Kαιρός για ροζέ!

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Το χρώμα τους είναι σομόν, κρεμμυδί ή τριανταφυλλί, όμως στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα παράγουμε ερυθρωπά... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Επιτέλους, άνοιξη. Όλα πιο ανάλαφρα, έτσι και το κρασί μας. Όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, τόσο θα αρχίζουμε να αποχωριζόμαστε τα πληθωρικά ερυθρά κρασιά και θα αναζητούμε κάτι πιο ελαφρύ και ντελικάτο. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα για ροζέ! Ναι, για ροζέ, που πλέον τα περισσότερα ελληνικά οινοποιεία παράγουν υψηλής ποιότητας. Λίγο με το χρώμα έχουμε ένα θέμα, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


Τα ροζέ κρασιά προέρχονται από ερυθρές ποικιλίες –μαύρα σταφύλια–, ακολουθώντας την παραγωγή των λευκών κρασιών. Το χρώμα προκύπτει από το χρώμα του σταφυλιού και τα αρώματα από την ποικιλία του. Σε καμία περίπτωση τα ροζέ κρασιά δεν προέρχονται από ανάμειξη λευκών και ερυθρών κρασιών. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε χύμα κρασιά, τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε.

Είναι προσιτά και εύκολα μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα χωρίς επιτηδευμένες γκουρμεδιές. Όσο για απεριτίφ, δεν υπάρχει κάτι πιο ιδανικό.


Γενέτειρα των ροζέ είναι η νότια Γαλλία και ταιριάζουν αρμονικά με τις περισσότερες τοπικές κουζίνες της Μεσογείου. Το απόλυτο πάντρεμα είναι με τα λαδερά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής γαστρονομίας.


Το χρώμα τους είναι σομόν, κρεμμυδί ή τριανταφυλλί, όμως στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα παράγουμε ερυθρωπά. Το ίδιο και στα αρώματα. Ο κανόνας τα θέλει διακριτικά, εμείς τα προτιμούμε πληθωρικά. Όπως και να 'χει, αξίζει πραγματικά να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Είναι προσιτά και εύκολα μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα χωρίς επιτηδευμένες γκουρμεδιές. Όσο για απεριτίφ, δεν υπάρχει κάτι πιο ιδανικό.


Σας προτείνουμε κάποια που μας εντυπωσίασαν σε πρόσφατες δοκιμές. Τολμήστε και καλή σας απόλαυση!

ΙΑΜΑ
Κτήμα Βρυνιώτη / Βραδυανό / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Σπάνια ερυθρή ποικιλία της Εύβοιας, η οποία δίνει κρασιά με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Χρώμα ροδί, με αρώματα που θυμίζουν κεράσι, φράουλα και καραμέλα βουτύρου. Ισορροπημένη γεύση, με πικάντικες νότες κι ευχάριστη οξύτητα.

ΠΑΡΟΣ
Κτήμα Μωραΐτη / Μαύρο Αηδάνι - Μανδηλαριά / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το ιδιαίτερο πάντρεμα αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών δίνει ένα στιβαρό ροζέ που στέκεται άριστα στο τραπέζι μας. Φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση διαρκείας.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Κτήμα Χαρλαύτη / Syrah / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απαλό ροζέ, τύπου Προβηγκίας, με διακριτικά αρώματα τριαντάφυλλου, καραμέλας και κερασιού. Κομψό και φινετσάτο.

PETITE FLEUR
Οινοποιία Παρπαρούση / Σιδερίτης / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Χρώμα σομόν, λεπτά αρώματα λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων, με νύξεις μεταλλικότητας. Πολύπλοκη γεύση, τραγανή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Αξίζει να γνωρίζετε ότι η σπάνια ποικιλία σιδερίτης έχει ρόδινο φλοιό και δίνει λευκά κρασιά.

IDYLLE D' ACHINOS
La Tour Melas / Αγιωργίτικο - Grenache Noir - Syrah / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κομψά ανθικά αρώματα, με νύξεις εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Ζωηρό στο στόμα, με χαρακτηριστικό φρουτώδες τελείωμα. Η ετικέτα αυτή αποτελεί την έκπληξη της χρονιάς.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Κτήμα Φοίβος / Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κρασί, που το αδικεί ο χαρακτηρισμός από τον παραγωγό του ως λευκό ξηρό κρασί, blanc des noirs. Κρεμμυδί χρώμα, με πρωτόγνωρα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και κυρίαρχα το κυδώνι και το αχλάδι. Νεύρο, τραγανή υφή και επίμονη επίγευση.

ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
Κτήμα Βογιατζή / Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο - Τσαπουρνάκος / 2014


Πρωτότυπο χαρμάνι από το Βελβεντό Κοζάνης. Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Πλούσια γεύση, με κυρίαρχα τη φράουλα και το βύσσινο. Νόστιμο, με καλή οξύτητα.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια