Final 4 Euroleague LIVE

Η ηρωοποίηση των "Πασχαλινών" βεγγαλικών και τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα

Η ηρωοποίηση των "Πασχαλινών" βεγγαλικών και τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα Facebook Twitter
10

Το είδα και φέτος στα δελτία ειδήσεων. Πριν το Πάσχα προβάλλουν όλα τα έθιμα με τα βεγγαλικά, εκστασιάζονται στη θέα του ρουκετοπόλεμου και των κροτίδων, διαφημίζουν με μπόλικη πατριωτική και χριστιανική περηφάνια την κάθε μαλακία που βαφτίζεται "θρησκευτικό έθιμο".

Επειδή είναι ωραίες οι εικόνες, τα βεγγαλικά που φωτίζουν τον ουρανό, οι πύρινες ρουκέτες που χτυπούν τα κάστρα, οι φωτοβολίδες που "χαρμόσυνα μεταφέρουν το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου" (!) μια χαρά τα προβάλλουν όλα τα κανάλια.

Μόνο που μετά έρχεται η επόμενη ημέρα. Και τα ίδια (τα ίδια ακριβώς!) δελτία ειδήσεων αρχίζουν: "Τραυματίστηκε σοβαρά 7χρονος από βεγγαλικά", "Χαροπαλεύει τρίχρονο κοριτσάκι", "Κι άλλος νεκρός από το ρουκετοπόλεμο" και όλα αυτά.

Ο απολογισμός μιας τυχαίας χρονιάς;

*Στο Μανδρικό Ρόδου σκοτώθηκαν ένας 39χρονος και ένας 30χρονος!

*σε κρίσιμη κατάσταση επτάχρονο παιδί, που τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο στη Δροσιά Χαλκίδας. [Λίγες μέρες μετά, δυστυχώς, πέθανε.]

*25χρονος εκτόξευσε φωτοβολίδα ειδικού τύπου στην οποία ανοίγει αλεξίπτωτο με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στην είσοδο του ναού και να τραυματίσει το αγοράκι που ήταν εκεί με τους γονείς του (έχασε τελικά το αριστερό του μάτι.

*Ο ρουκετοπόλεμος της Χίου άναψε 30 φωτιές, σε σπίτια, δέντρα και κάδους σκουπιδιών κάνοντας τους άντρες της Πυροσβεστικής να τρέχουν και να μην φτάνουν. Ευτυχώς καμία φωτιά δεν επεκτάθηκε.

*Στο τσακ γλίτωσαν δύο ανήλικα παιδιά -ένα αγόρι κι ένα κορίτσι- ηλικίας 11 και 12 ετών αντίστοιχα, στην περιοχή του Γαζίου (τραυματίστηκαν όμως - συνελήφθη η μητέρα).

*Τη Μεγάλη Τετάρτη τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, ένα εκ των οποίων σοβαρά, μετά από έκρηξη στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας όπου κατασκεύαζαν αυτοσχέδιες κροτίδες εν όψει του Πάσχα.

Φέτος, ένα σωρό νεκροί και ακρωτηριασμένοι. 

Κι όμως τα κανάλια, αφού βάλουν πρώτα τα ρεπορτάζ γι' αυτούς που με τραγικό τρόπο έχασαν τις ζωές τους, ή τα χέρια τους, περνάνε στα επόμενα ρεπορτάζ για το πώς το τάδε χωριό «τήρησε και φέτος το έθιμο» και το πώς «είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες τουρίστες» έγινε το δείνα χωριό επειδή είχε ρουκετοπόλεμο. 

Σαν να μην είχαν καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους τα ρεπορτάζ για τους νεκρούς με τα ρεπορτάζ για τα «εντυπωσιακά έθιμα». 

Σαν να μη μαθαίνουμε ποτέ από τα λάθη μας. 

10

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Πολλά κανάλια μάλιστα έχουν το θράσος να το προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα με καταδίκη των γεγονότων. Του χρόνου όμως τα πάντα θα έχουν ξεχαστεί και το πανηγυράκι θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή...
οτιδηποτε μπορει να γινει επικινδυνο αν δεν γινεται σωστα,δεν φταινε τα πυροτεχνηματα επειδη πολλοι ελαφρομυαλοι δεν καταλαβαινουν την δυσκολια του να ασχοληθει κανεις με αυτα,τοσο που αφηνουν τα ανηλικα παιδια τους να εχουν ενεργο ρολο σε αυτο.Δυστυχως δεν ειναι αυτονοητο οτι οποιος ασχολειται πρεπει να εχει γνωση και να τηρει κανονες ασφαλειας.η καταργηση τους ομως δεν ειναι λυση,ειναι σαν να λεμε να μην πηγαινουν οι αθηναιοι στα χωρια τους το πασχα για να μην σκοτωνονται στα τροχαια που αυξανονται καθε χρονο τις συγκεκριμενες μερες
Πες τα ρε συ! Αηδία με έπιασε και φέτος, ειδικά σε ένα ρεπορτάζ με τουρίστες που "επισκέφτηκαν τη χώρα μας για να ρουν αυτό το μοναδικό έθιμο και σκοπεύουν να ξανάρθουν και του χρόνου". Μην τυχόν μας περάσει από το μυαλό να το σταματήσουμε και χάσουμε τα μελλοντικά κέρδη.
Το πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη δεν εντοπίζεται στα "έθιμα" χριστιανικά ή μη. Αν επισκεφθεί κανείς άλλες χώρες θα δει φεστιβάλ πυροτεχνημάτων εκτός από χρήση πυροτεχνημάτων. Στο Βερολίνο για παράδειγμα, πάει ο κόσμος και απολαμβάνει κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ που κάθε βράδυ μια διαφορετική ομάδα πυροτεχνουργών παρουσιάζει το σόου της. Οι ομάδες όμως αυτών των πυροτεχνουργών είναι ειδικοί, συνήθως εταιρείες, που αναλαμβάνουν μεγάλα events, χρησιμοποιούν τόνους από εκρηκτικά και μίλια από καλώδια συνδεδεμένα σε κομπιούτερς (για τον απαραίτητο έλεγχο, απομακρυσμένο πυροκροτητή και συγχρονισμό). Αφενός θα έπρεπε λοιπόν αυτά τα "εθιμα" (που προσωπικά ως λάτρης των πυροτεχνημάτων, θα χαιρόμουν να ήταν περισσότερο συχνά) να στήνονται από επαγγελματίες πυροτεχνουργούς και όχι από ερασιτέχνες και κυρίως να τηρείται η νομοθεσία για την ηλικιακή καταλληλότητα. Υπάρχουν πραγματικά αθώα πυροτεχνήματα, που ακόμη και ένα παιδί, με την καθοδήγηση και επίβλεψη ενήλικα, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με σχεδόν απόλυτη ασφάλεια... πυροτεχνήματα που μόνο επαγγελματίες πυροτεχνουργοί μπορούν να χειριστούν... και ενδιάμεσες καταστάσεις, οι οποίες και δημιουργούν το πρόβλημα με τα ατυχήματα κυρίως λόγω έλλειψης παιδείας των χρηστών ή ελλιπούς επίβλεψης από ενήλικα.
Τι; Να δώσουμε τα ελληνορθόδοξα πυροτεχνηματά μας, σε νόμιμες και οργανωμένες εταιρίες και ειδικούς; Σε φιλελεδες δηλαδή; Αν είναι δυνατόν...να γίνουμε Κουγκι καλυτερα.
Πολυ σωστα το εθεσε ο δημοσιογραφος λες και δεν εχουμε εθιμα να προβαλλουμε αλλα να ωραιοποιουμε τα βεγγαλικα και τις κροτιδες στο τελος κλαιμε νομιζω κροκοδειλια δακρυα ειναι αυτα .Ας σταματησουν καποτε οι θανατηφορες ανοησιες της λαμπρης, υπαρχει ο χορος και το τραγουδι για εκτονωση και κρασακι βεβαιως.
σε αυτό συμφωνώ απολύτως...και να πεις οτι δεν υπάρχουν άλλα έθιμα να προβάλουν ,στην Κέρκυρα π.χ. 21 φιλαρμονικές με πάνω απ΄150 άτομα πλήρωμα η καθεμία από 10 εώς 60 ετών ,παιανίζουν όλη την μεγάλη εβδομάδα έργα από το adagio του Albinoni ,το calde lacrime ,την marcia funebre ,την ηρωική του Μπετόβεν και τόσα άλλα αριστουργήματα που σου σηκώνεται η τρίχα ακούγοντάς τα ,αν αυτό συνέβαινε σε άλλη χώρα θα ήταν το γεγονός της χρονιάς ,αλλά εμείς εδώ δυστυχώς διψάμε για αίμα....
οι μπότηδες είναι για τους επισκέπτες ,αυτό που περιμένουν με λαχτάρα οι Κερκυραίοι είναι να ακούσουν ξανά και ξανά τα έργα που προανέφερα ,και να καμαρώσουν το βλαστάρι τους που θα παρελαύνει με το γιαλιστερό του πνευστό στα καντούνια....
Ωραία τα λέτε κ. Δημοκίδη αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι καμιά απολύτως σχέση δεν έχει ο Χριστιανισμός με αυτά τα έθιμα. Οι πιο πολλοί που ρίχνουν αυτά τα βεγγαλικά το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να χαλάσουν την ηρεμία των ακολουθιών, δεν πατάνε καν μέσα στην εκκλησία και αγαπημένο τους σπορ είναι να κυνηγάνε τον παπά και τον ψάλτη για να κάνουν πλάκα. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει στα χωριά.