"Πόλεμος" Παπανδρέου και Ιγνατίου για το μυστικό ραντεβού του 2009 και τις αποκαλύψεις για πρόταση διάσωσης της χώρας

"Πόλεμος" Παπανδρέου και Ιγνατίου για το μυστικό ραντεβού του 2009 και τις αποκαλύψεις για πρόταση διάσωσης της χώρας Facebook Twitter
16
"Πόλεμος" Παπανδρέου και Ιγνατίου για το μυστικό ραντεβού του 2009 και τις αποκαλύψεις για πρόταση διάσωσης της χώρας Facebook Twitter

Την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου που πρωταγωνιστεί σε αποκάλυψη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια και στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ είχαμε σήμερα με μια σφοδρή ανακοίνωση,

Οι επίμαχες αποκαλύψεις που εξόργισαν τον πρώην πρωθυπουργό γίνονται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο: «Τρόικα: Ο δρόμος προς την καταστροφή» Σύμφωνα με αυτές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν στον Παπανδρέου διάσωση χωρίς μηχανισμό της τρόικας κάτι που ο τότε πρωθυπουργός αρνήθηκε.

Τι υποστηρίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου

 

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ αυτών, τον Γιούνκερ- αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο φέρνει στο φως ο δημοσιογράφος και ερευνητής Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΜΕGA o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τότε Πρόεδρος του Eurogroup συνάντησε υπό άκρα μυστικότητα στο γραφείο του τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας, Τρισέ, τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τους δυο Έλληνες αξιωματούχους οι οποίοι παρέλαβαν ένα σχέδιο μίνι – μνημονίου που είχαν ετοιμάσει και ζητούσαν να προωθηθεί στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.


Τη συνάντηση αποκάλυψε στο Μιχάλη Ιγνατίου αξιωματούχος του Eurogroup και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου με τίτλο: "Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή".

H πηγή που μιλά στον κο Ιγνατίου περιγράφει πως μετέβησαν στο Λουξεμβούργο υπό άκρα μυστικότητα με το αυτοκίνητο του Χοακίν Αλμούνια και ότι στη διαδρομή οι συμμετέχοντες συζήτησαν ένα έγγραφο που είχαν ετοιμάσει, χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, έπειτα από μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επρόκειτο για τις εισηγήσεις ενός μίνι μνημονίου.

Η συνάντηση, κράτησε περίπου 3 ώρες και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και το MEGA o κ. Γιούνκερ έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση DG ECΟFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Με δυο λόγια, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ήταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Και πιστεύαμε πολύ σ'αυτό, διότι, όπως σου είπα, ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που συμφωνούσαν", ανέφερε η πηγή του Eurogroup στον Ελληνα δημοσιογράφο.

 

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή το κείμενο εκείνο ήταν η ανεπίσημη χείρα βοηθείας που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου και θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια μόλις το αποδεχόταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η πηγή του Eurogroup: "Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις".

Συνεχίζει η πηγή:

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό, θα το μελετήσουμε, θα δούμε εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε δεκαπέντε μέρες, αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά.

Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη μέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες", τόνισε η ίδια πηγή στον δημοσιογράφο.

Η πηγή υποστηρίζει ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από όσα ακολούθησαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση.

"Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο. Όταν δεν μας απάντησαν, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα", σημείωσε πηγή της Ευρωζώνης.

Ο κ. Προβόπουλος δε θέλησε να τοποθετηθεί για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά ένας συνεργάτης του επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου ότι συμμετείχε και ότι έλαβε και ο ίδιος το έγγραφο που εστάλη στον κ. Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου τη συνάντηση, λέγοντας ότι στη διάρκειά της ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ στο Γιώργο Παπανδρέου που μετέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2009, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα.

"Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα...", είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με το Ντομινίκ Στρος Κάν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.

"Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους", σημείωσε ο κ. Στρος Καν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης ότι η πρώτη άτυπη, κοινή ανεπίσημη αποστολή της Κομισιόν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δηλαδή τη μετέπειτα τρόικα, έγινε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.

Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η σκληρή απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου:

 

«Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν.Θα με βρίσκουν πάντα απέναντί τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, στα όσα του καταμαρτυρεί ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε βιβλίο του για τη στάση που κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.


Ο κ. Παπανδρέου αποδίδει στον Μιχάλη Ιγνατίου, με τα όσα ισχυρίζεται εις βάρος του, πως συμπράττει σε επιχείρηση να μην αποδοθούν ευθύνες στη κυβέρνηση Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όταν έχασε τις εκλογές το 2009 κι ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ.


«Ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση.


Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή», υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και συμπληρώνει:«Η άποψή μου για την άσκηση της πολιτικής είναι γνωστή. Πρώτα η χώρα και ο Ελληνικός λαός.


Αυτή μου η στάση επιβεβαιώνεται από την προσωπική μου διαδρομή σε κάθε δύσκολη στιγμή που πέρασε η Ελλάδα.
Στο όνομα αυτής μου της άποψης, σιώπησα επί μακρόν.


Σήκωσαν βάρος που δεν μου αναλογούσε με μοναδικό μέλημα να συμβάλλω σε ευρύτερες συνεννοήσεις για την υπέρβαση της κρίσης και την προστασία της χώρας.


Κάποιοι έκτισαν καριέρες και άλλοι κομματικά οφέλη πάνω στη λάσπη, τη συκοφαντία, τη συνωμοσιολογία και το ψέμα, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και την οργή του Ελληνικού λαού. Αρκετά όμως, ανέχτηκα αυτές τις συμπεριφορές.


Αρκετά, για όσους θέλουν πάνω στην πλάτη μου και σε βάρος της αλήθειας να κερδοσκοπούν.


Αρκετά, για τη συστηματική συσκότιση της αλήθειας, προκειμένου να προστατευτούν πρόσωπα, κατεστημένα και πολιτικές πρακτικές που έβλαψαν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον.


Όσο συνεχίζεται αυτή η εύκολη συνωμοσιολογία, η λάσπη και η συκοφαντία, τόσο ο τόπος θα χάνει τον προσανατολισμό του και θα κρύβονται άνομα συμφέροντα πίσω από μυθοπλασίες, τόσο θα υποφέρει ο Ελληνικός λαός που θέλει ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο.
Μια Ελλάδα χτισμένη πάνω στην αλήθεια και όχι σε δεκανίκια».

Η απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Με αφορμή το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Τρόικα: Ο Δρόμος προς την καταστροφή», που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Εξοχώτατος κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου με κατηγορεί, όπως και ο εκπρόσωπος του Γεώργιος Ελενόπουλος, ότι προστατεύω τις εγκληματικές πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Η απάντησή μου στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο ελληνικός λαός ...τίμησε στις τελευταίες εκλογές, καταδικάζοντας τις δικές του πολιτικές, ακολουθεί:

«Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, παρασυρμένος από τους συμβούλους του, που τον οδήγησαν σε καταστροφικές αποφάσεις για τον τόπο και τον ίδιο, έβγαλε τη μάσκα του ...Ελενόπουλου, και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Παπανδρέου: «Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν.»

Αν περίμενε, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, να διαβάσει το βιβλίο πριν τοποθετηθεί, θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί ότι το κεφάλαιο για τον κ. Καραμανλή είναι πιο αυστηρό από αυτό που τον αφορά. Βιάστηκε και εκτέθηκε.

Είχε την ευκαιρία, ως Παπανδρέου ή έστω και ως ...Ελενόπουλος, να καταθέσει τις θέσεις του και αυτές να δημοσιευθούν στο βιβλίο, αλλά αρνήθηκε να με συναντήσει. Δικό του το πρόβλημα.

Κατά τα άλλα, όλες οι απαντήσεις για τους μοιραίους πρωθυπουργούς και πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, βρίσκονται μέσα στο βιβλίο, το οποίο θα το κρίνουν οι αναγνώστες, όχι όσοι ευθύνονται για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Περισσότερο από κάθε βιβλίο, από κάθε δημοσίευμα, από κάθε αποκάλυψη, σημασία έχει η γνώμη του ίδιου του ελληνικού λαού, ο οποίος κρίνει και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, πήρε μια γεύση στις τελευταίες εκλογές. Εκτός αν δεν αντιλήφθηκε ούτε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός έκρινε την πρωθυπουργία του.

Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση στον κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Υποστηρίζω κάθε γραμμή του βιβλίου μου με πάθος, είτε οι αναφορές γίνονται για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, είτε για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη».

Με πληροφορίες από MEGA/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ mignatiou.com

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Το βιβλίο του Ιγνατίου κάνει πιο αυστηρή κριτική για την αδράνεια του Καραμανλή και των υπουργών του παρά στον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου. Βασίζεται σε στοιχεία. Ο Ιγνατίου πολλά χρόνια ανταποκριτής από ΝΥ και Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο αξιόπιστων πηγών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθουμε στην εξέταση των μνημονίων. Ο ΓΑΠ συμπεριφέρθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών του, που ζήτησε και έλαβε απόλυτη εξουσία στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το 2010 και μετά στις υπογραφές, ήταν και οι δύο μοιραία πρόσωπα για την Ελλάδα. Η αποκάλυψη της ύποπτης κάλυψης συγγενών στην λίστα Λαγκάρντ κάνει την ανικανότητα τους δίδυμο αδελφάκι της ανοησίας τους. Αυτά τα δυο οικογενειακά τζάκια φτιαγμένα με παλαιοκομματικά τούβλα έχουν φράξει για τα καλά με τους σκελετούς των πράξεων τους. Όποιος προσπαθεί να τα ξανανάψει φυσάει και ξεφυσάει με προσωπολατρικό οίστρο και μανία. Πολλή προσπάθεια για το τίποτα.
Σορρύ δεν ολοκλήρωσα το προηγούμενο σχόλιο μου.Θέλω να πω οτι ένας-δύο απο αυτούς να τον διαψεύσουν (πλην Παπανδρέου) το βιβλίο θα χαρακτηριστεί παραμυθάκι. Και αναφέρει Παπακωνσταντίνου, Προβόπουλο, Αλμούνια, Γιουνκέρ, Τρισέ, Μαρτίνεζ, Τραά, Στρος Κάν κλπ. Δεν νομίζω λοιπόν οτι λέει "μυθεύματα".
Διαβάζω σχόλια για το πόσο κακός δημοσιογράφος είναι ο Ιγνατίου, που είναι το ένα, είναι το άλλο όμως την πιθανότητα να είναι έγκυρο το ρεπορτάζ, δεν τη σχολιάζετε. Και αναφέρει ένα σωρό ονόματα και ημερομηνίες. Δεν νομίζω να λέει ψέματα. Ενας-δύο από αυτούς να τον διαψεύσουν (
Οχι ότι πιστεύω στην εξυπνάδα του ΓΑΠ, αλλά δεν πιστεύω ούτε τον Ιγνατίου. Επειδή παρακολουθώ το Κυπριακό από πολύ κοντά, τον έχω πιάσει πολλές φορές να γράφει ανακρίβειες. Είναι ένας δημοσιογράφος που τον επέβαλε ο Μπόμπολας από το πουθενά. Διαφήμιση στο βιβλίο του κάνει τώρα.
Είναι περίεργο που οι ευρωπαίοι(κατά τον Ιγνατίου) δήθεν έδιναν λεφτά με "μίνι μνημόνιο" στον Παπανδρέου, χωρίς να χρειαστεί να πάρει σκληρά μέτρα και δεν τα έδιναν στον Καραμανλή που προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία που ο ίδιος δημιούργησε επί μια πενταετία.Αυτά λένε οι ίδιοι μπουρδολόγοι που έλεγαν ότι έδιναν τότε οι Ρώσοι και οι Κινέζοι λεφτά και ο Παπανδρέου δεν τα ήθελε γιατι είχε σχέδιο να μας παραδώσει στο ΔΝΤ. Μα μόνο σε αυτόν τα έδιναν όλοι με τόση προθυμία; Ούτε στον Καραμανλή, ούτε στον Σαμαρά, ούτε και στον Τσίπρα; Για να μη θυμηθούμε την Κύπρο που οι Ρώσοι της γύρισαν την πλάτη. Πόσο παραμύθι ακόμα μπορεί να καταναλώσει η ελληνική κοινή γνώμη;
Μπράβο Λήδα μου υποστήριζε με πάθος το ακατοίκητο που το έριξαν και το πολέμησαν τα συγκροτήματα ρίξε τα όλα στην Κυβέρνηση του "τροφαντού μακαρονά" και μια χαρά να κοιμάσαι ήσυχη με 1500000 άνεργους με 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες κατεστραμένους και άλλους τόσους στα πρόθυρα της φυλακής και με τα 3/4 των νοικοκυριών να χρωστάνε ,στην εφορία και αλλού. Όσο για τον Πούτιν αλήθεια λες εκείνο που δεν μας λες είναι το γιατί δεν "έπαιξε" σωστά το "χαρτί" της πτώχευσης και έγκαιρα ο ΓΑΠ, αλλά μοίραζε "το λεφτά υπάρχουν" και γιατί δεν χειρίστηκε ως υπεύθυνος ηγέτης την κρίση διαπραγματευόμενος σωστά και με πίστη σε αυτό που έκανε και εάν σε καλύπτει ως υπεύθυνη πολίτη η εκάστοτε αναφορά των καινούργιων στις κακές προηγούμενες Κυβερνήσεις και το ότι για τα πάντα όλα φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς γιατί εμένα, δεν με καλύπτει τίποτα από αυτά. Και να σου πω και κάτι? Από τον Νοέμβριο του 2009 υπήρχαν πάρα πολλές αναρτήσεις στο internet με διαπρεπείς οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν και να τονίζουν για τους επαπειλούμενους κινδύνους και διερωτώμαι γιατί οι τότε υπεύθυνοι των Οικονομικών διάλεξαν αυτόν τον ολέθριο δρόμο. Μήπως γιατί το "μυρίστηκαν" την τελευταία στιγμή και στριμώχτηκαν? γιατί μη μου πεις ότι το αποτέλεσμα σου αρέσει έτσι όπως έχει εξελιχτεί?και να σου πω και κάτι? Με ποια προσόντα διαλέχτηκε ο Παπακωνσταντίνου για Υπουργός των Οικονομικών σε τέτοια για την χώρα περίοδο? Επειδή κρέμαγε καλά την τσάντα του στον ώμο ή επειδή ήταν παρεάκι του ακατοίκητου?? Θέλω απάντηση αλλά όχι εκ του "Ψυχικού" αλλά εκ της "Ομονοίας".
anemou,Υποστηρίζω πάντα αυτό που εγώ θεωρώ σωστό και αληθινό. Και η αλήθεια είναι ότι ο ΚΚ ο μικρός μέχρι τον Αύγουστο του 2009 μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία και έλλειμμα στο 6%. Δούλευε ψιλό γαζί και τον λαό και τους ευρωπαίους με τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία. Ξαφνικά θυμήθηκε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, προκήρυξε εκλογές μιλώντας για πάγωμα μισθών και συντάξεων, συνέχισε τους ρουσφετολογικούς διορισμούς και "καθάρισε". Δεν σε απασχολεί ότι από τότε δεν έχει ανοίξει το στόμα του να μιλήσει; Αλλά τι να πει; Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ξεκάθαρη ότι για όλα φταίει η κυβέρνησή του και η ολιγωρία του. Τα αθώα ΜΜΕ, τα ίδια που τώρα διαφημίζουν τον συκοφάντη Ιγνατίου, έθαψαν το πόρισμα αυτής της έρευνας, όπως την έθαψαν η ΝΔ και ο Σύριζα.Όπως αποδείχτηκε από τους επόμενους μαθητευόμενους μάγους, τον δήθεν αντιμνημονιακό Σαμαρά, τον συνωμότη Βενιζέλο και τώρα τους τσιπροψεκασμένους, κανένας δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι καλύτερο από τον Παπανδρέου,όπως έταζαν, αντίθετα πνίγηκαν μέσα σε μια κουταλιά νερό. Εκτός αν εσύ βλέπεις καμία μεγάλη επιτυχία του Βαρουφάκη που παίζει με το χαρτί της πτώχευσης.Όσο για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ήταν ο καλύτερος υπουργός οικονομικών και μέσα σε λίγο διάστημα έκανε τις μεγαλύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θεσπίζοντας τον οικονομικό εισαγγελέα, την οικονομική αστυνομία, την άρση του τραπεζικού απορρήτου, τη φορολόγηση των οφσορ εταιριών, την ηλεκτρονική υποβολη των δηλώσεων, έδωσε κίνητρα για να ζητάνε οι πολίτες αποδείξεις. Αυτά που εσύ λες για τον Παπακωνσταντινου δεν είναι κριτική με επιχειρήματα αλλά κουβέντες καφενείου.Καινα σου πω κάτι; Όταν σήμερα υπάρχει ένας υπ.οικονομικών που έχει καταντήσει ο παλιάτσος της Ευρώπης,ο ίδιος που μέσα από άρθρα του το 2010 έδινε ανόητες οδηγίες στην τότε κυβέρνηση να απειλήσει με πτώχευση, είναι αστείο να κάνεις επίθεση στον Παπακωνσταντίνου. Δες τι καταφέρνουν τώρα με τις ανοησίες αυτές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιγνατίου προσπαθεί να ρίξει λάσπη στον Γ.Παπανδρέου αναφέροντας στοιχεία από ανώνυμες πηγές του. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένες φυλλάδες, συγκροτήματα του τύπου, κανάλια και δημοσιογράφοι διαφημίζουν τις συκοφαντίες αυτές χωρίς να ενδιαφέρονται να ερευνήσουν ποιά είναι η αλήθεια.Η χρονική στιγμή που επιλέγει ο Ιγνατίου να ξανασπιλώσει τον πρώην πρωθυπουργό δεν είναι τυχαία. Τώρα που αποκαλύπτεται όλη η φούσκα του αντιμνημονιακού παραμυθιού, που πούλησαν στον λαό πρώτα ο Σαμαράς και μετά οι Τσιπροκαμένοι, τώρα που διαψεύστηκαν όλες οι αερολογίες για φούσκωμα των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα, για λεφτά που έδινε η Ρωσία και η Κίνα στον Παπανδρέου και δεν τα έπαιρνε, για άλλους τρόπους διαπραγμάτευσης που μπορούσε να κάνει ώστε να λυγίσει τους εταίρους και δήθεν δεν το έκανε (ενώ θα τους χόρευε στο ταψί ο Σαμαράς και μετά ο Τσίπρας,Τώρα που τέλειωσαν οι ψευτιές για τα CDS και δήθεν καταθέσεις της μητέρας του στο εξωτερικό, τώρα που δικαιώνεται ο πρώην πρωθυπουργός για την δύσκολη απόφαση που πήρε την άνοιξη του 2010 προκειμένου να μη φτάσει η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, πρέπει να βρεθούν νέες συκοφαντίες για να τον χτυπήσουν.
Χωρίς να παίρνω μέρος σε όλο αυτό το πανηγύρι (αν θες να αποκαλύψεις την αλήθεια το κάνεις με αποδείξεις, όχι με σου'πα-μου'πες, οπότε αστον Ιγνατίου να λέει μέχρι να μας δείξει κάτι χειροπιαστό. Το πιο πιθανό είναι να θέλει λίγη δόξα από το πολιτικό πτώμα του ΓΑΠ), αλλά μου φαίνεται λάθος το συμπέρασμά σου σχετικά με "άλλους τρόπους διαπραγμάτευσης που μπορούσε να κάνει ώστε να λυγίσει τους εταίρους και δήθεν δεν το έκανε".Δεν είναι εμφανές πλέον ότι ακόμα και σήμερα που σύμφωνα με τους δανειστές η Ευρώπη έχει "θωρακιστεί από ένα ενδεχόμενο Grexit", δίνουν παρατάσεις, συζητάνε, ιδρώνουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ; Μπορείς να φανταστείς ποια θα ήταν η στάση τους όταν η Ευρώπη δεν ήταν "θωρακισμένη"; Τότε που μόλις φαινόταν η έξοδος από την παγκόσμια κρίση του 08; Με τίποτα δεν θα μας άφηναν να χρεωκοπήσουμε.Μη μου πεις ότι πιστεύεις ότι πήραμε ό,τι καλυτερο μπορούσαμε τότε διότι θα χάσω πάσα ιδέα.
cheesemonger,Σέβομαι τον προβληματισμό σου. Ίσως το 2010 να μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο αν υπήρχε συναίνεση από την τότε αντιπολίτευση, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και αργότερα στην Κύπρο, που τώρα βγαίνουν από τα μνημόνια και δεν ξεσήκωναν οι πολιτικάντηδες τον κοσμο μιλώντας για προδοσίες, ξεπούλημα, γερμανοτσολιάδες κλπ με αποτέλεσμα να τον τρελλάνουν και να τον κάνουν να πιστεύει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, που όπως αποδεικνύεται τώρα μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα Καμμένου, δεν υπάρχει.Μην ξεχνάς ότι τώρα μπορούν και οι δικοι μας να διαπραγματευτούν έχοντας μηδενικά ελλείμματα, ενώ το 2009 το έλλειμμα ήταν 36 δις με πρωτογενές έλλειμμα 24 δις (δηλαδή νέο χρέος).Δεν ξέρω πόσο θωρακισμένη είναι τώρα η Ευρώπη σε αντίθεση με τότε, ξέρω ότι ούτε τώρα υποχωρούν οι δανειστές, ούτε το 2012 υποχώρησαν στον Σαμαρά και το 2010 απειλούσαν με άτακτη χρεοκοπία χωρίς να δείχνουν οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουν. Ποιός θα ήταν ο πρωθυπουργός που θα αναλάμβανε το ρισκο να παίξει τη χώρα στα ζάρια;Σήμερα οι Συριζανελίτες μιλάνε εκ του ασφαλούς με μηδενικό έλλειμμα και βλέπεις ότι δεν καταφέρνουν τίποτα περισσότερο από το να βουλιάζουν την οικονομία. Δεν βρήκανε καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης από Ρώσους, Κινέζους ή εξωγήινους, όπως δεν είχε βρει ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς και φυσικά δεν μπόρεσαν να χορέψουν τους δανειστές στο δικό μας σκοπό όπως έταζαν.Αν έχεις υπομονή, διάβασε όσα λέει ο εκπρόσωπος του Παπανδρέου, ο Ελενόπουλος, ίσως βρεις κάποιες απαντήσεις. http://www.tokinima.gr/elenopoulos_ignatiou_20150608/
Έχεις δίκιο. Ο ΓΑΠ δεν μας πρόδωσε. Τον έφτασε σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση Καραμανλή. Όπως και η ανακοίνωση από το Καστελόριζο έγινε για τουριστικούς λόγους. Όχι όχι! Συμφωνώ 100% !!! Τα ίδια λένε και οι παππούδες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ από το '80 στα καφενεία. Και αύριο αυτά θα λένε. Όμως πραγματικά έχω σιχαθεί να ακούω αυτό το ''έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε''. Αν επικροτείς αυτά που έκανε, να έχεις τα αρ@@@@α να πεις ''είμαι κομματόσκυλο''. Αλλιώς αν όντως πιστεύεις ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε, τότε θλίβομαι ακόμα περισσότερο σαν Έλληνας. Για αυτό θα είμαστε για πάντα μια κακή κοινωνία με κακούς πολιτικούς. Γιατί ποτέ δεν προσπαθούμε για το καλύτερο και πάντα δικαιολογούμε τον εαυτό μας και αυτούς που προστατεύουν τα ατομικά μας συμφέροντα. Και για αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έχουν καμιά σχέση με εμάς. Τι πάθαμε ρε γαμώτο? Φταίει που πήραμε πίσω την ελευθερία μας και την ανεξαρτησία μας τόσες πολλές φορές που επαναπαυόμαστε συνέχεια και για αυτό τις ξαναχάνουμε? Δεν εξηγείται αλλιώς! 1000 να έχουν απομείνει σαν εσένα, το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Γιατί θα ξαναγίνετε πλειοψηφία και θα μας ξανακυβερνήσετε. Αντιπροσωπεύετε το είδος του Έλληνα που πρέπει να αποφεύγεται όπως και δήποτε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε! Το έιδος του Έλληνα που με κάνει να εύχομαι να γεννιόμουν αλλού!
Δεν ξέρω τι έγινε. Αυτό που ξέρω ως αναγνώστης είναι ότι ο Ιγνατίου είναι ένας πολύ κακός δημοσιογράφος. Συνομωσιολόγος, εθνικιστής και φυσικά τρομολάγνος και μέγας τουρκοφάγος. Από τους πρωτεργάτες του σκοτώματος του σχεδίου Αννάν στο δημοψήφισμα του 2004, και γενικά ένας άνθρώπος που δε θα τον πίστευα σε τίποτα από αυτά που γράφει.
Το μύθευμα που καλλιεργεί ο Ιγνατίου ότι δήθεν προσφέρθηκε μίνι μνημόνιο στον ΓΑΠ, χωρίς ΔΝΤ, από τους Ευρωπαίους και ότι ο ΓΑΠ ηθελημένα ή από αφέλεια δεν το δέχθηκε είναι μια γελοιότητα και μισή και δεν έχει καμία λογική. Στην βορειοαφρικανική Δημοκρατία της Ευρώπης οι κάτοικοι της οποίας έχουν εθιστεί στο σανό ο Ιγνατίου βέβαια θα ξεπουλήσει.
Αυτός ο Ιγνατίου στο Mega δε δουλεύει μια ζωή; Τι έχει τώρα κατά νου ο Μπόμπολας και τον βάζει να χτυπήσει τον μνημονιακό ΓΑΠ; Από τη μια βάζει τον Θεοδωράκη να φάει τον αντιμνημονιακό Σύριζα και από την άλλη βάζει τον Ιγνατίου να χτυπήσει τον μνημονιακό ΓΑΠ!
Εγώ πάντως μπορώ να τον δικαιολογήσω τον ΓΑΠ και δεν πιστεύω ότι απέρριψε την καλύτερη λύση από υστεροβουλία ή για άλλους "σκοτεινούς" λόγους. Το πιθανότερο είναι να μην κατάλαβε τίποτα...