Ο Φλαμπουράρης ζητά συγγνώμη από τους Πολωνούς για «μια αδυναμία της στιγμής»

Ο Φλαμπουράρης ζητά συγγνώμη από τους Πολωνούς για «μια αδυναμία της στιγμής» Facebook Twitter
8

Για «παρεξήγηση από αδυναμία της στιγμής» κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους Πολωνούς πολίτες που ζουν στην Αθήνα, μετά τις δηλώσεις του ότι η χώρα τους ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο υπουργός με τη νεότερη αυτή δήλωση του ζητάει συγγνώμη. Η επίμαχη δήλωση του κ. Φλαμπουράρη είχε γίνει στις 12 Μαρτίου στον Σκάι και προκάλεσε την αντίδραση Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα αλλά και Ελλήνων οι οποίοι έστειλαν την εξής επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και κατατέθηκε στην Γραμματεία του.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, υπόψη κυρίου Παύλου Τσίμα και στην Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην Chargé d' Affaires a.i. Mrs. Sandra Harmoza.


«Στις 12 Μαρτίου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του κ. Παύλου Τσίμα, ανείπωτα έκπληκτοι ακούσαμε τον  Έλληνα Υπουργό Επικρατείας κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη να αναφέρεται στην πολεμική «συμμαχία» των Πολωνών με τον γερμανικό ναζισμό. Ο Ελληνας Υπουργός διακόπτοντας το σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι το ζήτημα των απαιτούμενων από την ελληνική πλευρά αποζημιώσεων αφορά μόνο τους Έλληνες και τους Γερμανούς, υποστήριξε πως αυτό αφορά όλους τους Ευρωπαίους, και συμπλήρωσε: "Όλοι υποφέραμε, εκτός των Αυστριακών και των Πολωνών που ήταν σύμμαχοι".


Αυτό το τόσο κατακριτέο και επονείδιστο λάθος του υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικής Κυβέρνησης θα μπορούσε να διορθωθεί την ίδια στιγμή, ακόμα στον αέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε και μέχρι σήμερα. Αναρωτιόμαστε: Γιατί;


Με αυτό το σχόλιο, που συνιστά βαριά (έστω και αθέλητη) προσβολή εις βάρος του πολωνικού λαού και της ιστορίας του, αισθανθήκαμε ντροπή όλοι, Έλληνες και Πολωνοί οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και την έχουν σαν δεύτερη πατρίδα.    


Ζούμε στην Ενωμένη Ευρώπη, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο σεβασμός στη  διαφορετική άποψη. Αλλά δεν σεβόμαστε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, με την όποια διαστρέβλωση της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες περιμένουμε από εσάς την επίσημη αναγνώριση του λάθους που κάνατε Κύριε Υπουργέ, καθώς και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.»

Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ήρθε η συγγνώμη του υπουργού Επικρατείας με αυτή τη δήλωση:


«Αγαπητοί/ες κύριοι και κυρίες.

Πήρα την επιστολή σας και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν εννοούσα αυτό που εκφράστηκε με αυτή μου τη φράση, γιατί αυτό πλήττει βάναυσα την αλήθεια εκείνης της μαύρης εποχής.

Εχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια τρομερή παρεξήγηση που οφείλεται μάλλον στις σχέσεις και τις συμμαχίες μεταγενέστερων περιόδων. Στο βαθμό που η παρεξήγηση αυτή οφείλεται σε εμένα από αδυναμία της στιγμής, ζητώ συγνώμη». 

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM
Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
H Πολωνία ανασυστάθηκε ως κράτος με το τέλος του Α' π.π παρέχοντας της εδάφη από την ''μη νικήτρια'' νεαρή ΕΣΣΔ. Όταν τα εδάφη επανήλθαν στα τέλη του '30 στην Σοβιετική επικράτεια, στα πλαίσια του περίφημου συμφώνου μη επίθεσης ΕΣΣΔ-Γερμανίας, οι Σοβιετικοί και ως τέτοιοι και ως Ρώσοι, χαρακτηρίστηκαν Νο 1 εχθρός του Πολωνικού έθνους και επίσης στα πλαίσια αυτά η Πολωνική ελίτ όχι μόον δεν επέδειξε αντιστασιακές διαθέσεις απέναντι στη Γερμανική κατοχή αλλά συμμάχησε με τους Ναζί Γερμανούς ενάντια στη Σοβιετική προέλαση προς το τέλος του πολέμου. Όλως παραδόξως η Αυστρία έχει να επιδείξει μεγαλύτερα αντιστασιακά ''κατορθώματα'' (ποσοτικά και ποιοτικά) και από την Πολωνία και από άλλα κράτη (Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία κτλ). Ο μεταπολεμικός μύθος της αντίστασης στα κράτη αυτά υιοθετήθηκε επίσημα για οικονομικούς λόγους και ανεπίσημα στα πλαίσια της διαχείρισης της εθνικής ιστορικής μνήμης της κάθε κοινωνίας
Το εχω γραψει πολλες φορες,και θα το ξαναγραψω.Υπαρχει μονον ενα ειδος ατομων εμπλεκομενων με την πολιτικη το οποιο μπορει να αποβει χειροτερο και πλεον επιζημιο απο τους απατεωνες,τους ανικανους,και τους εθελοδουλους.Οι ερασιτεχνες.
Οποιασδήποτε βρίσκεται σε δημόσια θέση πρέπει να σκέφτεται δύο και τρεις φορές πριν μιλήσει σε κάποιο ΜΜΜ, ηλεκτρονικό ή όχι, κ. Φλαμπουράρη."Να μην προτρέχει η γλώττα της διανοίας", έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.