15 επικές τηλεοπτικές φιλίες

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter
22

 

Η φιλία έχει υμνηθεί επανειλημμένα από την τηλεόραση, με ζευγάρια αταίριαστα για τις κωμωδίες, υπερβολικά ταιριαστά για τις πιο ρομαντικές σειρές, και όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Μια φιλία μπορεί να έχει πολλές μορφές, και οι δεκαπέντε σειρές που παρουσιάζονται παρακάτω δείχνουν τη μεγάλη γκάμα των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορεύονται στη ζωή, χωρίς να τους συνδέει συγγένεια ή υποχρέωση. Ακολουθούν 15 επικές τηλεοπτικές φιλίες, με τυχαία σειρά:

1.

Μπρετ +Ζερμέιν, Flight of the Conchords

 

O Bret McKenzie και ο Jermaine Clement ήταν φίλοι και συγκάτοικοι στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Γουέλινγκτον, και μετά έγιναν το καταπληκτικό δίδυμο του Flight of the Conchords. Είναι μια φιλία έναντι όλων: δύο Νεοζηλανδοί προσπαθούν να τα καταφέρουν στη Νέα Υόρκη, χωρίς λεφτά, χωρίς γνωριμίες, χωρίς ευκαιρίες, και συνήθως, χωρίς έρωτα. Όμως ο ένας έχει τον άλλον, στα εύκολα και στα δύσκολα, και τις σπάνιες στιγμές που η φιλία κλονίζεται, η ισορροπία επανέρχεται με μεταμέλεια και συντριβή. Μια σειρά που έχει μόνο δύο κύκλους, με μια φιλία που έμεινε για πάντα στην καρδιά μας.


2.

Ντον + Πέγκι, Mad Men

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Ένα από τα τρία μοιραία τηλεφωνήματα που κάνει ο Ντον στο τελευταίο επεισόδιο είναι στην Πέγκι. Οι δυο τους ξεκίνησαν άνισα, με τον Ντον προϊστάμενο και την Πέγκι γραμματέα, όμως έγιναν ισότιμοι πολύ πριν ο Ντον περιγράψει τις μεγάλες αποτυχίες της ζωής του με μερικές μόνο δραματικές προτάσεις στη γυναίκα που εμπιστεύεται περισσότερο απ' όλες. Ο Ντον και η Πέγκι έγιναν ίσοι στο θρυλικό επεισόδιο The Suitcase και δημιούργησαν μια προσεκτική, απόμακρη φιλία που βασίζεται στο ότι ο ένας ξέρει τις χειρότερες πτυχές του χαρακτήρα του άλλου, αλλά δεν τον έχει απορρίψει.


3.

Κάρι + Μιράντα, Sex and the City

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Φίλος είναι αυτός που είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι, φίλος είναι και αυτός που σου λέει την αλήθεια, όταν όλοι διστάζουν ή αδιαφορούν. Η Miranda έγινε πολλές φορές δυσάρεστη προειδοποιώντας τη φίλη της για τα λάθη της: με τον Big, με τον Γάλλο καλλιτέχνη, με την ξαφνική μετακόμιση στο Παρίσι, και η Μιράντα ήταν αυτή που υπέφερε περισσότερο από τον αποχωρισμό. «Ξύπνα, Κάρι, πόσες φορές πρέπει να το ξαναπεράσεις αυτό; Σου κάνει κακό αυτός ο άνθρωπος. Κάθε φορά που είσαι κοντά του μεταμορφώνεσαι σε ένα άβουλο, ανασφαλές θύμα και αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι συνεχώς είσαι πρόθυμη να πάρεις κι άλλη δόση».


4.

Τζόι και Τσάντλερ, Φιλαράκια

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Τα Φιλαράκια είναι ο κορυφαίος τηλεοπτικός ύμνος στη φιλία, μια σειρά που εξερεύνησε αυτή τη σχέση για δέκα χρόνια, με διάφορους συνδυασμούς. Φιλίες μεταξύ κοριτσιών, φιλίες μεταξύ αγοριών, φιλίες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που σε μια περίπτωση εξελίχθηκε σε έρωτα. Όμως η φιλία που παρέμεινε μοναδικά δυνατή και σταθερή από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν του Τζόι και του Τσάντλερ. Δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι. Η φιλία τους είχε τελετουργίες, αστεία που καταλάβαιναν μόνο οι ίδιοι, και ατελείωτη υποστήριξη σε στιγμές αδυναμίας.


5.

Χρυσά κορίτσια

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Ήταν το Sex and the City πριν εμφανιστεί η Κάρι και οι φιλενάδες της. Τα Χρυσά Κορίτσια ήταν η απόδειξη ότι η φιλία δεν έχει ηλικία, και ότι οι φιλίες που κρατάνε χρόνια είναι σημαντικές όσο και η οικογένεια. Πάνω από εκατό τζίζκεϊκ φαγώθηκαν μεσάνυχτα, ανάμεσα σε μεταμεσονύκτιες εξομολογήσεις και συμβουλές. Μεταξύ των φανατικών οπαδών της σειράς ήταν η Queen Mother, η οποία κάλεσε το 1988 τις ηθοποιούς για μια λάιβ εμφάνιση στο London Palladium.

6.

Μέρεντιθ + Κριστίνα, Grey's anatomy

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Μια σπάνια σχέση μεταξύ γυναικών στην τηλεόραση. Η Μέρεντιθ και η Κριστίνα δεν 'πάνε για ψώνια', δεν 'χαχανίζουν', δεν 'μιλούν για αγόρια'. Δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους 'με γυναικείο τρόπο'. Πίνουν, γελάνε, και μιλούν για τα προβλήματα στη δουλειά όπως οι κανονικοί άνθρωποι, είναι ανταγωνιστικές στη δουλειά, αλλά μόνο γιατί η μία σέβεται επαγγελματικά την άλλη. Ήταν κάτι παραπάνω από φίλες. "You are my person", μια φράση που έμεινε.

7.

Τζέρι+ Ελέιν, Seinfeld

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Υπήρξαν ζευγάρι, αλλά πλέον κανείς δεν το θυμάται. Μια σπάνια περίπτωση φιλίας μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς ματιές όλο νόημα, χωρίς ζήλεια για τις ερωτικές κατακτήσεις του άλλου. Ναι, οι άντρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι στα ίσια, χωρίς να επιστρατεύουν φυλετικά στερεότυπα όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Ο Τζέρι και η Ελέιν είναι το ίδιο εγωιστές, εγωκεντρικοί, αδιάφοροι για τα συναισθήματα των άλλων, και γι' αυτό είναι αχώριστοι.

8.

Dawson's Creek

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Στη δύση του Beverly Hills 90210 εμφανίστηκε το ερωτικό τρίγωνο της δεκαετίας: η Τζόι, ο Ντόσον και ο Πέισι. Τρεις φίλοι που μπλέχτηκαν μεταξύ τους, με αμφιβολίες, διπλοπαρκαρίσματα, κάποια πισώπλατα μαχαιρώματα, και μια Τζόι που δεν ήξερε τι ήθελε . Άλλωστε, έτσι δεν είναι μερικές φορές οι φιλίες; Προς μεγάλη έκπληξη των θεατών ο κερδισμένος της υπόθεσης δεν ήταν αυτός του οποίου το όνομα φέρει τη σειρά, αλλά η Β' επιλογή που ξαφνικά άρχισε να φαντάζει ως μια και μοναδική. Η Τζόι και ο Ντόσον τελικά κατέληξαν με κάποιο τρόπο να είναι φίλοι. Ή 'φίλοι'. Για κάποιο μυστήριο λόγο η σειρά στα ελληνικά μεταφράστηκε ως 'Νεανικές Ανησυχίες'. Η σειρά μας χάρισε επίσης ένα από τα πιο αστεία gif όλων των εποχών.

9.

Λέιν + Ρόρι, Gilmore Girls

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Έγιναν φίλες στο νηπιαγωγείο. Παρέμειναν φίλες όταν άλλαξαν σχολείο, ακόμα και όταν άλλαξαν πόλη. Αντί να απομακρυνθούν, ήταν όλο και πιο κοντά, απόδειξη ότι μια δυνατή φιλία μπορεί να παραμείνει ζωντανή χωρίς να την ξεθωριάσουν τα χιλιόμετρα. Η Ρόρι και η Λέιν είχαν και μερικούς από τους πιο γρήγορους και αστείους διαλόγους στην κατηγορία 'φιλία μεταξύ εφήβων', για παράδειγμα:


Λέιν: το ίδιο το κόνσεπτ της γέννας είναι αόριστα ενοχλητικό.
Ρόρι: Ναι. Τα παιδιά είναι ωραία και τα λοιπά, αλλά μέχρι να φτάσεις εκεί, μοιάζει με κάποιο συμπαντικό αστείο.
Λέιν: Που σίγουρα σκέφτηκε κάποιος άντρας.
Ρόρι: Ακριβώς αυτό μου είπε η μαμά μου όταν μου εξήγησε από πού βγαίνουν τα μωρά.
Λέιν: Η μαμά μου ακόμα δεν μου έχει πει.
Ρόρι: Αλήθεια;
Λέιν: Όταν έμεινε έγκυος η ξαδέρφη μου, μου είπε ότι αυτό έγινε επειδή ένας άγγελος της άγγιξε το πρόσωπο με τα φτερά του.
Ρόρι: Αν θέλεις μπορώ να σου πω πώς γίνεται η δουλειά.
Λέιν: Όχι, ευχαριστώ. Τα έμαθα στο πεζοδρόμιο.

10.

Beavis + Butthead, Beavis and Butthead

Αυτοί οι δύο ΗΤΑΝ το MTV, όταν το MTV ήταν η επανάσταση που ανέδειξε όλους τους ελαφρώς απροσάρμοστους εφήβους που λάτρευαν το ροκ. Ήταν κολλητοί και όσο πιο σκληροί μπορούσαν. Δεν ήταν μια σχέση αγάπης/μίσους, αλλά είχε μέσα της κάποιου είδους αντιπάθεια.


11.

Μπρέντα + Κέλι, Beverly Hills 90210

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter

Μια εφηβική, συναισθηματική, στενή φιλία που τραυματίστηκε, θρυμματίστηκε και έγινε κομμάτια για ένα αγόρι: μια κλασική ιστορία για αυτές τις ηλικίες (ή για όλες τις ηλικίες) που στο Beverly Hills έφτασε σε επικά επίπεδα, με συγκλονισμένους θεατές σε όλη τη γη, που χωρίστηκαν σε δύο αιώνια στρατόπεδα, ακόμα και όταν η κρίση ξεπεράστηκε και η Μπρέντα και η Κέλι έγιναν πάλι φιλενάδες. Το γυαλί είχε ραγίσει. Δεν φταίει ο Ντίλαν, γιατί ήταν τόσο ποθητός που ήθελε να ανήκει σε όλες. Ατάκα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μας: «Κέλι, έχεις τον Ντίλαν τώρα. Τι άλλο θέλεις;»


12.

Χάνα +Μάρνι, Girls

Το Girls είναι γεμάτο προβληματικές σχέσεις μεταξύ προβληματικών χαρακτήρων, οπότε και οι φιλίες δεν θα μπορούσαν να είναι χωρίς προβλήματα. Η πιο προβληματική απ' όλες είναι μεταξύ της Χάνα και της Μάρνι: και οι δύο είναι όλο καλές προθέσεις, αλλά η ανελέητη κριτική που κάνει η μία στην άλλη κάνει τη συνύπαρξη αδύνατη. Όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους, και το Girls παρουσιάζει αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Οι τσακωμοί μεταξύ αυτών των δύο θα μπορούσαν να γίνουν ένα ξεχωριστό σήριαλ.


13.

Λέσλι + Ρον, Parks and Recreation

H Λέσλι λατρεύει τη δουλειά της και πιστεύει στις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης, ο Ρον μισεί τη δουλειά του και εύχεται να πάει όλο το δημόσιο κατά διαόλου. Δεν συμφωνούν στα πιο βασικά, αλλά αυτό που χρειάζεται σε μια φιλία είναι ο σεβασμός. Ο Ρον σέβεται τη Λέσλι για την ακεραιότητα της, η Λέσλι σέβεται τον Ρον για την ακεραιότητα του, και είναι δύο φίλοι που αγαπιούνται χωρίς συναισθηματικές εκδηλώσεις (κυρίως από τη μεριά του Ρον).


14.

Μπαρτ + Μίλχαουζ, The Simpsons

15 επικές τηλεοπτικές φιλίες Facebook Twitter
Από πού να αρχίσει κανείς για να ξετυλίξει τις περίπλοκες ψυχολογικό – κοινωνιολογικές πτυχές αυτής της σχέσης; ο Μίλχαουζ φτάνει μονίμως στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας του Μπαρτ, ο οποίος εκμεταλλεύεται την ανασφαλή και εύπιστη φύση του Μίλχαουζ. Κάποιες φορές ο Μίλχαουζ αντεπιτίθεται. Μέχρι που η Μαρτζ τους φτιάχνει σάντουιτς και είναι και πάλι κολλητοί.

15.

Δήμητρα + Γιάννης, Οι Απαράδεκτοι

Μια σειρά γραμμένη πια στο υποσυνείδητο. Ποιος δεν θα ήθελε να μένει σε αυτή την πολυκατοικία και να πίνει κάθε μέρα καφέ με τη Δήμητρα και τον Γιάννη; Παρακάτω, μια από τις αγαπημένες μου σκηνές, «Το βρήκα! Είναι η Πανόρμου» που χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα, γιατί κολλάει σε πολλές περιπτώσεις.

Προσθέστε ελεύθερα! 

22

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
Δύο πράματα για το άρθρο :1. Πως γινεται δύο γυναίκες να είναι φίλες αφού η μία θα κοιτάει να κλέψει τον γκόμενο της άλλης ?2. Πώς γίνεται ένας str8 ή bay άντρας να είναι φίλος με μία γυναίκα ?(Μεταξύ αστείου και ( πιο πολύ) σοβαρού)
Μονικα Ρεϊτσελ!!!! Το καλοσκεφτηκα, γιατι ειχαν και τις κακιες στιγμες τους, αλλα εκεινη η σκηνη στο επεισοδιο που γενναει η Ρεϊτσελ και η Μονικα την αφηνει να ονομασει την κορη με το ονομα που η ιδια θα εδινε στην κορη της, Εμμα, με συγκινει καθε φορα!(-παρ'το!- μα το αγαπας αυτο το ονομα-ναι, αλλα εσενα σ'αγαπω περισσοτερο! )
θα προσέθετα:hugh laurie + robert sean leonard(house M.D),οι δύο πλαστικοί χειρούργοι στο nip/tack,μολντερ και σκάλλυ στο x-files(απ' ό,τι θυμάμαι,δεν "έπαιξε" κάτι μεταξύ τους),η νταντά Φραν και ο μπάτλερ Νάϊλς στο Nanny,ο Αλ Μπάντυ και ο γείτονάς του,οι συγκάτοικοι στο big bang theory,τα παιδιά στο south park,οι γείτονες βαλαβανίδης και πουλικάκος στους αυθαίρετους,χριστίνα και σάσα στο dolce vita,μόνικα και ρέιτσελ από τα φιλαράκια.
«..οι συγκάτοικοι στο big bang theory, χριστίνα και σάσα στο dolce vita..»Έγραψες!!!Ειδικά για την Χριστίνα και την Σάσα!!!...***Σ.Σ.: Η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Κατιάνα Μπαλανίκα είναι και στην πραγματικότητα κολλητές φίλες. Σε μία παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή της, η Άννα Παναγιωτοπούλου είχε αναφέρει ένα περιστατικό που οι δύο τους κουβεντιάζανε, οδηγώντας βράδυ, για ένα φλέγον (γκομενικό) θέμα, καπνίζοντας τα τσιγάρα το ένα μετά το άλλο και κάποια στιγμή, μετά από ώρες κουβέντας (και οδήγησης προς το πουθενά), συνειδητοποιήσανε την κατάστασή τους όταν φτάσανε σε κάποια διόδια της εθνικής οδού...