ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Tι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την κατάργηση της αερομεταφοράς του Άγιου Φωτός

Tι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την κατάργηση της αερομεταφοράς του Άγιου Φωτός Facebook Twitter
SOOC / Konstantinos Tsakalidis
30

Σάλο και την απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκάλεσε το χθεσινό αίτημα κατάργησης της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με έξοδα του ελληνικού κράτους, που αναφέρονταν στην επιστολή της 'Ενωσης Αθέων προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας η Ένωση Αθέων.

Τη διαβεβαίωση, ότι το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και φέτος στην Ελλάδα, έδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε η Ένωση Άθεων.

«Στους ισχυρισμούς της Ένωσης Άθεων, ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, έχω να δηλώσω ότι η θέση τους αυτή έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός, ότι μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Φως και τους διαβεβαιώνω ότι, παρά την αντίθεσή τους, το Άγιο Φως θα έρθει και φέτος στην πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Γιώργος Βασιλείου.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αθεών ανέφερε:

Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του χριστιανικού Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «Άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι πιστός ή όχι αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου φωτός» είναι μία μη απαραίτητη πολυτέλεια. Η μη αναγκαιότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη μόλις το 1988 με πρωτοβουλία ιδιώτη, αφού μέχρι τότε το «Άγιο φως» μεταφερόταν με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24-04-2005) ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε αναλάβει τη μεταφορά μέχρι και το 2000 (με εξαίρεση το 1998).
Από το 2002 το Ελληνικό κράτος (και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών) ανέλαβε την οργάνωση αλλά και το οικονομικό κόστος της αεροπορικής μεταφοράς του «Αγίου φωτός» με ειδική πτήση και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Από την Αθήνα το «Άγιο φως» μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
Σημειώνεται ακόμη πως κανένα άλλο κράτος στον κόσμο (από αυτά που θεωρούνται πως έχουν σημαντικό ποσοστό ορθόδοξων πιστών π.χ. Ρωσία, Σερβία, Αρμενία) δεν ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους.

Σε μία περίοδο που ο Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ" επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.

Zητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου «Αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για:
1. Το κόστος της ειδικής πτήσης για τη μεταφορά του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων επιβατών της πτήσης προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
3. Το κόστος των αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «Αγίου φωτός».
4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «Αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας.
5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «Αγίου φωτός» εξόδων.

Τέλος ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.

30

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

18 σχόλια
Και η άλλη παράμετρος είναι ότι πληρώνουμε όλοι για την μεταφορά του φωτός στην Αθήνα. Γιατί φυσικά και δεν φτάνει παντού, έτσι δεν είναι; BTW παλιά δεν κάναμε ανάσταση; Εννοώ πριν ξεκινήσει η μεταφορά της ...φλόγας
Η ιδια αναφορα περι "ανθρωπων του σκοτους" θα γινοταν και πριν 1000 χρονια ! Ιδια και απαραλλαχτη! Ευκολο και φτηνο επιχειρημα. Δοκιμασμενο και επιτυχημενο. Για αλλη μια φορα η Εκκλησια παταει πανω στον φοβο.Οι ανθρωποι του σκοτους ειναι και αυτοι πλασματα του θεου αυτο επρεπε να το γνωριζουν, αντιθετως ομως ειναι αδιαλαχτοι και δεν σηκωνουν κουβεντα. Ολα αυτα ειναι τακτικες περασμενων χρονων. Η Εκκλησια μπορει να μην αλλαξε,αλλαξαμε ομως εμεις. Βεβαια η Εκκλησια δεν εχει καμια μα καμια αντιρρηση στο να συμμετασχουν η σκοτεινοι ανθρωποι στα εξοδα μεταφορας του φωτος!!!Αληλουια!
H απάντηση του Πατριαρχείου είναι ρηχή. Αποκαλεί "ανθρώπους του σκότους" όσους δεν πιστεύουν, χωρίς κανένα έρεισμα, μόνο με το λογοπαίγνιο ότι δε δέχονται το άγιο φως.Δεύτερον, S_Pablo και born_in_1914 (είσαι όντως 101 ετών; ) σαφώς και η θρησκευτική ελευθερία είναι ΜΙΑ απο τις ανθρώπινες ελευθερίες και δεν μπορεί για χάρη της να θυσιάζονται όλες οι άλλες, όπως βλέπουμε στο bible belt των ΗΠΑ, όπου η ελεύθερη πρόσβαση τίθεται σε αμφισβήτηση, λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός. Όχι του καθενός, των Χριστιανών μόνο. Οι πεποιθήσεις των άλλων δε θα παράγουν ίσο αποτέλεσμα. Σαφώς η επιροή της Εκκλησίας παραμένει μεγάλη και κυρίως, τοξική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν πάσει περιπτώσει, η Ένωση Αθέων θέτει το θέμα του κόστους, το οποίο είναι ένας συμβολισμός ενός ευρύτερου θέματος. Άλλο τα δημόσια χρήματα, άλλο τα Εκκλησιαστικά. Τα Εκκλησιαστικά δεν δίνονται όπως (πρέπει να) δίνονται τα δημόσια, επ' ωφελεία όλων. Το τραπέζι τόσο του δημόσιου, όσο και του Εκκλησιαστικού χρήματος, δεν είναι στρωμένο για όλους. Πχ, δέχονται ενισχύσεις οργανώσεις ομοφυλοφίλων;
Εγώ αν και δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στην εκκλησία θα τους παραδεχόμουν αν αντί να το παίζουν μάγκες(άκου εκεί άνθρωποι του σκότους!λες και ζούμε στον μεσσαιωνα!) αποφάσιζε να αναλάβει όλα τα έξοδα(νόμιζω δεν έχουν κανένα οικονομικό θέμα!)
Το Πατριαρχειο διαστρευλώνει το αίτημα των άθεων. Δεν μίλησαν για κατάργηση της μεταφοράς, αλλά για πληρωμή της από την Εκκλησία και όχι από το κράτος, που είναι απόλυτα λογικό.
"«Στους ισχυρισμούς της Ένωσης Άθεων, ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, έχω να δηλώσω..."Ωραίος τρόπος να παρακάμψεις το γεγονός πως η επιστολή δεν έλεγε να σταματήσει η μεταφορά αλλά να σταματήσουμε να την πληρώνουμε χρυσάφι για να κάνει ανάσταση ο άνθιμος με άγιο φως εισαγωγής. Αν το πατριαρχίο καίγεται τόσο πολύ για τον πνευματικό φωτισμό μας ας το στείλει με δικό του αεροπλάνο. Βέβαια είναι οι ίδιοι παπάδες που κάθε χρόνο μαλλιοτραβιούνται με τους αλλόδοξους για το ποιος θα μπει πρώτος στην εκκλησία (χωρίς να ξεχνάμε κάτι σκανδαλάρες του Ειρηναίου φυσικά) οπότε οι αιτιάσεις περι ηθικής είναι λίιιιγο στον αέρα.
Γειά σου βρε Γιώργο Βασιλείου, που έχεις βρει τους πολιτικούς (ΠΟΥ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΜΗ ΧΆΣΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ) και μας έχεις βάλει το χέρι στη τσέπη και μας τα παίρνεις με το ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ.
καλα, εκανε τοση φασαρια η ενωση αθεων για να μας πει να μην πληρωνουμε την μεταφορα του φωτος?γιατι δεν μιλανε για την αφορολογητη εκκλησιαστικη περιουσια?γιατι οι "πρωτη φορα αριστερα", συνεχιζουν την εξαθλιωση ενος ταλαιπωρου ανεργου λαου και με τους πατριαρχες χαμογελιωνται και ανταλλασσουν αβροτητες?αλεξις , ωραια πηρες τον πολιτικο σου ορκο, με τον γαμο κρατους και εκκλησιας τι γινεται? ποτε θα συνεισφερει η εκκλησια οικονομικα στην ελληνικη κοινωνια?
Λογικά επιχειρήματα αντικρούονται με δηλώσεις περί σκοταδισμού...δυστυχώς οι εκπρόσωποι της Εκλησσίας απογοητεύουν για ακόμα μια φορά με τις αναχρονιστικές απόψεις τους.
Ο Γιώργος Βασιλείου και το πατριαρχείο να πληρώσουν από την τσέπη τους τη μεταφορά όποιου φωτός θέλουν. Όχι θρασύτατο κουμάντο με τους δικους μας φόρους.
Ποιος "Φως"? Που θελουν να πεισουν οτι σε μια μαγικη σπηλια αναβει ενα μαγικο φως με μαγικο τροπο αλλα δεν μπορει να μπει κανενας να το δει την ωρα που αναβει ,απατεωνες που τρεμουν μην απομυθοποιηθουν τα παραμυθια τους και χασουν την εξουσια.Καποιους τους εχουν αρχισει στα ψυχοφαρμακα για πολυ λιγοτερα,οχι για "Αγιο Φως" που αναβει μονο του,νεκρους που ανασταινονται και συμβολικο κανιβαλισμο ενος "Θεου".
οχι η ταμπακιερα ειναι οτι ειναι κατι αχρηστο που δεν εχει κανενα λογο υπαρξης και δεν αποτελει πραγματικη παραδοση. το κοστος δεν εχει καμια σημασια
Γιατί δεν αιτηθήκαν να καταργηθεί και η αργία του πάσχα των χριστουγέννων κτλ..?Φτάνει με τους λαικισμούς και τα δήθεν σε αυτή τη χώρα.Δεν χρεοκοπήσαμε αλλά ούτε θα σωθούμε απο το κόστος μεταφοράς για το άγιο φως.Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ειναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Οι οποίοι στην πλεοψηφία καλα θα κάνουν να αναλάβουν και τα έξοδα της θρησκείας τους.Τώρα στο θέμα του πόσο κοιμίζει η θρησκεία το λαό ή ποσο υποχείριο τον έχει ακόμα και στην κάλπη, ας μην μπω...
Ας μη βλέπουμε φαντάσματα tk.Κοίμιζε τον κόσμο μαζικά και έκανε παρεμβάσεις το 1960.Το 2015 δε δίνει κανένας δεκάρα για το τι θα πει το παπαδαριό..Το σύστημα έχει βρει άλλες μεθόδους και η εκκλησία έχει ξεπεραστεί.Επίσης το σχόλιό μου δεν είχε να κάνει με το θεό και το διάολο αλλά με την υποκρισία που βασιλεύει ακόμα και σήμερα σε αυτή τη χώρα..Έχουν φαγωθει δισ. αλλά ο λαικισμός χτυπάει στα πιό πιασάρικα εκκλησία, βουλευτικά αυτοκίνητα κινητά κτλ..
Εγω εργάζομαι και το πασχα και τα χριστουγεννα.Εργαζομαι για να πληρώνω φορους να μισθοδοτουνται οι παπάδες και το αγιο φως.Αφου δεν γουσταρεις λαικισμούς, και αφου η συντριπτικη πλειοψηφια των πολιτών ειναι ορθοδοξοι, τι σε δυσκολεύεις και δεν μπορεις να δωσεις λιγα φραγκα για την μεταφορά του; Τοσο τσιφουτια;;
S_PabloΤο επιχείρημά σου δεν στέκει. Θρησκευτική Ελευθερία σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος να πιστεύεις στη θρησκεία που θέλεις και να ακολουθείς το τελετουργικό της (εφόσον δεν είναι ποινικά κολάσιμο), και ότι το Κράτος δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει. Το δικαίωμά σου απέναντι στο Κράτος είναι αρνητικό ("Μην επεμβαίνεις/ Μη με εμποδίζεις"), όχι θετικό ("Βοήθησέ με/ πλήρωσέ μου την τελετή").Επομένως η θρησκευτική ελευθερία δεν έχει ΚΑΜΙΑ εφαρμογή σε αυτό που συζητάμε και το αίτημα σε καμία περίπτωση δεν είναι "Να πληρώσουμε όλων τις τελετές". Αυτό για το οποίο συζητάμε εδώ είναι στην ουσία ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας. Τελείως άλλο πράγμα. Και στις ΗΠΑ έχουν θρησκευτική ελευθερία, αλλά το Κράτος είναι διαχωρισμένο (ακόμα) από τη θρησκεία.
το σχόλιο σου θυμίζει το "δεν υπαρχει κοινωνια μονο ατομα" της θατσερ, οι τελετες αυτου του ειδους ειναι τελετες για την εγκαθιδρυση και διατηρηση μιας συλλογικης ταυτοτηταςΩστοσο αν και οι τελετες αυτου του ειδους (πασχα) ειναι τετοιες, η συγκεκριμενη, μεταφορα, και οι. ..αποδοση τιμων αρχηγου κρατους, ειναι νεωτερισμοι που δεν χρειαζονται, δεν καταλαβαινω την διαφορα με ειδωλολατρεια πχ.στις ΗΠΑ το κρατος ειναι διαχωρισμενο και απο την κοινωνια btw
Έχω αιτηθεί εγώ για την κατάργηση των εβραϊκών γιορτών σας, και να μπούν στην θέση τους σκέτες αργίες. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν λόγο υπάρξεως για τους υποτιθέμενους πιστούς, τα δώρα καταργήθηκαν.