Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με ανακουφίζει

Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με ανακουφίζει Facebook Twitter
9

Η περίφημη φράση, τίτλος ποιήματος του Γ. Σεφέρη («Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»), χρησιμοποιήθηκε συχνά τις τελευταίες δεκαετίες για να στιγματίσει την εγκατάλειψη των «χαμένων πατρίδων» από τη μητέρα Ελλάδα, για την αδιαφορία της απέναντι στους  Έλληνες του εξωτερικού. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί: όπου και να ταξιδέψεις έξω από τη χώρα, η Ελλάδα, καλύτερα οι  Έλληνες, σε θεραπεύουν.

Έτσι, το Σαββατοκύριακο που βρέθηκα στο Βέλγιο πήρα βαθιές ανάσες. Το Σάββατο, στη Λιέγη, έπεσα σε δύο εκδηλώσεις με  Έλληνες πρωταγωνιστές. Στην γκαλερί του στην πόλη, ο γνωστός ζωγράφος Κώστας Λευκόχειρ διοργάνωνε ένα ειδικό τριήμερο, πουλώντας έργα για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος βοήθειας στο Τόγκο, μια ξεχασμένη χώρα της Αφρικής. Το πρόγραμμα αυτό, με το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις για την ανάπτυξη σε μια φτωχή περιοχή της παλιάς γαλλικής αποικίας, γίνεται με πρωτοβουλία του Βελγικού Ινστιτούτου IRFAM (Ινστιτούτο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δράσης για τη Μετανάστευση-Μετακινήσεις Πληθυσμών), το οποίο έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία ενός άλλου  Έλληνα, του Σπύρου Αμορανίτη.

«Η δράση μας είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του κοτσυφού» – έτσι αποκαλούν τον κότσυφα στην Κρήτη, όπου ο κ. Αμορανίτης έχει γεννηθεί. «Ο κοτσυφός, λοιπόν, καθόταν πάνω σε ένα κλαδί, μετρώντας τις νιφάδες του χιονιού. Στη νιφάδα αριθμός τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες και κάτι το κλαδί έσπασε. Και τότε ο κοτσυφός πέταξε ψηλά, γιατί κατάλαβε ότι μια νιφάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έτσι κι εμείς, μπορεί να έχουμε μικρές δυνάμεις, αλλά ξέρουμε ότι έχει σημασία το μικρό λιθαράκι που βάζουμε».

Το Σάββατο το απόγευμα, σε μια άλλη συνοικία της Λιέγης, συνεχιζόταν επί ώρες οινογνωσία με ελληνικά κρασιά. Στην οινοθήκη «Ελληνικό Σπίτι», ο Σπύρος Αμορανίτης παρουσίαζε μια ντουζίνα ελληνικά κρασιά σε δεκάδες προσκεκλημένους, Βέλγους και  Έλληνες της Διασποράς, φίλους της Ελλάδας, λάτρεις ποιοτικών ελληνικών κρασιών, Έλληνες μετανάστες και σήμερα υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου (που 'σαι βελγική Χρυσή Αυγή, να εξετάσεις το DΝΑ τους και να τους πετάξεις έξω). Στην αγορά μίας χώρας όπως το Βέλγιο, όπου η γαλλική επιρροή είναι μεγάλη και τα κρασιά της πασίγνωστα, ο Αμορανίτης κατάφερε να προωθήσει τα ελληνικά. Το «Νέος», ένα γνωστό εστιατόριο στη Λιέγη, με γευστικά, ραφιναρισμένα ελληνικά πιάτα σερβίρει μόνο ελληνικά. «Πήγα στον ιδιοκτήτη, του ζήτησα να κάνουμε ένα "τυφλό" τεστ (με κρυμμένες ετικέτες) και να διαλέξει το καλύτερο κρασί», εξηγεί ο Σπύρος. Μια ακόμα νιφάδα είχε πέσει στο Βέλγιο.

Στην πρωτεύουσα, την Κυριακή το πρωί, στις φιλοσοφικές συναντήσεις του Ελληνικού Κύκλου Σύγχρονων Μελετών ο τίτλος ήταν «Παλαμάς Revisited». «Ξαναδιαβάζουμε τον ποιητή και μέσα από αυτόν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη και τον Διαφωτισμό», εξηγεί ο Μανόλης Αλεξάκης, ένας από τους εισηγητές. «Με στόχο τον προσδιορισμό της ταυτότητας του νέου ελληνικού κράτους». Το βράδυ της Κυριακής, ο Ελληνικός Κύκλος παρουσίασε σε ένα θέατρο ένα δικό μου ντοκιμαντέρ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, για να ακολουθήσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με καμιά εκατοστή θεατές. Δευτέρα, το διάλειμμα τελείωσε. Τα κεφάλια μέσα.

Υστερόγραφο αφιερωμένο στους θιασώτες των δικτατοριών: 

«Ρε, τι σου 'κανε η Ελλάδα και σε πληγώνει;»

Ο Γ. Σεφέρης διηγείται ένα περιστατικό που έτυχε στον Νίκο Γκάτσο:

Γύριζε τον χειμώνα του '36 στο σπίτι του από μια ταβέρνα. Ήμουνα στην Κορυτσά και είχα στείλει στην Αθήνα, σε χειρόγραφο, το «Με τον τρόπο του Γ.Σ.». Κατά κακή του τύχη –μολονότι πολύ αθώος, είχε κάποτε ύφος φοβερά βλοσυρό– τον έπιασαν και τον πήγαν στο τμήμα. Τον έψαξαν. Στην τσέπη του βρήκαν το χειρόγραφο.

-Ρε, τι σου 'κανε η Ελλάδα και σε πληγώνει; Κομμουνιστής, ε;

-Μα, κύριε αστυνόμε, δεν το 'γραψα εγώ αυτό, το 'γραψε ο κ. Σ. που είναι πρόξενος.

-Πρόξενος, ε; Τέτοιους προξένους έχουμε. Γι' αυτό πάμε κατά διαβόλου. Ευτυχώς, βρέθηκαν στις τσέπες του και κάτι άλλα της ίδιας τεχνοτροπίας, που αφόπλισαν τους φρουρούς της ησυχίας μας:

-Σ' αφήνουμε, μωρέ, γιατί είσαι βλάκας, του είπαν όταν τα διάβασαν.

Γιώργος Σεφέρης, Μέρες Δ', από το βιβλίο «Ο Σεφέρης για νέους αναγνώστες», Εκδόσεις  Ίκαρος

Στήλες
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Να μας πουν όλοι αυτοί πώς βρήκανε δουλειά στα Βέλγια και τις Ολλανδίες... Εμείς με τις ίδιες (και καλύτερες) σπουδές και μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία και τρώμε τις απορρίψεις τη μία πίσω απ' την άλλη. "Δυσκολεύουν κι εδώ τα πράγματα και οι εργοδότες προτιμούν τους ντόπιους", μας λένε, "φοβούνται μην αυξηθεί η ανεργία".
Αυτό είναι αλήθεια.Αν ρωτήσεις πολλούς Έλληνες στην Ολλανδία,θα σου πουν ότι για να πάρουν τη δουλειά που έχουν έφτυσαν αίμα(να μην πω κάτι άλλο).
Δε μιλάω γι' αυτούς που έφτυσαν αίμα. Το είχα γράψει και σε άλλη δημοσίευση και με κράζανε όλοι οι "καλοπροαίρετοι" και οι "καλούληδες": εμένα όσοι φίλοι/γνωστοί βρήκαν δουλειές προς τα 'κει ήταν άτομα που έστειλαν ΜΙΣΟ Βιογραφικό (γιατί δε γίνεται να έχεις στείλει δύο Βιογραφικά (μα δύο!) και στο δεύτερο να σε παίρνουν!) και τους πήραν αμέσως και μάλιστα με τεμενάδες, του τύπου τρελά λεφτά, παροχές, υποσχέσεις τρελών αυξήσεων, να τους πληρώσουν μεταφορική για τα πράγματά τους, να τους πληρώσουν τα έξοδα για να πάνε για συνέντευξη, να τους πληρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα... Και μιλάμε για άτομα 27-30 χρονών, λέμε, που δεν είχαν ξαναδουλέψει Μ Ε Ρ Α! στη ζωή τους και δεν είχαν τελειώσουν κανενός είδους Χάρβαρντ ή Γέιλ, που σα φοιτητές είχαν κάποια πολυτέλεια να παρατείνουν τις σπουδές τους στο διηνεκές και "δεεε βαριέσαι, βρε αδερφέέέ..." και, αν με ρωτάς, το Βιογραφικό τους ήταν ένα κουράδι σκέτο. Άτομα που είχαν, όμως, την πολυτέλεια να βάλουν απ' την τσέπη τους να πεταχτούν για μια συνέντευξη [δε μου λες... αν εσένα σε πάρει αύριο ο Ολλανδός και σου πει "μπορείς να είσαι τέλος της βδομάδας για συνέντευξη;;" σου περισσεύουν έτσι όπως μιλάμε 300 και 500 ευρώ να πας;;] και κάποιοι ακόμα είχαν τα λεφτά του μπαμπά να μετεγκατασταθούν κανά 3μηνο-6μηνο εκεί προκειμένου να βρουν από εκεί δουλειά. Εσένα έχει ο μπαμπάς σου τα λεφτά να σου πληρώσει ξενοδοχείο + διατροφή + μετακίνηση 3 μήνες για να μείνεις στο Βέλγιο και την Ολλανδία, χωρίς δικό σου εισόδημα και με βάρκα την ελπίδα για το αν θα βρεις δουλειά;;;...
Να σου πούμε αφού είσαι περίεργος. Δείξαμε πραγματικό ενδιαφέρον όταν έπρεπε για να πάμε να δουλέψουμε σε αυτές τις χώρες, όταν εσύ θεωρούσες μλκ όσους δούλευαν για τα ίδια λεφτά μέσα στα κρύα. Και τώρα αν είχες πραγματικό ενδιαφέρον θα έβρισκες. Αλλά νομίζεις ότι θα ανοίξουν τα πόδια για την πτυχιάρα σου και το lower.
Ρε Ligmene τύπε, αυτά τους είπες στο ίντερβιου και σε πήραν;; Για ανοιχτά ποδάρια και Lower;;... Μόνο εσύ είσαι, αγόρι μου, κι άλλος κανένας! Μπράβο, μας τάπωσες!Προφανώς και δεν κατάλαβες ότι αυτοστοχοποιήθηκες με την ευθιξία σου περί "βολεμένων"... Όποιος έχει τη μύγα...Με ξέρεις κι από χτες και ποθείς να συγκρίνουμε πτυχία;; Έχεις κρατήσει κι αρχειάκι, μήπως, με το πόσα Βιογραφικά έχω στείλει και πού;;... Ξέρεις από πότε δουλεύω κι από ποια πόστα έχω περάσει;; Πω πω πω πωωωω! Συφιλιασμός!
Ρε φίλε, εσύ ξεκινάς κατηγορώντας όσους έχουν βρει δουλειά έξω ότι είναι έτσι κι αλλιώς. Θυμίζεις τύπο που δε βγάζει γκόμενα, και κατηγορεί αυτούς που βγάζουν ότι είναι αδερφές. Όσο για το αν στοχοποιήθηκα, ναι με κατάλαβες: είχα φέρει γράμμα από την Κορώνη στη συνέντευξη και βολεύτηκα.
Κρίμα που η δυνατότητα να μεγαλουργούν τους δίνεται στις χώρες των "τοκογλύφων" και αυτών που τα "κονομάνε" από τα δάνεια της Ελλάδας. (σε "" λέξεις του ίδιου του κ. Κούλογλου)
Τώρα πως μια εκδήλωση, χρηματοδοτούμενη από ένα κρατικό Βελγικό Ινστιτούτο, που σκοπό έχει την "αποκατάσταση" και επιστροφή των παράνομων μεταναστών από το Βέλγιο στο Τόγκο έκανε τον κ. Κουλόγλου να πάρει βαθιές θεραπευτικές ανάσες, είναι πολλών και καλών αποριών άξιο!Να κάνει και εκείνος μια εκδήλωση σε συνεργασία με άλλους για τους παράνομους μετανάστες από την Σομαλία και τις άλλες Αφρικανικές χώρες που υποφέρουν εδώ στην πατρίδα μας.Να μαζευτούν χρήματα, να τους δώσουμε να αγοράσουν κάποιο χωραφάκι, να προικίσουμε τα κορίτσια με δύο-τρεις αγελάδες (έθιμο στα χωριά τους), να αρχίσουν μια επιχείρηση στην πατρίδα τους, να ανασάνουν αυτοί οι καταπονημένοι, να ανασάνει λίγο η Αθήνα και οι κάτοικοι της. Να μείνουν χωρίς κορίτσια και θύματα οι συμπατριώτες τους προαγωγοί και εκμεταλλευτές. Στις ερωτήσεις από που ήρθαν οι δουλειές των Ελλήνων στο Βέλγιο, η απάντηση είναι η γνωστή. Από εκεί που ήρθαν και οι άλλες τέτοιες ουρανοκατέβατες, από το κόμμα.Οι χιλιάδες δουλειές στο Βέλγιο για Έλληνες διπλωματούχους απ΄ ότι γνωρίζουμε, άρχισαν για τα καλά να ανοίγουν πριν αρκετά χρόνια με την άφθονη εισροή Ελλήνων γλωσσομαθών και κομματικά συνδεδεμένων γραφειοκρατών που έπιασαν δουλειά στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και περίγυρα μετά από σύντομη συνέντευξη με τον τοπικό κομματάρχη. Στην Κρήτη ήταν ο νονός. Εκεί ή αλλού το διπλωμένο χαρτάκι στα χέρια του βουλευτή, υπουργού, συγγενή με αντάλλαγμα τα ψηφαλάκια. Δεν υπάρχουν πια αυτές οι δουλειές. Όποιες λίγες δουλειές υπάρχουν σήμερα συνοδεύονται από αιμόπτυση ή πολύ καλό μέσο με αποτυχημένους να εκλεγούν Έλληνες ή Ελληνίδες πολιτικούς που έχουν αποδημήσει. Υπάρχουν βέβαια και οι λίγοι ικανοί που δεν άντεξε η ψυχούλα τους να "σπρώχνουν" και να εκτυπώνουν χαρτί, χιλιάδες σελίδες, όλη μέρα στην Μέκκα της Γραφειοκρατίας, για όλη τους την ζωή, και αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό και παραγωγικό.
Οι γνωστοί σου και οι συγγενείς ήρθαν με δουλειά από το κόμμα. Μια χούφτα ηλίθιοι που συναθροίζονται μεταξύ τους, κλαίνε τη μοίρα τους και μαζεύουν τα λεφτουδάκια τους να χτίσουν ένα εξοχικό στο χωριό. Οι υπόλοιποι είναι υποδειγματικά ενταγμένοι στις κοινωνίες που διάλεξαν να ζουν.