Πάπας για Charlie Hebdo: Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου

Πάπας για Charlie Hebdo: Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου Facebook Twitter
5

Την ελευθερία του λόγου υπερασπίστηκε ο Πάπας Φρακγίσκος σε δηλώσεις του ενώ μετέβαινε για επίσκεψη στις Φιλιππίνες, σημειώνοντας πάντως με αφορμή τη σφαγή στο Charlie Hebdo ότι υπάρχουν όρια  στην ελευθερία του λόγου, ειδικά εάν προσβάλλεται ή γελοιοποιείται η θρησκεία κάποιου.

Προκειμένου να μιλάσει για «όρια» ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα με τον Αλμπέρτο Γκασπάρι, ο οποίος οργανώνει τα ταξίδια του και εκείνη την ώρα καθόταν δίπλα του. «Εάν ο καλός μου φίλος Γκασπάρι καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Αγαπητέ μου Πάπα, Αν κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε μια χοντράδα για τον Χ, Ψ, Ω λόγω (επειδή είμαι γυναίκα, επειδή δεν τρέχω σαν τρελή με το αυτοκίνητο κτλ.) του έχωνα μια μπουνιά, θα είχε χάσει τα δόντια της η μισή Αττική. Αντίθετα, προσπαθώ να συζητήσω με αυτούς τους ανθρώπους και να εξηγήσω ότι δεν έχει πλάκα να είσαι μισογύνης και βλαμένος. Αυτά σε προσωπικό επίπεδο. Στο επίπεδο της ελευθερίας του λόγου, έχουμε για κάποιο λόγο τόσο ελαστικά όρια στο θέμα αυτό. Γιατί είναι εύκολο να τα εκμεταλλευτείς για αντεκδίκηση και προώθηση πολύ συντηριτικής ατζέντας. Τώρα, επειδή είμαστε ένας διασυνδενδεμένος κόσμος και το σκίτσο ενός περιοδικού που το αγοράζουν 30.000 άνθρωποι (γύρω στις 35 φορές ο πληθυσμός του Βατικανού) σε έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων, δεν σημαίνει ότι αυτό το περιοδικό θα πρέπει να αυτολογοκριθεί μήπως και δημοσιεύσει κάποιος κάπου τις σελίδες του. Αλλιώς βάζουμε τις βάσεις για ένα παγκόσμιο σύστημα λογοκρισίας. Και εγώ προσβάλλομαι αγαπητέ Πάπα από τα σχολικά εγχειρίδια υπερσυντηρητικών κρατών και τα λόγια εκπροσώπων πατριαρχικών δομών, αλλά δεν θα πάω να τους βγάλω το μάτι με το τσιμιδάκι. Θα εκφράσω την αντίθεσή μου στα λόγια τους, θα προσπαθήσω να κατανοήσω το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν και θα συνεχίσω ειρηνικά να προασπίζομαι τα δικαιώματά μου. Με άλλα λόγια το να δικαιολογείς τις πράξεις τρομοκρατών μέσω της επίκρισης της ελευθερίας του λόγου δεν είναι καθόλου κουλ.
Όπως μπορεί η θρησκεία του (και η κάθε ιδεολογία) να μας θεωρεί άπιστους, αμαρτωλούς, πεπτωκότες και ένα σωρό υποτιμητικά και προσβλητικά πράγματα, έτσι κι εμείς μπορούμε να τη θεωρούμε ηλίθια, αστεία ή ανάξια. Αν είναι να σταματήσει η σάτιρα και η κοροϊδία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και εξτρεμισμού, να σταματήσει και ο οχετός μίσους και μισαλλοδοξίας απ' τα ιερατεία (όσο καλός κι αν είναι ή δεν είναι ο Φραγκίσκος, δεν μπορεί να αγνοεί ότι η εκκλησία του ανθρώπους σαν και μένα - ομοφυλόφιλους και ετερόθρησκους - μιάσματα μας ανεβάζει, κολασμένους μας κατεβάζει).