ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μετρητά τέλος; Με κάρτα όλες οι συναλλαγές

Μετρητά τέλος; Με κάρτα όλες οι συναλλαγές Facebook Twitter
30


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά ένα νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώνουν τις συναλλαγές τους με χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταθέσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους αποκλειστικά με τις χρεωστικές κάρτες.

Ένα από αυτά τα κίνητρα είναι η κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή.  Τα οικονομικά κίνητρα προβλέπεται να είναι αυξημένα σε συναλλαγές παροχής υπηρεσιών με ελεύθερους επαγγελματίες ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εφαρμογή της κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο προβλέπει πως όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα ειδικά μηχανήματα POS, ώστε να χρεώνουν τις νέες κάρτες των πελατών ενώ ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τον τρόπο ώστε η προμήθεια των POS να μην επιβαρύνει τον επαγγελματία.

30

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Μακάρι να το εφαρμόσουν....αλλά τότε πως οι γιατροί, δικηγόροι, μπουζουξήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,αγρότες, ελαιοχρωματιστές, εργολάβοι, οικοδομοι, κομμωτές θα βγάζουν εκατομμυρια να τα κάνουν βίλες/διαμερίσματα κ καταθέσεις στο εξωτερικό και θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 6000Ε ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Θα δημιουργηθεί μεγαλο πρόβλημα σε αυτές τις "κοινωνικές" ομάδες που χρειάζονται τη στήριξη των ανέργων και των υπαλλήλων με 400-700Ε για να πλουτίζουν κι άλλο.
Όταν είχα πρωτοπάει στην Αμερική, πριν κάποια χρόνια, έφηβος τότε, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση μπαίνοντας σε ένα χαρμπουγκεράδικο πως ακόμη και για ένα (μόνο για ένα) τσιζμπεργκερ, τιμής λιγότερο από ένα δολάριο ή ένα κουτάκι αναψυκτικό, πληρώνανε με κάρτα και όχι με μετρικά.
δεν ειναι κακο....αρα ο υδραυλικος που τα παιρνει μαυρα,θα πρεπει να δικαολογει τις προσωπικες αγορες του που θα γινονται μεσω καρτας.***οσο για το μηχανημα καρτων.....υπαρχουν ασυρματα μηχανηματα πιστωτικων καρτων....(οπως ορισμενα ταξι π.χ)
θα γινετε οπως κανουν τις μεχρι τωρα συναλλαγες τους...χρηματα δεν δινουν??????????ε ας το βαζουν στην τραπεζα ή ας πληρωνουν την καρτα με αυτα τα λεφτα!!!!!
____ Kαι με την κατάργηση του χρήματος, έρχονται οι κάρτες, και με την κατάργηση των καρτών (λόγω κλοπών αυτών κ.τ.λπ.) θα έρθει και το χάραγμα στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο (για όσους δεν έχουν δεξί χέρι). ____
____ Φίλε ή φίλη, ό,τι έγραψα δεν είναι δικό μου ευφυολόγημα. Σου προτρέπω απλώς να διαβάσεις στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στο βιβλίο της Αποκάλυψης το 13ο κεφάλαιο, και τα συμπεράσματα δικά σου... ____
Αντε και με τσιπάκι στον εγκέφαλο για να μην σκέφτεστε ελεύεθερα και σακούλα στα γεννητικά όργανα για έλεγχο αναπαραγωγής και μετρητή κοπράνων και ούρων για χρέωση αποχέτευσης ΟΣΟΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ... Τόσο καλά που δεν θα πιστεύετε πόσο μα πόσο ανοησία σας έδερνε όταν συμφωνήσατε - Αντε άλλα πρόβατα για το μαντρί μπρρρρ από κεί ρε όχι από εδώ -που πας εκεί σου είπαμε όχι εκεί που θες εσύ μπρρρρ σαλάγατα ούλα μαζί Υπνο στις 11 δουλιά στις οκτό σέχ στις έξι φαγητό δέκα και παιδιά και θάνατος και γέννηση και ξανά τα ίδια και φόρος για να χαρίσεις στα παιδιά σου το σπίτι που έφτιαξες μπρρρρ σαλάγα τα πρόβατα Εκεί πάνω ρε μπρρρρ ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ
Η λέξη ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ; ΤΣΙΠΑΚΙ; 666; σας λέει κάτι φίλοι μου; μπείτε για πλάκα έτσι να το ψάξετε το θέμα...Θα σας λένε πόσο άδικο είναι το φορολογικό σύστημα και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να το καταπολεμήσουμε...αυτή η πλαστική καρτούλα είναι ο προάγγελος του τσιπ...ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ...ψάξτε το λίγο...ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ !!
Ο Αντίχριστος είδε ότι με τα τσιπάκια δεν θα γινόταν δουλειά (κυρίως λόγω κόστους) και αποφάσισε να φτιάξει το Facebook. Τι να χωρέσει το τσιπάκι, στο FB έχει φωτογραφίες, γεωγραφική περιοχή που βρισκόσουν, ποιοί είναι οι φίλοι σου και δεκάδες άλλα. Εξέλιξη from hell να 'ούμε χαχα...
Εξαιρετικό μέτρο: όλοι να ''πληρώνουν'' με την κάρτα, και όλοι οι επιτηδευματίες να δέχονται τέτοιες πληρωμές. Και να υπάρχει διασύνδεση των συσκευών πληρωμής με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Απλά, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν δύο πιθανές ''παρενέργειες'': είτε θα έχουμε αύξηση τιμών, είτε ''λουκέτα'' από επιτηδευματίες που ακόμη επιζούν λόγω φοροδιαφυγής.
η αύξηση τιμών μπορεί να προκύψει μόνο από την απόδοση του ΦΠΑ αλλιώς τα επιπλέον έξοδα για τον επαγγελματία είναι πολύ χαμηλά για να οδηγήσουν σε αύξηση τιμών.Τι να κάνουμε..; ΦΠΑ πρέπει να πληρώνουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία π.χ. στον μάστορα, μπορούμε και μόνοι μας να μάθουμε να κάνουμε κανά μερεμέτι.
Και από την απόδοση του ΦΠΑ, αλλά φρονώ και από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (αφού έτσι θα καταγράφονται οι συναλλαγές). Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, αύξηση τιμών θα υπάρξει ως επακόλουθο, αλλά αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό σε μία ελεύθερη αγορά.
Επιτέλους! Σε Σουηδία, Νορβηγία και τόσες άλλες χώρες έχει δουλέψει καταπληκτικά αυτό το σύστημα. Ένας έξυπνος τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δίκαιης φορολογικής μεταχείρησης.
Ως άτομο που ξέρει τα πράγματα εκ των έσω, σωστά μιλάς. Μην θεωρείς καθόλου παράλογη επίσης η κίνηση αυτή να μην ξεκίνησε απαραίτητα από κυβερνητικό στόμα, αλλά από πρόσωπα που έχουν επιρροή και συμφέροντα γιατί μιλάμε για μεγάλο έργο.
Φιλόδοξο σχέδιο αλλά μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες POS που πέραν της προμήθειας τους (δεν είναι φτηνά), εκπαίδευσης του εμπόρου στην χρήση του, λειτουργίας λόγω υποδομών (πχ. έμπορος που δεν έχει τηλεφωνική γραμμή χρειάζεται προφανώς ακριβότερο GSM POS αρα και πάροχο κινητής επιπλέον συμβόλαια κτλ). Με λίγα λόγια, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται ειδικά για χώρα όπως η Ελλάδα που το πλαστικό χρήμα δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην χρήση του και θα πάρει χρόνια-δεκαετίες.
σίγουρα δεν είναι απλό αλλά οι επαγγελματίες δεν χρειάζεται να αγοράσουν τα POS αλλά να τα νοικιάσουν από τον πάροχο. Τα φορητά POS έχουν και SIM και το ενοίκιο δεν πρέπει να είναι πάνω από 20€ το μήνα και ο προμηθευτής σου δίνει συνήθως και τα ρολά.Εγώ μία φορά που χρησιμοποίησα δεν χρειάστηκε πάνω από 5 - 10 λεπτά να μου δείξει ο προμηθευτής πώς δουλεύει.Για μένα το θέμα είναι αν όλες οι γιαγιάδες και παπούδες έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για να πληρώνουν π.χ. τον υδραυλικό..
Τα παραπάνω σας τα γράφει κάποιος που έχει ασχοληθεί με προγραμματισμό POS, merchant support, αλλά και στήσιμο συστήματος όσο αφορά το acquiring κομμάτι.Το να προμηθευτείς POS ας πούμε ότι είναι το ευκολότερο, το μετά είναι το ζήτημα, αν θα αναλάβει το project 1 Τράπεζα ή πολλές, τι υποδομές θα πρέπει να φτιαχτούν για να μπορούν να αποδεχτούν έναν νέο στόλο τερματικών (όπως καταλαβαίνετε επικοινωνούν με άλλα συστήματα), από τις προσλήψεις στα call center των Τραπεζών ή των εταιρειών που θα κάνουν support στις αυτές (προφανώς γιατί κάποιος θα πρέπει να απαντάει στις κλήσεις), επιπλέον τεχνικοί που θα πηγαίνουν αναλώσιμα και για βλάβες επίσης. Το δυσκολότερο παρόλα αυτά, είναι να καταφέρεις να αποδεχτούν συγκεκριμένοι κλάδοι μια τέτοια λειτουργικότητα γιατί όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχουν.. αντιδράσεις για ευνόητους λόγους.Τέλος, το σχόλιο του Αμφιμονοσήμαντου παρακάτω (14.3.2015 | 12:32), είναι μια πραγματικότητα.
Και για τις ταμειακές μηχανές οι ίδιες επιφυλάξεις υπήρχαν. Τοποθετήθηκαν όμως.Δεν θα πιάσει αμέσως παντού, αλλά και μόνο στο παρόν δίκτυο POS πιστωτικών να υπάρχει κίνητρο χρήσης αντί μετρητών η καταγραφή και κατ'επέκταση τα έσοδα θα ενισχυθούν.Αν μάλιστα γίνει και η απευθείας απόδοση ΦΠΑ με την πίστωση δυο λογαριασμών κατά την πληρωμή, αντίο στην ¨μη απόδοση ΦΠΑ¨.