραπούν λένε τρεμάμενες "όχι φυσικά.." και κόβετε μαχαίρι! Εγγύηση λέμε!
Φαντάζομαι οτι η αρνητική στάση πολλών απέναντι στην χορτοφαγία που καταλήγει ακόμα και σε συγκαλυμμένη επιθετικότητα(βλ.απάντηση Λένας) οφείλεται στην ταύτιση της με διάφορες new age αντιλήψεις και στο στερεότυπο οτι ντε και καλά οι χορτοφάγοι είναι κάτι προνομοιούχοι ημιαμόρφωτοι χίπστερς(παλιά θα τους έλεγαν χίπηδες αλλά μάλλον είναι παρωχημένος όρος)που κάνουν ρέικι, διαβάζουν Κοέλιο(και Μπουκάι)και το παίζουν ηθικά ανώτεροι και φωτισμένοι.Κάποιοι μπορεί να ανταποκρίνονται στο στερεότυπο και κάποιοι όντως γίνονται ενοχλητικοί διατυμπανίζοντας το "δόγμα"τους με την πρώτη ευκαιρία.Αλλά το να αντιμετωπίζονται εχθρικά όλοι οι χορτοφάγοι συλλήβδην και να αποκαλούμε τον τρόπο σκέψης τους δήθεν ή απλουστευτικό επειδή προβληματίζονται για το πόσο ηθικά σωστό είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας κυρίαρχους του πλανήτη που κάνουν ότι γουστάρουν,ε το βρίσκω λάθος.Δεν είμαι χορτοφάγος(αν και το έχω επιχειρήσει κατά καιρούς)γιατι πολύ απλά δεν μπορώ να αντισταθώ στο κρέας,οπότε δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ κάποια δική μου επιλογή.Παρ'ολα αυτά ναι,έναν συνειδητοποιημένο χορτοφάγο τον θεωρώ ηθικά ανώτερο από μένα στο συγκεκριμένο επίπεδο ακριβώς γιατι βάζει τις αντιλήψεις του για ισότητα όλων των έμβιων όντων πάνω από την προσωπική του ευχαρίστηση(γιατί θέμα επιβίωσης δεν τίθεται,μην τρελαθούμε)και έχει αρκετή συναισθηματική νοημοσύνη ωστε να μην αδιαφορεί για τον πόνο και την εκμετάλλευση πλασμάτων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.Τώρα επιχειρήματα του τύπου και τα φυτά είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί δεν ξέρω γιατί κάποιοι τα θεωρούν άξια αναφοράς αλλά τέλος πάντων.Τα φυτά δεν διαθέτουν εγκέφαλο και δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως βιώνουν πόνο ή συναισθήματα.Κοινώς δεν έχουν συνείδηση.Υπάρχουν ακριβώς για να αποτελούν τροφή για τους ανθρώπους,τα ζώα και τα έντομα για αυτό και έχουν ελκυστική όψη,μυρωδιά κλπ.Το ωμό κρέας και το αίμα απ'την άλλη είναι ελκυστικό μόνο στα σαρκοβόρα ζώα.Εμείς το ταράζουμε στο μαγείρεμα και το μπαχαρικό για να το φάμε και δε νομίζω σε πολλούς να τρέχουν τα σάλια στη θέα ενός φρεσκοσκοτωμένου ζώου,όπως σε όποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο.Οπότε έχω τις επιφυλάξεις μου για το τι είναι στο dna μας και τι όχι-και στην εξελικτική φάση που βρισκόμαστε δεν ξέρω αν θα έπρεπε και να μας απασχολεί στην τελική.
Την "συγκεκαλυμμένη" επιθετικότητα, πού την είδες;Συγκεκαλυμμένη, δεν τη λες. (μήπως εννούσες "αποκεκαλυμμένη;")Δικαιολογημένη ναι, για τους λόγους που αναφέρεις.Όμως είναι μεγάλο κρίμα όλο αυτό το τσουβάλιασμα, και η αναγωγή των πάντων σε "θρησκεία".Δεν πα να είσαι από παναθηναϊκός, ως χορτοφάγος, ως να κάνεις γιόγκα ως ομοφυλόφιλος, ως λάτρης του φραπέ, πάει, την πάτησες, θα χαρακτηριστείς και θα κλειστείς στις συμπληγάδες:"Αυτοί οι χορτοφάγοι που μας το παίζουν ηθικά ανώτεροι" (δεν πα να χέστηκες πατόκορφα να διαφημίσεις αν τρως ή δεν τρως κρέας)"Αυτοί οι ομοφυλόφιλοι που είναι κλίκα στο χώρο του θεάματος" (δεν πα να είσαι ομοφυλόφιλος και, ξερωγώ, μπακάλης)"Αυτοί οι γίογκι που δεν πιστεύουν στο Χριστό" (θα μου πεις ποιός χέστηκε, αλλά από την άλλη, ποιός είναι αυτός που κρίνει τί πιστεύω εγώ και τί όχι με βάση κάποια δραστηριότητά μου;) Αυτό είναι που προσωπικά βρίσκω θλιβερό: Όλη αυτή την τάση να χαρακτηρίζουμε και να χαρακτηρίζουμε, και τελικά να εξωθούμε καταστάσεις έτσι ώστε να ταιριάζουν στο χαρακτηρισμό μας...Και αυτό δεν το λέω βέβαια *για τη Λένα*, αλλά σαν γενική στάση που βλέπω.
@planktonΝομίζω ότι μέσα στη γενικότερη μήνη κρεατοφάγων vs χορτοφάγων έχασες ακριβώς τις απαντήσεις που έδωσε η Α,μπα στα θέματα που ρωτάς (και δεν έχω την αίσθηση ότι γενικότερα θίχτηκαν και στα υπόλοιπα σχόλια).Είμαστε το κυρίαρχο είδος. Και μας αρέσει. Γιατί η κυριαρχία δεν έγγειται μόνο στο αν τρως τον άλλο αλλά και στο πως χειρίζεσαι τον πλανήτη για να έχεις αυτά που θες. Κατά πόσο καταλαμβάνεις όλες σχεδόν τις εύφορες περιοχές για να παράξεις το δικό σου φαγητό (δεν τα βρίσκουμε στα δέντρα όπως πριν 2 χιλιάδες χρόνια), διαταράσσεις οικοσυστήματα για να φτιάξεις δρόμους,αεροδρόμια,λιμάνια κ.τ.λ., καταναλώνεις ενέργεια για να έχεις internet κ.τ.λ. To πιο απλό και αυτονόητο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι οι πόλεις. Όπου υπάρχει πόλη εξαφανίζονται όλα τα ζώα. Γιατί και οι αρουραίοι και τα φίδια και οι νυχτερίδες ζώα είναι. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου το να επιλέγεις να μη θανατώνεις ζώα για τροφή είναι μια επιλογή περιορισμού του αποτυπώματός σου. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θεωρείς όλα τα έμβια όντα ισότιμα, αυτά είναι για να βαυκαλίζεσαι.Επιπλέον, όταν η τροφή για τους ανθρώπους παγκοσμίως είναι πρόβλημα, το να βάζεις μέσα την ηθική είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη ενέργεια. Είμαστε 7 δις και το φαγητό δεν πέφτει από τον ουρανό. Παράγεται με συγκεκριμένους τρόπους και έχει συγκεκριμένη απόδοση. Γιατί είναι πιο ηθικό να χρησιμοποιείς ακριβούς πόρους για να ικανοποιήσεις μία χορτοφαγική δίαιτα (τα γκότζι berries που λέει η Α,μπα) από το να κάτσεις να δεις ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να τραφούμε όλοι;Και για ένα φιλοσοφικό touch, αν το να τρως κρέας είναι θέμα ηθικής, αυτός που έχει μόνο ένα αρνί και περιμένει πως και πως το Πάσχα να το σφάξει να λιγδώσει το αντεράκι του είναι λοιπόν ανήθικος;
Ο κυρίαρχος παπάρας που πιστεύει ότι ο πλανήτης είναι κτήμα του, το τσιφλίκι του μπάρμπα του που τον ονόμασε θεό. Δεν το λέω για εσένα αλλά για το "κυρίαρχο είδος". Κυρίαρχο είδος και μας αρέσει; Μίλα για τον εαυτό σου. Όταν ο πλανήτης κάνει τη δουλειά του ως πλανήτης (σεισμοί, τυφώνες, πλημμύρες κ.λπ.) εκεί βλέπεις πόσο "κυρίαρχος" είναι ο άνθρωπος. Μια κλανιά στο σύμπαν είναι. Και προς πληροφόρηση σας, οι χορτοφάγοι δεν έχουν το απλό επιχείρημα "δεν τρώω κρέας, γιατί λυπάμαι το καημένο το ζωάκι". Είναι αντίθετοι στις απάνθρωπες συνθήκες που εκτρέφονται και σφαγιάζονται τα ζώα νιώθοντας ανείπωτο πόνο, αγωνία και φρίκη.Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου κακό να αρνείσαι να συμμετέχεις σε αυτό το σιχαμερό κύκλο πόνου. Αν θέλεις να είσαι μάγκας και "κυρίαρχος" φτιάξε όπλο και βγες να κυνηγήσεις αυτά που πρέπει για να θρέψεις την οικογένεια σου. Μη βολεύεσαι με το έτοιμο σφαγιασμένο ζώο, που παράγεται και σφαγιάζεται μαζικά υπό άθλιες συνθήκες, με σκοπό το κέρδος και μετά μου μιλάς για κυριαρχία. Η άποψη ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε επειδή άρχισε να τρώει κρέας, είναι μια μπαρούφα που ειπώθηκε στις αρχές του 70 και καταρρίφθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Τέσπα όμως σταματάω εδώ γιατί είναι τεράστια συζήτηση. Υ.Γ. Συγχώρεσε μου το έντονο ύφος. Έχω βαρεθεί να ακούω επιχειρήματα από ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το θέμα και ξέρουν μόνο ότι έχει πάρει το αυτί τους δεξιά κι αριστερά.
Κατ'αρχάς εγώ δεν έθεσα κανένα ερώτημα και ούτε είχα πρόθεση να σχολιάσω ολόκληρη την απάντηση της Λένας.Εμεινα στο ύφος που το βρίσκω απαξιωτικό για μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων(στην οποία επαναλαμβάνω οτι δεν ανήκω)που αν μη τι άλλο πιστεύω πως τουλάχιστον οδηγούνται από καλές προθέσεις.Εννοείται πως δεν θεωρώ ανήθικο κάποιον που τρώει κρέας,ειδικά αν βασίζεται σε αυτό για να ζήσει,παράλληλα όμως θεωρώ την ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα κάτι που θα πρεπε να είναι ζητούμενο στον σύγχρονο πολιτισμό και να μη θεωρείται "βαυκαλισμός" ή γραφικότητα.Τουλάχιστον αυτός που έχει ένα αρνι για το πάσχα φαντάζομαι του προσφέρει καλύτερη ποιότητα διαβίωσης πριν το φάει απ'οτι τα εκτροφεία με τα κλουβιά 1χ1 οπου τα ζώα κυριολεκτικά τρελαίνονται από την ταλαιπωρία.Ισως να μην είχα πρόβλημα με την κατανάλωση κρέατος αν γινόταν με μέτρο ωστε να μην επηρεάζει την ισορροπία του πλανήτη και κάτω από σωστές συνθήκες ωστε να μην υποφέρουν τα ζώα τουλάχιστον πριν τη θανάτωσή τους.Και ναι η τροφή δεν πέφτει από τον ουρανό,γι αυτο και θα πρεπε να γίνεται πιο δίκαιη κατανομή των πόρων αυτού του πλανήτη.Εμείς που θέλουμε να τρώμε το μπέργκερ μας όποτε μας έρθει όρεξη να έχουμε υπόψην ότι οι πόροι που σπαταλώνται για να παραχθεί τροφή για τα 50δις ζωων που σφάζονται το χρόνο θα επαρκούσαν να θρέψουν όλον τον πλανήτη.Ο βέλτιστος τρόπος για να τραφούμε όλοι δεν είναι ο υπάρχων αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Και γκότζι μπέρι(τι σκατα είναι αυτο)τρεις φορες τη μέρα να τρώει κανείς το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο μπεργκεροφάγος είναι σίγουρα μεγαλύτερο.Για μια γενική ιδέα ορίστε :http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=17588970
@alouteroXειριζόμαστε τον πλανήτη σα να είναι τσιφλίκι μας. Γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε, είναι η γενικότερη συμπεριφορά μας. Και ο λόγος που λέω ότι μας αρέσει είναι ότι δε βλέπω να διαφωνεί σχεδόν κανείς. Δεν είδα να λέει κανείς δεν πρέπει να έχουμε δρόμους, ρεύμα κ.τ.λ. όπου θέλουμε. Υπάρχει η πολύ σωστή άποψη ότι δεν πρέπει να καταστρέφουμε ότι αγγίζουμε, αλλά όχι ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε. Ότι πρέπει δηλαδή να προσέχουμε το τσιφλίκι μας, όχι ότι δεν είναι δικό μας. (προφανώς και πίνουμε όταν έχουμε να κάνουμε με τις δυνάμεις της φύσης αλλά αυτά δεν είναι είδη) @planktonΆλλο να λες ότι όλα τα έμβια όντα είναι ισότιμα με εσένα (αυτό για μένα είναι βαυκαλισμός) και άλλο ότι δεν είναι αντικείμενα και αξίζουν κάποιο σεβασμό. Όσον αφορά στον τρόπο μεταχείρισης και σφαγής των ζώων, κατά τη γνώμη μου είναι ένα παράλληλο ερώτημα με τη φυτοφαγία, εκτός και αν πιστεύει κανείς πως είναι αδύνατον να γίνεται με κάποιο σεβασμό προς τα ζώα, που προσωπικά δεν το πιστεύω. Καταλαβαίνω πως θα σήμαινε πως θα έπρεπε να τρώω πολύ λιγότερο κρέας γιατί δε θα ήταν δυνατή η τόσο μαζική παραγωγή του, αλλά δεν βρίσκω πως αυτό γίνεται λόγος να θεωρείται "κακή" η κρεατοφαγία. Συνεπώς, αν θεωρείς ηθικά ανώτερα έναν χορτοφάγο γιατί προσπαθεί να μειώσει με τον τρόπο του την κατανάλωση κρέατος, πάσο, μαζί σου. Ομοίως αν το κάνει ως διαμαρτυρία για τη μεταχείρισή τους. Όχι όμως απλά γιατί είναι κακό να καταναλώνεις κρέας.
max όπως είδες στο σχόλιο μου δεν είπε αντίθετη στο να τρώει κάποιος κρέας. Είμαι αντίθετη στο να το αγοράζει από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα άλλα ήδη του πλανήτη με τον πιο αισχρό και απάνθρωπο τρόπο, επειδή εσύ (ο κάθε εσύ) θες να φας κρέας, που στην τελική δεν χρειάζεσαι. Απλώς σου αρέσει. Επίσης, ο άνθρωπος είναι κυρίαρχο είδος μόνο όσο βρίσκεται αμπαρωμένος πίσω από τα τείχη και την ασφάλεια μιας πόλης. Ή μόνο όταν είναι αρματωμένος σαν αστακός. Ο άνθρωπος από μόνος του, στη φυσική του κατάσταση, έξω στη φύση δεν μπορεί να κυριαρχήσει πάνω σε κανένα είδος. Αν βρεθείς απροετοίμαστος στη φύση - ακόμα και στην ελληνική φύση - ως άνθρωπος έτσι όπως σε έκανε η φύση (με δυο χέρια και δυο πόδια για όπλα δηλαδή), το πιο πιθανό είναι να είσαι ο πρώτος που θα φαγωθεί. Ρώτα όσους σκοτώθηκαν από λύκους, αρκούδες, φίδια κ.λπ. πόσο κυρίαρχοι αισθάνονται σήμερα :))Η ασφάλεια, η τεχνολογία, η μη επαφή μας με τη φύση έχει δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα για τη θέση του ανθρώπου στον πλανήτη. Ελπίζω κάποτε ο πλανήτης να μας τινάξει από πάνω like a bad case of flees όπως είπε και ο Κάρλιν. Δεν είμαι φανατική οικολόγος, ούτε φανατική χορτοφάγος. Αλλά δεν πιστεύω καθόλου στην ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους. Σπάνια προτείνω κάτι στο youtube αλλά αυτό πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να το δει κανείς: https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c
#7 Δεν γνωρίζω Λένα τι είδους χορτοφάγους έχεις γνωρίσει στη ζωή σου αλλά υπάρχουν αυτοί που το κάνουν για λόγους υγείας κ μετά φοράνε γούνες (βλέπε Χόλυγουντ), για θρησκευτικούς λόγους κ για φιλοζωικούς λόγους. Υπάρχουν στις δυτικές κοινωνίες λόγω επιλογής αλλά και ιστορικά πρόσωπα σε άλλες εποχές χωρίς τις ίδειες επιλογές αλλά με διαφορετική κοσμοθεωρία (πχ. Da Vinci).Οπως κάθε σε κάθε ομάδα ανθρώπων υπάρχουν οι φανατισμένοι έτσι συμβαίνει κ με τους χορτοφάγους, και ναι υπάρχουν κ φασίστες κ άνθρωποι με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους για αυτό που κάνουν. Ο καθένας μας φτιάχνει την δική του κοσμοθεωρία και ηθική και δεν έχει το δικαίωμα να την επιβάλλει σε κανέναν. Θεωρώ ότι ο/η της ερ. 7 δεν επιδεικνύει κάποιου είδους τέτοια συμπεριφορά και είναι λάθος να δέχεται επίθεση για αυτό.
#5Αυτοί που σε λένε αχώνευτη και ξινή, είναι άτομα που θα ήθελες να έχεις φίλους; Εννοώ τους εκτιμάς; Γιατί να σε νοιάζει η γνώμη τους για σένα;Ξινός κι αχώνευτος σε μια παρέα είναι εκείνος που σπάνια λέει καλή κουβέντα, ο ξερόλας, ο υποχόνδριος, ο αγέλαστος, ο που σπάνια του αρέσει το μαγαζί (υποκατηγορία του γκρινιάρη) και φυσικά, ο γκρινιάρης γενικά. Όχι αυτός που δε λέει αστεία και είναι λιγομίλητος. Σημασία έχει όοοοταν μιλάς, τι λες.Στην τελική, μπορεί και να βαριέσαι και αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος να σε κάνει να μην έχεις κάτι να πεις. Υποθέτω πως είσαι μικρή και θέλω να σου πω πως, όταν θα γνωρίσεις την παρέα που θα ταιριάξετε, δε θα νιώθεις πως υστερείς σε κάτι.
Διαφωνώ μόνο σε ένα φιλενάδα. Ξινός δεν είναι μόνο αυτός που όταν μιλάει είναι αρνητικός. Ξινή μπορεί να είναι και η έκφραση του προσώπου. Έχεις δει πως είναι η φάτσα σου όταν τρως λεμόνι; Ε είναι μερικοί άνθρωποι που είναι μονίμως η φάτσα τους έτσι. Ξινός χαρακτηρίζεται και ο μόνιμα αμίλητος, αγέλαστος, αμέτοχος άνθρωπος.
Μωρέ τη φάτσα μου την έβλεπα για χρόνια, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι γύρω μου, λες και έτρωγα δυο-δυο τα λεμόνια :DΔεν ξέρω αν εννοείς το bitch face, που συμβαίνει ακούσια και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, αλλά είναι η εξαίρεση βέβαια. Νομίζω όμως πως μιλάμε για τους ίδιους, απλώς εγώ τους είχα στο μυαλό μου πιο εξωστρεφείς και εκδηλωτικούς. Φυσικά μπορεί να είναι και η έκφραση του προσώπου. Άλλωστε και δεν είναι μόνο η ομορφιά της ψυχής που αποτυπώνεται στα μούτρα, το ίδιο συμβαίνει και με την ξινίλα. Το αυτό επίσης και με τη δυσκοιλιότητα.
#6 Όντως υπάρχουν αρκετές οικογένειες και μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι μεγάλη ηλικία ή κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους σε μεγάλη ηλικία. Βέβαια δε ξέρω στατιστικά για να πούμε αν όντως είναι πολλοι σε σχέση με το παρελθον κτλ. Στο παρελθόν αυτό τύχαινε διότι τα παιδιά ήταν πολλά το σπίτι πολύ μικρό οπότε κοιμόνταν όλοι μαζί. Σήμερα πολλοί γονείς επειδή δουλεύουν όλη μέρα και δεν προλαβαίνουν να τα δουν, αισθάνονται ενοχές και προσπαθώντας να καλύψουν το χαμένο χρόνο κοιμούνται όλοι μαζί. Ειδικά αν η μάνα δεν τα πάει καλά με το σύζυγο είναι μια ευκαιρία να τον εκτοπίσει. Θεωρώ όλα ξεκινούν από τη σχέση του ζευγαριού.Πάντως είναι πολύ εκνευριστικό ότι όταν γίνεται αυτό και κατα βάθος η μορφωμένη μητέρα ξέρει ότι είναι λάθος θα βρεθεί κανένας παππού/γιαγιά που θα πει "ελα μωρε και εμείς κοιμόμασταν έτσι τι πάθαμε;" ΠΟΛΛΑ ΠΑΘΑΤΕ!
#3 Αλεξάνδρα, μπορείς να δεις ενδεικτικά την απάντηση στο #1 (με έμφαση στη δεύτερη πρόταση).Είναι εξοργιστική η κατάντια της "κυρίας", αλλά πιστεύω πως αν κάποιος ξέρει να χειρίζεται το βαμβάκι δε χρειάζεται να πάρει το χασαπομάχαιρο.
Lousy πες μου ότι κάνεις πλάκα. Δηλαδή αυτή είναι κορίτσι του κώλου και αυτός είναι ΑΠΛΩΣ μαλάκας πηδηχτούλης? Υ.Γ. Τι σημαίνει αυτό το ρημάδι το "κορίτσι για σπίτι" όταν το λέτε για κάποια; Σημαίνει καλή νοικοκυρά; καλή μαγείρισσα; καλή καθαρίστρια; Παρθένα; Ηθική; Που δεν πάει με παντρεμένους; Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αυτή τη φράση επιτέλους;
O M εκτός απο πηδηχτούλης ειναι θρασσής και χειριστικός. Δεν ξέρω αν η κοπέλα ειναι κελεπούρι, σίγουρα της λείπει η αυτοεκτίμηση και η εμπειρία στο να αναγνωρίζει αυτούς τους τύπους και να τους στέλνει απο κεί που ηρθαν, για αυτό ειπα σε πρώτη φάση να προτείνω το αυτομούτζωμα.
#3. Γιατί σε νοιάζει πως το χειριστείς; Αν τους δείξεις τη δυσαρέσκεια σου τι θα γίνει;Θα πάψουν να σου μιλούν; Αλληλούια! Θα πουν άσχημα πράγματα για σένα; Το κάνουν ήδη. Θα νευριάσουν; Χέστηκες. Θα σχηματίσουν άσχημη γνώμη για σένα; Διπλοχέστηκες. Προφανώς δεν είναι άνθρωποι που θες στη ζωή σου, ούτε μετράει η γνώμη τους. Μερικά πράγματα είναι γίνονται πιο απλά, όταν αποτινάξουμε τα δήθεν "πρέπει" από τη ζωή μας :)
Το πρόβλημα είναι συνήθως ότι οι άνθρωποι αυτοί συμβαίνει να μιλάνε και σε ανθρώπους για τους οποίους δε χέστηκες: π.χ εργοδότες, συγγενείς, κλπ, αναλόγως το περιβάλλον.Και όπως πολύ σωστά λέει η Α, μπα, δεν πρόκειται πάντα για "απλό" κακοπροαίρετο κουτσομπολιό στυλ "Μα, την είδες πώς έκανε έτσι περμανάντ τα μαλλιά της; Που ζει; στο 1980;"Αλλά και για συκοφαντίες, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα, δοθήσης της ευκαιρίας "Εχτές που πήγαμε στο Χ. μέρος, ή Α. δεν ήταν εκεί;" "Α, ναι, αλλά δε μας μίλησε, ήτανε με τον Μ. όχι, όχι συνάδελφός της είναι, δεν είναι ο άντρας της..."Για αυτό η απλή δυσαρέσκεια πολλές φορές είναι λίγη...Δυστυχώς...
Εγώ προφανώς μιλάω για το κουτσομπολιό και μόνο, διότι οι συκοφαντίες είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα που μπορεί μέχρι να πάρει και τη νομική οδό. Τώρα αν το κουτσομπολιό φτάνει μέχρι τον εργοδότη ή μέχρι και τους συγγενείς, ποσώς θα με ενδιέφερε. Διάβασα κάτι πολύ ωραίο πρόσφατα: Μη μου πεις τι είπαν για μένα, πες μου γιατί είχαν την άνεση να το πουν σε εσένα ;)
#6 Να πω μόνο ότι, ειδικά για το (2ο αγαπημένο) θέμα της κακιάς πεθεράς, δεν αποκλείεται να έχουν τα δίκια τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πιθανότατα πρόκειται για προβολή του εαυτού τους στο μέλλον, και αυτές/-οί είναι οι σύζυγοι που δεν φροντίζουν (κατά τη γνώμη της) επαρκώς το νταρντανο-βλαστάρι της. Απλώς αμφιβάλλω αν συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι-ες είναι κακές πεθερές εν τη γενέσει τους.
#7 Το "αγνές και αβλαβείς τροφές" είναι αστείο εν έτει 2015... Τα τρόφιμα (ακόμη και οι καρποί των δέντρων) είναι πολύ διαφορετικά σήμερα από αυτά που υπήρχαν την εποχή του Ιπποκράτη. Επίσης σε ενδιαφέρει να κάνεις καλό στην υγεία σου ή σε ενδιαφέρει κυρίως η ηθική πλευρά του θέματος; Αν ακολουθείς την ηθική σου δεν έχεις να σκεφτείς κάτι, προφανώς θα κάνεις ό,τι προστάζει αυτή. Αν όμως προτεραιότητα είναι η υγεία σου θα πρέπει να ενημερωθείς πολύ καλά και να ψάξεις πάρα πολύ για να βρεις τις τροφές που σε συνδυασμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα σου εξασφαλίζουν και τον λιγότερο πιθανό κίνδυνο (είτε αυτό είναι φυτοφάρμακα, είτε βαρέα μέταλλα, τοξίνες, είτε απλώς trans λιπαρά ή οτιδήποτε άλλο). Η γνώμη μου είναι οτι θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς κάποιον πολύ εξειδικευμένο επαγγελματία σε τέτοια θέματα και να μην πιστεύει οτι με το να αλλάξει απλώς τη διατροφή του σε χορτοφαγική είναι εξασφαλισμένος. Με αγάπη!
Συμφωνώ, και εγώ είμαι χορτοφάγος και το έχω ψάξει πάρα πολύ και έχω απευθυνθεί και σε διατροφολόγο για να ξέρω τι πρέπει να τρώω για να παίρνω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μην το ξεκινήσετε έτσι αψήφιστα από μόνοι σας. Κατά τα άλλα θεωρώ άδικη την επίθεση στους χορτοφάγους και βίγκαν, δεν προσπαθούμε όλοι να επιβάλουμε την άποψή μας στον κόσμο. Για παράδειγμα ο αρραβωνιαστικός μου μια χαρά τα τρώει τα σουβλάκια αλλά δεν του κόβω το σεξ γι αυτό. Είναι μια προσωπική μου επιλογή, βασικά προέκυψε όταν μετά από αρκετή ενημέρωση για το τι περνούν τα ζώα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας, δεν μπορούσα να κατεβάσω μπουκιά από κρέας. Είναι επίσης προσωπική μου επιλογή να μην φοράω ζωικά προϊόντα και να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά από ντόπιους παραγωγούς και όταν είναι στην εποχή τους. Δεν νομίζω να ενοχλώ κανένα.
Να προσθέσω επίσης ότι ο πατέρας μου μαζί με τα αδέρφια του διατηρούσαν στο παρελθόν δική τους φάρμα γουρουνιών. Δεν θυμάμαι να σας πω τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων γιατί η επιχείρηση πωλήθηκε όταν ήμουν 6-7 χρονών. Όμως ο μπαμπάς μου ακόμα και σήμερα δεν τρώει χοιρινό.
Έτσι ακριβώς Nayia! Να προσθέσω μόνο ότι τα γουρούνια είναι απίστευτα έξυπνα (λέγεται οτι είναι πιο έξυπνα και από τα σκυλιά) και βιώνουν τεράστιο στρες στις συνθήκες που τα αναγκάζουν να ζουν.. :( Υγ: ούτε εγώ έχω πιέσει ποτέ κανέναν
Αυτό που είπες με το χορινό κρέας, Nayia, μου θύμισε κάτι που έμαθα πρόσφατα σχετικά με το "μοσχαράκι γάλακτος". Ότι δηλαδή το συγκεκριμένο κρέας είναι γεμάτο τοξίνες, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως ανώδυνου ή μη τρόπου σφαγής του, διότι το νεαρό μοσχαράκι είναι ήδη απίστευτα στρεσαρισμένο λόγω του βίαιου αποχωρισμού από τη μητέρα του. Κι ότι είναι καλύτερα, αν δεν έχουμε αποκλείσει εντελώς από τη διατροφή μας το κόκκινο κρέας, να επιλέγουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα που έχουν διανύσει ένα μεγάλο μέρος του κύκλου ζωής τους και δεν βιώνουν το στρες της επιβίωσης :)