Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα Facebook Twitter
10

 

Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα Facebook Twitter
Φωτογραφική επεξεργασία: Aτελιέ LifO

 

Τι θα πει γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ); 

Είναι ένας οργανισμός του οποίου ο γενετικός κώδικας (DNA) έχει μολυνθεί με γονίδια ξένα προς αυτόν, με γονίδια οργανισμών που ανήκουν σε άλλα βασίλεια της φύσης. Για παράδειγμα, βάζουν γονίδια βακτηρίων μέσα σε καλαμπόκι, γονίδια σκορπιού σε ντομάτες κ.λπ.

Γιατί δημιουργήθηκαν οι ΓΤΟ;

Με το πρόσχημα της μεγάλης παραγωγής «η οποία θα εξαλείψει την πείνα στον πλανήτη» και με το πρόσχημα της φυτοπροστασίας (φυτά που είναι ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα δηλητήρια), οι μεγάλες αγροχημικές εταιρείες δημιούργησαν φυτά-τέρατα (αλλά και ζώα-τέρατα!) που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (πατέντες) και συνοδεύονται από συγκεκριμένα φάρμακα και λιπάσματα (δικής τους πάντα παραγωγής). Αυτά τα φυτά, μέχρι στιγμής, είναι το καλαμπόκι, η σόγια, η πατάτα, το βαμβάκι, το τεύτλο, η μπανάνα κ.ά. Στα σκαριά βρίσκεται και η γενετική τροποποίηση του σιταριού! Οι ΓΤΟ δημιουργούνται μέσα στα εργαστήρια των μεγάλων εταιρειών και δεν θα δημιουργούνταν ποτέ στη φύση! Οι εταιρείες που τα παράγουν δεν έχουν άλλο σκοπό πέραν του κέρδους!

Σε τι διαφέρουν οι ΓΤΟ από τα υβρίδια;

Υβρίδια δημιουργούνται και από την ίδια τη φύση! Η υβριδοποίηση είναι η διασταύρωση ποικιλιών του ίδιου είδους προκειμένου να πάρουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. διασταυρώνουμε μια ποικιλία μικρής, ζουμερής ντομάτας με μια ποικιλία μεγαλόκαρπης ντομάτας, για να πάρουμε μεγάλες, ζουμερές ντομάτες). Παλιά γινόταν από τους αγρότες, στο χωράφι, αργότερα το ανέλαβαν οι επιστήμονες και τώρα το έχουν αναλάβει –και αυτό– οι αγροχημικές εταιρείες! Σήμερα, στην Ελλάδα, διατίθενται στο εμπόριο υβρίδια, αλλά όχι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι για καλλιέργεια.

Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα Facebook Twitter
Φωτογραφική επεξεργασία: Aτελιέ LifO

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τους ΓΤΟ;

Υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, οι οποίοι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων αυτών γίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν και από επιστήμονες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες αυτές. Οι έλεγχοι αυτοί είναι έρευνες που διαρκούν το πολύ τρεις μήνες. Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες συνήθως «τρώνε λάσπη» από τους επιστήμονες των εταιρειών (που διαθέτουν πολλά χρήματα για την προώθηση των προϊόντων τους και την εξαγορά επιστημόνων, πολιτικών και ΜΜΕ). Μέχρι τώρα, όσες ανεξάρτητες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις των ΓΤΟ στην υγεία αφενός έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αφετέρου καταδεικνύουν πως η κατανάλωση ΓΤΟ επιφέρει βλάβες σε ζωτικά όργανα και λειτουργίες, καρκινογενέσεις και μια γενική επιδείνωση της φυσικής κατάστασης. Στο περιβάλλον οι συνέπειες είναι ανεπανόρθωτες: η γύρη, καθώς μεταφέρεται από τον άνεμο (και ποιος μπορεί να βάλει φρένο στον «στρατηγό άνεμο»;) και τα έντομα, μολύνει τα φυτά των γύρω χωραφιών, με αποτέλεσμα να τα μετατρέπει και αυτά σε γενετικά τροποποιημένα! Με άλλα λόγια, η καλλιέργεια ΓΤΟ μπορεί να μολύνει τις καλλιέργειες μιας ολόκληρης περιοχής ή χώρας! Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες βιοκτόνων (ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων) που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αυτές καταστρέφουν όλη τη βιοποικιλότητα της περιοχής και μετατρέπουν τεράστιες εκτάσεις σε νεκρές ζώνες (εκεί δεν μπορούν να ζήσουν ούτε πουλιά, ούτε έντομα, ούτε αυτοφυή φυτά).

Ποιες χώρες επιτρέπουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τα καλλιεργούν;

Οι χώρες που καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση γενετικά τροποποιημένους σπόρους είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία. Στην Ε.Ε. επετράπη το 2003 η εισαγωγή ζωοτροφών που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια και βαμβάκι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κρέατος και των γαλακτοκομικών που τρώμε σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται από ζώα που τρέφονται με ΓΤΟ. Επίσης, έχει επιτραπεί από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Μονσάντο (ΜΟΝ810), το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία. Αρκετές από τις επεξεργασμένες τροφές που εισάγονται από τις ΗΠΑ, βέβαια, περιέχουν ΓΤΟ, αλλά επιβάλλεται διά νόμου η σήμανσή τους (να τσεκάρετε τα μικρά γράμματα στις τροφές που βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ!). Τροφές που περιέχουν ΓΤΟ βρίσκονται παντού: σε οτιδήποτε περιέχει λεκιθίνη σόγιας, σιρόπι καλαμποκιού, ασπαρτάμη (όλα τα «λάιτ» και «0% ζάχαρη» προϊόντα), σογιέλαιο, ελαιοκράμβη (κανόλα) και άλλα.

Τι λένε οι υπερασπιστές των ΓΤΟ; 

Οι υπερασπιστές των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών υποστηρίζουν ότι τα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα θα σώσουν τον κόσμο από την… πείνα λόγω της μεγάλης απόδοσης σε ποσότητα ανά στρέμμα! Είναι όμως γνωστό ότι το 30% όλης της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται, χωρίς να καταλήγει ποτέ στο τραπέζι κανενός. Επίσης, ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το 80% της παγκόσμιας τροφής προέρχεται από μικρές οικογενειακές φάρμες (οι οποίες δεν χρησιμοποιούν ΓΤΟ).

Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα Facebook Twitter
Φωτογραφική επεξεργασία: Aτελιέ LifO


Ενώ οι πολέμιοι; 

Αντίθετα, οι πολέμιοι βροντοφωνάζουν ότι τα μεταλλαγμένα εδώ και είκοσι χρόνια (που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και ζώα) έχουν πλέον εισβάλει με διάφορους αφανείς τρόπους στην καθημερινή μας διατροφή και σίγουρα δεν έχουν βελτιώσει την υγεία μας! Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η καλλιέργειά τους δεν είναι αποδοτικότερη ούτε σε ποσοτικό αλλά ούτε και σε οικονομικό επίπεδο σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες. 

Πριν από λίγες μέρες πολλοί ακούσαμε για ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά λίγοι καταλάβαμε τι ακριβώς ψηφίστηκε.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες η Ε.Ε. είχε μια γενική απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ στην επικράτειά της (πλην του ΜΟΝ810, όπως προαναφέραμε). Στις 13/1/2015, η Ευρωβουλή, εκπροσωπώντας 500.000.000+ «ανύποπτους» πολίτες, ψήφισε υπέρ της εθνικής απόφασης σχετικά με το εάν κάθε χώρα θα καλλιεργεί ΓΤΟ, καθιστώντας την εκάστοτε χώρα ευάλωτη στις πιέσεις των πολυεθνικών αγροχημικών κολοσσών όσον αφορά την καλλιέργεια φυτών-τεράτων (με πατέντα!) στην εθνική της επικράτεια. Πρόκειται για μια απόφαση «δούρειο ίππο», η οποία αφήνει την κάθε χώρα έρμαιο των καιροσκόπων και των κερδοσκόπων με τίμημα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την ανεπανόρθωτη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η δε επικείμενη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (ΤΤΙΡ), η οποία διεξάγεται ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ με απόλυτη αδιαφάνεια, είναι άλλος ένας δούρειος ίππος, διά του οποίου εκτιμάται ότι οι ΓΤΟ θα μπουν –χωρίς σήμανση– στο πιάτο και στο χωράφι μας.

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες;

Να διαβάζουμε τα «μικρά γράμματα» στις συσκευασίες των επεξεργασμένων τροφών που αγοράζουμε! Να αγοράζουμε φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα, ει δυνατόν βιολογικά – ακόμα καλύτερα, να καλλιεργούμε μόνοι μας ένα μέρος της τροφής μας (είναι πολύ απλό να καλλιεργήσουμε τα σαλατικά μας στο μπαλκόνι ή τη γλάστρα μας!). Να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές και να ενημερώνουμε με τη σειρά μας! Να ενώσουμε τις φωνές μας με των υπόλοιπων (σωστά ενημερωμένων) συμπολιτών μας, Έλληνες και Ευρωπαίους, σε μια καμπάνια ή ένα δημοψήφισμα που να απαιτεί να απαγορευτούν οι ΓΤΟ στη χώρα μας και στην Ευρώπη! Με άλλα λόγια, να καταλάβουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην τσέπη και στη φωνή μας όταν αγοράζουμε τα καθημερινά μας τρόφιμα!

Λίγα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα Facebook Twitter
Φωτογραφική επεξεργασία: Aτελιέ LifO
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
δείτε και αυτό - Ανακοίνωση από 300 επιστήμονες ότι δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για την ασφάλεια των τροφίμων από και με ΓΤΟ.http://www.ensser.org/increasing-public-information/no-scientific-consensus-on-gmo-safetyπραγματικά πιστεύετε ότι οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται πραγματικά για την διατροφική ασφάλεια του κόσμου ;οι πρόσθετες βιταμίνες δημιουργούν διάφορα θέματα στον ανθρώπινο οργανισμό. τα όμορφα περιτυλίγματα δεν σημαίνουν και όμορφο περιεχόμενο.
Τυπικη λογικη πολιτη του πρωτου κοσμου. Δεν μπορεις καν να διανοηθεις οτι δεν προκειται για προσθετες βιταμινες αλλα για τις απαραιτητες που εμεις μπορουμε να τις παρουμε απο τη διατροφη αλλα καποιοι αλλοι οχι. Αλλα τι μας νοιαζουν κατι χιλιαδες τυφλα παιδακια στην Αφρικη , εμεις να ακολουθουμε τη μοδα κοντρα στο συστημα/πολυεθνικες κ εχουμε το κεφαλι μας ησυχο..Ελπιζω να μην εισαι ο ιδος επιστημονας παντως, αν οχι εχεις καποιο ελαφρυντικο
Δεν ισχυει οτι δεν εχει μελετηθει επαρκως αν εχουν παρενεργειες τα γενετικα τροποποιημενα προιοντα, ουτε οτι εχει ποτε αποδειχθει οτι εχουν. Αν εχει τετοιες μελετες η κυρια Γωγου κi ας μας δωσει καλυτερα καποιο λινκ. Εξαλλου γραφει η ιδια οτι εδω κ 20 χρονια εχουν εισβαλει στη διατροφη μας, μεχρι τωρα θα ειχαμε προσεξει κατι. Δυστυχως ενω δεν εχει αποδειχθει ποτε οτι τα γενετικα τροποποιημενα προιοντα βλαπτουν, χιλιαδες παιδακια στην αφρικη εξακολουθουν να τυφλωνονται κ να πεθαινουν απο ελλειψη βιταμινης Α που θα μπορουσαν να παρουν απο το γενετικα τροποποιημενα ρυζι (golden rice), επειδη πχ η greenpeace λεει χωρις καμια επιστημονικη αποφειξη οτι ειναι κακο κ τα παιδακια να παρουν καλυτερα χαπια (?!). Και για οσους τους ενδιαφερει το συγκεκριμενο προιον δε δημιουργηθηκε καν με σκοπο το κερδος.
Η ανθρωπότητα είναι προϊόν μεταλλάξεων. Όπως και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Όμως φοβόμαστε, λόγω άγνοιας τα «μεταλλαγμένα» των οποίων η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη … Βλέπε και σχετικό μου άρθρο http://alevantis.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html
"Οι εταιρείες που τα παράγουν δεν έχουν άλλο σκοπό πέραν του κέρδους!"Συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ ή κατά. Κι εσείς που γράφετε αυτό το άρθρο υποθέτω σκοπό το κέρδος έχετε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το άρθρο σας είναι αναξιόπιστο.
Εγώ δεν ξέρω αν οι Ινδοί ή οι Αφρικανοί θα γίνουν σε 20 χρόνια αράχνες με κέρατα, αυτό που ξέρω είναι ότι έχουν γλυτώσει οι άνθρωποι από σιτοδείες.
Παραθέτω μερικές πηγές που υποστηρίζουν την άλλη πλευρά, κυρίως γιατί το θεωρώ σημαντικό θέμα για να το κοιτάμε τόσο μόνοπλευρα. 1. http://www.who.int/foodsafety/areas_work/food-technology/faq-genetically-modified-food/en/2. American Association for the Advancement of Science (AAAS), Board of Directors (2012). Legally Mandating GM Food Labels Could Mislead and Falsely Alarm Consumers3. American Medical Association (2012). Report 2 of the Council on Science and Public Health: Labeling of Bioengineered Foods4. Ronald, Pamela (2011). "Plant Genetics, Sustainable Agriculture and Global Food Security". Genetics 188 (1): 11–20. doi:10.1534/genetics.111.128553. PMC 3120150. PMID 21546547. 5. Bett, Charles; Ouma, James Okuro; Groote, Hugo De (August 2010). "Perspectives of gatekeepers in the Kenyan food industry towards genetically modified food". Food Policy 35 (4): 332–340. doi:10.1016/j.foodpol.2010.01.003. 6. Key S, Ma JK, Drake PM (June 2008). "Genetically modified plants and human health". J R Soc Med 101 (6): 290–8. doi:10.1258/jrsm.2008.070372. PMC 2408621. PMID 18515776.